Μέσα στο «κόκκινο» εργοστάσιο της Perazzi

- Advertisement -

 

Μία ξενάγηση στα άδυτα της κορυφαίας ιταλικής εταιρίας, που έχει καταφέρει με τα όπλα της να σαρώνει μετάλλια και διακρίσεις, σε όλες τις μεγάλες σκοπευτικές διοργανώσεις του πλανήτη

κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

Τις τελευταίες δεκαετίες καμία άλλη εταιρία κατασκευής όπλων στον κόσμο, δεν έχει κατορθώσει να πλησιάσει τα μετάλλια, τα κύπελλα και τις διακρίσεις που “συνοδεύουν” το όνομα Perazzi. Μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα, αποτελούν τα διαπιστευτήρια μίας σπουδαίας εταιρίας, η οποία δεν “μετρά” περισσότερα από 60 χρόνια ιστορίας…

Η πορεία της Perazzi ξεκίνησε στις αρχές της 10ετίας του 1950, όταν ο Daniele Perazzi οραματίστηκε τη δημιουργία… του τέλειου όπλου. Σε πολύ νεαρή ηλικία κατόρθωσε να πατεντάρει ένα δικό του όπλο, το οποίο κυκλοφόρησε με το όνομά του.

Τα πρώτα του όπλα τα πουλούσε απευθείας σε σκοπευτές, κάτι που τον ανάγκαζε να κινείται από σκοπευτήριο σε σκοπευτήριο, προκειμένου να… δειγματίζει την πραμάτεια του. Και καθώς η φήμη του νεαρού κατασκευαστή εξαπλωνόταν, ολοένα και περισσότεροι σκοπευτές απευθύνονταν σε αυτόν, προκειμένου να πιάσουν στα χέρια τους κάποιο από τα όπλα που έφτιαχνε.

Χρονιά ορόσημο

Το 1957 ήταν μία χρονιά ορόσημο για την φίρμα, καθώς ο Daniele δημιούργησε την εταιρία Armi Perazzi (την οποία διαχειρίζονται σήμερα τα παιδιά του, ο Μάουρο και η Ρομπέρτα, καθώς ο ιδρυτής της δεν βρίσκεται, πλέον, στη ζωή). Το μεγάλο σύγχρονο εργοστάσιο βρίσκεται στο Botticino Mattina, ένα γραφικό χωριό του Ιταλικού βορρά, όπου οι κάτοικοι έχουν ως κύρια ασχολία την αμπελουργία….

Και ανάμεσα στους παραδοσιακούς αμπελώνες ορθώνεται το εργοστάσιο της Perazzi, που καλύπτει μία έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων. Μεγάλο τμήμα αυτής της έκτασης καλύπτει το ιδιωτικό σκοπευτήριο της Perazzi, που έχει δημιουργηθεί μόνο για τις ανάγκες των πελατών της, ώστε να δοκιμάζονται τα όπλα που κατασκευάζει.

Στην επίσκεψη που πριν λίγα χρόνια είχαμε πραγματοποιήσει στο εργοστάσιο της Perazzi, ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρίας, Marco Fernandez, είχε αποδειχθεί εξαιρετικός “ξεναγός”… Στο τεράστιο εκθετήριο όπλων προβάλλονται δεκάδες αριστουργήματα που έχουν κατασκευαστεί σε αυτό το εργοστάσιο, με το κάθε όπλο να έχει την δική του ιστορία. Όμως, η ποιότητα των Perazzi δεν σημαίνει απαραίτητα και κραυγαλέα στολίδια και διακόσμηση.

Η μεγάλη γυάλινη πόρτα που χωρίζει το εκθετήριο από τους χώρους παραγωγής, ανοίγει αυτόματα. Και παντού κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα της φωτιάς, που τόσο αγαπούν οι Ιταλοί! Ένας μακρύς μονοκόμματος πάγκος λειτουργεί ως διαχωριστικό όριο, ανάμεσα στους επισκέπτες και τους εργαζομένους. Κοιτάζοντας δεξιά – αριστερά πίσω από τον πάγκο, σου δίνεται η ευκαιρία να δεις το σύνολο των τεχνιτών (περίπου 90 άτομα), ο κάθε ένας εκ των οποίων δουλεύει στον πάγκο του, πραγματοποιώντας διαφορετική εργασία.

-“Εδώ δεν υπάρχουν μυστικά. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει όλα τα στάδια της παραγωγής των όπλων μας”, μας είχε πει ο Marco Fernandez.

Στην “καρδιά” της παραγωγής

Ο μοναδικός άνθρωπος που βρίσκεται έξω από τον διαχωριστικό πάγκο, είναι ο υπεύθυνος για την μετροληψία. Και αυτό γιατί όταν φτάσει ο αγοραστής να περάσει το κατώφλι του χώρου παραγωγής, βρίσκεται, πλέον, στο στάδιο της εφαρμογής του όπλου στα μέτρα του, καθώς όλα τα υπόλοιπα έχουν ρυθμιστεί από πριν.

Οι πρώτες επωμίσεις από τον κάτοχο του όπλου πραγματοποιούνται εκεί επιτόπου, με τον μετρολήπτη και τον κοντακά να παρατηρούν με προσοχή τις επωμίσεις, ακολουθώντας μία διαδικασία εναλλαγής του όπλου μεταξύ τους. Αν κάτι ακούγεται μέσα στη μονάδα παραγωγής της Perazzi, αυτό είναι οι διάλογοι μεταξύ του κοντακά και του υπεύθυνου μετροληψίας.

Κανένας άλλος θόρυβος δεν διασπά την προσοχή των εξειδικευμένων εργατών, που είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους. Μόλις το κοντάκι έρθει, έστω και στο περίπου, στα μέτρα του ιδιοκτήτη, τότε η διαδικασία εφαρμογής περνάει σε δεύτερο στάδιο: σε μία ειδικά διαμορφωμένη σήραγγα, πραγματοποιούνται δοκιμές με φυσίγγια.

Ο ιδιοκτήτης του όπλου πραγματοποιεί βολές πάνω σε μία μεταλλική επιφάνεια, που μπορεί να μετακινηθεί με τηλεχειρισμό μπροστά ή πίσω, αλλά… και να περιστραφεί αλλάζοντας όψη. Όλη αυτή η διαδικασία, αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που η Perazzi έχει γίνει διάσημη! Όταν ρωτήσαμε αν αυτή τη διαδικασία την ακολουθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για ένα Perazzi, η απάντησή του Marco ήταν σύντομη και αποστομωτική:

-“Από την στιγμή που κάποιος είναι διατεθειμένος να καταβάλλει το τίμημα για την αγορά ενός όπλου μας, είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να διστάσει για ένα ταξίδι μέχρι εδώ, ώστε να φτιάξουμε το κοντάκι στα μέτρα του. Το όφελος που θα αποκομίσει, είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο από το όποιο κόστος του ταξιδιού…”

Φτάνοντας στην “καρδιά” της παραγωγής, έχει την ευκαιρία να δει κανείς το τμήμα μελανίσματος (βάψιμο) των καννών, και τα μοναδικά μηχανήματα βαρέως τύπου που λειτουργούν μέσα στο εργοστάσιο (όπως το CNC που διαμορφώνει τις βάσεις, αλλά και το μηχάνημα που τρυπάει τις μεταλλικές ράβδους, για να τις διαμορφώσει σε σωλήνες καννών).

Η δουλειά στο χέρι…

Οι βάσεις που “βγαίνουν” από το CNC περνάνε στο επόμενο στάδιο επεξεργασίας, εκεί που όλα… δουλεύονται στο χέρι (εφαρμογές, σκαλίσματα, φινιρίσματα). Η ημερήσια παραγωγή της εταιρίας δεν ξεπερνά… τα δέκα όπλα, για την ολοκλήρωση των οποίων εργάζονται πυρετωδώς 90 ειδικευμένοι τεχνίτες!

Αν μιλούσαμε με όρους βιομηχανικής παραγωγής, αυτή η αντιστοιχία θα οδηγούσε σε οικονομική καταστροφή. Η Perazzi, όμως, δεν λειτουργεί με στόχο την μαζική παραγωγή… Κάθε όπλο της είναι μοναδικό και κατασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο για τον ιδιοκτήτη του!

“Απογείωση” με το πρώτο χρυσό μετάλλιο

Ένας από τους πρώτους που εμπιστεύθηκαν στην αρχή του τον Daniele Perazzi, ήταν ο φημισμένος σκοπευτής της εποχής εκείνης, Mattarelli. Ο Perazzi έφτιαξε για τον Mattarelli το όπλο με το οποίο συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό, το 1968. Και με αυτό το τουφέκι, ο διάσημος σκοπευτής ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου των νικητών, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο!

Ακόμα και σήμερα εκείνο το μοντέλο, το ΜΧ 8, είναι το όπλο με τις περισσότερες σκοπευτικές διακρίσεις σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη επιτυχία αποτέλεσε το εφαλτήριο για την “απογείωση” της Perazzi.

breda
35,919ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,830ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,870ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
22.6 ° C
23.5 °
19.2 °
66 %
0.9kmh
20 %
Δε
23 °
Τρ
26 °
Τε
27 °
Πε
19 °
Πα
24 °

ΔΗΜΟΦΙΛΗ