spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΌσφρηση η πολύτιμη

Όσφρηση η πολύτιμη

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Οι έμπειροι ιχνηλάτες μπορούν να οσφρίζονται μυρωδιές που μόλις έχουν απελευθερωθεί, αιωρούνται υπό την μορφή σωματιδίων και δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, αλλά και μυρωδιές πάνω στο έδαφος, που μένουν για αρκετό διάστημα…

 

Του Φώτη Πεσιλή

 

Τα χαρακτηριστικά των δύο μυρωδιών έχουν αρκετές διαφορές. Τα μεν αιωρούμενα σωματίδια έχουν μικρότερο χρόνο ύπαρξης και πιθανότατα διακόπτονται συχνά, όμως έχουν περισσότερη καθαρότητα και συνήθως συγκεκριμένη διεύθυνση (η ικανότητα του ιχνηλάτη να διώκει). Τα ίχνη στο έδαφος τα οποία παραμένουν πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα μπορούν να δώσουν στον ιχνηλάτη πολλές περισσότερες πληροφορίες, χαλάνε (μολύνονται) όμως από εξωγενείς παράγοντες και σε αρκετές περιπτώσεις τα βακτηρίδια που αναπτύσσονται, αλλοιώνουν τα αρχικά χαρακτηριστικά του ίχνους. 

 

Αυτά που ενδιαφέρουν

 

Οι κυναγωγοί είναι αδύνατον να μάθουν το σκύλο με ποιο τρόπο θα ακολουθεί τα ίχνη, διότι αυτό είναι «γραμμένο» στο D.N.A. του, έτσι, μόνο μικρές βελτιώσεις πιθανόν να υπάρξουν. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει ο κυναγωγός, είναι να του μάθει να έχει ενδιαφέρον μόνο για τα ίχνη του θηράματος που θέλει να κυνηγά. Δηλαδή να αγνοεί όλα τα άλλα και να εστιάζει την όσφρησή του μόνο σε αυτά που του έχει υποδείξει ο κυναγωγός του.

Όταν ο ιχνηλάτης αφεθεί ελεύθερος στον κυνηγότοπο ερευνά την περιοχή για να βρει ίχνη. Κατά την έρευνα, λοιπόν, προσπαθώντας να εντοπίσει τα πρώτα ίχνη, χρησιμοποιεί και τους δύο τρόπους εντοπισμού των οσμών και εφόσον βρει τα ίχνη που πρέπει να ακολουθήσει, η προσέγγιση γίνεται με ιδιαίτερη προσήλωση στα ίχνη του εδάφους, κυρίως. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσω και κάποιες άλλες σημαντικές επισημάνσεις.

Τα ίχνη στο έδαφος δεν έχουν πάντα την ίδια ένταση. Και, όπως έγραψα και πιο πάνω, οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο για το πώς θα διατηρηθεί η μυρωδιά ή για το πώς θα διαμορφωθεί. Οπότε οι ιχνηλάτες που έχουν πολύ καλή όσφρηση και μεγάλη εμπειρία, θεωρούνται ικανοί διότι έχουν περάσει στον εγκέφαλό τους αναρίθμητες τέτοιες παραλλαγές του ίχνους και αμέσως όταν συναντήσουν παρόμοιο χνάρι, ξέρουν πως ακριβώς θα ενεργήσουν, με ποια ταχύτητα θα εργαστούν και ποιες θα είναι οι κινήσεις τους αναλόγως τον κυνηγότοπο. Είναι, δηλαδή, καθαρά μία μαεστρία, η οποία μαθαίνεται από φοβερά έξυπνους και ικανότατους σκύλους με πολύ καλή όσφρηση και μυαλό.

 

Ο κώνος οσμής

 

Όταν ο ιχνηλάτης φτάνει κοντά στο θήραμα, εκεί θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αρκετές φορές τον πρώτο τρόπο όσφρησης, δηλαδή για αιωρούμενη μυρωδιά του θηράματος που δεν είναι άλλη από τον κώνο οσμής από τη φωλιά του. Ως κώνο οσμής εννοούμε την αιρούμενη μυρωδιά πάνω από το λαγό, λόγω της αναπνοής του ή της μυρωδιάς του σώματός του. Πολλές φορές αυτή η μυρωδιά μπορεί να προέρχεται πιο έντονα από τον οίστρο μιας θηλυκής ή από την μυρωδιά του αρσενικού που πριν λίγο είχε ζευγαρώσει κ.λπ., και που το μέγεθος του κώνου αυτού, η καθαρότητα και η διάρκεια της αιωρούμενης αυτής οσμής, καθώς και η φορά της, διαμορφώνονται από τις περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες. Τέλος ακολουθεί η δίωξη κατά την οποία ο ιχνηλάτης διώκει το λαγό με την αιωρούμενη μυρωδιά και την  ακολουθεί πολλές φορές παράλληλα από την πορεία, αναλόγως τη φορά του αέρα, που όμως μερικές φορές ακόμα και με σφιχτή όπως λέμε δίωξη, η οσμή αυτή μπορεί να είναι μικρή και ανεπαίσθητη. Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε τους ιχνηλάτες να ακολουθούν το θήραμα με το κεφάλι ψηλά, λόγω του ότι οι οσμές που αιωρούνται από το διωκόμενο θήραμα, είναι πολλές και καθαρές. Όταν όμως το θήραμα κάνει απόσταση μεγάλη από το σκύλο και ο κώνος αυτός χαθεί λόγω χρόνου, τότε ο ιχνηλάτης διώκει με έρευνα των ιχνών με τη μύτη στο έδαφος και έτσι με το δεύτερο τρόπο όσφρησης συνεχίζει τη δίωξη έως ότου μερικές φορές φτάνει ξανά κοντά στο θήραμα και εναλλάσσει τον τρόπο ανάλογα με την κατάσταση της οσμής.

 

Το μέρος που κυνηγούν

 

Η ιχνηλασία αλλάζει πάρα πολύ στους ιχνηλάτες ανάλογα με το μέρος που κυνηγούν. Εδώ θα ήθελα να αναφερθώ στους τοπικούς ιχνηλάτες, δηλαδή σε αυτούς που κυνηγούν στο ίδιο μέρος έως το τέλος της ζωής τους. Υπάρχουν πολλές περιοχές της πατρίδος μας που έχουν πάρα πολλές εναλλαγές κλιματολογικές, οπότε και εδαφικές. Σ’ αυτά τα μέρη οι ιχνηλάτες, αν υπάρχει ειδικά και μεγάλη ποικιλία εδαφών, έχουν τη δυνατότητα και αποχτούν στη μνήμη του εγκέφαλού τους, πολλές παραλλαγές του ίχνους του θηράματος που έχουν μάθει να κυνηγούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συγκεκριμένα λαγόσκυλα πρέπει να προσαρμόζονται σχετικά γρήγορα στις εναλλαγές των εποχών για να μπορούν να μην έχουν μεγάλη αυξομείωση στην απόδοσή τους. 

Αντιθέτως, με τους ιχνηλάτες που έχουν να αντιμετωπίσουν συνθήκες ίδιες για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους, τότε έχουν μάθει πολύ καλά να ακολουθούν τα χνάρια αυτά ακόμα και με καιρούς πολύ ζεστούς, διότι η υφή του ντορού είναι σχεδόν ίδια για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως και με αντίθετες συνθήκες μπορεί να συμβεί το ίδιο στην όσφρηση του σκύλου, μόνο που σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, οι ιχνηλάτες των ξηρών κλιμάτων υπερτερούν πολύ περισσότερο των ιχνηλατών των τόπων των χαμηλών θερμοκρασιών.

 

Ο πληθυσμός του θηράματος

 

Σπουδαίο ρόλο «παίζει» επίσης ο πληθυσμός των θηραμάτων της περιοχής, διότι η μακρινές ιχνηλασίες, απαιτούν περισσότερο  χρόνο, οπότε εκεί έχουμε και πολύ περισσότερες πιθανότητες αλλοίωσης και παραμόρφωσης των ιχνών. Μπορώ να συνεχίσω να γράφω πάρα πολλά παραδείγματα για τη διαφοροποίηση των οσμών και τις δυσκολίες της όσφρησης, όμως κάθε ένα ας γίνει στην ώρα του. Οι ιχνηλάτες πολλές φορές πέφτουν πάνω σε συγκεχυμένα ίχνη και μάλιστα πολλών διαφορετικών ζώων. Τους ακούμε αρκετές φορές να φυσάνε από τα ρουθούνια τους για να καθαρίσουν τη μύτη τους από ανεπιθύμητες μυρωδιές ή για να δημιουργήσουν αιώρηση της οσμής φυσώντας. Αυτό μπορεί να γίνει πολλές φορές και ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια εκπαίδευσής του, μέχρι που έρχεται η στιγμή, που ένας πολύ ικανός ιχνηλάτης ,σου εμπνέει τεράστια σιγουριά πλέον για την ιχνηλασία του και τις ικανότητές του. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πολλές εξόδους σε διαφορετικά εδάφη και μέρη, με όλες τις καιρικές συνθήκες και ο ιχνηλάτης να περάσει τα τρία χρόνια για να μπορεί να «πατάει» όλους τους ντορούς.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ