Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΤο κυνηγόσκυλο

Το κυνηγόσκυλο

|

- Advertisement -

Το κυνηγόσκυλο

Οι σκύλοι και οι άνθρωποι είναι συχνά αχώριστοι και σχηματίζουν μια ισχυρή συμβίωση. Πολλοί από εμάς έχουμε και αγαπάμε σκύλους. Πάνε πολλά χρόνια που ο σκύλος έγινε αντιληπτός από το ευρύ κοινό ως ένα απείρως πιστό ον.

Για τους κυνηγούς, οι τετράποδοι φίλοι είναι συνήθως πολύ περισσότεροι: Μόνο μαζί είναι μια μονάδα που επιδιώκει ένα κοινό πάθος – το κυνήγι!

Γενεαλογία του σκύλου

Σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις, οι άνθρωποι άρχισαν να εξημερώνουν λύκους και να εκτρέφουν σκύλους πριν από περίπου 14.000 χρόνια . Γιατί; Γιατί ήταν πολύ χρήσιμοι κυρίως για το κυνήγι. Ωστόσο, οι σκύλοι εξακολουθούν να φέρουν πολλή «κληρονομιά λύκου» μέσα τους. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν έχετε σκύλο. Όπως οι λύκοι, έτσι και οι σκύλοι είναι αγέλη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θέλουν να είναι μόνοι.

- Advertisement -

Σήμερα εμείς οι άνθρωποι με τις οικογένειές μας είμαστε οι εφεδρικές αγέλες των σκύλων. Είναι επίσης σημαντικό να περνάτε πολύ χρόνο με τον δικό σας σκύλο. Όσο περισσότερο χρόνο μπορούν να περάσουν μαζί ο ιδιοκτήτης του σκύλου και ο σκύλος, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσει η κατανόηση μεταξύ τους. Ωστόσο, η κληρονομιά του λύκου εξακολουθεί να απαιτεί ιεραρχική τάξη. Ως εκ τούτου, απαιτούνται σαφείς οδηγίες και συνεπής συμπεριφορά.

Γιατί οι κυνηγοί χρειάζονται έναν κυνηγετικό σκύλο;

Το κυνήγι χωρίς σκύλο είναι σχεδόν αδύνατο. Κάποιο μικρό θηράμα δεν θα μπορούσε να κυνηγηθεί καθόλου. Ανεξάρτητα από το είδος του θηράματος, ο κυνηγετικός σκύλος είναι πιο σημαντικός κατά την παρακολούθηση, δηλαδή όταν πρόκειται για την εύρεση του κυνηγημένου ζώου.

Η όσφρηση των σκύλων είναι περίπου 1.000 φορές καλύτερα ανεπτυγμένη από αυτή των ανθρώπων. Δικαίως λοιπόν μπορεί κανείς να ισχυριστεί: οι κυνηγοί εξαρτώνται από τις μύτες των σκύλων. Επιπλέον, ο σκύλος εμπλουτίζει την ποιότητα της εμπειρίας. Για έναν κυνηγό δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από την κοινή εμπειρία κυνηγιού και φύσης με τον δικό σου σκύλο.

Πώς γίνεται ένας σκύλος κυνηγετικός;

Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να εκπαιδευτεί ένας σκύλος ώστε να γίνει αξιόπιστος κυνηγετικός σκύλος. Το να φτάσεις εκεί σημαίνει δουλειά. Ο σκύλος διδάσκεται όλες τις βασικές απαιτήσεις με παιχνιδιάρικο τρόπο: σε σχολές σκύλων, αλλά πάνω από όλα μέσα από την καθημερινή δουλειά του κυνηγού με τον σκύλο του.

Εκτροφή κυνηγετικών σκύλων – Τι είναι ιδιαίτερα σημαντικό;

Η συστηματική και επιλεκτική εκτροφή κυνηγετικών σκύλων όπως τα ξέρουμε σήμερα ξεκίνησε πριν από περίπου 100 χρόνια. Έκτοτε, οι απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι σκύλοι στις κυνηγετικές δραστηριότητες έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και τα επιθυμητά χαρακτηριστικά βελτιώνονται συνεχώς. Μεγάλη σημασία αποδίδεται στην αίσθηση της όσφρησης καθώς και στην ανάκτηση κατά την εκτροφή κυνηγετικών σκύλων.

Η αντίσταση στη κροτοφοβία είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος δεν θα τρομάξει όταν ακουστεί ένας πυροβολισμός.

Άλλες σημαντικές ιδιότητες ενός κυνηγετικού σκύλου είναι: η φωνητική υποχρέωση π.χόταν το θήραμα έχει εντοπιστεί ή και πριν και η θέληση να ακολουθήσει την καταδίωξη. Στον αγριόχοιρο απαιτείται και η επιμονή στη λεγόμενη «στάμπα».

Ποια είναι η κατάλληλη για το είδος διατήρηση των κυνηγετικών σκύλων;

Αυτό μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: έξοδος – επαφή – εργασίες !

Όλοι οι σκύλοι, αλλά κυρίως οι κυνηγετικές ράτσες, αγαπούν την άσκηση και χρειάζονται εκπαίδευση . Η συχνότητα και η ένταση ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και τη φυλή του ζώου. Είναι λοιπόν απολύτως απαραίτητο να ασχοληθείτε εντατικά με τη ράτσα του σκύλου και τις ανάγκες του πριν την αγοράσετε. Όποιος αγοράζει ένα κυνηγετικό σκυλί και το κρατά μόνο στην πόλη ή -ακόμα χειρότερα- μόνο στο διαμέρισμα δεν επιφέρει σε εκείνο τίποτα καλό.

Τα σκυλιά χρειάζονται ανθρώπους, τον «κύριο» τους, την «κυρία» τους. Είμαστε τα πρόσωπα αναφοράς τους. Χωρίς επαρκή επαφή , αλλά κυρίως χωρίς επαρκή προσοχή, τα σκυλιά δεν μπορούν να γίνουν αξιόπιστα κυνηγετικά σκυλιά. Χρειάζονται την εγγύτητα, την εμπιστοσύνη και επίσης το θήραμα.

Το θήραμα είναι σημαντικό για να εισαχθεί στις εργασίες που έχουν τεθεί . Τα σκυλιά αγαπούν τις προκλήσεις και, όπως οι άνθρωποι, τις χρειάζονται για να αναπτυχθούν. Επομένως, αυτές οι εργασίες θα πρέπει να δοσολογούνται σωστά. Δεν πρέπει να παραμελείτε τους τετράποδους φίλους μας, αλλά ούτε και να τους υποτιμάτε. Τα κυνηγόσκυλα έχουν εκτραφεί ειδικά για κυνήγι εδώ και αιώνες. Χρειάζονται την κυνηγετική εμπειρία, αυτό είναι στη φύση τους.

Κουτάβι ή πλήρως εκπαιδευμένος σκύλος;

Ένας κυνηγός συνήθως προτιμά ένα κουτάβι από έναν πλήρως εκπαιδευμένο σκύλο, επειδή το κουτάβι περνάει σημαντικές φάσεις τους πρώτους μήνες της ζωής του, όπως η λεγόμενη φάση αποτύπωσης και η κοινωνικοποίηση, που επηρεάζουν καθοριστικά τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη.

Σε αυτές τις φάσεις, το κουτάβι γνωρίζει το περιβάλλον του, μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζει τα διάφορα περιβαλλοντικά ερεθίσματα και μαθαίνει πώς να φωνάζει καθώς και τις ενέργειες και τις αντιδράσεις του ιδιοκτήτη του. Αυτές οι φάσεις είναι επίσης καθοριστικές για τη μετέπειτα χρήση ως κυνηγετικό σκυλί: επειδή η πιθανή ανάρμοστη συμπεριφορά μπορεί ακόμα να διορθωθεί γρήγορα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και έτσι ο κυνηγετικός σκύλος μπορεί να είναι τέλεια προετοιμασμένος για τα επόμενα καθήκοντά του.

Η περίοδος εκπαίδευσης δεν είναι μόνο ωραία δουλειά και για τους δύο, αλλά κυρίως το κεντρικό στοιχείο της οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τι ισχύει όμως τόσο για τα κουτάβια όσο και για τα έτοιμα σκυλιά: Η αγορά είναι πιο ωφέλιμο να γίνεται μέσω ειδικών ομίλων (κλαμπ φυλών) ή υπεύθυνων εκτροφέων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η σημαντική φάση της αποτύπωσης και της κοινωνικοποίησης ξεκινά σωστά, επειδή οι πρώτες εβδομάδες ζωής είναι κρίσιμες σε σχέση με διάφορα περιβαλλοντικά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένου του θορύβου και των καταστάσεων καθώς και της αποτύπωσης στον νέο ιδιοκτήτη.

Είναι λοιπόν σημαντικό οι τετράποδοι φίλοι να γνωρίσουν πολλά νέα πράγματα τους πρώτους τέσσερις ή πέντε μήνες και να τα αποστηθίζουν θετικά . Πάνω από όλα, όμως, είναι πολύ σημαντικό να μην υποβάλλετε το κουτάβι σε κανένα άγχος. Πάρα πολλά διαφορετικά ερεθίσματα μπορεί να κατακλύσουν τον σκύλο και στη συνέχεια να μετατραπούν σε κακή συμπεριφορά. Ακόμη και η υπο-προκλήσεις μπορεί να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες για τον σκύλο, καθώς μπορεί να αναπτύξει μια ντροπαλότητα από άγνωστα αντικείμενα, θορύβους ή μυρωδιές.

Αυτή η σημαντική φάση πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια από τον νέο ιδιοκτήτη σκύλου μετά την απόκτηση, προκειμένου να προετοιμαστεί τέλεια ο μελλοντικός κυνηγετικός σκύλος για τα επόμενα καθήκοντά του τους πρώτους μήνες.

Αρσενικό ή θηλυκό;

Η καθημερινή πρακτική αποδεικνύει ότι τα σκυλιά και οι σκύλες είναι εξίσου κατάλληλα για κυνήγι – εάν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα. Στο τέλος της ημέρας, είναι θέμα γούστου αν είναι σκύλος ή σκύλα. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε.

Οι σκύλες μπαίνουν σε οίστρο δύο φορές το χρόνο. Το κυνήγι μαζί τους αυτό το διάστημα δεν είναι δυνατό. Τα αρσενικά σκυλιά είναι πιο επίμονα και ιδιαίτερα δύσκολα στο χειρισμό τους όταν πρέπει να ενδώσουν στις ορμές τους και να αφήσουν παντού τα σημάδια της μυρωδιάς τους.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ζυγίζουν το ένα το άλλο. Ωστόσο, τα αρσενικά κουτάβια είναι πιο προτιμητέα (ίσως λόγω εμβληματικότερης εμφάνισης) από τα θηλυκά μιας γέννας.

Ταΐζοντας τον κυνηγετικό σκύλο – πότε και πόσο συχνά;
Τα κουτάβια πρέπει να ταΐζονται τρεις φορές την ημέρα. Μεταξύ των ηλικιών 7 μηνών και 1 έτους, τα νεαρά σκυλιά πρέπει να τρώνε δύο φορές. Από τον ένα χρόνο, συνήθως αρκεί να ταΐσετε το ζώο μία φορά.

Τα ενήλικα σκυλιά συνιστάται να ταΐζονται το βράδυ. Αυτό αντιστοιχεί στη φυσική συμπεριφορά του λύκου, η οποία, ως γνωστόν, εξακολουθεί να υπάρχει σε όλα τα σκυλιά μας: ο λύκος αναπαύεται αφού έχει φάει τη τροφή του.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταΐζονται τα σκυλιά πριν από την εκπαίδευση ή το κυνήγι. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την ευημερία όσο και την απόδοση. Με τα μεγαλύτερα σκυλιά, μπορεί και πάλι να είναι ωφέλιμο να τα ταΐζετε δύο φορές την ημέρα.

Πού χρησιμοποιούνται τα σκυλιά για κυνήγι;

Η δουλειά των σκύλων στο κυνήγι μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Ως εκ τούτου, οι κυνηγοί συχνά επιλέγουν ράτσες σκύλων με βάση τον τύπο της περιοχής και τα άγρια ​​ζώα που βρίσκονται εκεί, ώστε να μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν το σκύλο τους ιδανικά. Ποια ράτσα θα είναι τελικά κατάλληλη είναι απολύτως θέμα προτίμησης. Ωστόσο, η ιδιοσυγκρασία του σκύλου και οι έμφυτες τάσεις πρέπει να ταιριάζουν.

Ποιες ράτσες σκύλων είναι κατάλληλες για κυνήγι;

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες σταθεροποιημένες και αναγνωρισμένες καθαρόαιμες φυλές για κάθε τύπο κυνηγίου. Ο κυνηγός μπορεί να επιλέξει μία από αυτές βάσει την μορφολογία και τον τρόπο εργασίας που ταιριάζουν στη «φιλοσοφία» και στις συνθήκες που κυνηγά. Σε όλες τις ράτσες υπάρχουν εξαιρετικοί σκύλοι τόσο οι ίδιοι όσο και τα πολύτιμα γονίδια τα οποία κουβαλούν για μια διαχρονική συνέχεια.

 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα τυχερό «ατύχημα»

Ένα τυχερό «ατύχημα» «Κάθε εμπόδιο για καλό» λέει η λαϊκή σοφία. Με την επιβεβαίωση να γίνεται πράξη τη μέρα που η Σοφία γιόρταζε μαζί με...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
18 ° C
19 °
13.4 °
55 %
2.6kmh
40 %
Τε
22 °
Πε
22 °
Πα
22 °
Σα
24 °
Κυ
25 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ