Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΠορσελέν: Η Ιστορία και τα προσόντα

Πορσελέν: Η Ιστορία και τα προσόντα

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Το πορσελέν είναι μια τυπική γαλλική ράτσα, αν και η καταγωγή του είναι αμφίβολη. Λέγεται ότι κατάγεται από τα σκυλιά του βασιλιά. Γι’ αυτό τον ιχνηλάτη δεν υπάρχουν στοιχεία πριν το 1845.

 

Του Στάθη Καβαθούλη

 

Όταν ο Μαρκήσιος του Φουτράς για λογαριασμό του Δούκα του Σουασέλ εισήγαγε μια αγέλη 60 σκύλων από εκεί, προκύπτει και η πιθανότητα για ελβετική καταγωγή του πορσελέν. Αυτό όμως είναι παράλογο, γιατί στην Ελβετία δεν υπήρχαν τόσο μεγάλες αγέλες ιχνηλατών για το κυνήγι του λαγού.

Η άποψη που μάλλον είναι σωστή λέει, ότι πρόκειται για ιχνηλάτη που εισήχθηκε στην Ελβετία κατά την διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης και μετά ξαναεισήχθει με πρωτοβουλία των ευγενών που προαναφέραμε. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γαλλικός κυνολογικός Όμιλος τον έχει καταχωρίσει μεταξύ των Γαλλικών ιχνηλατών. Το πορσελέν ανάμεσα στις Γαλλικές φυλές θεωρείται το σκυλί με την μεγαλύτερη πρωτοβουλία, ενώ διατηρεί τα χαρακτηριστικά του σκυλιού εντολής. Συμμετέχει εύκολα σε ομάδα. Όπως όλες οι γαλλικές φυλές, είναι πιο αποφασιστική στην καταδίωξη και το πλεύρισμα. Μπορεί να κυνηγήσει αδιακρίτως σε οποιοδήποτε τερέν, ενώ δεν υποφέρει στις μεγάλες θερμοκρασίες, λόγω του πολύ κοντού τριχώματος, καθώς και του χρωματισμού του (πορτοκαλί). Ανάλογα με την γραμμή αίματος, μπορεί να κυνηγήσει καλά το λαγό αλλά και άλλα θηράματα, όπως το αγριογούρουνο.

Το όνομα του πορσελέν προέρχεται από την πορσελάνη γιατί το τρίχωμά του έχει το χρώμα της. Σε αντίθεση όμως με την πορσελάνη, είναι πολύ ανθεκτικό σκυλί και καθόλου εύθραυστο. Το χρώμα του δέρματος είναι χαρακτηριστικό της φυλής και είναι πολύ σημαντικό. Το σκυλί πρέπει να έχει έντονο χρώμα κάτω από το τρίχωμα. Το τρίχωμα πρέπει να είναι αυστηρώς λευκό με κίτρινες ξεθωριασμένες κηλίδες. Αν η κηλίδα έχει έντονο χρώμα, σημαίνει ότι το σκυλί είναι διασταύρωση με άλλη ράτσα. Οι Γάλλοι που έχουν μελετήσει και έχουν εμπειρία πολλών ετών στην φυλή, λένε πως ένα ειδικό χαρακτηριστικό αυτών των σκυλιών είναι το άσπρο χρώμα στο αυτί που πλησιάζει στο φυσικό τους χρώμα. Άσπρους χρωματισμούς έφεραν τα σκυλιά των παλιών Γαλλικών γενιών. Η παλιά Γαλλική γενιά αντικατοπτρίζει το στυλ εργασίας της φυλής, αφού οι Γάλλοι στόχευαν πολύ στην καταδίωξη, που είναι και η τελική φάση του κυνηγίου. Οι αριστοκράτες της εποχής κυνηγούσαν πάντα χωρίς όπλα. Τα σκυλιά ήταν αυτά που έπιαναν το θήραμα. Τα σκυλιά με το άσπρο χρώμα στο αυτί, όπως λένε οι Γάλλοι αλλά είναι σύμφωνοι και οι Ιταλοί κυνηγοί, δεν είναι καλά στο πλεύρισμα, αλλά είναι πολύ γρήγορα στην καταδίωξη, ίσως λίγο πιο σιωπηλά αλλά πολύ συγκεντρωμένα στην αγέλη. Γι’ αυτούς είναι πολύτιμα σκυλιά επειδή στοχεύουν πολύ στην καταδίωξη.

Στην Ελλάδα το πορσελέν είναι σχετικά καινούργια φυλή, αφού έχει εισαχθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Φαίνεται όμως ότι η φυλή έχει μέλλον. Είναι μια διαφορετική φυλή από τις άλλες και είναι ιδανική για το ζεστό κλίμα που έχουμε, αλλά και για τα πετρώδη εδάφη, στα οποία αποδίδουν πολύ καλά είτε μόνο του, είτε σε ζευγάρι, είτε σε αγέλη.

Το πορσελέν είναι μια διαφορετική φυλή από όλες τις άλλες όσον αφορά την Ελλάδα, γιατί οι Έλληνες κυνηγοί είχαν συνηθίσει να κυνηγούν με μαυροκόκκινα σκυλιά (ίσως εξαιτίας του ελληνικού ιχνηλάτη). Το πορσελέν με το ανοιχτό χρώμα είναι κάτι διαφορετικό στα ελληνικά λαγοτόπια. Μαζί με τα κυνηγετικά του προσόντα είναι ιδανικό για τα εδάφη της χώρας μας. Με το πορσελέν μπορούμε να κυνηγήσουμε σε οποιοδήποτε έδαφος και είναι ιδανικό για όσους τους αρέσει ο κλασσικός τρόπος κυνηγίου του λαγού. Ο τρόπος κυνηγίου του πορσελέν συνδυάζει και ταχύτητα και όσφρηση και στυλ και πολύ χαρακτηριστική φωνή, που ακούγεται από μακριά και όταν είναι πολλά μαζί χαίρεσαι να τα ακούς.

 

Standard Φυλής

Χώρα προέλευσης: Γαλλία

Χρήση: Ιχνηλάτης

Κατάταξη F.C.I.: Group 6    

 

Γενική Εμφάνιση

Κυνηγετικός σκύλος για μικρά θηράματα (να οδηγεί τα θηράματα στα καρτέρια), πολύ ξεχωριστός, Γαλλικός, με εκπληκτικές λεπτομέρειες σε ολόκληρη την κατασκευή του.

 

Κεφάλι

Πρέπει να είναι τυπικό, με λεπτά χαρακτηριστικά και γενικά μακρύ στο σύνολό του.

Κρανιακή περιοχή

Κρανίο

Φαρδύ στην κορυφή μεταξύ των αυτιών, με την ινιακή απόφυση στρογγυλεμένη. Το μέτωπο είναι επίπεδο και το αυλάκι όχι πολύ έντονο.

Στοπ:

Χαρακτηριστικό, όχι υπερβολικό.

 

Πρόσωπο

Μύτη

Καλά ανεπτυγμένη και μαύρη. Τα ρουθούνια ανοιχτά.

Ρινομετωπικό κοίλωμα

Ικανοποιητικό μάκρος, ούτε τετράγωνο αλλά ούτε και μυτερό. Η κορυφή του ρύγχους είναι στην αρχή ίσια και στην συνέχεια ελαφρώς καμπυλωτή.

Χείλια

Το πάνω χείλος καλύπτει το κάτω, χωρίς όμως να κρέμεται ή να είναι παχύ.

The upper lip covers the lower without being drooping or thick.  Οι βλεννογόνοι είναι μαύροι.

Μάτια

Φυσιολογικά ανεπτυγμένα, σκούρα στην εμφάνιση, καλά τοποθετημένα κάτω από τις υπεροβλεφαρικές καμάρες. Με βλέμμα έξυπνο και γλυκό.

Αυτιά

Λεπτά, καμπυλωτά προς τα μέσα, με τελείωμα σχετικά μυτερό. Φτάνουν στο τελείωμα της μουσούδας. Ποτέ πάνω από την γραμμή των ματιών.

Λαιμός

Αρκετά μακρύς, λεπτός, με ένα μικρό προγούλι, μυώδης και λεπτός στην εμφάνιση.

 

Σώμα

Πλάτη

Ώμοι που εξέχουν, ευρεία και ίσια πλάτη

Λαγόνια

Ευρεία, πολύ μυώδη, καλά ζευγαρωμένα, όχι πολύ μακριά.

Λεκάνη

Με ελαφριά κλίση. Οι μηροί τοποθετημένοι χώρια σε καλή απόσταση και ελαφρώς προτεταμένοι.

Στήθος

Μεσαίου πλάτους αλλά βαθύ

Θώρακας

Ανταποκρίνεται στην παραπάνω περιγραφή του στήθους. Αρκετά μακρύ χωρίς να είναι επίπεδο.

Πλευρά

Ελαφρώς μαζεμένα αλλά γεμάτα

Ουρά

Καλά τοποθετημένη, αρκετά δυνατή στην ρίζα και λεπτή στην άκρη της, μεσαίου μήκους. Χωρίς μακριές και τραχιές τρίχες, αλλά ελαφρώς πεταχτές. Ελαφρώς καμπυλωτή.

 

Άκρα

Μπροστινά άκρα

Σχετικά μακριά, λεπτά αλλά όχι υπερβολικά, ίσια και παραλληλα μεταξύ τους. Οι τένοντες καλά τοποθετημένοι.

Ώμοι

Κατασκευασμένοι για καλπασμό, μακριοί, με καλό μυικό σύστημα χωρίς να είναι βαριοί.

Πέλματα

Τυπικά Γαλλικού ιχνηλάτη, με σχετικά μακριά αλλά καλοσχηματισμένα και σφιχτά δάχτυλα. Πατούσες σκληρές και δυνατές.

Μηροί

Χυτοί, με ευδιάκριτους μυς. Αρκετά δυνατοί κατασκευαστικά.

Ταρσοί

Δυνατοί και καλά τοποθετημένοι, με φυσιολογική κλίση.

 

Κίνηση

Ζωντανή και εύθυμη. Καλπασμός ελαφρύς και ακούραστος.

 

Δέρμα

Ποιοτικό και εύπλαστο, στιγματισμένο από αρκετές μαύρες κηλίδες.

 

Τρίχωμα

Απαλό, λεπτό, πυκνό και γυαλιστερό. Χωρίς κενά σημεία.

 

Χρώμα

Πολύ λευκό, με στρογγυλεμένες πορτοκαλί κηλίδες. Αυτές οι κηλίδες συνήθως υπερκαλύπτουν άλλες κηλίδες του δέρματος, μαύρου χρώματος. Η πορτοκαλί απόχρωση στα αυτιά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της φυλής.

 

Ύψος

Αρσενικά: μεταξύ 55 και 58 εκατοστά.

Θηλυκά: μεταξύ 53 και 56 εκατοστά.

 

Ελαττώματα

Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, είναι σε ακριβή αναλογία με τον βαθμό και τις επιπτώσεις του στην υγεία και την ευημερία του σκύλου.

Ελαττώματα αποκλεισμού

  • Επιθετικό ή υπερβολικά ντροπαλό
  • Έλλειψη τύπου
  • Ανοιχτόχρωμα μάτια ή μύτη. Υπερβολική έλλειψη χρώματος
  • Ουρά με πιο μακριές και τραχιές τρίχες
  • Τρίχωμα άγριο και χοντρό
  • Πορτοκαλί επικάλυψη
  • Πολύ έντονες πορτοκαλί κηλίδες, προς το γκρι ή το κοκκινομπορντό και αναμεμιγμένες με μαύρες τρίχες. Χαρακτηριστικές πορτοκαλί κηλίδες αλλά πολύ αχνές ή ακόμα και η έλλειψη κηλίδων
  • Υπερβολικό ύψος ή έλλειψη αυτού στους ώμους.
  • Οποιοδήποτε ελάττωμα επηρεάζει την απόδοση του σκύλου, όπως ραχιτισμός, λανθασμένη στάση του σώματος, λανθασμένη κίνηση του σώματος

Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις πλήρως κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.

 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καβάλα: Κοπάδι αγριογούρουνων περνάει το δρόμο μπροστά από αυτοκίνητο – Βίντεο

Καβάλα: Κοπάδι αγριογούρουνων περνάει το δρόμο μπροστά από αυτοκίνητο Ένα κοπάδι από 20 περίπου αγριογούρουνα βρέθηκε να περνάει το δρόμο στη διαδρομή προς Κρυονέρι. Ο...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
28.6 ° C
30.3 °
27.3 °
50 %
5.1kmh
20 %
Τε
29 °
Πε
27 °
Πα
29 °
Σα
30 °
Κυ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ