spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΕκπαίδευσηΤα λάθη στην εκπαίδευση

Τα λάθη στην εκπαίδευση

|

 

Η άνοιξη είναι μία περίοδος αφιερωμένη στην εκπαίδευση των νεαρών σκύλων. Ελπίδες, όνειρα, ενθουσιασμός και απογοητεύσεις είναι τα συναισθήματα που κατακλύζουν τους κυνηγούς-κυνόφιλους που ξεκινάνε να δουλεύουν με τα νέα φυντάνια…

 

Του Αχιλλέα Γιάππου

 

Η συναισθηματική φόρτιση που συνοδεύει κάθε νέα συνεργασία, «οδηγεί» πολλές φορές σε μεγάλα λάθη στη διαδικασία της εκπαίδευσης, τα περισσότερα από τα οποία οφείλονται στον υπέρμετρο ενθουσιασμό και στη βιασύνη του κάθε ιδιοκτήτη.

Ο ενθουσιασμός του κυνηγού στο ξεκίνημα ενός νεαρού σκύλου είναι ένα θετικό συναίσθημα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Πολλές φορές, όμως, οδηγεί σε σημαντικά λάθη, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτά γίνονται… καταστροφικά.

Ένα νεαρό σκυλάκι που από τις πρώτες λίγες εξόδους στην ηλικία των 6-12 μηνών έχει δείξει πολύ μεγάλη διάθεση και πάθος, είναι μία ευλογία για τον κάθε κυνηγό, συνάμα όμως αποτελεί… ιδανική περίπτωση για να γίνει ένα λάθος από ενθουσιασμό και βιασύνη. Η εικόνα ενός πιτσιρικά σκύλου που δείχνει να έχει μεγάλο πάθος για κυνήγι, συχνά παρασύρει τον ιδιοκτήτη του σε χρονικές υπερβολές που καταπονούν το άγουρο σώμα του σκύλου. Όσο μάλιστα αυτό δείχνει να μπορεί να αντέξει την επιπλέον προσπάθεια, τόσο προκαλεί τον εκστασιασμένο, πλέον, ιδιοκτήτη για ακόμα παραπάνω πράγματα.

 

Η καταστροφή παραμονεύει

 

Ο χρόνος της προπόνησης μεγαλώνει, το τερέν δυσκολεύει και η καταστροφή παραμονεύει στην γωνία. Σταματήστε. Μην σπαταλάτε τη σπουδαία τύχη που σας επιφύλαξε η μοίρα «στέλνοντάς» σας αυτό το νεαρό ταλέντο. Ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει την καταπόνηση που δέχεται ο σκελετός, οι αρθρώσεις, οι μύες και το καρδιαγγειακό σύστημα του σκύλου. Είναι πολλές οι φορές που έχω δει τέτοιους σκύλους να ταλαιπωρούνται από προβλήματα στις αρθρώσεις, να κλείνουν πολύ σύντομα τον κύκλο της κυνηγετικής τους ζωής, να σταματάει η ανάπτυξη τους πρόωρα και δεν έλλειψαν και οι περιπτώσεις όπου οι βλάβες που συσσώρευσαν τους κατέστρεψαν κυνηγετικά. Σκύλοι που μετά από 1-2 ώρες στο βουνό κουτρουβαλούσαν στις πλαγιές ανήμποροι ακόμα και να σταθούν όρθιοι.

Ο ενθουσιασμός, όμως, οδηγεί και σε λάθη όσων αφορά την επαφή του σκύλου με το θήραμα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προσφεύγουν στη χρησιμοποίηση θηράματος εκτροφής (ιταλικά ορτύκια, περιστέρια) για να ξεκινήσουν τους νεαρούς τους σκύλους. Μία πολύ διαδεδομένη μέθοδο που εξαιτίας και της σημαντικής μείωσης του θηράματος αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική ξυπνήματος των φυσικών ενστίκτων. Τις περισσότερες φορές ένα νεαρό ταλεντάκι θα χρειαστεί από 1-2 επαφές, ενώ σπάνια θα πρέπει να ξεπεραστούν οι 5-6, ώστε να αρχίζει να εκφράζει τις πρώτες του φέρμες.

 

Υπερβολές και κίνδυνοι

 

Ενώ λοιπόν η μέθοδο αυτή είναι ωφέλιμη για να διαπιστωθεί γρήγορα και άμεσα το ένστικτο της φέρμας, πολλές φορές παρασύρει τους ενθουσιώδεις ιδιοκτήτες σε υπερβολές. «Μεθυσμένοι» από την εικόνα του νεαρού σκύλου που φερμάρει με ολοένα αυξανόμενη ευκολία αυτά τα πουλιά, συνεχίζουν να καταφεύγουν σε αυτή την μέθοδο αγνοώντας τους πιθανούς κινδύνους που παραμονεύουν. Στην συντριπτική πλειοψηφία αυτής της μεθόδου, οι κυνηγοί κατά κανόνα χρησιμοποιούν 2-3 συγκεκριμένους τόπους και στήνουν τα πουλιά 50 – 200 μέτρα μακριά από το αυτοκίνητο. Πολλές φορές, αυτό «οδηγεί» τους νεαρούς σκύλους να κατεβαίνουν από το αυτοκίνητο φερμαρισμένοι, κάνοντας πλήθος θεατρικών και ανούσιων στάσεων φέρμας. Μάλιστα κάποιοι σκύλοι μπλοκάρει το μυαλό τους τόσο, που αρνούνται εντελώς να κινηθούν, γεννώντας μεγάλο εκνευρισμό και απογοήτευση στους πρώην ενθουσιασμένους τους ιδιοκτήτες. Ειδικότερα για όσους χρησιμοποιούν καταπέλτες με περιστέρια πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν μία τεράστια δυσκολία του σκύλου τους να ποντάρει. Το περιστέρι ακόμα και ελεύθερο δεν έχει την τάση να ποδαρώνει όπως τα ορνιθοειδή, με συνέπεια ο σκύλος να μην χρειάζεται να ρισκάρει για να μην χάνει την επαφή του με το θεωρητικό θήραμα.

 

Οι λευκές φέρμες

 

Οι σκύλοι αυτοί όταν βρεθούν αντιμέτωποι με άγριο θήραμα, έχοντας καθιερώσει την λάθος αυτή συμπεριφορά, δυσκολεύονται πολύ να παρακολουθήσουν με ακρίβεια μία πέρδικα ή ένα άγριο ορτύκι. Οι λευκές φέρμες θα είναι μία πολύ συχνή εικόνα. Αντίστοιχα, όσοι δουλεύουν με ιταλικά ορτύκια πολύ συχνά θα έρθουν αντιμέτωποι με την περίπτωση όπου κάποιο αδύναμο πουλί δεν θα κατορθώσει να πετάξει μακριά από τον αφηνιασμένο σκύλο που το καταδιώκει με μανία και καταλήγει τελικά στο στόμα και πολλές φορές στο στομάχι του νεαρού ταλέντου. Όσοι σκύλοι κατανοήσουν αυτήν την ευκολία, πολύ σύντομα αντί να περιμένουν υπομονετικά μπροστά στο θήραμα, αρχίζουν και το πιέζουν για να το πιάσουν. Έτσι, στην περίπτωση αυτή, καταργείται το ένστικτο της φέρμας και νέος κύκλος προβλημάτων ανοίγει για τον αμετροεπή ιδιοκτήτη.

 

Επιρρεπής σε υπερβολές

 

Τέλος ένα κλασσικό πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κυνηγοί κυνόφιλοι όταν ξεκινάνε το νεαρό σκυλάκι τους, είναι η υπακοή κυρίως όταν θέλουν να το δέσουν. Ένας παθιασμένος νεαρός σκύλος που έχει αρχίσει να κυριεύεται από τα κυνηγετικά του ένστικτα,  είναι επιρρεπής  σε υπερβολές και το λάθος παραμονεύει. Δείχνει να έχει χάσει την ακοή του και αρνείται να ακούσει στις φωνές του εξαγριωμένου αφεντικού του, παρότι λίγες μόλις μέρες πριν υπάκουε υποδειγματικά. Σκληρή τιμωρία του ανυπότακτου σκύλου από τον έξαλλο ιδιοκτήτη είναι ότι χειρότερο. Μία διάρρηξη  της σχέσης εμπιστοσύνης σκύλου-αφεντικού είναι βόμβα στα θεμέλια μιας καλής μελλοντικής συνεργασίας. Για όσους έχουν την βοήθεια του ηλεκτρικού κολλάρου αλλά στερούνται μεγάλης εμπειρίας στην χρήση του, οι κίνδυνοι είναι επίσης μεγάλοι. Ακόμα και μία μόλις κακή χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αναστολή της ομαλής εξέλιξης του νεαρού ταλέντου. Φοβία, ανασφάλεια, απροθυμία για έρευνα ακόμα και απροθυμία να μπει στο αυτοκίνητο για την καθιερωμένη έξοδο στα χωράφια  είναι μερικά από πιο κλασσικά συμπτώματα που παρατηρεί στον νεαρό σκύλο ο απογοητευμένος πλέον ιδιοκτήτης. Πολλές φορές θα απαιτηθούν ακόμα και μήνες σκληρής και υπομονετικής δουλειάς για να ξεπεράσει το τραυματικό σοκ ο νεαρός μαθητής.

 

Υπομονή και εγκράτεια

 

Υπομονή και εγκράτεια είναι, λοιπόν, το μυστικό. Οι σκύλοι δεν είναι μηχανές ούτε σωματικά ούτε ψυχικά. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που υπακούουν στους ίδιους φυσικούς περιορισμούς όπως όλοι οι οργανισμοί και έχουν ο καθένας από αυτούς την δική του ψυχοσύνθεση. Εάν έχετε στα χέρια σας ένα νεαρό ταλέντο, μην σπαταλήσετε αυτή την τύχη από υπέρμετρο ενθουσιασμό και βιασύνη. Προχωρήστε αργά. Σεβαστείτε την παιδική του ηλικία και αποφύγετε να τον καταπονήσετε υπερβολικά. Να είστε βέβαιοι ότι εφόσον κρύβει μέσα του έναν παθιασμένο κυνηγό, θα σας ανταποδώσει πολλαπλάσια την υπομονή που δείξατε. Τέλος συγχωρείστε του κάποιες απείθαρχες στιγμές. Είναι νεαρός και όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Αξιοποιείστε έξυπνα τον χρόνο και μην βιαστείτε. Είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος σας. Εάν κρίνεται ότι δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε έναν νεαρό και πληθωρικό σκύλο, ίσως είναι καλύτερα να αποφύγετε το ρίσκο και να εμπιστευθείτε έναν επαγγελματία. Είναι προτιμότερο από το να καταστρέψετε έναν πολλά υποσχόμενο κυνηγετικό σύντροφο. Δεν θα σας δοθεί πολλές φορές στην καριέρα σας η ευκαιρία να ξαναβρείτε έναν όμοιο.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ