spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΤα κυνηγόσκυλα εκ… «μεταγραφής»

Τα κυνηγόσκυλα εκ… «μεταγραφής»

|

 

Οι «μεταγραφές» κυνηγόσκυλων που γίνονται την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου είναι οι πιο δύσκολες, γι’ αυτό και ο νέος ιδιοκτήτης θα χρειαστεί να δείξει μεγαλύτερη υπομονή με τον σκύλο του…

κείμενο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΙΑΠΠΟΣ

 

Με το κυνήγι να έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα, είναι σίγουρο ότι αρκετοί είναι οι κυνηγοί που υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά με έναν νεοαποκτηθέντα σκύλο…

Συνήθως, μάλιστα, πρόκειται για κυνηγόσκυλο που ήρθε στον νέο ιδιοκτήτη του πριν από μερικούς μήνες, είτε προερχόμενο από κάποιον φίλο, είτε αγορασμένο από κάποιον εκτροφέα, εκπαιδευτή, άλλο κυνηγό κλπ.

Όσοι από εσάς βρίσκεστε στην ίδια θέση, όσοι από αρχίζετε τώρα να «χτίζετε» τη σχέση σας με τον ενήλικο κυνηγετικό σκύλο που αποκτήσατε,  να θυμάστε ότι κάθε σκύλος έχει προσωπικότητα, χαρακτήρα, συνήθειες και συναισθήματα. Δεν είναι «μηχανή» που αποδίδει το ίδιο υπό οποιεσδήποτε συνθήκες!

Και το πιο χαρισματικό κυνηγόσκυλο θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί στην αλλαγή, από τον ένα ιδιοκτήτη στον άλλο.  Μπορεί στα δικά σας μάτια οι αλλαγές να μην δείχνουν μεγάλες, αλλά στην πραγματικότητα είναι… τρομακτικές για έναν σκύλο, όσο «σκληροτράχηλος» και αν είναι αυτός: νέο σπίτι, νέο περιβάλλον, νέοι άνθρωποι που μυρίζουν, μιλάνε και συμπεριφέρονται διαφορετικά. Ακόμα και η αλλαγή της τροφής παίζει τον ρόλο της…

Τα σκυλιά είναι μαθημένα να αναγνωρίζουν και να υπακούν σε κάποιες εντολές, όχι μόνο γιατί ανταποκρίνονται σε «λέξεις», αλλά γιατί αυτές οι εντολές είναι συνδεδεμένες με τον τόνο και το ηχόχρωμα της φωνής του ανθρώπου που τα εκπαίδευσε. Η ίδια εντολή ποτέ δεν έχει τον ίδιο «αντίκτυπο» στον σκύλο, όταν δίνεται από ένα άλλο άτομο, ή από τον νέο «κυναγωγό» του.

Στα αυτιά του σκύλου που πρόσφατα αποκτήσατε, η φωνή σας δεν είναι οικεία,  μοιάζει… με άλλη διάλεκτο από αυτήν που έχει μάθει! Και θα χρειαστεί χρόνο για να την συνηθίσει…

 Μεγάλη σημασία έχει και το κυνηγετικό περιβάλλον, στο οποίο έχει συνηθίσει να εργάζεται ένα κυνηγόσκυλο: ένα ζώο που έχει μάθει να κυνηγάει ορτύκια μέσα στα πατατοχώραφα του Νευροκοπίου, δεν θα αποδώσει το ίδιο όταν θα κληθεί να ψάξει για ορτύκια στις ξερολιθιές της Μάνης…

Η… αλλαγή είναι τόσο μεγάλη που, ακόμα και ένα χαρισματικό ορτυκόσκυλο, θα χρειαστεί έναν εύλογο χρόνο για να εγκλιματιστεί.

Το πότε ακριβώς… αλλάζει χέρια ένας σκύλος, έχουν πάντα τη σημασία τους. Οι «μεταγραφές» που γίνονται την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου είναι οι πιο δύσκολες, γι’ αυτό και ο νέος ιδιοκτήτης θα χρειαστεί να δείξει μεγαλύτερη υπομονή.

 Την περίοδο αυτή οι σκύλοι προέρχονται από μία μακρά περίοδο απραξίας, οπότε έχουν και ένα σημαντικό έλλειμμα φυσικής κατάστασης (τα πράγματα γίνονται ευκολότερα όσο προχωράμε χρονικά προς τον χειμώνα).

Πόσο, όμως, διαρκεί αυτό το «εύλογο διάστημα» προσαρμογής του κάθε κυνηγόσκυλου, δίπλα στον νέο ιδιοκτήτη του; Δυστυχώς, ακριβής απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει!

 Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και, κυρίως, από την… προσωπικότητα του σκύλου.

 Τα «συναισθηματικά» και με «μαλακό» χαρακτήρα κυνηγόσκυλα, χρειάζονται κατά κανόνα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να προσαρμοσθούν σε νέα «αφεντικά» και σε νέες καταστάσεις…

Φυσικά, υπάρχουν  και οι σκύλοι που ανταποκρίνονται αμέσως, σαν να κυνηγούσαν ανέκαθεν μαζί σας. Όμως, αυτά τα ζώα είναι ελάχιστα, γι’ αυτό μην αυταπατάσθε: ακόμα και εάν λειτούργησαν πολύ ικανοποιητικά από την πρώτη μέρα, η απόδοση τους είναι πολύ υποδεέστερη από τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Δείξτε, λοιπόν, υπομονή και μην βιαστείτε να βγάλετε οριστικά συμπεράσματα. Ο σκύλος χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να σας εμπιστευθεί και να ξεδιπλώσει όλα του τα προσόντα. Προσωπικά θεωρώ ότι δύο – τρεις μήνες είναι απαραίτητοι. Ίσως ακούγεται πολύ, αλλά έχω συναντήσει χαρισματικούς σκύλους που χρειάστηκαν ακόμα μεγαλύτερο χρόνο για να «απελευθερωθούν»…

 Το ξέρω ότι όλο αυτό το διάστημα θα σας «τρώει» μέσα σας η αγωνία, για το εάν το σκυλί που πήρατε αξίζει ή όχι.

 Όμως, ο μοναδικός τρόπος για να είστε σίγουροι, είναι να τον δείτε να κυνηγά στα χέρια του προηγούμενου ιδιοκτήτη του. Εάν αυτό που βλέπετε σας ικανοποιεί, τότε αργά ή γρήγορα θα δείξει τις ικανότητές του και σε εσάς!

 

Η αναγνώριση του ενός «αρχηγού»

Όλοι οι σκύλοι έχουν πάθος για το κυνήγι. Δεν υπάρχουν κυνηγόσκυλα τα οποία αδιαφορούν για το Α ή το Β  θήραμα…

Όταν κάποιος σκύλος δεν ενδιαφέρεται να κυνηγήσει κάποιο θήραμα ή …κανένα θήραμα, αυτό σημαίνει ότι η πίεση που είχε υποστεί κατά την εκπαίδευση «μπλοκάρει» τα ένστικτά του και δεν τον αφήνουν να ενεργήσει φυσικά…

Πρώτα απ’ όλα ο σκύλος μας πρέπει να αισθάνεται ότι τον αγαπάτε και τον προστατεύετε.

Η βασική εκπαίδευση έχει κεφαλαιώδη σημασία στο «χτίσιμο» ενός κυνηγετικού σκύλου, γιατί δημιουργεί έναν κώδικα επικοινωνίας με τον κυναγωγό.

Έτσι, ο σκύλος σας αποδέχεται ως αρχηγό της αγέλης και είναι πρόθυμος να εκτελέσει τις εντολές και τις υποδείξεις σας,  όπως άλλωστε προστάζει η ίδια η γενετική κληρονομιά του.

Η αναγνώριση ενός «αρχηγού» είναι μέσα στο D.N.A. του ίδιου του σκύλου. Και για τον κυνηγετικό σκύλο, το κυνήγι…. είναι όλη του η ζωή, ο πυρήνας της ύπαρξής του!

Σωστή εκπαιδευτική μέθοδος είναι αυτή που δίνει ένα σκύλο χαρούμενο, που τα κάνει όλα φυσικά, χωρίς αναστολές, με πάθος και ανείπωτη αγάπη, αφοσίωση και πίστη στον ιδιοκτήτη του!

Θωμάς Πετρόχειλος

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία – Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία - Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων Οι κυνηγοί και ο στρατός θα σκοτώσουν...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ