Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΠουλόσκυλα με… λαγό στο αίμα τους

Πουλόσκυλα με… λαγό στο αίμα τους

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Πριν λίγα χρόνια γνωρίστηκα μία μέρα με μία οικογένεια λαγάδων από τα μέρη της Άμφισσας. Έχουν ορμητήριο λαγότοπους της Γκιώνας και σπάνια ξεμακραίνουν προς Βαρδούσια και Παρνασσό. Ο Γιάννης και ο Σπύρος έχουν τρία Γκέκικα και ένα Γασκώνης, ενώ ο μικρότερος Ηλίας ένα Ντράχτχααρ.

 

κείμενο: ΧΑΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ 

                                                        

 

Βγάζει λαγάδες

Είναι γνωστό πως η ευρύτερη περιφέρεια προσφέρει ιδανικά εδαφικά πλεονεκτήματα για τους λαγούς και παράλληλα έχει την τάση να «βγάζει» λαγάδες, φάνηκε όμως ότι πέρα από τους ντόπιους, πολλοί ακόμη την προτιμούν. Η «ησυχία» μιας Τετάρτης δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη διαφορά.

Αφού λοιπόν τα ευχάριστα μαντάτα για λαγούς αρκετούς και σε πολλά σημεία έφεραν κόσμο στην περιοχή, τα δυσάρεστα προέκυψαν αναγκαστικά…Οι αυτιάδες πονήρεψαν, έγιναν δύσκολοι και άκρως επιφυλακτικοί, ενώ ο χώρος έρευνας περιοριζόταν πολύ.

Στο ίδιο διάστημα ο Ηλίας με τον «μουστακαλή» του είχαν κάνει τρία ορτύκια, τρεις πέρδικες και δύο λαγούς…. Μαζί ξεκινούσαμε, αλλά τον αφήναμε μακριά για να μην τραβάει τα σκυλιά με τις τουφεκιές.

Σμίγαμε αυτός με λαγό και εμείς με «κουλούρι»… Ωστόσο ήταν περισσότερες οι φορές που είδαμε ή μάθαμε για κυνηγούς φέρμας που πήραν λαγό. Αντί λοιπόν να περιγράψω ξεφωλιάσματα, ντορούς, γιατάκια και καταδιώξεις, προτίμησα ένα αφιέρωμα αξιοσύνης σε σκυλιά που πρωταγωνιστούν σε αναζήτηση εδαφόβιων, φτερωτών θηραμάτων, αλλά τα πάνε περίφημα και στο κυνήγι του λαγού. 

Το ξεχωριστό Νράχτχααρ

Έτυχε να δω επίμονη, κοντινή καταδίωξη από το συγκεκριμένο Ντράχτχααρ του Ηλία, ώσπου τον πέρασε μπροστά στην κάννη του αφεντικού του, κάνοντας εκείνον να… φουσκώνει σαν παγώνι από το αποτέλεσμα και εμένα να σταυροκοπιέμαι…

Το πουλόσκυλο αυτό την προπέρσινη χρονιά έγραψε στο ενεργητικό του 7 λαγούς στιφάδο και 3 ακόμη που διέφυγαν, χρεωμένοι στις αστοχίες του αφέντη του. Μιλάμε για ξεχωριστή περίπτωση. Το ίδιο, τόσο σε κυνήγι μπεκάτσας, όσο και σε κυνήγι πέρδικας, εξελίχθηκε ως ένα από αυτά που λέμε «πολύ πάνω από το μέτριο».

«Δουλεύει» όπως όλα τα ικανά σκυλιά στα κυνήγια αυτά, απορτάρει μαλακά και γρήγορα, όμως με το λαγό στα σαγόνια ακολουθεί άλλο τροπάριο.

Τον φέρνει κοντά στον Ηλία χωρίς να τον αφήνει, μετά για ένα πεντάλεπτο τον κάνει κύκλους και κατά διαστήματα κυλιέται επάνω του, πάλι κύκλους, ώσπου στο τέλος θα τον αφήσει στα πόδια του αφεντικού, βάζοντας το κεφάλι του πάνω στον λαιμό του λαγού.

Στο σπίτι θα ξεσηκώσει το χωριό με κλάμα διαρκείας, ώσπου να του δώσουν το τομάρι για να το κάνει φιτίλια…

Ελληνικός Ιχνηλάτης και Πόιντερ

Όμως δεν είναι μόνο ο Μπεν πουλόσκυλο που «παίζει» σε δύο κατηγορίες.

Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα σκύλων φέρμας που εμφανίζουν ιδιαίτερες ικανότητες ως ιχνηλάτες ή καλύτερα ως ξεφωλιαστές. Παλαιότερα, τότε που μορφολογία και καθαροαιμία παρέμεναν στα αζήτητα, ένα τέτοιο σκυλί, «κατασκεύασμα» από Ελληνικό ιχνηλάτη και Πόιντερ, είχε ένας κυνηγός  από το Σιδηρόκαστρο. Η διαφορά ήταν ότι αυτό έπαιρνε δέκα στην μπεκάτσα, αλλά και στο λαγό κάτι παραπάνω από άριστα!!

Χρόνια μετά, όταν η επαγγελματική-ερασιτεχνική εκτροφή και γενικότερα η κυνοφιλία άρχισε να παρουσιάζει σταθερά βήματα ποιοτικής εξέλιξης στη χώρα μας, τέτοιου είδους «επιδόσεις» έγιναν περισσότερο γνωστές. Όμως αυτό που για κάποιους φερματζήδες θεωρήθηκε επιθυμητό ταλέντο, από άλλους χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητο κουσούρι…

Όπως οι λαγάδες δεν θέλουν τα σκυλιά τους να παίρνουν αλεπού, έτσι και αυτοί δεν τα θέλουν στο λαγό. Μάλλον δεν είναι το ίδιο και πιστεύω πως έχουν άδικο, όμως σίγουρα αυτοί ξέρουν καλύτερα τι και πως θέλουν να κυνηγάνε. Οι περισσότεροι θεωρούν προτέρημα να έχουν πουλόσκυλο που θα  βγάλει και λαγό, ενώ ανάμεσα σε διαφωνούντες ποτέ δεν έμαθα πως κάποιος στραβομουτσούνιασε επειδή τον έβαλε στην τσάντα…

Ο λαγός… στα γονίδιά τους

Οι λαγοί της μιας ευκαιρίας δεν είναι σπάνια περίπτωση για συναδέλφους του φτερωτού. Από τα πουλόσκυλα όμως λίγα σταδιοδρομούν με αξιοσύνη πάνω και σ’ αυτό το θήραμα. Επίσημα στοιχεία και έρευνες γύρω από αυτό το θέμα δεν γνωρίζω να υπάρχουν, ωστόσο Ιταλοί, Σέρβοι και Γερμανοί εκτροφείς το έχουν επισημάνει σε παρατηρήσεις τους, που δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά του χώρου.  Βασισμένος σε προσωπικές εμπειρίες και μαρτυρίες συναδέλφων, κατέληξα στο συμπέρασμα πως κάποιες φυλές έχουν περισσότερο λαγό μέσα στα γονίδιά τους.

Κάποια Ντράχτχααρ, Επανιέλ και Βίζλα, πιάνοντας ντορό επιμένουν έως ότου βρουν ίχνη και ακολούθως, αν αφεθούν να συνεχίσουν, τον ξεφωλιάζουν. Τα Κούρτσχααρ πιθανόν να τα καταφέρνουν καλύτερα, όμως δεν έτυχε να δω. Αυτές οι φυλές ενδέχεται και να τον κλαφουνήσουν στην αρχή της καταδίωξης. Και οι Εγγλέζικες φυλές δεν θα σταθούν αδιάφορες απέναντί του, όμως πολύ σπάνια θα τον κυνηγήσουν μετά το ξεφώλιασμα. Έτυχε να δω διαφορετικά Πόιντερ, σε κυνήγι νησιώτικης στην Κύθνο, μπεκάτσας στο Ροβολιάρι και σε περάσματα ορτυκιών στην Μάνη, όπου με εκπληκτική ακρίβεια κινήσεων φερμάρισαν λαγούς σε κοντινή απόσταση.

Είδα και πουλόσκυλα να περνούν δίπλα χωρίς να τον εντοπίζουν, χωρίς να ενδιαφέρονται για την διαφορετικότητα της αναθυμίασης που έφτανε στα ρουθούνια τους. Μεταξύ των δύο, εγώ τουλάχιστον θα ήθελα αυτό που βγάζει… και λαγό. Δεν καταλαβαίνω τη λογική που λέει, πως το μπεκατσόσκυλο θα χαλάσει με την «τρίχα», όμως είπαμε, προσωπικές επιλογές είναι αυτές.

Τα δύο Επανιέλ

Στην Δραπετσώνα υπάρχει υπόγειο πλεκτήριο με ιδιοκτήτες δύο αδέλφια μπεκατσάδες. Ανταμώσαμε κάμποσες φορές στο Καστράκι, και σε άλλες περιοχές των Τρικάλων. Έχουν δύο Επανιέλ και ένα Ντράχτχααρ. Θυμάμαι πως στον καταψύκτη του ξενοδοχείου ανάμεσα σε μακρομύτες, συχνά έβαζαν και λαγό. Τα σκυλιά τους όμως ποτέ δεν «αλλαξοπίστησαν», μπεκατσόσκυλα παραμένουν…

Όλα τούτα μαρτυρούν πως ανάμεσα στις φυλές σκύλων έρευνας και φέρμας, υπάρχουν κάποια που πέρα από τα καθιερωμένα θηραματικά πλαίσια, καλοκοιτάζουν και αυτιάδες. Ανεξάρτητα λοιπόν με το αν θεωρείται πλεονέκτημα ή μειονέκτημα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως διαθέτουν επιπλέον ικανότητες. Εκείνα λοιπόν που θα σταθούν, θα εντοπίσουν και θα ξεφωλιάσουν το λαγό, νομίζω πως δικαιούνται ένα μικρό αφιέρωμα αξιοσύνης.

 

 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτσοβο: Nεκρές αγελάδες από κεραυνό

Μέτσοβο: Αγελάδες νεκρές από κεραυνό Μπουρίνι χτύπησε το Μέτσοβο κατά την διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή εκδηλώθηκαν πολύ ισχυροί άνεμοι συνοδευόμενοι από βροχόπτωση. Την ίδια ώρα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
23.9 ° C
24.7 °
22.8 °
57 %
3.1kmh
20 %
Δε
24 °
Τρ
22 °
Τε
22 °
Πε
23 °
Πα
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ