spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΤα θηλυκά που γίνονται καλές “μάνες”

Τα θηλυκά που γίνονται καλές “μάνες”

|

 

Η αξία μιας σκύλας που θα χρησιμοποιηθεί στην αναπαραγωγή δεν βρίσκεται στο εάν κυνηγάει πολύ σήμερα, αλλά στο εάν έχει δείξει σπουδαία κυνηγετικά προσόντα από πολύ νεαρή ηλικία, έστω και αν οι ευκαιρίες που είχε στον κυνηγότοπο ήταν λίγες και περιορισμένες…

 

Του Αχιλλέα Γιάππου

 

Τώρα που τα ζευγαρώματα των σκυλιών και οι επιλογές των γεννητόρων έχουν την τιμητική τους, καλό είναι να ειπωθούν και μερικές αλήθειες γύρω από τα θηλυκά ζώα που πρόκειται να γίνουν “μάνες”.
Στις τάξεις των κυνηγών δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι, όσο περισσότερο κυνηγάει ένα θηλυκό σκυλί, τόσο καλύτερα θα είναι και τα κουτάβια που θα γεννήσει. Όμως, πρόκειται για μία αντίληψη που στερείται κάθε επιστημονικής τεκμηρίωσης, αν και αποτελεί έναν από τους κλασσικότερους κυνηγετικούς μύθους!
Στον αντίποδα αυτής της θεωρίας, βρίσκονται οι θιασώτες της… παντοκρατορίας των γονιδίων: αυτοί πιστεύουν ότι, εφόσον μία σκύλα είναι απόγονος σπουδαίων γεννητόρων, κουβαλάει στα γονίδια “εντολές” γραμμένες σε μαρμάρινη πλάκα, έστω και αν δεν έχει κυνηγήσει ποτέ στη ζωή της, ή ελάχιστα έχει βγει στον πραγματικό κυνηγότοπο (συχνά, αυτή η κατηγορία θηλυκών σκυλιών μετατρέπονται σε “κουταβομηχανές” προς εκμετάλλευση).

 

Το σημαντικότερο κριτήριο

 

Ως συνήθως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση… Η αξία μιας σκύλας που θα χρησιμοποιηθεί στην αναπαραγωγή δεν βρίσκεται στο εάν κυνηγάει πολύ, αλλά στο εάν έχει δείξει σπουδαία κυνηγετικά προσόντα από πολύ νεαρή ηλικία, έστω και αν οι ευκαιρίες που είχε στον κυνηγότοπο ήταν λίγες και περιορισμένες!
Για μένα το σημαντικότερο κριτήριο αποτελεί η “πρωιμότητα” της εμφάνισης μιας σπουδαίας κυνηγετικής συμπεριφοράς, και όχι πόσες εξόδους κάνει η σκύλα κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής σεζόν… Μία σκύλα που καταφέρνει να κυνηγάει καλά, επειδή βρίσκεται στα χέρια ενός παθιασμένου κυνηγού που της δίνει πολλές ευκαιρίες να βρίσκεται στην ύπαιθρο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και τη “γενετική προίκα” να γίνει η ελπιδοφόρα “μάνα”. Η συσσωρευμένη κυνηγετική εμπειρία που έχει ένας σκύλος, δεν έχει καμία επίδραση στο γενετικό αποτύπωμα (εάν αυτό ίσχυε, τότε οι σκύλες θα έδιναν τα καλύτερα κουτάβια τους στα γεράματα).
Η τριβή μιας σκύλας με το κυνήγι, δεν συνιστά διαδικασία γενετικής εξέλιξης. Το κυνήγι αποτελεί τον τρόπο για να αξιολογηθούν και να αποκαλυφθούν γενετικές προδιαγραφές, αλλά όχι και να τις διαμορφώσει ή να αλλάξει την γονιδιακή ταυτότητα ενός κυνηγόσκυλου!

 

Οι γραμμές αίματος

 

Ναι, το κυνήγι δείχνει την ταχύτητα, την αντοχή, τη διάρκεια, τη νοοτροπία, την προδιάθεση ικανότητας, τη “μύτη”, το στυλ, την ποιότητα της κίνησης ή την προδιάθεση για απόρτ, μιας σκύλας που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην αναπαραγωγή.
Όλα αυτά δεν θα μπορούσε να τα διακρίνει κανείς, σε ένα ζώο που βρίσκεται μονίμως κλεισμένο μέσα σε ένα εκτροφείο. Αλλά, μέχρι εκεί…
Λάθος, όμως, κάνουν και εκείνοι που εμπιστεύονται με κλειστά μάτια τα γονίδια και την καταγωγή μιας σκύλας, υποτιμώντας τη σημασία του κυνηγίου στην εκτροφή.
– “Τα κυνηγετικά χαρακτηριστικά μεταδίδονται αποκλειστικά μέσω γονιδίων, άρα τίποτα δεν μπορεί να φτιαχτεί από το κυνήγι εφόσον δεν εμπεριέχεται στον γενετικό κώδικα της σκύλας”, είναι η στερεοποιημένη άποψή τους… Όμως, όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη, καλό είναι να ξαναμελετήσουν την αναπαραγωγή των κυνοειδών στη φύση. Σε μία αγέλη λύκων, παρότι τα περισσότερα νεαρά ζώα είναι παιδιά της “κυρίαρχης” θηλυκής, δεν κατορθώνουν όλα να διαδεχθούν τους γονείς τους στο δικαίωμα να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν.
Η φύση γνωρίζει ότι δεν αρκεί να είσαι φορέας κάποιων γονιδίων, αλλά θα πρέπει αυτά να έχουν κυρίαρχη παρουσία και να αποτυπώνονται στην τελική συμπεριφορά του ζώου. Άρα, το γεγονός ότι μία σκύλα είναι απόγονος μιας σπουδαίας γραμμής αίματος, δεν αποτελεί από μόνο του επαρκές κριτήριο για να ενταχθεί στην αναπαραγωγή.

 

Η αξία των προγόνων

 

Σήμερα, μετά από 25 χρόνια εκτροφικής εμπειρίας με κυνηγόσκυλα, πιστεύω με τρόπο απόλυτο πως είναι αδύνατο να προσδοκάς ένα σπουδαίο αποτέλεσμα, εάν δεν πατάς πάνω σε σπουδαίους προγόνους. Αυτό είναι αναγκαίο μεν, αλλά όχι και ικανό για να εξασφαλίσει ένα σπουδαίο αποτέλεσμα!
Το κάθε θηλυκό στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθεί στην “κυνηγετική βάσανο”, ώστε να αξιολογηθούν οι κυνηγετικές προδιαγραφές στην πράξη!
Μόνο όταν τα γονίδια εκφραστούν και επαληθευτούν και μέσα στον κυνηγότοπο, μπορεί η σκύλα να ενταχθεί στην αναπαραγωγή.

 

Σαν το τζόκερ…

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την αξία τόσο των γονιδίων, όσο και των κυνηγετικών ικανοτήτων του θηλυκού ζώου που θα γίνει “μάνα” των κουταβιών σας.
Όσο πιο καλά τηρήσετε αυτό τον θεμελιώδη κανόνα, τόσο ασφαλέστερο θα είναι το αποτέλεσμα. Αλλιώς, προτιμήστε να παίξετε τζόκερ. Η πιθανότητα να κερδίσετε, θα είναι μεγαλύτερη.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ