Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΣωστή ανάγνωση του πεντιγκρί

Σωστή ανάγνωση του πεντιγκρί

|

- Advertisement -

 

Ένα από τα πλέον σημαντικά προσόντα που συνοδεύουν έναν σκύλο είναι το γενεαλογικό του δέντρο. Όλοι οι κυνηγοί-κυνόφιλοι δείχνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για την ευγενική καταγωγή του κάθε σκύλου, δίχως όμως να είναι σίγουρο ότι μπορούν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την αξία του.

 

Καταρχάς το βασικότερο που πρέπει να ξεκαθαριστεί, είναι ότι κανένα πεντιγκρί, όσο σπουδαίο και να είναι, δεν μπορεί να εγγυηθεί την αξία του εξεταζόμενου σκύλου. Εάν ίσχυε το αντίθετο, τότε δεν θα χρειαζόταν κανενός είδους αξιολόγηση (αγώνες και εκθέσεις) για να διαπιστωθεί το πόσο καλό ή όχι είναι ένα σκυλί. Θα εξεταζόταν το πεντιγκρί του κάθε σκύλου και αυτό που είχε το “βαρύτερο”, αυτόματα θα κέρδιζε και το δικαίωμα να μπει με συστηματικό τρόπο στην αναπαραγωγή. Κανένας αγώνας και καμία έκθεση… Προφανώς το πεντιγκρί του κάθε σκύλου δεν μπορεί να εγγυηθεί την αξία του. Εάν μελετήσουμε την αναπαραγωγή των κυνοειδών (κυρίως των λύκων) από όπου προέρχονται και οι σύγχρονοι σκύλοι, θα διαπιστώσουμε, ότι τα νεαρά ζώα της αγέλης είναι σχεδόν όλα παιδιά των ίδιων γονιών. Όμως δεν έχουν όλα την ίδια θέση μέσα στην αγέλη και ούτε θα κατορθώσουν όλα να κερδίσουν το δικαίωμα στην διαδοχή της ηγεσίας και της αναπαραγωγής. Αυτό από μόνο του δείχνει, πως παρά το γεγονός, ότι οι περισσότεροι απόγονοι είναι φορείς κοινών γονιδίων, αυτά δεν εμφανίζονται με τους ίδιους συνδυασμούς σε όλους. Τα θετικά γονίδια εμφανίζονται σε κάποιους (κυρίαρχα γονίδια) και δεν εμφανίζονται σε κάποιους άλλους (υπολειπόμενα γονίδια). Άρα η κοινή καταγωγή δεν μπορεί να μας πει εκ των προτέρων αυτή την λεπτομέρεια. Για τον λόγο αυτό σε χώρες με ανεπτυγμένη κυνοφιλία, για να μπει ένας σκύλος στην αναπαραγωγή, πρέπει οπωσδήποτε να περάσει μία σειρά ελέγχων και αξιολογήσεων ώστε να πιστοποιηθεί ότι είναι φορέας των ελάχιστων απαιτούμενων ικανοτήτων. Έτσι έχουμε το φαινόμενο, ένας αδερφός να προκρίνεται και ένας άλλος να αποκλείεται από την αναπαραγωγή. Προφανώς το γεγονός ότι και οι δύο παραπάνω σκύλοι έχουν ταυτόσημο πεντιγκρί, έχει μικρή σημασία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το πεντιγκρί είναι κάτι αδιάφορο. Κάθε άλλο. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε σκύλο, πάντοτε όμως με την προυπόθεση, ότι συνοδεύει έναν αξιόλογο σκύλο. Το καλύτερο πεντιγκρί, εάν συνοδεύει έναν κακό σκύλο, είναι παντελώς αδιάφορο. Κανένα αξιόλογο γενεαλογικό δέντρο δεν μπορεί αντικαταστήσει ένα μέτριο ή κακό σύνολο.

- Advertisement -

Μία ακόμα παρανόηση που αφορά την ανάγνωση ενός πεντιγκρί είναι η αδυναμία να κατανοηθεί ο τρόπος με τον οποίο επιδρά η παρουσία κάθε σκύλου που εμφανίζεται μέσα σε αυτό, στο τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ενθουσιώδεις κυνόφιλοι με σκοπό να διαφημίσουν την πραμάτεια τους, γράφουν ένα κατεβατό σπουδαίων σκύλων του μακρινού παρελθόντος του σκύλου τους, αδυνατώντας να καταλάβουν ακόμα και οι ίδιοι, ότι τις περισσότερες φορές αυτό είναι κενό περιεχομένου. Ένα προπέτασμα καπνού με σκοπό να ικανοποιήσει την αυταρέσκεια του ιδιοκτήτη αλλά και να εντυπωσιάσει τους ανυποψίαστους πελάτες. 

Για να φωτιστεί λίγο αυτή η σκοτεινή πτυχή, είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι σε κάθε προηγούμενη γενιά το ποσοστό συμμετοχής του σκύλου στο τελικό άτομο υποδιπλασιάζεται. Έτσι ο κάθε γονέας συμμετέχει κατά 50% στο παιδί του. Οι παππούδες μόλις 25%, οι προ-παππούδες 12,5% και οι προ-προ-παππούδες μόλις 6,25% και ούτω καθεξής. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων των ενθουσιωδών κυνόφιλων, οι σημαντικοί σκύλοι των “φαινόμενων” που θέλουν να διαφημίσουν βρίσκονται σε θέσεις προ-παππούδων και πίσω. Αυτό σημαίνει, ότι η συμμετοχή τους στο τελικό άτομο είναι ελαχιστότατη. Εάν σε αυτό συνυπολογιστεί και το γεγονός, ότι δεν έχει γίνει καμία σοβαρή αξιολόγηση, τόσο στους παππούδες όσο και στους γονείς, ώστε να πιστοποιηθεί κατά πόσο αυτοί είναι φορείς των σημαντικών γονιδίων των προγόνων τους, τότε αυτοί οι σπουδαίοι σκύλοι του μακρινού παρελθόντος έχουν πλήρως εξαφανιστεί. 

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό, ότι η σωστή σειρά για να διαπιστωθεί η πραγματική αξία ενός σκύλου είναι καταρχάς η ίδια η αξία του ατόμου. Κανένα ενδιαφέρον δεν έχει το πεντιγκρί ενός μέτριου ή κακού σκύλου και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα κάποια συζήτηση γύρω από αυτό.

Στην περίπτωση ενός αξιόλογου ατόμου είναι πολύ σημαντικό η ανάγνωση του πεντιγκρί. Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις για την συνολική αξιολόγηση του ίδιου σκύλου από τις πληροφορίες που υπάρχουν στο πεντιγκρί του. Ένα συμπαγές (ομοιογενές) πεντιγκρί όπου εμφανίζονται πολλοί, σημαντικοί και αρκετά συγγενικοί σκύλοι, αποτελεί μία άριστη επιλογή. 

Εάν υπάρχουν αντίστοιχα πολλοί και σημαντικοί πρόγονοι όπως στην προηγούμενη περίπτωση, αλλά δεν έχουν μία γενετική συνέπεια και συνέχεια, τότε ο εξεταζόμενος σκύλος έχει μικρότερο ενδιαφέρον. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να υπάρχει σημαντική γνώση των γραμμών αίματος που εμφανίζονται στο συγκεκριμένο πεντιγκρί, ώστε βλέποντας το σκύλο να μπορεί να γίνει αντιληπτό ποιων συγκεκριμένων προγόνων τα γονίδια φέρει κυρίαρχα ο εξεταζόμενος σκύλος. Έτσι μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα αλλά σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο άτομο έχει ένα μικρότερο εκτροφικό ενδιαφέρον.  

Τέλος, ένας εξαιρετικός σκύλος, στο πεντιγκρί του οποίου δεν υπάρχει κανένας σημαντικός σκύλος στις δύο πρώτες γενιές (γονείς, παππούδες), είναι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ένας σκύλος αυτοτελής. Πρόκειται για ένα αξιόλογο άτομο που θα χρησιμοποιηθεί κυνηγετικά ή και αγωνιστικά, αλλά αδιάφορο εκτροφικά.

Είναι σαφές, ότι η ανάγνωση του πεντιγκρί είναι μία διαδικασία πολύ σημαντική, μιας και μπορεί να μας δώσει πλήθος πληροφοριών για το γενετικό παρελθόν του σκύλου. Όμως για να αξιοποιηθεί σωστά και να αντληθούν όλες οι σημαντικές πληροφορίες, είναι απαραίτητο ο αναγνώστης να είναι εξαιρετικά καταρτισμένος. Όσα περισσότερα γνωρίζει τόσο περισσότερα μπορεί να αντιληφθεί. Φυσικά δεν αρκεί να υπάρχει απλή γνώση ονομάτων πρωταθλητών, αλλά θα πρέπει να είναι γνωστές και πολλές λεπτομέρειες γύρω από αυτούς. Φυσικά, πάντοτε αναφερόμαστε σε πεντιγκρί που αποτυπώνουν την πραγματική καταγωγή του σκύλου και δεν είναι απλώς… χαρτιά.

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστας Γαρέφης: Ο σταυραετός του Πηλίου

Ο Έλληνας Μακεδονομάχος Κώστας Γαρέφης Μακεδονία 1900. Αναβρασμός. Τα βουλγαρικά κομιτάτα με «φωτιά και τσεκούρι» θέλουν να αλλάξουν συνειδήσεις. Οι Μακεδόνες αντιστέκονται. Στην καρδιά των...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,110ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
25.4 ° C
27.3 °
22 °
45 %
4.1kmh
20 %
Σα
31 °
Κυ
32 °
Δε
30 °
Τρ
33 °
Τε
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ