spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαTάζι: Tο κυνηγόσκυλο «θαύμα» του Καζακστάν

Tάζι: Tο κυνηγόσκυλο «θαύμα» του Καζακστάν

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Tάζι: Tο κυνηγόσκυλο «θαύμα» του Καζακστάν

Απαράμιλλοι κυνηγοί στην στέπα

Πρόκειται για μία από τις αρχαιότερες φυλές κυνηγετικών σκύλων του Καζακστάν -και της ευρύτερης περιοχής- που τα τελευταία χρόνια φλέρταρε με την εξαφάνιση. Τώρα οι εκτροφείς αλλά και το ίδιο το κράτος, κάνουν προσπάθειες να το επανεντάξουν στην ζωή κυνηγών και μη, καθώς όπως λένε, είναι κομμάτι της πολιτιστικής κουλτούρας της χώρας

Οι ντόπιοι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν για το πότε εμφανίστηκαν στο Καζακστάν τα Τάζι: ορισμένοι λένε ότι αυτό συνέβη πριν από περισσότερα από 7.000 χρόνια και άλλοι ότι εμφανίστηκαν “μόλις” πριν από 4.000 χρόνια. Το Τάζι έχει εκτιμηθεί ευρέως για τα εξαιρετικά του ταλέντα.

Εκπληκτική ταχύτητα

Θεωρούνται απαράμιλλοι κυνηγοί στη στέπα και στις ορεινές περιοχές, έχουν απίστευτα ευαίσθητη όσφρηση και μπορούν να τρέξουν με την εκπληκτική ταχύτητα των 15 χιλιομέτρων την ώρα. Ιδίως για τα κυνήγια της γαζέλας, των σάιγκα (μικρές αντιλόπες), της αλεπούς, του λαγού και του λύκου, τα Τάζι θεωρούνταν τα καλύτερα κυνηγόσκυλα.

Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους του Καζακστάν, έχουν σώσει ολόκληρα χωριά από την πείνα, ενώ κατά τους χρονικογράφους έως και τον 17ο αιώνα, ένα Τάζι θεωρείτο ίσο με 50 άλογα όταν δινόταν σαν προίκα της νύφης.

Ωστόσο, κάποια στιγμή μέσα στους τελευταίους τρεις αιώνες, η φυλή έχασε αρκετή από τη λάμψη της.

Τώρα, η Ινα Ναζαρένκο, επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Οργανώσεων Κυνηγών “Kansonar”, έχει κάνει σκοπό της όχι μόνο να επανεντάξει τη ράτσα αλλά και να την κάνει παγκοσμίως γνωστή για όλα της τα χαρίσματα.

Όπως εξήγησε είναι καθήκον τόσο των ιδιοκτητών ενός Τάζι, αλλά και του κράτους να μελετηθεί και να διατηρηθεί η ιστορική αυτή φυλή.

Απαραίτητη για τη χώρα

Σε μία συνέντευξη στους Astana Times, η Ναζαρένκο εξήγησε γιατί είναι σημαντική η καταγραφή των κυνηγετικών σκύλων που μέχρι σήμερα δεν είναι υποχρεωτική στη χώρα.

– “Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν σχεδόν 2.000 Τάζι σε όλη τη χώρα”, είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως τα στοιχεία είναι κατά προσέγγιση.

– “Η διατήρηση αυτής της φυλής είναι απαραίτητη για τη χώρα, επειδή τα σκυλιά αυτά φέρουν την ιστορία του λαού του Καζακστάν και κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα. Τα χρησιμοποιήσαμε στο κυνήγι με μεγάλη επιτυχία ενώ υπήρξαν και σκύλοι συντροφιάς, αλλά και σύμβολο κύρους της οικογένειας που τα κατείχε”.

Η Ναζαρένκο εξήγησε πως ο σκύλος είναι πλέον γνωστός ως ποιμενικός της Κεντρικής Ασίας, αλλά οι ντόπιοι κυνολόγοι δεν συμφωνούν με αυτόν τον τίτλο, επομένως ο στόχος τους είναι να δώσουν στον σκύλο το καθεστώς και την ονομασία του “Καζαχικού Τάζι” τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ευθύνες στους ιδιοκτήτες

– “Οι κυνολόγοι μας, οι εκτροφείς και το κράτος θα πρέπει να ενωθούν και να κάνουν πολλή δουλειά για να αποδείξουν ότι η φυλή προέρχεται από το Καζακστάν. Έχουμε αποδείξει ότι το Τάζι είναι μία ανεξάρτητη ράτσα και όχι μία ποικιλία ήδη εγγεγραμμένων σκύλων στα διεθνή μητρώα σκύλων”, επεσήμανε η Ναζαρένκο που είναι κι αυτή κυνολόγος.

Όπως επεσήμανε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον “ξεπεσμό” της φυλής, φέρουν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.

– “Κατά το παρελθόν έχουμε βρει πολλά εγκαταλελειμμένα σκυλιά, που οι ιδιοκτήτες τους τα ξέχασαν κάπου και δεν γύρισαν να τα μαζέψουν.

Γνωρίζουμε επίσης ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες δεν τάιζαν τους σκύλους τους, καθώς υπάρχει η λανθασμένη άποψη -ειδικά σε απομακρυσμένες κοινότητες- πως τα κυνηγετικά σκυλιά μπορούν να εξασφαλίσουν την τροφή μόνα τους. Ευτυχώς αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και πλέον οι ιδιοκτήτες σέβονται τα σκυλιά τους. Τα ταΐζουν και τα φροντίζουν όπως τους πρέπει”.

Σύμφωνα με την ειδικό, τα Τάζι πρέπει να ζουν σε αγροκτήματα, κοντά σε ζώα και κυρίως να βγαίνουν στο κυνήγι προκειμένου να μην εκφυλιστεί η φυλή και χαθούν τα ένστικτά της.

– “Αν ένας σκύλος Τάζι δεν βγαίνει στις στέπες και δεν μυρίζει το αίμα, τότε οδηγείται αργά αλλά σταθερά στην αχρηστία. Τα Τάζι δεν είναι σκυλιά για το διαμέρισμα ούτε για να βρίσκονται δεμένα σε μπαλκόνια στην πόλη γιατί τότε δεν μπορούν να εκδηλώσουν τις εγγενείς ιδιότητες της φύσης τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται με τον καιρό επιθετικά προς κάθε ερέθισμα αλλά και ράθυμα”, εξήγησε.

Η συμβολή του κράτους

Επιπλέον, η Ναζαρένκο επισήμανε πως πρέπει να μπει τέλος -και όχι μόνο για αυτή τη φυλή- στα ερασιτεχνικά ζευγαρώματα.

– “Μέχρι σήμερα, η γέννηση κουταβιών δεν καταγράφεται, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε σκυλιά, αλλά δεν είμαστε σε θέση να τα αξιολογήσουμε, επομένως θα είναι δύσκολο να αποδείξουμε στους διεθνείς οργανισμούς ότι τα Τάζι μας είναι καθαρόαιμα”, πρόσθεσε.

Πάντως, όλα δείχνουν, πως σε αυτή την προσπάθεια έχει αποφασίσει να συμβάλλει και το κράτος. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγεφ, έδωσε εντολή στο Τμήμα Προεδρικών Υποθέσεων να συντονίσει τις εργασίες για τη διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς των καζαχικών φυλών Τάζι και Τομπέτ, που και αυτά είναι σήμερα καταγεγραμμένα ως “ποιμενικά της κεντρικής Ασίας”.

– “Σίγουρα ήταν χαρά για όλο τον κόσμο που ασχολείται με τα σκυλιά, για όλους εμάς. Έχουν ήδη δημιουργηθεί ομάδες εργασίας και θα συζητηθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις εθνικές ράτσες σκύλων”, έκλεισε αισιόδοξα η Ναζαρένκο.

Η διαδρομή ως σήμερα

Πιο μικρόσωμα από τα Σαλούκι αλλά καθόλου κατώτερα αυτών σε δυνατότητες, τα Τάζι είναι μία αρχαία ράτσα με καταγωγή διαφιλονικούμενη από το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν. Τα άτομα της φυλής ήταν για χρόνια υποκείμενα λατρείας καθώς ακόμα και στα κυνήγια, για να μην τα κουράσουν, οι κυνηγοί τα είχαν μαζί τους πάνω στο άλογο ώσπου να φτάσουν στο θήραμα.

Επίσης, ζούσαν μέσα στις σκηνές και τα σπίτια, μαζί με τους ανθρώπους, σε μαξιλάρες που ράβονταν ειδικά για αυτά. Οι ειδικοί λένε πως τα Τάζι μοιράζονται κοινούς προγόνους με άλλα λαγωνικά της ανατολής: τα σαλούκι, τα αφγανικά λουτσάκ και τα ρωσικά λαγωνικά της στέπας. Ωστόσο αυτό δεν είναι και βέβαιο, μιας και η ιστορία της εμφάνισης της φυλής χρονολογείται από τον 8ο αιώνα και συνδέεται με την εισβολή αραβο-μουσουλμάνων πολεμιστών στην επικράτεια του σύγχρονου Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν.

Κατά τη διάρκεια των ετών και των πολέμων, ορισμένα εδάφη της περιοχής της Κεντρικής Ασίας έγιναν μέρος του Αραβικού Χαλιφάτου και κατοικήθηκαν από Άραβες πολεμιστές αλλά και φυλές Βεδουίνων.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρόδος: Πυροσβέστες απεγκλώβισαν κυνηγόσκυλο που παρασύρθηκε σε γκρεμό

Ρόδος: Πυροσβέστες απεγκλώβισαν κυνηγόσκυλο που παρασύρθηκε σε γκρεμό Επιχείρηση διάσωσης κυνηγόσκυλου από γκρεμό που εξελίχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή Παναγιά Τσαμπίκα Υψηλή από...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ