spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΟι εναλλαγές στην ιχνηλασία

Οι εναλλαγές στην ιχνηλασία

|

 

Οι καιρικές και οι εδαφολογικές συνθήκες διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στο κυνήγι του λαγού, στο οποίο τα σκυλιά καλούνται να φέρουν σε πέρας μία δύσκολη αποστολή καθώς οι συνθήκες ιχνηλασίας αλλάζουν στη διάρκεια της μέρας.  

 

Κείμενο  ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΒΑΘΟΥΛΗΣ

Στο κυνήγι του λαγού υπάρχουν κάποια στερεότυπα. Για παράδειγμα, όλοι ξέρουμε ότι οι καλύτερες ώρες για ιχνηλασία είναι οι πρωινές καθώς όσο προχωράει η ώρα τόσο τα ίχνη του λαγού εξατμίζονται.

Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Όμως, υπάρχουν και ημέρες που το πρωί ο λαγός δεν ψάχνεται και, όσο προχωράει η μέρα, τόσο τα πράγματα βελτιώνονται. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η παγωνιά, όταν  τα πάντα είναι κοκαλωμένα και τα σκυλιά δεν μπορούν να εντοπίσουν τα ίχνη που είναι σκεπασμένα από τον πάγο που υπάρχει παντού. Αυτό το «κρύσταλλο» δεν αφήνει τον κώνο της δέσμης των ιχνών να ανεβεί προς τα πάνω ώστε τα σκυλιά να τον ιχνηλατήσουν. Όταν αρχίσει να λιώνει ο πάγος η οσμή απελευθερώνεται και οι ιχνηλάτες είναι πλέον σε θέση να ψάξουν αποτελεσματικά. Σε τέτοιες συνθήκες είναι λάθος να πιστέψει κάποιος ότι βρήκε καλύτερο ντορό απ’ ότι το πρωί. Απλώς, έλιωσε ο πάγος και ο ντορός ψάχνεται καλύτερα, αφού όσο περνάει η ώρα, τόσο πιο έντονος γίνεται.

Το πάτημα στον πάγο

Όταν επικρατεί μεγάλη παγωνιά, το ψάξιμο του ντορού μπορεί να γίνει… ευκολάκι, αν ο «αυτιάς» έχει πατήσει πάνω στον πάγο, κάτι που λογικά θα έχει γίνει λίγο πριν το ξημέρωμα. Αν πάλι βρέχει με μικρή ένταση (ψιχάλα δηλαδή) τότε ο ντορός απλώνεται και τα σκυλιά τον ψάχνουν έντονα. Είναι από τις ημέρες που λέμε ότι τα σκυλιά κυνηγάνε όλη την ημέρα.

Μετά από έντονη βροχή ο λαγός έχει την τάση να αλλάζει γιατάκι προκειμένου να πάει σε ένα άλλο που θα είναι πιο στεγνό. Και θα το κάνει υπό μία βασική προϋπόθεση: στην περιοχή να επικρατεί ηρεμία. Όταν τα λαγόσκυλα εντοπίσουν αυτήν την μετακίνηση του λαγού… τρελαίνονται από τα έντονα ίχνη που έχει αφήσει πίσω του ο «αυτιάς» και τα οποία κρατιούνται αναλλοίωτα για αρκετή ώρα.

Η πολύτιμη ψιχάλα

Πριν κάποια χρόνια είχα πάει για κυνήγι σε μία περιοχή και δεν βρίσκαμε φρέσκα ίχνη λαγού. Κάποιες αναθυμιάσεις έβρισκαν τα σκυλιά αλλά δεν «οδηγούσαν» πουθενά.

Γύρω στις εννέα το πρωί και αφού άρχισε να ψιχαλίζει είπαμε να φύγουμε. Μέχρι να ολοκληρώσω την κουβέντα μου, το ένα από τα σκυλιά μου άρχισε να αλυχτάει τα ίχνη λαγού λες και ήταν άλλη ημέρα σε άλλο βουνό. Μετά από μερικά λεπτά τον ξεφώλιασαν και τον πήρα με μία ωραία τουφεκιά λίγα μέτρα πιο κάτω, σε μία πλαγιά.

Όπως είναι φυσικό, η απόφαση περί αναχώρησής μας από την περιοχή αναθεωρήθηκε και, μέχρι το μεσημέρι, η παρέα μας (τριών ατόμων) είχε βγάλει τρεις λαγούς και είχε πάρει δύο. Ήταν από τα ωραιότερα κυνήγια που έχω κάνει όχι όσον αφορά τον αριθμό της λαγών που θηρεύσαμε, αλλά για τις έντονες εναλλαγές και τις συγκινήσεις που μας προσέφερε εκείνη η έξοδος.

Κατά την άποψή μου, εκείνη η ψιχάλα που έριξε αποδείχθηκε ευεργετική για την ιχνηλασία. 

Το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι που η θερμοκρασία είναι υψηλή και το έδαφος ξηρό τα ίχνη δεν κρατάνε πολύ και χάνονται. Για αυτόν το λόγο δεν έχουμε και μακρινές ιχνηλασίες.

Οι καλύτερες ημέρες για εκπαίδευση είναι πριν τον καύσωνα (μία με δύο ημέρες νωρίτερα). Ακόμα καλύτερες, τις ζεστές ημέρες, είναι όταν φυσάει ελαφρύ βοριαδάκι. Γενικά ο βοριάς είναι ο καλύτερος καιρός για τον ντορό του λαγού. Οι νοτιάδες με όλες τις εναλλαγές τους δεν ευνοούν την ιχνηλασία του λαγού. Θα έλεγα ότι ο χειρότερος αέρας είναι ο δυτικός. Ίσως γιατί στην περιοχή μου (την Βοιωτία) φυσάει παρά πολύ όταν έχει αυτή την κατεύθυνση. Σε κάποια άλλη περιφέρεια μπορεί να μην έχουμε τις ίδιες συνθήκες.

Όταν το πρωί φυσάει νοτιάς και μετά ο καιρός γυρίσει σε βοριά, ο λαγός θα ψαχτεί καλύτερα. Έτσι μπορεί να δούμε το λαγό το πρωί να μην ψάχνεται καλά και στην συνέχεια, παρά το προχωρημένο της ώρας να ψάχνεται καλύτερα.

Στην χώρα μας που οι συνθήκες είναι ξηροθερμικές το κυνήγι του λαγού διαρκεί λιγότερες ώρες από ό,τι στο εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γνωρίζει ο κυνηγός ώστε να μην… αγχώνεται για την αξία των σκυλιών του.

Βεβαίως, το κάθε σκυλί είναι κατά πως θα το μάθεις. Αν λοιπόν ένας κυνηγός βγάζει τον ιχνηλάτη του για εκπαίδευση στο βουνό και κάθεται μέχρι τις 10 το πρωί, αυτό αποτυπώνεται στο μυαλό του σκυλιού και, στην διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, με το που θα πάει 10 η ώρα, θα θελήσει να εγκαταλείψει τον κυνηγότοπο.

Αυτός που στην διάρκεια της εκπαίδευσης έχει μάθει τα σκυλιά του να εργάζονται μέχρι τις 3 το μεσημέρι, θα τα δει να εργάζονται μέχρι αυτή την ώρα και στην διάρκεια του κυνηγίου.  Σε ορισμένους φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι υπάρχουν σκυλιά τα οποία ιχνηλατούν μέχρι το απόγευμα. Αυτά τα σκυλιά έχουν μάθει από μικρά να δουλεύουν όλες τις ώρες και κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες. 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας;

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας; Προφανώς το ερώτημα απευθύνεται στα δίκαννα και όχι στα αυτογεμή. Άλλωστε σήμερα ελάχιστα αυτογεμή κατασκευάζονται με βάση από χάλυβα Καλό και άγιο...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ