Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΠρωτοβουλία, μία κακοποιημένη έννοια

Πρωτοβουλία, μία κακοποιημένη έννοια

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Η λέξη «πρωτοβουλία», όταν κάποιος αναφέρεται σε ένα κυνηγόσκυλο, αποτελεί μία χιλιοφορεμένη και πολλές φορές κακοποιημένη έννοια. Η αλήθεια είναι ότι η πρωτοβουλία είναι μία ιδιότητα απολύτως συνδεδεμένη με τον σπουδαίο κυνηγετικό σκύλο. Δεν νοείται σπουδαίο κυνηγόσκυλο εάν δεν διαθέτει πρωτοβουλία στην εργασία του.

 

Του Αχιλλέα Γιάππου

 

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα πρωτοβουλία;

Είναι κάτι που εξ ορισμού είναι θετικό;

Πρωτοβουλία στην εργασία ενός σκύλου είναι όλες εκείνες οι ενέργειες που ξεφεύγουν από την οργανωμένη, και πολλές φορές γεωμετρική, έρευνά του στον κυνηγότοπο. Στην ουσία, πρόκειται για κάποια ρίσκα που πρέπει να πάρει, ώστε να μπορέσει να εντοπίσει επιπλέον θηράματα, έξω και πέρα από το χώρο που εκτυλίσσεται το κυνήγι. Άρα,και για την εργασία του σκύλου, πρωτοβουλία και ρίσκο είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Αν, για παράδειγμα, κάποιος πάρει την πρωτοβουλία να τζογάρει έχει κάποιες πιθανότητες να βγει πολλαπλά κερδισμένος. Ταυτόχρονα,όμως, αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο να χάσει και αυτά που έχει. Το ίδιο ισχύει και με τον κυνηγετικό σκύλο. Είναι απολύτως απαραίτητο να συνδέσουμε εννοιολογικά την πρωτοβουλία με το ρίσκο για έναν πολύ απλό λόγο.

 

Υπερβολές και κανιβαλισμός

 

Η πρωτοβουλία ως έννοια έχει ένα θετικό  αντίκτυπο στο ανθρώπινο μυαλό. Το ρίσκο αντίθετα εμπεριέχει και μία έντονη χροιά επικινδυνότητας και απώλειας. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να ταυτιστούν οι δύο αυτές έννοιες στο μυαλό όλων, ώστε να αρχίσει να γίνεται κατανοητό ότι όσο εύκολο είναι να προκύψει όφελος από την πρωτοβουλία ενός σκύλου, άλλο τόσο εύκολο είναι να υπάρξει και απώλεια. Μόλις κατανοηθεί αυτό, τότε, ίσως, θα αρχίσει μία πολύ πιο σοβαρή προσέγγιση στο επίμαχο θέμα της πρωτοβουλίας. Αυτό είναι θεμελιώδες, διότι είναι ο μοναδικός τρόπος να οροθετηθεί η έννοια της πρωτοβουλίας σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο και να αποφευχθούν οι υπερβολές και ο κανιβαλισμός της.

Δυστυχώς, η μονόπλευρη, διαχρονικά, θεώρηση της πρωτοβουλίας ως κάτι μονοσήμαντα θετικό, δηλαδή όσο μεγάλωνε τόσο πιο ωφέλιμη γινόταν, οδήγησε, κυρίως τις αγγλικές φυλές, σε κάποια καταστροφικά μονοπάτια. Ταυτόχρονα επηρέασε, με τρόπο καταλυτικό, ακόμη και τη σκέψη πολλών κυνόφιλων, με συνέπεια να μην μπορούν οι ίδιοι να διακρίνουν τον ολισθηρό δρόμο που είχαν πάρει. Άλλωστε, πως μπορούσε κάποιος να ξεφύγει από την κυρίαρχη άποψη, που με τρόπο επίσημο και αδιαμφισβήτητο πλασάρονταν από την κυνοφιλική νομενκλατούρα.

 

Καταστροφικές στρεβλώσεις

 

Όροι, όπως «έξυπνη έρευνα» εγκαθιδρύθηκαν στο κυνοφιλικό λεξιλόγιο για να ωραιοποιήσουν και να ρετουσάρουν την έλλειψη μεθόδου, οργάνωσης και συνεργασίας, και να δώσουν το απόλυτο άλλοθι στην αναρχία και το χάος. Συνειδητά ή ασυνείδητα, χρησιμοποιήθηκαν για να νομιμοποιήσουν την κυνηγετική βλακεία του σκύλου. Στρεβλώσεις που αποδείχθηκαν καταστροφικές, κυρίως για το πόιντερ και έφτασαν να επηρεάσουν σημαντικά και το σέτερ.

Με όλα τα παραπάνω θέλω να κάνω σαφές ότι η πρωτοβουλία οφείλει να έχει όρια, μιας και «ουδέν καλόν αμιγές κακού».

Δηλαδή, υπάρχει καλή και κακή πρωτοβουλία; Τι είναι αυτό που καθορίζει αυτή την διαφορά; Ποια είναι αυτά τα όρια που καθορίζουν την διαφορά μεταξύ καλής και κακής πρωτοβουλίας; Ποια πρωτοβουλία ξεχωρίζει τον καλό με τον κακό ή μέτριο σκύλο;Το κρίσιμο σημείο που μετατρέπει την πρωτοβουλία από καλή σε κακή είναι η τήρηση του μέτρου. Προσωπικά την χαρακτηρίζω ως «λελογισμένη πρωτοβουλία». Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος οφείλει, καταρχάς, να εξασφαλίζει ότι στο άμεσο περιβάλλον του κυνηγού έχουν εξαντληθεί όλες οι ευκαιρίες (θηράματα). Τότε και μόνο τότε οφείλει να πάρει πρωτοβουλία να ελέγξει για θηράματα έξω και πέρα από την περιοχή αυτή.

 

Το άχρηστο ρίσκο

 

Μα καλά οριοθετείται ο κυνηγότοπος; Πάντα. Έστω, λοιπόν, ότι κυνηγάτε ορτύκια. Μπαίνετε στο χωράφι που έχετε επιλέξει να ψάξετε και ο σκύλος, πριν καν ψάξει το συγκεκριμένο χωράφι, πηδάει τον χωματόδρομο στο τέλος της καλλιέργειας και περνάει στο διπλανό χωράφι. Αυτό είναι ένα άχρηστο ρίσκο. Όσο πιθανό είναι να βρει κάποια επιπλέον ορτύκια εκεί, άλλο τόσο πιθανό είναι να έχει αφήσει ισόποσα στο αρχικό χωράφι. Αν, μάλιστα, αποφασίσει να περάσει και στο μεθεπόμενο χωράφι, τότε έχει μετατραπεί το κυνήγι σας σε έναν όμορφο περίπατο στον κάμπο.

Ο σκύλος οφείλει να περάσει στο επόμενο χωράφι μόνο όταν έχει ψάξει μεθοδικά όλο το χωράφι που βρίσκεστε. Εδώ οφείλω να διευκρινίσω ότι το γεγονός πως ο σκύλος «χτένισε» σωστά έναν τόπο δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι εντόπισε όλα τα θηράματα που υπήρχαν. Αυτό εξαρτάται από τις συνολικές του ικανότητες. Έκανε όμως αυτό που όφειλε. Την πρωτοβουλία του οφείλει να την δείξει όταν,για παράδειγμα, παρεμβάλετε ένα οργωμένο χωράφι μεταξύ δύο καλλιεργειών. Ο άβουλοςσκύλος θα σουλατσάρει στο όριο με το οργωμένο μη ξέροντας τι να κάνει. Θα περνά ξανά και ξανά στα ψαγμένα περιμένοντας εσάς να τον περάσετε από το οργωμένο και να τον πάτε στο επόμενο χωράφι. Ο ανόητος ο σκύλος θα συνεχίσει να ψάχνει το οργωμένο με την ίδια μέθοδο που έψαχνε και την καλλιέργεια, δαπανώντας άσκοπα χρόνο και ενέργεια. Τέλος ο σκύλος με πρωτοβουλία με το που ολοκληρώσει το ψάξιμο του πρώτου χωραφιού και φτάσει στο όργωμα, με τρόπο αποφασιστικό και γρήγορο θα το διασχίσει κάθετα ώστε να περάσει στο επόμενο χωράφι-στόχο. Με αυτό το σχηματικό παράδειγμα γίνετε εύκολα κατανοητό ο όρος «λελογισμένη πρωτοβουλία». Δεν ψάχνει μεθοδικά το όργωμα διότι γνωρίζει ότι είναι απίθανο να υπάρχουν εκεί ορτύκια. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν σε όλων των ειδών τα θηράματα.

 

Αυξάνει τις πιθανότητες

 

Στην μπεκάτσα ένα σκύλος που διασχίζει μία εξαιρετική πλαγιά και χτυπάει την απέναντι, ακόμα και εάν κάνει έναν εντοπισμό, πήρε ένα αχρείαστο ρίσκο. Είναι εξίσου πιθανό να άφησε μία άλλη πολύ πιο κοντά σας που θα ήταν ευκολότερη η κάρπωση. Αντίστοιχα ένας σκύλος που προσπερνάει γρήγορα μία κατάξερη προσήλια πλαγιά την φετινή άνυδρη χρονιά για να χωθεί μέσα σε μια βαθιά υγρή ρεματιά ή σε ένα δροσερό βορεινό πλάι, παίρνει μία «λελογισμένη πρωτοβουλία» κερδίζοντας χρόνο και κόπο και ταυτόχρονα αυξάνοντας την πιθανότητα ενός επιπλέον εντοπισμού.

Τέλος, είναι σημαντικό να πούμε ότι με τον όρο πρωτοβουλία δεν εννοούμε μονοδιάστατα μία ενέργεια που συμβαίνει πάντα πέρα και μακριά από τον κυνηγό. Πρωτοβουλία παίρνει και ένας σκύλος που έχοντας αντιληφθεί την πυκνή παρουσία θηράματος σε έναν τόπο, «σφίγγει» ακόμα περισσότερο την συνήθη μέθοδο της έρευνας του, ώστε να μπορέσει να εκμεταλλευθεί όλες τις ευκαιρίες. Είναι και αυτό πρωτοβουλία του σκύλου  εφόσον δεν συμβαίνει κατόπιν εντολής.

Είναι λοιπόν απαραίτητο στο δαιδαλώδες και πολύπλοκο περιβάλλον του κυνηγότοπου ο σπουδαίος κυνηγετικός σκύλος να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που οδηγούν στην βελτιστοποίηση της απόδοσης του. Σε καμία όμως περίπτωση άκριτα, αλόγιστα και ανεξέλεγκτα. Το πεδίο της δράσης του πρέπει να «ζυγίζεται» κατά το δυνατόν πέριξ του κυνηγού-κυναγωγού και να αναφέρεται συχνά πυκνά σε αυτόν. Το αρχαιοελληνικό ρητό «παν μέτρον άριστον» έχει απόλυτη ισχύ και στο θέμα της πρωτοβουλίας του σκύλου. 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!
Προηγούμενο άρθροΜπεκάτσες στην παγωνιά
Επόμενο άρθροΓιορτινοί προορισμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α’ ΚΟΚΔ: Εντοπισμός και κατάσχεση ηχομιμητικής συσκευής

Α' ΚΟΚΔ: Εντοπισμός και κατάσχεση ηχομιμητικής συσκευής Συνεχίζει την πάταξη της λαθροθηρίας η Α' ΚΟΚΔ με συνεχείς ελέγχους και μηνύσεις Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Π.Ε. Ηρακλείου,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
18.4 ° C
19.5 °
14.2 °
52 %
3.1kmh
40 %
Τε
23 °
Πε
21 °
Πα
22 °
Σα
25 °
Κυ
20 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ