spot_img
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΟι Φινλανδικοί ιχνηλάτες

Οι Φινλανδικοί ιχνηλάτες

|

Οι Φινλανδικοί ιχνηλάτες που έφερε στην Ελλάδα μια οικογένεια κυνηγών…

Τα σκυλιά, όχι μόνο εγκλιματίστηκαν και απέδωσαν σε ένα νέο γι’ αυτά περιβάλλον, αλλά έγραψαν και… ιστορία στα λαγοτόπια του Κιλκίς.

Ωστόσο οι Φινλανδικοί ιχνηλάτες δεν μακροημέρευσαν, εξαιτίας των λύκων και των τσομπανόσκυλων!

Έτσι, το πλεονέκτημα μιας ξεχωριστής φυλής με δυνατή μύτη, γερά πόδια και πνευμόνια, στη χώρα μας μεταστράφηκε σε αρνητικό παράγοντα.

Αφού οι μεγάλες καταδιώξεις των φινλανδικών ιχνηλατών αποδείχτηκαν καταδικαστικές, αφού τους έστειλαν βορά είτε των λύκων είτε των ποιμενικών σκύλων!

Φινλανδικοί ιχνηλάτες – Το πείραμα

Το… πείραμα με τους φινλανδικούς ιχνηλάτες το έκανε ο 59χρονος Ανδρέας Τρούτσκος και οι δύο γιοι του, ο Γιάννης 33 ετών και ο Αργύρης 31 ετών, από το Κιλκίς.

Είχαν ακούσει για αυτή τη φυλή από έναν φίλο τους που ζούσε στην Σουηδία. Εκείνος τους είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια κι αυτοί πήραν το… ρίσκο τους πριν περίπου δέκα χρόνια!

Είχαν φέρει στην Ελλάδα δύο κουταβάκια «Finsk Stovare».

Τα μεγάλωσαν και περίμεναν με αγωνία να τα… τεστάρουν στον κυνηγότοπο.

«Τα έστειλε ο φίλος μας, που γνώριζε αυτήν τη φυλή. Τα μεγαλώσαμε και τα βάλαμε μαζί με τα ημίαιμά μας, που ήταν και αρκετά καλά λαγόσκυλα.

Όμως, όταν μεγάλωσαν τα φινλανδικά, σταδιακά κάναμε ομάδα μόνο με αυτά», είχε δηλώσει τότε ο Γιάννης, για τη… μετεγγραφή των ξενόφερτων ιχνηλατών από την Σκανδιναβία, που αποδείχτηκαν… λαχείο!

Πάνω στο χρόνο ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους! Όχι μόνο κυνηγούσαν μαζί με τα παλιά σκυλιά μας, αλλά γρήγορα τα ξεπέρασαν κι έγιναν καθοδηγητές τους!

Σε ηλικία δύο ετών, το ξενόφερτο ζευγάρι, ένα αρσενικό κι ένα θηλυκό, κυριολεκτικά «κεντούσαν» στα λαγοτόπια του Κιλκίς. Τα σκυλιά αυτά ξεδιάλυναν πανεύκολα και τους πιο μπερδεμένους ντορούς, εκείνους που θυμίζουν… σκανδιναβικό σταυρόλεξο.

«Έχουν φοβερές μύτες! Οι πρόγονοί τους έχουν περάσει γενιές και γενιές κυνηγώντας κάτω από τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, με χιόνια και πάγους.

Η δυνατή τους όσφρηση είναι το μεγάλο τους… όπλο! Ξεκαθαρίζουν γρήγορα τον ντορό και η δίωξή τους είναι ατελείωτη.

Ξεθεώνουν το λαγό, που τον καταδιώκουν μέχρι τελικής πτώσεως», ήταν η περιγραφή του Γιάννη.

Φινλανδικοί ιχνηλάτες – Η ιστορία τους…

Η οικογένεια στράφηκε στους φινλανδικούς ιχνηλάτες και ύστερα από λίγα χρόνια, όταν τα ημίαιμα λόγω ηλικίας «χάθηκαν», έδεσε μία ομάδα καθαρά με τον κυνηγετικό… αέρα της Σκανδιναβίας!

«Πάντα λέγαμε ότι είχαμε καλά σκυλιά. Τώρα, όμως, που γνωρίσαμε τα φινλανδικά, λέω πως νομίζαμε ότι είχαμε!

Αυτά τον σήκωναν το λαγό, τον πήγαιναν τόσο δυνατά, με σταθερό τέμπο και μεγάλο δρασκελισμό, που τον ανάγκαζαν να ξαναγυρίζει.

Ο λαγός είχε χτυπηθεί και τα άλλα τα σκυλιά μας ακόμη έρχονταν…», ήταν τα λόγια του Αντρέα, του αρχηγού της οικογενειακής ομάδας.

Πατέρας και γιοι συμφωνούν, ότι οι φινλανδικοί ιχνηλάτες είναι φιλικοί και ήρεμοι χαρακτήρες, μέσα στα κουμάσια και στο τρέιλερ.

«Όσο ήσυχα και βαριά δείχνουν στο σπίτι, τόσο παθιασμένα είναι στο κυνήγι.

Όταν μάθουν το θήραμα που πρέπει να κυνηγούν, δεν δίνουν σημασία σε κανένα άλλο.

Δεν εγκαταλείπουν τον ντορό, ακόμη κι αν περάσει δίπλα τους η αλεπού ή το ζαρκάδι!», παίρνει το λόγο ο Γιάννης.

Όμως αυτό το πάθος τους για το λαγό θα γίνει πολλές φορές και… μπούμερανγκ! Παρασυρμένα από τη μανία τους, εκτίθενται και σε κινδύνους.

Τον πρώτο σκύλο, τον αρσενικό τον έχασαν σε ηλικία μόλις 6,5 ετών από λύκους, στην περιοχή Αναβρυτό.

Του έστησαν καρτέρι πάνω στην καταδίωξη. Τη συνομήλική του θηλυκή, την έφαγαν μαντρόσκυλα στο Πλαγιοχώρι.

Στα επόμενα χρόνια η οικογένεια έμεινε χωρίς κανένα φινλανδικό ιχνηλάτη.

«Αυτό είναι το μειονέκτημα της φυλής: η μεγάλη δίωξη μπορεί να τα ρίξει σε θανάσιμες απειλές!», σχολιάζει ο Γιάννης.

Φινλανδικοί ιχνηλάτες – Τα χαρακτηριστικά

Στα… μείον της φυλής μπορεί να συμπεριληφθεί και το μέγεθός τους.

Είναι σκυλιά που θέλουν περισσότερο χώρο και στις εγκαταστάσεις, αλλά και στη μεταφορά.

Το ίδιο ισχύει και για τη διατροφή, αφού ένα τέτοιο σκυλί τρώει όσο τρία… μπιγκλ!

Σκυλιά με όμορφο παράστημα, υπέροχα χρώματα, μαύρο, καφέ κι άσπρο, με βάρος στα 25 κιλά και ύψος στο ακρώμιο 55-61 εκατοστά για τα αρσενικά και 52-58 για τα θηλυκά, με μελωδικές φωνές σαν… καμπάνα, κάνουν το κυνήγι του λαγού πραγματικά ξεχωριστό.

Οι Φινλανδικοί ιχνηλάτες και η… εργασία τους

«Ψάχνουν όλα λαγό. Ανοίγουν σαν… βεντάλια γύρω στα 50 μέτρα.

Μόλις πιάσει το τελευταίο πάτημα, φωνάζει πιο γρήγορα. Σε δέκα συνεχόμενα κλαφουνητά, βγάλε την ασφάλεια του όπλου και ετοιμάσου.

Σημαίνει ότι είναι στα τελευταία πατήματα. Πλησιάζουν όλα και κυκλώνουν το γιατάκι. Στο ξεφώλιασμα σε ανατριχιάζουν και μετά αρχίζει η δίωξη.

Σηκώσαμε έναν αρσενικό λαγό τον Δεκέμβριο στις 08:00’ το πρωί στο Κιλκίς, τον πήγαν στην Αργυρούπολη και την Ποταμιά και τον έφεραν πάλι πίσω, στις 15:00’.

Ο Φινλανδοί κυνηγούν το λαγό με έναν τέτοιο σκύλο, που τον έχουν μέσα στο σπίτι τους. Από εκεί έχει πάρει αυτόν τον ήρεμο χαρακτήρα.

Οι ιχνηλάτες αυτοί έχουν… μαραθώνια δίωξη, αφού έμαθαν να κυνηγούν σε απίστευτα μεγάλες εκτάσεις.

«Πυκνώνουν πολύ καλά και στα πουρνάρια και στα βάτα, όταν έχουν αντιληφθεί το λαγό. Κυνηγούν και μόνα τους και σε ομάδες.

Φινλανδικοί ιχνηλάτες – Έρωτας µε την πρώτη µατιά

Εντοπίζουμε τις γραμμές αίματός τους στο 1870, σε ιχνηλάτες της Ρωσίας, της Ελβετίας και της Σουηδίας, με… ενέσεις από Χάριερ, Κέρι Μπιγκλ και Χάμιλτον.

Οι Φινλανδοί έφτιαξαν το 1932 έναν ιχνηλάτη με ξεχωριστή προσωπικότητα, δεμένο με τον κυνηγό και προσηλωμένο στο απόλυτο πάθος του που είναι ο λαγός.

Οι Φινλανδικοί ιχνηλάτες είναι τόσο πιεστικοί προς το αγαπημένο τους θήραμα, που όπως λένε κυνηγοί έχουν ακούσει λαγό να τσιρίζει έχοντας τόσο κοντά ξοπίσω του τον διώκτη σκύλο.

«Είναι τα σκυλιά που μας έχουν σημαδέψει κυνηγετικά. Τώρα, δεν έχω ούτε ένα στην αυλή μου. Κάνω ένα διάλειμμα, γιατί στο μεταξύ αποκτήσαμε με τη γυναίκα μου και δίδυμα.

Είναι αγόρια. Όταν μεγαλώσουν -πρώτα ο Θεός- και γίνουν κυνηγοί θα τους κάνω δώρο σκυλιά απ’ αυτήν την ράτσα.

Είναι ιχνηλάτες όνειρο! Ίσως ως τότε να έχει αλλάξει και η κατάσταση με τους λύκους και τα τσομπανόσκυλα στη χώρα μας», καταλήγει ο Γιάννης.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ