spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΠως «μιλάει» ένα λαγόσκυλο

Πως «μιλάει» ένα λαγόσκυλο

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Πως «μιλάει» ένα λαγόσκυλο

Με τις κινήσεις του σώματος και της ουράς, τις συμπεριφορές ή τις εκφράσεις του, ο σκύλος ιχνηλάτης “μιλάει” και κοντά και μακριά από το γιατάκι ενός λαγού…

Του Στάθη Καβαθούλη 

Είτε όταν ιχνηλατεί είτε όταν καταδιώκει, κάθε σκύλος ιχνηλάτης στέλνει συνεχή “μηνύματα” στον λαγοκυνηγό, αν, βέβαια, αυτός ξέρει να τα “διαβάζει” και να τα αποκωδικοποιεί…

Οι κύκλοι και οι ευθείες γραμμές

Με τις εκφωνήσεις του, με τις κινήσεις του σώματος και της ουράς, ή με τη συμπεριφορά του, το λαγόσκυλο “μιλάει” και κοντά και μακριά από το γιατάκι ενός λαγού. Ο ενθουσιασμός, η πολύπλοκη πορεία, η κίνηση σε ευθεία γραμμή με ξαφνικά σταματήματα, το τίναγμα του κεφαλιού, τα μικρά βήματα, ο “κύκλος” που διαγράφει με τη μύτη κολλημένη στο χώμα, είναι κινήσεις του σκύλου που πάντα έχουν την αιτιολογία τους.

Ένα λαγόσκυλο που ιχνηλατεί φρέσκο ντορό ή έχει πέσει σε νωπές βερβελιές και ούρα ενός λαγού, δείχνει τον… ενθουσιασμό του με όλο του το σώμα και τις κινήσεις του! Και ο κυνηγός που ξέρει από λαγούς και από σκυλιά, καταλαβαίνει αμέσως ότι δεν έχει περάσει πολύ ώρα από τη στιγμή που ο λαγός γυρόφερνε στον ίδιο τόπο. Αντίθετα, όταν το λαγόσκυλο ακολουθεί μία πορεία χωρίς αρχή και τέλος, άλλοτε μπερδεμένη και άλλοτε κυκλική, το πιο πιθανό είναι να έχει μπερδευτεί και να δυσκολεύεται… Πολλές φορές αυτό συμβαίνει στα σημεία που το προηγούμενο βράδυ έχει βοσκήσει ο λαγός ή οι λαγοί: η πληθώρα των ιχνών που διασταυρώνονται στους τόπους της νυχτερινής βοσκής, συχνά μπερδεύουν ακόμα και τα πιο έμπειρα λαγόσκυλα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις ο σκύλος πηγαινοέρχεται συνεχώς, γιατί δεν μπορεί να “σιγουρέψει” ποια είναι η κατεύθυνση που πήρε ο λαγός για το γιατάκι του. Ο σκύλος που ακολουθεί στα σίγουρα και χωρίς πρόβλημα τα ίχνη του λαγού, κινείται σε ευθεία γραμμή, με μικρά μόνο σταματήματα για να “επαληθεύει” τις ενδείξεις στο έδαφος.

Η κίνησή του διακρίνεται από αυτοπεποίθηση και σιγουριά, γιατί μέσα του είναι σίγουρος πως βρίσκεται στον σωστό “δρόμο” και αργά ή γρήγορα θα φτάσει στο θήραμα που αναζητεί… Όταν σταματάει για λίγο και μυρίζει έντονα το χώμα, να είστε σίγουροι ότι εκεί ακριβώς σταμάτησε κάποια στιγμή και ο λαγός, προκειμένου να “ακροαστεί” μέσα στη νύχτα αν κάποιος ή κάτι τον ακολουθεί.

Στα διπλά πατήματα…

Χαρακτηριστική είναι η συμπεριφορά των λαγόσκυλων και όταν ιχνηλατούν τα “διπλά πατήματα” που κάνει ο λαγός, στη διαδρομή για το γιατάκι του: όταν ακολουθούν τα βήματα απομάκρυνσης, κινούνται σε ευθεία πορεία και με κανονικό βήμα. Και όταν βρουν τα ίχνη της “επιστροφής”, τότε γυρίζουν πίσω τρέχοντας και -στις περισσότερες περιπτώσεις- με το κεφάλι ψηλά! Αυτό το κάνουν γιατί έχουν καταλάβει το “κόλπο”, και θέλουν να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο, φτάνοντας πιο γρήγορα στην επόμενη φάση που θα τα φέρει πιο κοντά στο λαγό.

Το τίναγμα του κεφαλιού είναι μία χαρακτηριστική κίνηση που κάνει το λαγόσκυλο, όταν ιχνηλατεί “διπλά βήματα”: είναι ο ενστικτώδης τρόπος του σκύλου να ελέγξει την περιοχή, για να καταλάβει αν ο λαγός έχει “μπροσαλέψει”. Σε αυτή τη φάση ο σκύλος ιχνηλατεί έντονα και σε μικρές ευθείες, ενώ πολλές φορές γυρίζει στο ίδιο σημείο… Όταν αυτό γίνεται κατ’ επανάληψη, σημαίνει ότι ο λαγός έχει κάνει εκεί του κόσμου τα “ψέματα”, προσπαθώντας να αναγκάσει τον σκύλο να… απηυδήσει και να παραιτηθεί από το κυνήγι του. Ο λαγοκυνηγός που θα δει το σκυλί του να τρέχει δεξιά κι αριστερά, για ένα πράγμα πρέπει να είναι σίγουρος: ο λαγός έχει “μπροσαλέψει”!

Κοντά στο γιατάκι

Τη στιγμή που ο σκύλος – ιχνηλάτης θα επισημάνει ένα ίχνος από το τελικό σάλτο του λαγού στο γιατάκι, η όψη και η συμπεριφορά του θα αλλάξουν πάλι: θα “κολλήσει” τη μύτη του στο χώμα, θα βάλει το ίχνος ανάμεσα στα πόδια του και θα κάνει κύκλο, προκειμένου να εντοπίσει το “κάθισμα”. Σε αυτή τη φάση, ο λαιμός του λαγόσκυλου είναι σχεδόν κάθετος προς το υπόλοιπο σώμα του. Ο έμπειρος σκύλος ξέρει ότι πριν μπει στο γιατάκι του ο λαγός, κάνει μερικά μικρά βήματα… Γι’ αυτό και όταν θα “ανιχνεύσει” αυτές τις κινήσεις στο έδαφος, παύει να “καρφώνει” τη μύτη στο έδαφος και με κινήσεις δεξιά κι αριστερά θα προσπαθήσει να βρει το γιατάκι!  

Πότε και που “μπροσαλεύουν” οι λαγοί

Στους ορεινούς ελατιάδες ο λαγός “σέρνει” πιο πολύ απ’ ότι στους πουρναρότοπους, και ο λόγος είναι απλός: Το πουρνάρι προσφέρεται για καλύτερο και ασφαλέστερο γιατάκι, ενώ στα έλατα, ειδικά όταν δεν υπάρχει χαμηλή βλάστηση από κάτω, ο λαγός εγκαταλείπει πιο εύκολα τη θέση του και “σέρνει” μπροστά από τους ιχνηλάτες που τον ψάχνουν… Στα αλπικά βουνά από την άλλη, εκεί που η βλάστηση είναι αραιή, ο λαγός δύσκολα “σέρνει”, γιατί η λιγοστή κάλυψη που του παρέχεται τον κάνει να νιώθει εκτεθειμένος. Καλό “γιατάκι” κάνει ο λαγός και στις πλευρές των βουνών ή στις περιοχές που βοσκούνται από γιδοπρόβατα. Ιδιαίτερα εκεί που βόσκουν γίδια, ένας λαγός πρέπει… να “πατηθεί” για να εγκαταλείψει το γιατάκι του!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας ο 1ος διεθνής αγώνας Ιχνηλατών

Πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας ο 1ος διεθνής αγώνας Ιχνηλατών «Άριστα» πήρε η χώρα μας στην διοργάνωση του πρώτου διεθνή Αγώνα Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) Ιχνηλατών, που...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ