Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΠοιότητα: Μόνο θέαμα ή σημαντικό προσόν

Ποιότητα: Μόνο θέαμα ή σημαντικό προσόν

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Η ποιότητα σε συνδυασμό με τη σωστή κατασκευή, αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ζητούμενα της οργανωμένης αγωνιστικής κυνοφιλίας. Είναι σχεδόν εμμονικός ο τρόπος που τις αναζητούν όλοι οι συμμετέχοντες, σε όλων των ειδών τις διαδικασίες αξιολόγησης…

 

Του Αχιλλέα Γιάππου

 

Τι ακριβώς όμως εννοούμε με τον όρο ποιότητα;  Είναι αυτό το πλήθος των χαρακτηριστικών που ξεχωρίζει τους καλούς από του σπουδαίους σκύλους. Στην κυνοφιλική φρασεολογία όταν συζητάμε για την ποιότητα ενός σκύλου, κυρίως εννοούμε το επίπεδο της κίνησής του. Όμως αυτό στην πραγματικότητα αποτελεί μία αυθαίρετη έκπτωση. Ένας σκύλος με υψηλού επιπέδου μορφολογία, αναμφισβήτητα αποτελεί ένα ποιοτικό άτομο ως προς την αποτύπωση της φυλής. Αντίστοιχα ένα άτομο με μεγάλη ευχέρεια στον εντοπισμό θηραμάτων, αναμφισβήτητα διαθέτει μεγάλη ποιότητα στο «σκοράρισμα». 

Εδώ θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα της ποιότητας όπως συνήθως την εννοούμε, δηλαδή στην κίνηση. Στη χώρα μας υπάρχει ένα μεγάλο παράδοξο όσον αφορά το θέμα αυτό. Παρά τα σχεδόν τριάντα χρόνια οργανωμένης κυνοφιλίας, το θέμα αυτό δείχνει να εξακολουθεί να παραμένει πολύ παρεξηγημένο. Στην συντριπτική πλειοψηφία του μέσου κυνηγετικού – κυνοφιλικού κόσμου, το θέμα της ποιότητας και της κατασκευής μοιάζει ως μία ελιτίστικη προσέγγιση του κυνηγετικού σκύλου. Μία άχρηστη λεπτομέρεια που έχει κυρίως αισθητική διάσταση. Μία συζήτηση που αφορά μία μικρή ομάδα ανθρώπων που κινούνται στο κέντρο της οργανωμένης κυνοφιλίας και σκοπό έχει να δημιουργήσει μία πλασματική υπεραξία γύρω από τους σκύλους αυτούς (αγωνόσκυλα), με απώτερο στόχο το κέρδος.  Είναι εντυπωσιακό ότι το κομμάτι της ποιότητας και της κατασκευής  είναι αρκετά υποτιμημένο, ακόμα και σε μεγάλη μερίδα των ίδιων των ανθρώπων που κινούνται στον πυρήνα της οργανωμένης κυνοφιλίας. Παράδοξο, αλλά όχι ανεξήγητο.

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυνοφιλία από τα πρώτα της βήματα ακολούθησε την Γαλλική σχολή σκέψης. Η σχολή αυτή θέτει ως κυρίαρχο ζητούμενο στους σκύλους που μας ενδιαφέρουν, το «κυνηγετικό ταπεραμέντο». Πάνω σε αυτήν τη φιλοσοφία δομήθηκε και η Ελληνική κυνοφιλική σκέψη. Φυσικά στην πορεία των χρόνων που μεσολάβησαν έως σήμερα είχαμε την συντριπτική ήττα – έως εξαφανίσεως – της Γαλλικής κυνοφιλίας από την Ιταλική.  Μία άλλη κυνοφιλική σχολή σκέψης που σε αντίθεση με την Γαλλική, θεωρεί δεδομένο και όχι ζητούμενο το «κυνηγετικό ταπεραμέντο» και θέτει ως ζητούμενο την αναζήτηση και ανάδειξη της μεγάλης ποιότητας, πάντα σε συνδυασμό με την σπουδαία κατασκευή. Ο λόγος απλός. Δεν μπορεί να πετύχεις μία σπουδαία ποιότητα με μία κακή κατασκευή. Ένας θεμελιώδης πλέον κανόνας σε όλους όσους μπορούν να αντιληφθούν τη φυσιολογία της κίνησης. Η αναμέτρηση των δύο αυτών κυνοφιλιών κατέδειξε ως απόλυτους κυρίαρχους τους Ιταλούς. 

Κάποιος εδώ μπορεί να ισχυριστεί, ότι αυτό συμβαίνει διότι στο αγωνιστικό μέρος όπου αναμετρούνται οι κυνοφιλίες, η ποιότητα παίζει καθοριστικό ρόλο και ως εκ τούτου ήταν αυτονόητο ότι σε μία τέτοια αναμέτρηση, νικητής θα είναι συχνότερα αυτός που διαθέτει την μεγαλύτερη ποιότητα. Πόσο όμως μεγάλη σημασία έχει αυτό στο καθημερινό κυνήγι που τελικά ενδιαφέρει τον μέσο κυνηγό κυνόφιλο;

Η απάντηση που δίνουν οι περισσότεροι, ακόμα και οι «θεωρητικώς ψαγμένοι» κυνόφιλοι, είναι από ελάχιστη έως καμία. Συχνά – πυκνά ακούγεται στα κυνοφιλικά τραπέζια «ρε τι με νοιάζει εμένα εάν έχει κακές γωνίες, μπασκουλάρει ή κουνάει την ουρά. Τις μπεκάτσες να βρίσκει και όλα τα άλλα μικρή σημασία έχουν». Μία απάντηση που δείχνει πόσο ελάχιστα έχει γίνει κατανοητή η αξία της ποιοτικής, ομαλής, ρευστής και ανεμπόδιστης κίνησης του σκύλου στην ίδια την απόδοσή του.

Στον αντίλογο συχνά μπαίνει το αντεπιχείρημα «τι να την κάνω την ποιότητα εάν δεν κυνηγάει» ;. Εξίσου συχνά επίσης ακούγεται ένα άλλο επιχείρημα «είχα ένα σκύλο πολύ ποιοτικό που μετά από μία ώρα ήταν στα πόδια μου». Προφανώς υπάρχουν πολλά ποιοτικά σκυλιά που είναι κακοί ή μέτριοι κυνηγοί. Μήπως όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με πλήθος μη ποιοτικών και κακοκατασκευασμένων σκύλων; Ποτέ δεν ακούστηκαν τα ίδια επιχειρήματα για τους σκύλους αυτούς από τους θιασώτες αυτής της άποψης. Είναι σαν να θεωρείται φυσιολογικό για ένα μη ποιοτικό σκύλο, τόσο η κακή απόδοση όσο και η έλλειψη κυνηγετικού πάθους. Δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι μάλλον ένας λάθος τρόπος να αντιμετωπίσεις το πραγματικό ζήτημα. Ένας σκύλος που δεν κυνηγάει είναι άχρηστος είτε έχει, είτε δεν έχει ποιότητα και καθόλου δεν εξαρτάται από αυτή. Τελεία και παύλα.

Το πραγματικό ερώτημα είναι το εξής. Ένας σπουδαίος κυνηγετικός σκύλος, πόσο αποδοτικότερος θα γινόταν εάν ήταν ποιοτικός και καλοκατασκευασμένος; Καθόλου, ελάχιστα ή πολύ; Εάν δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κατανοήσουμε την αξία της καλής κατασκευής και της ποιοτικής κίνησης.

Πολύ εύκολα μπορούμε να αντλήσουμε την απάντηση παρατηρώντας στη φύση τα κυνοειδή. Είναι εντυπωσιακή η ομοιομορφία τόσο στον τύπο όσο και στην κατασκευή. Για να εντοπιστούν μορφολογικές και κατασκευαστικές διαφορές μεταξύ των ατόμων του ιδίου είδους, χρειάζεται σκληρή παρατήρηση και μεγάλη εμπειρία. Αντίστοιχα ομοιόμορφη και εξαιρετικά ποιοτική είναι η κίνηση όλων των ατόμων του είδους. Δεν θα δούμε ποτέ μία αλεπού ακόμα και όταν αναζητά ποντίκια και κινείται χαλαρά,  να κουνάει άσκοπα την ουρά της. Κινείται σαν «τρένο» με μία εντελώς άκαμπτη ράχη. Δεν θα δούμε ποτέ λύκο να κυνηγάει ένα θήραμα λιβανίζοντας την ουρά του, με ένα στενό διασκελισμόκαι μπασκουλάρωντας ως βάρκα. Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό; Μήπως τα ζώα αυτά καθιέρωσαν αυτήν τη μηχανική της κίνησης με απώτερο στόχο να διεκδικήσουν κάποιο CACITστους αγώνες; Μήπως για να ανεβάσουν το κασέ τους ή για να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους; Προφανώς όχι. Τα ζώα αυτά μέσα από μία εξέλιξη χιλιετιών καλούνται να κερδίσουν καθημερινά στον σκληρότερο αγώνα που δεν είναι άλλος από τον αγώνα της επιβίωσης. Στον αγώνα αυτό, το έπαθλο είναι η ίδια η ζωή και όχι ένα ταπεινό CACIT. Τους δε όρους τους θέτει η φύση και όχι κάποια επιτροπή κριτών ή κυνοφιλικών γκουρού…

Είναι σημαντικό λοιπόν να γίνει κατανοητό, ότι η καλή κατασκευή και η ποιοτική κίνηση δεν κυριάρχησε στη ζωή ως μία απλή αισθητική άποψη. Επικράτησε ως μία αναγκαιότητα. Ο τρόπος αυτός εξασφάλιζε την καλύτερη απόδοση. Ο τρόπος αυτός της κίνησης είναι ο ενεργειακά οικονομικότερος και λειτουργικά αποδοτικότερος. Εάν ζώα με κακές λεκάνες, στραβά πόδια, μερικές δυσπλασίες, λάθος γωνιώσεις, αδύναμες ράχες δεν μειονεκτούσαν σημαντικά έναντι των ανταγωνιστών τους, τότε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να μην επικρατούσαν και αυτά στην διαιώνιση των ειδών.

Το μεγαλύτερο γενετικό πείραμα που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από το 1959, γνωστό και ως το πείραμα των «Ρωσικών αλεπούδων», απέδειξε με τρόπο σαφή, την τεράστια ταχύτητα με τις οποίες μπορούν να εξελιχθούν οι φυλές, εάν μεταβληθούν σημαντικά οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που καθορίζουν τους όρους της επιβίωσης. Ένα από τα σαφή συμπεράσματα που με ευκολία μπορούμε να αντλήσουμε, είναι ότι η φύση σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, αναπαραγάγει κυρίαρχα κατασκευαστικά και δευτερευόντως διανοητικά. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό με το οποίο γαλουχηθήκαμε όλοι κυνοφιλικά που έλεγε, πρώτα το «μυαλό και το κυνήγι». Επειδή αυτό μπορεί να είναι δυσνόητο,καλό είναι να το διευκρινίσουμε λίγο. Ένα ζώο με κακή κατασκευή και μη λειτουργική κίνηση στη φύση, χάνει  τη μάχη της επιβίωσης στα πολύ πρώιμα ή στα πρώτα χρόνια της νιότης τους και έτσι με έναν τρόπο απόλυτο, η φύση τα αποκλείει από την αναπαραγωγή. Όσα περάσουν το αρχικό στάδιο της αξιολόγησης, στη συνέχεια για να ενταχθούν στην αναπαραγωγή πρέπει να επιδείξουν ένα πλήθος ψυχοπνευματικών χαρακτηριστικών, που καθιστά κυρίαρχο το ρόλο τους στην αγέλη ή στην περιοχή και τους δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα στον αγώνα της διαδοχής και της αναπαραγωγής.

Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε την τεράστια σπουδαιότητα της κατασκευής και της ποιοτικής κίνησης και να πάψουμε να την υποτιμούμε και να την απαξιώνουμε. Όσο αδυνατούμε να κατανοήσουμε του βαθύτερους μηχανισμούς που κυριάρχησαν στην αναπαραγωγή στη φύση, όπου είναι και ο αυστηρότερος κριτής, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να «γευτούμε» τη μαγεία του κυνηγίου με ένα σκύλο υψηλών προδιαγραφών και μεγάλων αποδόσεων.  Η επιλογή βρίσκεται στα χέρια μας.

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κρυφή γοητεία ενός μονόκαννου

Αν κυνηγάς πραγματικά για το κυνήγι και όχι για τα νούμερα, αν το πάθος σου είναι η ωραία φέρμα του σκύλου, αν πραγματικά επιθυμείς...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.7 ° C
29.6 °
27.3 °
44 %
6.7kmh
0 %
Πα
32 °
Σα
32 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ