spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΤο μέλλον των αγγλικών φυλών στην Ελλάδα

Το μέλλον των αγγλικών φυλών στην Ελλάδα

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Το μέλλον των αγγλικών φυλών στην Ελλάδα – Μέρος Α

Είναι γεγονός και μάλιστα αδιαμφισβήτητο, ότι οι αγγλικές φυλές στη χώρα μας, ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και έπειτα, έχουν γνωρίσει αλματώδη αύξηση…

Η αύξηση αυτή είχε άμεση επιρροή στην ολοένα και μεγαλύτερη «χρήση» των κυνηγετικών σκύλων, των φυλών των αγγλικών δεικτών, δηλαδή της λεγόμενης ομάδας 7, η οποία γνωρίζει το μεγαλύτερο ποσοστό γεννήσεων στη χώρα μας και όχι μόνο.

Η ίδρυση του Ομίλου Κυνοφίλων Αγγλικών Δεικτών Ελλάδος (ΟΚΑΔΕ) ήρθε σε χρόνο παράλληλο και ασφαλώς έπαιξε καθοριστικό και θεμελιώδη ρόλο στη διάδοση των αγγλικών φυλών στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν περίοδοι εντάσεων που πυροδότησαν διαμάχες μεταξύ ομάδων, ο όμιλος εδώ και αρκετά χρόνια, υπό την προεδρία του Δ. Γκουζούνα, πλέει σε πολύ ήρεμα νερά που του εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη και πολύ σημαντική λειτουργία του.

Είναι σαφέστατο, ότι η κυνοφιλική λειτουργία του ομίλου είναι πλέον κοινής και θα έλεγα μάλιστα σχεδόν καθολικής αποδοχής. Ο όμιλος διοργανώνει με πλήρη οργανωτική επιτυχία αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων, εκθέσεις μορφολογίας και σεμινάρια, που ως σκοπό έχουν την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των κυνόφιλων αλλά και τη δημιουργία μιας κουλτούρας κυνοφιλικής-κυνηγετικής, που θα στοχεύει περισσότερο στην ποιότητα και λιγότερο στην ποσότητα.

Όμως για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι καθόλου σίγουρος, ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μερίδας που ονομάζουμε κυνόφιλους – κυνηγούς είναι σε θέση να αντιληφθούν και εν πάση περιπτώσει να αφομοιώσουν την κυνοφιλική ουσία.

Η εκτροφική κατάσταση των αγγλικών φυλών σήµερα 

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε το φετινό ντέρμπι από το οποίο εξήχθησαν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα και τα οποία προς χάριν της ανάλυσης των σκέψεών μου θα αναγκαστώ να παραθέσω εκ νέου.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν θα έλεγα μερικοί εκτροφείς πόιντερ, εκ των οποίων κάποιοι είναι και κυναγωγοί και οι οποίοι εκτρέφουν σε σοβαρή βάση. Κατά συνέπεια, αυτό είναι το αποτέλεσμα που είδαμε σε αυτό το ντέρμπι και είναι πέρα για πέρα αντιπροσωπευτικό. Η μόνη ένσταση που έχω επ’ αυτού, είναι, ότι απομένει όλη αυτή η θετικότητα που παρατηρείται στη φυλή τουλάχιστον στη χώρα μας να μπορέσει να μετουσιωθεί στον ανάλογο βαθμό και στα κυνηγετικά σκυλιά.

Το μέλλον των αγγλικών φυλών στην Ελλάδα - Μέρος Α
Το μέλλον των αγγλικών φυλών στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τα σέττερ, τα νέα δεν είναι τόσο καλά. Οι σοβαρές εκτροφικές προσπάθειες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων είναι μετρημένες στα δάχτυλα, ενώ ο αριθμός των γεννήσεων σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα το οποίο συνοψίζεται στον αγώνα των νεαρών σκύλων.

Η συνάφεια της εκτροφικής κατάστασης µε την Ευρώπη

Αναπόφευκτα, όταν θέλουμε να κάνουμε μία σύγκριση της ελληνικής πραγματικότητας με την ευρωπαϊκή, αναφερόμαστε στην ιταλική εκτροφή καθότι ως γνωστόν η ιταλική εκτροφή τροφοδοτεί ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα αγγλικά σέττερ αλλά και τα πόιντερ ενίοτε.

Ας δούμε όμως πρώτα πως έχει η κατάσταση στα πόιντερ. Και λέω τουλάχιστον στη χώρα μας διότι στο εξωτερικό, και δη στην Ιταλία, είχε δημιουργηθεί μία όχι και τόσο αληθινή εικόνα ότι το πόιντερ βρίσκεται πολύ ψηλά και σιγά-σιγά ανακτά τη θέση που του ανήκει μεταξύ των κυνηγών.

Ασφαλώς και εύχομαι να συμβεί ξανά αυτό, αλλά με τις πρακτικές που του αξίζουν και όχι με την δημιουργία μιας πλασματικής εικόνας. Όλα αυτά βέβαια με γνώμονα τους αγώνες, διότι στο κυνήγι όπως είπα πιο πάνω, όλη αυτή η θετικότητα δεν είναι εμφανής ή τουλάχιστον δεν είναι όσο θα έπρεπε.

Το μέλλον των αγγλικών φυλών στην Ελλάδα
Το μέλλον των αγγλικών φυλών στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυνοφιλία κατά το παρελθόν αλλά και σήμερα, είχε και έχει την πολυτέλεια να έχει στις τάξεις της ορισμένα πόιντερ, τα οποία εισήχθησαν και χρησιμοποιήθηκαν επαρκώς στην ελληνική εκτροφή. Τα αποτελέσματα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το αποδεικνύουν περίτρανα.

Σαφώς όμως συγκριτικά δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός, ότι σε μία δεκαετία οι γεννήσεις των πόιντερ στη χώρα μας έχουν περιοριστεί κατά σχεδόν 50% όταν το 2009 ήταν 2.034 σε σχέση με το 2021 όπου καταγράφηκαν 1.051 γεννήσεις πόιντερ. Όλο αυτό δείχνει ότι ανάλογα με τις γεννήσεις, τα αποτελέσματα που έχουν προέλθει σε αγωνιστικό επίπεδο είναι υψηλά, παρά το γεγονός ότι το πόιντερ στα κυνηγετικά χέρια δεν γνωρίζει πλέον τις δόξες του παρελθόντος.

Όλη αυτή η υπεραξία που έχει δημιουργηθεί μέσω των αγώνων ασφαλώς και δημιουργεί μία παρακαταθήκη, όμως όταν οι γέννες βαίνουν συνεχώς μειούμενες, η κατάσταση θα μπορέσει να εξισορροπηθεί πολύ δύσκολα.

Σε αυτό το κομβικό σημείο, πολύ σοβαρό και κρίσιμο ρόλο καλείται να παίξει ο όμιλος, ο οποίος μέσω του προέδρου Δ. Γκουζούνα που προσφάτως ανακηρύχθηκε και πρόεδρος του διεθνούς πόιντερ κλαμπ και φυσικά μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών εκτροφής από το κλαμπ, θα μπορέσει να διατηρήσει, να ενδυναμώσει το πολύ καλό «υλικό» που υπάρχει στη χώρα μας και γιατί όχι και να επαληθεύει περιστασιακά τα εκτροφικά αποτελέσματα των σκύλων που επιλέγονται μέσω των αγώνων.

Στη χώρα μας έχουμε ακόμη το προνόμιο να εξετάζουμε τα φυσικά προσόντα των πόιντερ, επαναλαμβανόμενα στο άγριο θήραμα, είτε μέσω του κυνηγίου είτε μέσω των αγώνων, οπότε αν χρησιμοποιήσουμε με σπουδή το υλικό που υπάρχει, θεωρώ, ότι το μέλλον θα είναι το ίδιο λαμπρό.

Συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πορτραίτα σκύλων που αγαπήσαμε – ο Ντικ…

Τα σκυλιά που αγαπήσαμε  είναι φέρμες και ιχνηλάτες, αλλά και κάθε σκυλί που πέρασε από τα χέρια μας και το θυμόμαστε ακόμη. Κάποιες πινελιές...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ