Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΤα μακρινά σκυλιά είναι για γερά πόδια

Τα μακρινά σκυλιά είναι για γερά πόδια

|

Κάποτε πίστευα, ότι όσο θα μεγαλώνω, τόσο θα έχω πιο πολύ ανάγκη το σκυλί που ψάχνει πολύ τόπο. Τώρα που μεγάλωσα το πιστεύω ακόμα πιο πολύ. Δεν ήθελα να βάλω ερωτηματικό στον τίτλο, όπως συνηθίζεται. Άσε το άρθρο να τρέξει σκέφτηκα και όπου βγει…

του Άκη Λάππα 

Στα 25 – 26 μου χρόνια κατάλαβα, ότι η ζωή μου θα είναι πλέον άρρηκτα δεμένη με το κυνήγι. Έπρεπε να βρω σκυλί, αλλά καλό σκυλί για να ξεκινήσω σωστά και να μάθω τα μυστικά του κυνηγιού δίπλα σε ένα σκυλί που θα με μάθαινε να κυνηγάω. Που να βρείς σκυλί εκείνα τα χρόνια… Τότε, καλό σκυλί λέγανε το Συριανό Πόιντερ οι παλαιότεροι, αλλά εγώ είχα «μεθύσει» με αυτά που διάβαζα στα ιταλικά και αγγλικά περιοδικά. Έβλεπα εκείνα τα αγάλματα να μαρμαρώνουν σε φέρμα και ανατρίχιαζα. Με τη δύναμη και τη θέληση που σου δίνει το πάθος να αποκτήσεις ένα τέτοιο πλάσμα, αλλά και η παράλογη λογική που σε προικίζει η φύση στη νιότη σου, έφυγα για Αγγλία και γύρισα αγκαλιά με το πρώτο μου Πόιντερ. Το σκυλί έψαχνε σαν Πόιντερ δηλαδή μακριά. Για εκείνα τα χρόνια, πολύ μακριά. Στην αρχή σάστισα. Μην ξεχνάτε, ότι δεν υπήρχε ούτε η πληροφόρηση, που έχουν σήμερα οι καινούργιοι που μπαίνουν στο παιχνίδι, αλλά ούτε και η εμπειρία. Όμως έβρισκε. Έβρισκε διότι ήταν καλό σκυλί και διότι τότε τα πουλιά ήταν πολλά, πάρα πολλά και οι κυνηγοί πολύ λίγοι. Δεν άργησα να προσαρμοστώ στον τρόπο που έψαχνε. Τι σημαίνει να προσαρμοστείς; Σημαίνει ότι κυνηγάς όσο γίνεται μόνος σου, ή αν έχεις παρέα πρέπει να είναι σιωπηρή και σοβαρή παρέα, έχεις πολύ τεταμένη την προσοχή σου στο κουδουνάκι, παρακολουθείς από πού ακριβώς μπήκε το σκυλί σου στο πυκνό, υπολογίζεις περίπου που βρίσκεται και σε πόση ώρα πρέπει να ξαναεμφανιστεί. Αν αργήσει πάνω από το λογικό χρονικό διάστημα, προσπαθείς να αυτοσυγκρατηθείς και να ελέγξεις τις αδρεναλίνες σου και… αρχίζεις να ψάχνεις το σκυλί σου. Τι άλλο να πω.. Δεν χρειάζεται, όλοι νοιώθετε εκείνη τη στιγμή τι ένοιωθα όταν έβλεπα το σκυλί ακίνητο, συνήθως να αχνίζει το στόμα του από το λαχάνιασμα που ήθελε να κρύψει, μπάς και ακούσει το πουλί και τρομάξει και μας φύγει. Βάλτε στο νου σας ότι μιλάμε για νέο παιδί και νέο κυνηγό για να μπείτε περίπου στο πνεύμα. Η μακρινή έρευνα λοιπόν ήταν κατάρα πριν κάποια χρόνια…

- Advertisement -

Η μακρινή έρευνα είχε πολύ ενδιαφέρον. Οι 9 στους 10 κυνηγοί που θα συναντούσα στον κυνηγότοπο ή θα τύχαινε να κυνηγήσουμε παρέα, με κοίταγαν με συμπόνια αν ήταν ευγενείς ή με ειρωνεία και αλαζονεία, αν δεν ήταν. «Εγώ αυτό το σκυλί δεν θα το κράταγα με τίποτα», ήταν η συνηθισμένη έκφραση των περισσότερων. Στο τέλος της μέρας όμως τα αποτελέσματα έδειχναν άλλα πράγματα. Θα μιλήσω για άτομο που με έβαλε στο κυνήγι και μου έμαθε τα πρώτα μυστικά. Μόνο οι παλαιότεροι τον θυμούνται, το συγχωρεμένο Γιώργο Μουντζουρίδη, που είχε μια μόνιμη αγγελία στο περιοδικό Κ&Κ… «πωλούνται πουλόσκυλα ξεκινημένα ή και μαθημένα»… Η φυλή δεν αναφέρονταν ποτέ, αλλά ούτε και η λέξη καθαρόαιμα… Αυτός ήταν από τους πρώτους που αλλαξοπίστησε βλέποντας πως κυνηγάει ένα καθαρόαιμο και μακρινό σκυλί και άρχισε μετά από πολλά χρόνια πίστης στα κοντινά και διασταυρωμένα (του άρεσε πολύ ο συνδυασμός Σέττερ με Ντράχτχααρ και τα έλεγε Μούγερ από το Μουντζουρίδης ή από το μούσι που συνήθως είχαν αυτές οι διασταυρώσεις) και άρχισε να γλυκοκοιτάζει τα Κρουκράιζ που είχα φέρει τότε. Η αλήθεια είναι όμως, ότι τις μεγάλες αποστάσεις ποτέ δεν τις χώνεψε καλά καλά και πάντα ήθελε να ακούει το κουδουνάκι του σκύλου του. Αυτό όμως ισχύει και σήμερα σε πολλούς κυνηγούς έτσι δεν είναι;

Ένα το κρατούμενο λοιπόν, η απόσταση έρευνας του σκύλου είναι κάτι που έχει σχέση με την νοοτροπία, δηλαδή με τον χαρακτήρα του κυνηγού και με την περιοχή που κυνηγάει (αν για παράδειγμα ένας κυνηγός κυνηγάει μόνο δίπλα στο χωριό του και μάλιστα, αν η περιοχή έχει πυκνά και δύσβατα μέρη, εκεί ένας μακρινός σκύλος είναι έως άχρηστος). Ας βάλουμε βέβαια στο λογαριασμό και την τεχνολογία (βλέπε μπίπερ και τελευταία το GPS) που διαμόρφωσε πάρα πολύ τη χρήση και την χρησιμότητα του μακρινού σκύλου. Ας μην μπούμε όμως ακόμα στην ηλικία του κυνηγού και τη φυσική δυνατότητά του να κυνηγάει πίσω από έναν πολύ ανοικτό σκύλο. Τα σκυλιά εκείνα με είχαν κάνει λίγο τεμπέλη πάντως. Έβγαινα από ένα κομμάτι δάσους ας πούμε σε κάποιο καθαρό. Είχα μπροστά μου ένα άλλο πυκνό , αλλά και πάνω ψηλά στην ανηφόρα ένα άλλο. Πού να πάω τώρα; «Εκείνο το πάνω δεν πρέπει να μείνει άψαχτο», έλεγα. «Άντε, ας πάω και μετά κατεβαίνω να πιάσω το μπροστινό». Η κυνηγετική συντρόφισσά μου όμως ήξερε καλύτερα. Βγαίνοντας από το πυκνό κοντοστεκόταν για λίγο και ζύγιζε την κατάσταση… Άμεση απόφαση και βολίδα προς τα πάνω. Καλό ψάξιμο και βολίδα κάτω για το επόμενο. Πώς να μην λατρέψεις ένα τέτοιο ζώο και ένα τέτοιο τρόπο έρευνας; Σπασμένο το δίκαννο και κρεμασμένο σε τέλεια ισορροπία στον ώμο, με έκανε σχεδόν να ξεχνάω ότι κουβαλάω όπλο πάνω μου. Το όπλο έκλεινε όταν το σκυλί έκοβε ταχύτητες και σου έλεγε, «αφεντικό εδώ έχε το νου σου… κάτι υπάρχει…».

Αυτά γίνονταν τότε. Σήμερα τι γίνεται; Σήμερα έχουμε μάθει την έκφραση που αρέσει πολύ στους κριτές και δή στους νεότερους «ο σκύλος παίρνει τόπο». Τι να τον κάνει τον τόπο ρε παιδιά; Ο τόπος είναι αυτοσκοπός; Λαγόσκυλα έχουμε; Αυτό που πρέπει πρώτα να βλέπει ο κριτής και κατ’ επέκταση ο κυνηγός, είναι αν στον τόπο που παίρνει, χρησιμοποιεί το μυαλουδάκι του και τη μύτη του, αν βασίζει την έρευνά του πάντα στον αέρα, αν ζυγίζει το τερέν του προσπαθώντας να μην αφήσει άψαχτο κάποιο κομμάτι και μάλιστα κάποιο πονηρό κομμάτι που το ένστικτό του πρέπει να του λέει, ότι εκεί είναι πιθανό να υπάρχει θήραμα και τέλος και ίσως και πιο σοβαρό, αν το σημείο αναφοράς της έρευνάς του είναι ο κυνηγός. Αυτά ισχύουν είτε μιλάμε για αγώνα στον κάμπο, είτε για κυνήγι στο βουνό ή στο δάσος. Μόνο έτσι μπορούμε να πούμε, ότι το πλεονέκτημα «τόπος» μπορεί να αξιοποιηθεί. Δηλαδή όσο πιο πολύ χώρο ψάχνει τόσο οι πιθανότητες να βρεί μεγαλώνουν!

Ο σκύλος που τρέχει όμορφα, σχεδόν φιλάρεσκα με μια ωραία κεφάλα να κοιτάει τα σύννεφα, μέχρι τη στιγμή που κάποια δυνατή μυρωδιά θηράματος, του έρθει για να του θυμίσει, ότι η δουλειά του είναι να βρίσκει και όχι να τρέχει, είναι το ίδιο άχρηστος στον νέο και δυνατό κυνηγό, όσο και στον μεγαλύτερο που το βουνό κάθε χρόνο του φαίνεται ψιλότερο. Είναι λοιπόν σήμερα πεποίθησή μου ότι όσο περνάνε τα χρόνια τόσο θα έχω πιο πολύ ανάγκη από ένα ανοικτό σκυλί. Όμως με μία προϋπόθεση, μάλλον με ένα δεδομένο. Το σκυλί που θα ψάξει μακριά, εννοείται ότι θα το κάνει αυτό όταν και εφόσον έχει ψάξει πρώτα κοντά. Όταν λέμε ότι πρέπει να «σκουπίσει» τον τόπο δεν εννοούμε να σκουπίσει τα μακρινά και να ξεχάσει τα κοντινά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να σηκώνεις το θήραμα με τα πόδια, επειδή ο σκύλος σου δεν έλεγξε όλη την περιοχή ως όφειλε. Είναι η ίδια απογοήτευση που εισπράττεις αν παρουσιάζεις τον σκύλο σου στον αγώνα και οι κριτές σηκώσουν με τα πόδια τους το θήραμα με  αποτέλεσμα  φυσικά τον αποκλεισμό του.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι να κυνηγάει για μένα και να νοιάζεται συνεχώς για το που βρίσκομαι. «Να χτυπάει κάρτα», όπως λέμε στην κυνηγετική ορολογία. Πόσο μεγάλη ικανοποίηση νοιώθεις όταν βλέπεις το σκυλί σου να επιστρέφει κάθε τόσο, είτε ακολουθώντας τον δικό σου τον ντορό αν έρθει από πίσω σου ή πολλές φορές τον ίδιο τον δικό του τον ντορό αν δεν βρίσκει τον δικό σου. Ορισμένες φορές σε ένδειξη αγάπης και στοργής μπορεί να πλησιάσει αρκετά κοντά και να ζητήσει κάποιο χάδι ή κάποια γρήγορη κουβέντα σου, σαν να σου λέει, «όλα καλά αφεντικό μην ανησυχείς θα το βρούμε αυτό που ψάχνουμε». Αισθάνεσαι ότι έχεις σύντροφο στο κυνήγι, σύντροφο που μοιράζεσαι όλη αυτή την πανδαισία συναισθημάτων, που μόνο ένας κυνηγός μπορεί αληθινά να αισθανθεί. Μετά, άστο να φύγει. Να πάρει τόπο όπως είπαμε… Ξέρει τι πρέπει να κάνει. Και εσύ ξέρεις ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει και ακριβώς γι’ αυτό του έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη. Ας πάει όσο μακριά χρειαστεί, ας πάει εκεί που εγώ δεν θα πάω διότι δεν έχω λόγο να πάω από τη στιγμή που κυνηγάω παρέα με ένα ζώο, που η δουλειά του είναι να πηγαίνει αυτό αντί να πηγαίνω εγώ.

Υπάρχουν και κάποια σκυλιά, τα οποία είναι πολύ καλά και όμως έχουν το χούι να κυνηγάνε μόνο μακριά τουλάχιστον για την πρώτη ώρα μέχρι να στρώσουν. Είτε διότι ανταγωνίζονται τα άλλα σκυλιά της παρέας, είτε διότι θέλουν να εκτονώσουν τον ατμό που έχουν μέσα τους ή επειδή ξέρουν τα «θαλάμια» της περιοχής και πάνε γρήγορα να ερευνήσουν αν υπάρχει κάτοικος εκεί μέσα!

Τα άλλα (διότι υπάρχουν και αυτά) που κυνηγάνε πάντα και μόνο μακριά, απλά διότι κυνηγάνε μόνο για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες, όσο καλά και αν είναι στο να βρίσκουν, είναι ψυχοβγάλτες και δεν νομίζω ότι προσφέρουν ικανοποίηση σε κανέναν κυνηγό.

 

Ας έρθουμε τώρα στο προκείμενο. Το σκυλί αυτό που περιγράψαμε, το ισορροπημένο σκυλί που θα διευρύνει την έρευνά του εφόσον χρειαστεί, δεν πρέπει να τρομάζει τον κυνηγό που αρχίζει να αισθάνεται ότι τα πόδια του δεν είναι τόσο γρήγορα όπως παλιά. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι αυτό θα συμβεί σε όλους τους κυνηγούς αργά ή γρήγορα. Θα πρέπει να αλλάξουμε και τις προτιμήσεις μας στην φυλή που μάθαμε να κυνηγάμε όλα τα χρόνια; Φυσικά και όχι. Αυτή είναι η δική μου γνώμη και προς το παρόν δεν δυσανασχετώ αν χρειάζομαι 3 λεπτά να φτάσω στη μακρινή φέρμα αντί 2 που ήθελα κάποια χρόνια πριν.

Δεν θα αντέξει το πουλί στη διάρκεια; Θα σηκωθεί πριν φτάσω; Ε και τι έγινε; Αυτό ούτως ή άλλως συνέβαινε και θα συμβαίνει πάντα, ακόμα και αν είσαι ο Usain Bolt. Πώς να θυσιάσεις όμως το μεγαλείο του σκυλιού που δεν αφήνει τίποτα άψαχτο τον χώρο του, προκειμένου να μην βρίζεις για το θήραμα που δεν μπόρεσες να πλησιάσεις έγκαιρα επειδή ήταν μακριά. Άλλωστε το σκυλί με περιορισμένη έρευνα, ποτέ δεν θα σου έβρισκε αυτό το μακρινό θήραμα, άρα ότι σου φερμάρει σε «εξτρίμ» αποστάσεις, κέρδος θα είναι. Δεν κατάφερες να το πλησιάσεις; Έχεις το κέρδος της απόλαυσης της επιτυχίας του σκύλου σου που το βρήκε και το φερμάρισε. Κατάφερες να πλησιάσεις; Έχεις επιπλέον το κέρδος της ευκαιρίας να τουφεκίσεις.

Ο κυνηγός λοιπόν που έζησε όλα του τα χρόνια έχοντας την νοοτροπία να αφήνει το σκυλί του να ξεδιπλώνει το ταλέντο του και να αναπτύσσει  το ελεύθερο πνεύμα που κληρονόμησε από τη φυλή του, αυτός ο κυνηγός θα θέλει να έχει συντροφιά στον κυνηγότοπο πάντα ένα τέτοιο ζώο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Θανατώθηκε χιμπατζής – Είχε βγει από το κλουβί του

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Θανατώθηκε Χιμπατζής! Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, καθώς ένας χιμπατζής το έσκασε από τον περιοριστικό του χώρο -...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,910ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.1 ° C
29.6 °
25.5 °
44 %
2.2kmh
0 %
Σα
27 °
Κυ
33 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ