Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΛαγόσκυλα: Μεγάλη VS μικρή δίωξη

Λαγόσκυλα: Μεγάλη VS μικρή δίωξη

|

- Advertisement -

Λαγόσκυλα: Μεγάλη VS μικρή δίωξη

Είτε έχει μεγάλη, είτε μικρή δίωξη, αυτό που «μετράει» και χαρακτηρίζει καλό ή όχι ένα λαγόσκυλο, είναι το αποτέλεσμα. Να φέρει δηλαδή τον λαγό στο βεληνεκές του όπλου του κυνηγού…

Toυ Στάθη Καβαθούλη

Τι αξία μπορεί να έχει το γάβγισμα του σκύλου; Πόση σημασία θα πρέπει να δώσει κάποιος αν ακούσει ένα σκυλί να γαβγίζει; Για τους λαγοκυνηγούς το γάβγισμα μεταφράζεται ως πολύτιμη πληροφορία, αφού η ένταση, η χροιά, το πάθος του γαβγίσματος είναι ο κώδικας συνεννόησης μεταξύ σκύλου και κυνηγού. Είναι ξεχωριστός ο τρόπος που «εκφράζεται» το κάθε σκυλί ωστόσο ο κυνηγός, πρέπει να είναι πάντα σε θέση να μπορεί να αποκωδικοποιήσει το σήμα που λαμβάνει. Ύστερα από ένα σπαρακτικό βραχύ γαύγισμα που συνήθως «μεταφράζεται» σε ξεφώλιασμα του λαγού από τον σκύλο, ακολουθεί το συνεχές ρυθμικό (κλαφούνισμα).

Αυτό είναι το σήμα της δίωξης. Μία φωνητική σύνθεση από διαφορετικούς ήχους με μεταβαλλόμενους τόνους και χροιές. Πότε ήρεμες, μεθοδικές, συνεχείς και πότε γεμάτες ένταση, απελπισία, σπασμωδικές, που εκφράζουν κάθε στιγμή την κατάσταση που βρίσκεται ο σκύλος κατά την διάρκεια της δίωξης.

Λαγόσκυλα: Μεγάλη VS μικρή δίωξη –  Το αναγκαίο προσόν

Ενώ για τα σκυλιά  φέρμας η δίωξη του θηράματος (συμπεριλαμβανομένου και του λαγού), έστω και για μικρή απόσταση, είναι σοβαρό ελάττωμα, για το λαγόσκυλο είναι ειδικό και αναγκαίο προσόν. Όσο πιο αποφασιστική, «σφιχτή» και ταχεία «κατά πόδας» είναι η δίωξη, τόσο ο λαγός θα έχει λιγότερο χρόνο για να σκεφτεί, ενώ οι κινήσεις του θα είναι κάτω από συνθήκες πίεσης και πανικού. Αν η δίωξη είναι άτονη, πράγμα που σημαίνει ότι το σκυλί είναι αργό ή δεν έχει μεγάλη εμπειρία, ο λαγός μπορεί να κερδίσει χρόνο. Αν πάρει τους συνηθισμένους για αυτόν δρόμους, που τους γνωρίζει πολύ καλά, του δίνεται η δυνατότητα να ταλαιπωρήσει πάρα πολύ τα σκυλιά με πολλά ζικ – ζακ. Αν στην γνωστή για αυτόν πορεία συμπεριλαμβάνεται και δάσος, μπορεί να βγει από απίθανα σημεία (ιδίως αν πρόκειται για πονηρεμένο λαγό) διαφεύγοντας έτσι την τουφεκιά των κυνηγών, που περιμένουν στα καρτέρια. 

Διίστανται οι γνώμες
- Advertisement -

Πώς πρέπει να είναι η ιδανική δίωξη του λαγόσκυλου; Μεγάλη, παρατεταμένη «επ’ αόριστο», ή μικρή, περιορισμένη στο χρόνο και στον χώρο; Εδώ οι γνώμες είναι διαφορετικές. Όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα πράγματα είναι προτιμότερη η περιορισμένη δίωξη. Οι κυνηγοί, έγιναν πολλοί, τα δάση και τα βουνά, «κόβονται»  από  δρόμους, όπου τρέχουν, συχνά με μεγάλη ταχύτητα, μηχανοκίνητα μέσα. Το λαγόσκυλο, που βρίσκεται μακριά από τον κυνηγό, είναι εκτεθειμένο σε πολλούς κινδύνους.

Θεωρητικά, η δίωξη θα έπρεπε να ήταν παρατεταμένη «επ’ αόριστον» για τους εξής λόγους:

1. Ο καταδιωκόμενος λαγός προσπαθεί πάντοτε να επιστρέψει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στην περιοχή που ζει και γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια (δρομάκια, λόγγους, κ.λπ.). Είναι σχετικά εύκολο να τον βρούμε στην επιστροφή. Η μεγάλη δίωξη μας εξασφαλίζει ότι ο λαγός θα επιστρέψει στο σημείο ξεφωλιάσματος.

2. Αν ο λαγός μπει στο δάσος και αυτό είναι μεγάλο μπορεί να αποφασίσει να μην βγει από εκεί, ωστόσο αν η δίωξη του σκύλου είναι μεγάλης διάρκειας, θα αναγκαστεί ο λαγός να βγει σε ανοικτό μέρος.

3. Ένα από τα ωραιότερα χαρακτηριστικά του λαγόσκυλου είναι η επιμονή στη δίωξη.

Μερικοί λαγοκυνηγοί αποκλείουν το ενδεχόμενο μη επιστροφής του λαγού στο σημείο που αρχικά ξεφωλιάστηκε. Είναι σχεδόν απίθανο, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να συμβεί.

Όσφρηση, μνήμη & νοημοσύνη

Το λαγόσκυλο που «ξεμάκρυνε» πολύ κυνηγώντας ένα «εκτοπισμένο» λαγό, θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψει στο μέρος απ’ όπου άρχισε τη δίωξη, εκεί που το περιμένει ο κυνηγός. Στις μικρές απομακρύνσεις, το λαγόσκυλο επιστρέφει με τη βοήθεια της μύτης του. Στις μεγάλες διώξεις η επιστροφή δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί. Ίσως να υπερισχύει κι εδώ η όσφρηση, αλλά να συντελούν ουσιαστικά η μνήμη και η νοημοσύνη. Η εξαφάνιση ενός λαγόσκυλου εξαιτίας μιας μακρινής δίωξης, μπορεί να συμβεί στην περίπτωση, που κυνηγώντας τον λαγό να πήρε ίχνη (ντορό) ενός άλλουζώου (αλεπού, ελάφι, ζαρκάδι).  Ένα έμπειρο λαγόσκυλο μπορεί να σταματά τη δίωξη όταν καταλάβει ότι δεν θα είναι πια σε θέση να επιστρέψει στον κυναγωγό του.

Μπορεί ένα λαγόσκυλο να κάνει ένα τέτοιο υπολογισμό;

Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια λαγόσκυλα μπορούν να το κάνουν. Παραδείγματος χάρη, όταν ο λαγός έχει κάνει μερικά «ψέματα» για να χαθούν τα ίχνη του, το έμπειρο σκυλί το αντιλαμβάνεται και διακόπτει τη δίωξη. Ένα λαγόσκυλο επίμονο και με μεγάλο πάθος, ακόμα και όταν αισθάνεται ότι έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ από τον κυνηγό, δεν θα πρέπει να διακόψει από δική του θέληση, τη δίωξη. Αυτά τα σκυλιά είναι σίγουρα ότι έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο αφεντικό τους. 

Δίωξη μέχρις εσχάτων

Μερικοί μιλούν για λαγόσκυλα, που καταδιώκουν τον λαγό πάνω από μία ημέρα (συνεπώς και τη νύκτα). Δεν είναι από τα απίθανα, γιατί ακόμα κι αυτό μπορεί να συμβεί. Ας διευκρινιστεί (παρότι δεν είναι αναγκαίο), ότι όταν μιλάμε για λαγόσκυλα εννοούμε τα γνήσια, τα καθαρόαιμα, τα προερχόμενα από λαγοθηρευτικές οικογένειες, που έχουν άριστη όσφρηση και ταχύτατο καλπασμό και τα καλογυμνασμένα. Δεν μιλάμε για λαγόσκυλα που δεν αντέχουν ούτε μία ώρα. Προσωπικά είμαι υπέρ της δίωξης μέχρις εσχάτων, στα μέρη όπου οι λαγοί είναι λίγοι και συναντώνται λίγα τουφέκια, παρότι γνωρίζω ότι τέτοια δίωξη είναι δυσχερής, επικίνδυνη και μερικές φορές μη αποδοτική. Αρκετοί λαγοκυνηγοί πιστεύω ότι έχουν την ίδια γνώμη. Όμως αναγνωρίζω ότι η μέτρια δίωξη είναι προτιμότερη στα μέρη όπου υπάρχουν πολλοί λαγοί ή οι ομάδες των λαγοκυνηγών και των κυνηγών γενικά είναι συχνές, γιατί ο καταδιωκόμενος επί μακρόν λαγός συχνά καταλήγει στην τουφεκιά ξένων κυνηγών.

Στην περίπτωση αυτή, στα μέρη μου, συνηθίζεται ο λαγός να δίνεται σε αυτόν που του ανήκει το λαγόσκυλο και έκανε τη δίωξη. Δυστυχώς όμως, δεν γίνονται έτσι πάντα τα πράγματα. Υπάρχουν και οι «ελεύθεροι σκοπευτές», που έχουν μάλιστα και το θράσος να κακομεταχειρίζονται τα σκυλιά για να καρπωθούν το θήραμα που ξεφωλιάστηκε από την τέχνη και τον κόπο άλλων κυνηγών και σκύλων.

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θετική η εικόνα στα λαγοτόπια – Tι έδειξαν τα εκπαιδευτικά

Θετική η εικόνα στα λαγοτόπια -Tι έδειξαν τα εκπαιδευτικά Tι έδειξαν τα εκπαιδευτικά μετά την άρση της απαγόρευσής τους Χαμόγελα έφεραν στους περισσότερους λαγοκυνηγούς οι εκπαιδευτικές...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,040ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
31.5 ° C
32.9 °
29.8 °
46 %
7.7kmh
20 %
Δε
31 °
Τρ
33 °
Τε
34 °
Πε
34 °
Πα
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ