spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΌταν οι σκύλοι γίνονται λύκοι

Όταν οι σκύλοι γίνονται λύκοι

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Οι σκύλοι ως γνωστόν, προέρχονται από το λύκο και δεν είναι λίγες οι φορές που…το θυμούνται! Όσο και αν εξημερώθηκαν, όσο και αν «καλλιεργήθηκαν» με τις επιλεκτικές εκτροφές, όσο και αν κάποια ένστικτά τους «αποκοιμήθηκαν», το άγριο σαρκοβόρο συνεχίζει να υπάρχει μέσα τους.
 
Βέβαια, αυτό το ένστικτο του «κυνηγού» που τόσο υπερανεπτυγμένο είναι στους σκύλους-ιχνηλάτες, ενίοτε βάζει σε μπελάδες. Γιατί ενώ είναι απόλυτα ζητούμενο και επιδιωκόμενο οι κυνηγετικοί σκύλοι να γίνονται «λύκοι, όταν πρόκειται να βρουν και να αντιμετωπίσουν ένα αγριογούρουνο, είναι μεγάλο πρόβλημα όταν την ίδια συμπεριφορά εκδηλώνουν και σε πρόβατα, κατσίκια ή γελάδια που συναντούν στην ύπαιθρο.
 
Ο κυνηγετικός σκύλος που θα στραφεί εναντίον κτηνοτροφικών ζώων, τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζει είτε πρόβλημα ελλιπούς «κοινωνικοποίησης» είτε πρόβλημα μίας εγγενούς επιθετικότητας.
 
Κυνηγετικά σκυλιά που ζουν σε αστικά περιβάλλοντα, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε τέτοιες επικίνδυνες συμπεριφορές. Μεγαλώνοντας από κουτάβια μέσα σε πόλεις, δυστυχώς την πρώτη φορά που θα δουν γιδοπρόβατα, είναι σε στιγμές κυνηγιού. Και τότε, είναι εύκολο να αντιμετωπίσουν τα γίδια και τα πρόβατα σαν θηράματα. Ένας σκύλος εκείνη τη στιγμή μπορεί να παρασύρει στο «λάθος» όσους επίσης παρευρίσκονται γύρω του. Ακόμα και το βλέμμα ενός σκύλου που «στρέφεται» περίεργα προς πρόβατα ή άλλα ζώα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά, επειδή οι συνέπειες μπορεί να είναι άσχημες. Σκύλοι που έχουν κυνηγήσει ή και σκοτώσει πρόβατα, δεν σημαίνει ότι δε μπορούν εκ νέου να εκπαιδευτούν με διάφορες μεθόδους.
 
Ελεγχόμενες επαφές
Τα κυνηγόσκυλα πρέπει να έρχονται σε συχνή επαφή με τα κτηνοτροφικά ζώα, από όταν είναι κουτάβια, ακόμα και αμέσως μόλις δείξουν κάποιο ενδιαφέρον πάνω από το φυσιολογικό, ο κυναγωγός πρέπει να τους δείχνει ότι αυτό δεν είναι πρέπον και δεν γίνεται αποδεκτό.
 
Κάθε τάση επιθετικότητας απέναντι σε κοπάδια ή σε μεμονωμένα κτηνοτροφικά ζώα, πρέπει να καταστέλλεται έγκαιρα, αποφασιστικά και από νωρίς. Τόσο οι κυνηγοί που ζουν στις πόλεις όσο και αυτοί που ζούνε σε χωριά, πρέπει από νωρίς να εξοικειώνουν τα νεαρά σκυλιά τους με τα γιδοπρόβατα και τα γελάδια…
Αν τέτοια ζώα δεν υπάρχουν στο περιβάλλον που ζουν οι σκύλοι, είναι ευθύνη του κυνηγού να επιδιώξει τέτοιες «ελεγχόμενες» επαφές, ώστε τα σκυλιά να μάθουν να αδιαφορούν για την ύπαρξή τους.
 
Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που σκύλοι δεν έμαθαν ποτέ να συνυπάρχουν με τέτοιου είδους ζώα, αλλά είναι πολύ σπάνιες και προβληματικές περιπτώσεις χωρίς ισορροπημένο χαρακτήρα. Αν οι βασικοί κανόνες τηρηθούν, όλα τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι του αγριόχοιρου, καταλαβαίνουν γρήγορα πως για τα πρόβατα και τα κατσίκια ισχύει «απαγορευτικό» εφ’ όρου ζωής!
 
Φυσικά, για τους σκύλους-ιχνηλάτες που χρησιμοποιούνται στις παγάνες, ισχύουν και άλλου τύπου απαγορεύσεις που αφορούν όλα τα υπόλοιπα άγρια ζώα: ζαρκάδια, αλεπούδες, λαγοί, κουνάβια ή ασβοί, δεν επιτρέπεται να παρασύρουν ένα «γουρουνόσκυλο» ή ένα «λαγόσκυλο». Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που αφορά τον τρόπο που εκπαιδεύεται ένας σκύλος, αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με την προέλευση και την καταγωγή του.
 
Ναι, παίζει ρόλο η «ειδίκευση» και ο χειρισμός του σκύλου, όπως προκύπτουν από το βαθύ γενεαλογικό του δέντρο! Στα ημίαιμα (μιγάδες) σκυλιά, με το χάσμα των γονιδίων που τα ”καθορίζουν”, αυτή η έμφυτη τάση δεν μπορεί να είναι από πριν καθορισμένη. Και αυτό σημαίνει ότι έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες ο σκύλος να έλκεται από θηράματα που δεν είναι… αγριογούρουνα. Αντιθέτως, η εκπαίδευση ενός ιχνηλάτη με γνώριμο ιστορικό και στέρεες κληρονομικές βάσεις, είναι πολύ πιο εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο κυνηγός, να στρέψει εξ αρχής και αποκλειστικά τον σκύλο του προς τα εκεί που έχει «κωδικοποιηθεί».
 
 
Στο κυνήγι του αγριόχοιρου, έχει εντόνως παρατηρηθεί σε ημίαιμους σκύλους που κυνηγούν από μικρά αγριογούρουνα, να έρχεται μία στιγμή που ξαφνικά…παραστρατούν και στρέφονται προς ζαρκάδια, αλεπούδες και άλλα ζώα, που ποτέ πριν δεν είχαν κυνηγήσει. Αυτό γίνεται γιατί κάπου μέσα τους εκδηλώθηκε το γονίδιο που «αγαπά» τις πιο «ελαφριές» μυρωδιές!
 
Πολύ σημαντικό είναι ο κάθε νεαρός σκύλος να λύνεται τις πρώτες φορές «συστημένα» και αποκλειστικά στα ίχνη των αγριόχοιρων. Το λάθος που γίνεται πολλές φορές είναι ότι, συχνά ο νεαρός σκύλος αφήνεται να ερευνήσει τυχαία, με αποτέλεσμα να κυνηγά ό,τι βρεθεί πρώτο στο δρόμο του. Όμως, αν από νωρίς ο σκύλος δεν μπει στον «ίσιο δρόμο», δύσκολα θα τον βρει στη πορεία.
 
Στο κυνήγι των αγριόχοιρων, τα ίχνη τους πολλές των περιπτώσεων είναι ορατά και αντιληπτά. Έτσι, το εκπαιδευόμενο σκυλί μπορεί να αφήνεται πάντα σε αυτά, και όχι στα «τυφλά». Βέβαια, θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή αλλά και η υπαγόρευση του χαρακτήρα ώστε ο ιχνηλάτης να «ψηθεί» και να αφοσιωθεί μόνο στο ίχνος των αγριογούρουνων, χωρίς να παρεκτρέπεται από αυτόν.
 
 
 
Κάποιοι σκύλοι, ωστόσο, θα συνεχίσουν να παρεκτρέπονται από «καιρού εις καιρόν», αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Ο σκύλος από τη φύση του έχει το ένστικτο να κυνηγά, οτιδήποτε «τρέχει»!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ