Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΟ σκύλος σπεσιαλίστας

Ο σκύλος σπεσιαλίστας

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Το κυνήγι της μπεκάτσας είναι ένα θέμα τόσο γοητευτικό όσο και μπερδεμένο, από εκείνα που κάνουν τους κυνηγούς να χωρίζονται σε ομάδες. Όμως οι σκύλοι, για τους οποίους αυτό το κυνήγι είναι μανία και οι ίδιες οι μπεκάτσες, φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται αυτές τις διαφορές. Αυτές τις διαφορές τις δημιουργούν οι άνθρωποι και το τεράστιο ενδιαφέρον για αυτό το κυνήγι, με αποτέλεσμα να προστίθενται συνεχώς λεπτομέρειες και προσωπικές απόψεις.

 

Του Απόστολου Αποστολάτου

 

Σε αυτό το είδος κυνηγιού, περισσότερο από ότι στα άλλα, ίσως, υπάρχει μεγάλη ασυμφωνία απόψεων και ερμηνειών, από τη στιγμή που η μπεκάτσα μπορεί να κυνηγηθεί σε διάφορα περιβάλλοντα.

Από τις δασωμένες πλαγιές με τις μεγάλες κλίσεις στα μεγάλα υψόμετρα, στα κλασικά μπεκατσοτόπια με ντούσκα και πουρνάρια, στα πεδινά και παραποτάμια δάση, μέχρι τα σπανά των νησιών, τα οποία δημιουργούν σε ανθρώπους και σκύλους διαφορετικές συνθήκες και διαφορετικά εμπόδια στην άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Αλλά, ακόμα και στα ίδια περιβάλλοντα, υπάρχουν διάφορες δυνατότητες και παραλλαγές για την άσκηση της ίδιας δραστηριότητας, βάσει και των προσωπικών προτιμήσεων των κυνηγών, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις εμπειρίες τους ακολουθώντας τη μπεκάτσα, που αναπόφευκτα προσδιορίζουν μια ανισότητα μεθοδολογιών. Η αλλαγή στα γούστα των κυνηγών, με την μόδα του μπεκατσοκυνηγίου να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, έχει καθορίσει έναν τρόπο πιο ειδικό στην ερμηνεία της κυνηγετικής δραστηριότητας της μακρομύτας.

 

Γενικών καθηκόντων

 

Έχουμε περάσει πλέον από την ανάγκη για ένα σκύλο γενικών καθηκόντων ο οποίος θα μπορεί λίγο ή πολύ να κυνηγάει όλα τα θηράματα, στην ανάγκη για ένα σκύλο εξειδικευμένο ο οποίος θα διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με σκοπό να έχει καλύτερη απόδοση σε αυτό το ξεχωριστό κυνήγι, ούτως ώστε να ικανοποιεί τόσο το μάτι όσο και την κάρπωση. 

Μια μπεκατσοχρονιά επηρεάζεται από τη μετανάστευση, πέρα από τις κλιματικές συνθήκες οι οποίες εναλλάσσονται όσο προχωράει η κυνηγετική περίοδος και συνεπώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τις μπεκάτσες σε διάφορα περιβάλλοντα.

Αλλά, περισσότερο έτοιμοι από εμάς, πρέπει να είναι οι σκύλοι μας. Το να κυνηγάς τις πρώιμες νέο αφιχθείσες μπεκάτσες στις οξιές, στα έλατα και στη μαύρη Πεύκη, δηλαδή σε ανοιχτά μέρη με λίγη χαμηλή βλάστηση, είναι πολύ διαφορετικό από το να κυνηγάς εγκατεστημένες μπεκάτσες σε ντούσκο και πουρνάρι μπλεγμένα με βάτα, παλιούρια και αγριοτριανταφυλλιές ή μέσα σε πυκνά ρέματα και αδιαπέραστους φυσικούς φράχτες.

Το μπεκατσόσκυλο σε όλη αυτήν την εργασία που καλείται να πραγματοποιήσει στην έρευνα της βασίλισσας πρέπει να είναι βιρτουόζος και η μαεστρία του, πέρα από την εμπειρία του, πρέπει να οφείλεται σε ένα αδάμαστο πάθος για το κυνήγι γενικά και ειδικότερα για τη μπεκάτσα, σε βαθμό που να ξεχνάει τα βάσανα τα οποία είναι υποχρεωμένος να υποστεί, κυνηγώντας σ’ αυτά τα μέρη. Η χρήση του σκύλου φέρμας στο κυνήγι της μπεκάτσας, όπως άλλωστε και στα άλλα κυνήγια, είναι συνδεδεμένο με το προσωπικό γούστο του κυνηγού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συναντάς στο δάσος σκύλους οι οποίοι σχεδόν περπατάνε, ψάχνοντας γύρω από τα πόδια του ιδιοκτήτη τους. Και όταν πιάνουν την αναθυμίαση στη βοσκή, βάζουν τη μύτη κάτω και “μουσμουλεύοντας” για αρκετή ώρα, κάποια στιγμή, επιτέλους, καταφέρνουν (όχι πάντα) να φερμάρουν τη μπεκάτσα, προς μεγάλη ευχαρίστηση του ιδιοκτήτη τους, ο οποίος τις περισσότερες φορές καταφέρνει να πυροβολήσει.

Άλλες φορές τυχαίνει να συναντήσουμε στο δάσος, σκύλους οι οποίοι πάνε με χίλια και μας κάνουν να αναρωτηθούμε πως τη γλυτώνουν και δεν καρφώνονται πάνω σε κανένα δέντρο, αλλά και μήπως τρέχουν έτσι για να γλυτώσουν από κάτι. Προφανώς δεν γίνεται έτσι το μπεκατσοκυνήγι, και κατά συνέπεια δε πρόκειται να συλλέξουμε κανένα φτερό του ζωγράφου. 

 

Οι «τίμιοι» σκύλοι

 

Μεταξύ αυτών των δύο άκρων που περιγράψαμε και έχουν να κάνουν με τη προσέγγιση του δάσους, αλλά και του θηράματος από το σκύλο, υπάρχουν και οι “τίμιοι” σκύλοι με τους οποίους μπορείς να κυνηγήσεις, εκτός των άλλων και μπεκάτσες και κυρίως υπάρχουν οι σπεσιαλίστες, αυτοί που εμείς στη γλώσσα μας ονομάζουμε μπεκατσόσκυλα. Με αυτό τον όνομα περιγράφουμε το σκύλο τον οποίο διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για το κυνήγι της βελουδομάτας. 

Η μπεκάτσα, όπως γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται μαζί της, είναι ένα θήραμα περίεργο, η ζωή της και η συμπεριφορά της επηρεάζεται από ένα σωρό διαφορετικούς παράγοντες. Εκεί όπου η έρευνά της πρέπει να είναι μια κλασική κυνηγετική δραστηριότητα, προϊόν μιας έντονης προσπάθειας σε εκτενή και διαφορετικά περιβάλλοντα, ο κατάλληλος σκύλος είναι ένα άτομο με φαντασία, με την σωστή εργατικότητα ώστε να υποστηρίξει μια παρατεταμένη δραστηριότητα χωρίς πτώσεις στο ρυθμό ώστε να ψάξει όσο πιο πολύ τόπο γίνεται, πηγαίνοντας σε μέρη που ποτέ δεν θα είχες πάει και βρίσκοντας μπεκάτσες που ούτε καν ονειρεύεσαι. Ψηλά στη κορυφή ή μέσα στο πάτο του ρέματος, μαθαίνοντας σου καινούργια μέρη και θέσεις, επιδεικνύοντας αίσθηση θηράματος, αυτό το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τον καλλιτέχνη από τον εργάτη, που καθορίζει τις επιδόσεις υψηλού επιπέδου και τις κάνει ξεχωριστές. Όλα αυτά πάντα με τη σωστή επαφή με τον κυνηγό, διότι είναι απαραίτητο ο σκύλος μας να θυμάται το όπλο το οποίο πρέπει να υπηρετεί. 

 

Η τέχνη της εξειδίκευσης

 

Ένα τέτοιο σκύλο πρέπει να αναζητάμε, για μια κλασική ερμηνεία του κυνηγιού της μπεκάτσας. Ένα σκύλο δηλαδή ο οποίος ενσαρκώνει τη τέχνη της εξειδικευμένης κυνηγετικής δραστηριότητας, όπου και κυριαρχεί. Ένα σκύλο ο οποίος πρέπει να διαθέτει και τα χαρακτηριστικά της φυλής στην οποία ανήκει, διότι αυτή τη συγκεκριμένη φυλή επιλέξαμε(θέλω να πιστεύω)για να μας συντροφεύει στο κυνήγι της. Ένα άτομο το οποίο όταν το βλέπουμε να κυνηγάει έχει τη σφραγίδα της φυλής του και ταυτόχρονα είναι και ένα εξαιρετικό μπεκατσόσκυλο, είναι κάτι θεϊκό. Θέλει κλάση για να αντιμετωπίσεις μια πλάγια με κλίση ψάχνοντας όλα τα πονηρά σημεία. Θέλει κλάση στα τσεκαρίσματα, με αποφασιστικές και ακριβείς ενέργειες. Θέλει  κλάση για να διακρίνεις μια ασθενή αναθυμίαση στο έδαφος. Θέλει κλάση για να φερμάρεις, να πλησιάσεις και να ποντάρεις μπεκάτσες οι οποίες με το παραμικρό σηκώνονται και φεύγουν και οι οποίες σε οδηγούν σε ατελείωτες αναμετρήσεις με βασίλισσες που γίνονται μύθοι. Που τις κυνηγάς μέρες ολόκληρες στο ίδιο μέρος, που σε μαθαίνουν δεκάδες θέσεις και που σε κοροϊδεύουν όταν τελειώσει η μέρα μη ξέροντας ότι και αύριο θα είσαι εκεί, πιστός στο ραντεβού σας, για να την ξανά αντιμετωπίσεις μαζί με το σκύλο σου. Και ίσως, στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου να τον δεις να επιστρέφει μες τη τρελή χαρά, με τη λατρεμένη στο στόμα για να δεχτεί τα χάδια που τόσο πολύ του αξίζουν κοιτώντας ο ένας τον άλλον στα μάτια.

 

Θέμα… κλάσης

 

Χρειάζεται μεγάλη κλάση για να μπορέσεις να αποκωδικοποιήσεις με αποφασιστικό και γρήγορο τρόπο τη δεύτερη θέση. Η αξιολόγηση ενός μπεκατσόσκυλου δεν μπορεί να γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αυτά τα βασικά και απαραίτητα χαρακτηριστικά. Και όταν βρίσκεσαι μπροστά σε ένα τέτοιο σκύλο είναι πάντα απαραίτητο να αξιολογείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να εργαστεί. Με την ελπίδα ότι πίσω του τον ακολουθεί ένας εκλεπτυσμένος κυνηγός, λάτρης της φυλής που χρησιμοποιεί στο κυνήγι, ο οποίος έχει επίγνωση του θησαυρού που έχει στα χέρια του τόσο για τον ίδιο όσο και για την φυλή, διότι ένας τέτοιος σκύλος είναι πολύτιμος και σημαίνει πολλά και ως αναπαραγωγός.  

 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόση σημασία έχει το «made in» σε ένα όπλο;

Πόση σημασία έχει το «made in» σε ένα όπλο; Όσα συμβαίνουν σε μία παγκοσμιοποιημένη αγορά Η αγορά είναι πλέον παγκόσμια, σε ότι αφορά τα κάθε λογής...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
18.5 ° C
19.2 °
17.5 °
48 %
4.9kmh
20 %
Πε
18 °
Πα
22 °
Σα
25 °
Κυ
26 °
Δε
26 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ