spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΛαγοκυνήγι: H διαφορετικότητα του κάθε ιχνηλάτη

Λαγοκυνήγι: H διαφορετικότητα του κάθε ιχνηλάτη

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Όταν οι κυνηγοί αναφέρονται σε καλούς ιχνηλάτες, συνήθως το κάνουν για σκυλιά που κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαν στην κατοχή τους, ζώα που τα έχει περιβάλει ένας… μύθος, χωρίς βεβαίως κανείς να μπορεί να (από)δείξει το αν και κατά πόσο τα κατορθώματα τα οποία επικαλούνται οι ιδιοκτήτες τους ήταν πραγματικότητα.

Του Στάθη Καβαθούλη

Για να μπορέσεις να πεις ότι το τάδε ή το δείνα σκυλί είναι καλός ιχνηλάτης, θα πρέπει να το δεις και να το αξιολογήσεις. Από την άλλη, από τη στιγμή που ο ιχνηλάτης καλύπτει τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του, μικρή σημασία έχει τι θα πει ένας άλλος. Άλλωστε, τα σκυλιά είναι για προσωπική χρήση του κυνηγού και κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του άλλου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι υπάρχει ο (κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος) συναισθηματικός παράγοντας, αλλά και οι πολλές ώρες που ο κυνηγός έχει δει τον ιχνηλάτη να εργάζεται, στοιχεία που «παίζουν» σημαντικό ρόλο στην «αξιολόγηση» που κάνει ένας κυνηγός στο σκυλί του.
Αν κάποιος πάει και δει ένα σκυλί για μία μόνο ημέρα, τότε οι διαπιστώσεις του ίσως να μην αντικατοπτρίζουν πλήρως την αξία του σκύλου. Κι αυτό, επειδή διαφορετικά μπορεί να είναι τα συμπεράσματα σε μία καλή ημέρα στο λαγοκυνήγι, εντελώς άλλα σε μία κακή και άλλα σε πολλές, συνεχόμενες εξόδους.
Βεβαίως, ένας έμπειρος λαγοκυνηγός πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσει ένα σκύλο σε όλες τις συνθήκες, γιατί πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το λαγοκυνήγι. Η γνώση αυτή, δεν είναι κάτι που αποκτάται με… την φώτιση του Αγίου Πνεύματος, αλλά απαιτείται ο κυνηγός να έχει δει πολλά σκυλιά στο παρελθόν και να τα έχει αξιολογήσει, ώστε να είναι σε θέση να κρίνει σωστά αυτό που βλέπει τη δεδομένη στιγμή μπροστά του.
Συνηθίζω να λέω ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Έχω την τύχη να έχω δει πολύ καλά σκυλιά στο κυνήγι -και δικά μου αλλά και των φίλων μου-, και όλα αυτά τα χρόνια έχω σχηματίσει συγκεκριμένη άποψη για το κυνήγι και τους ιχνηλάτες. Η διαπίστωσή μου είναι ότι διαφορές δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ ενός καλού και ενός μέτριου σκυλιού, αλλά και μεταξύ δύο ιχνηλατών για τους οποίους κάποιος μπορεί να πει χωρίς περιστροφές, «αυτά είναι πολύ καλά σκυλιά».
Το άριστο σκυλί πρέπει να είναι άριστο σε όλες τις φάσεις του κυνηγίου, αλλά αυτό είναι σχεδόν σπάνιο. Θα έλεγα ότι οι ιχνηλάτες που πλησιάζουν το «άριστα» είναι ελάχιστοι κι αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει (και) στους αγώνες ιχνηλασίας που γίνονται στο εξωτερικό. Με άριστα το 200, σπάνια βρίσκονται σκυλιά που θα λάβουν βαθμολογία πάνω από 120 έως 140 βαθμούς και, με αυτή τη βαθμολογία, έχουν πάρει την πρώτη θέση. Από αυτή τη διαπίστωση καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλο και κάποια ατέλεια παρουσίασαν, σε κάποια φάση του αγώνα. Άλλωστε, είναι τόσο πολύπλοκο το λαγοκυνήγι που τα σκυλιά είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουν.
Ένας πολύ καλός ιχνηλάτης πρέπει να παίρνει πολύ καλό βαθμό σε, ιχνηλασία, ξεφώλιασμα, δίωξη, υπομονή, επιμονή, αντοχή, εξυπνάδα, άριστη φωνή και, όλα αυτά να συνδυάζονται με πολύ καλή μορφολογία. Πόσα τέτοια σκυλιά έχετε δει στη ζωή σας; Προσωπικά, για να μην πω κανένα, θα πω πολύ λίγα. ΚΙ έχω δει σκυλιά που σχεδόν είχαν (αν όχι όλα στο μέγιστο βαθμό) τα περισσότερα χαρακτηριστικά της φυλής όπου ανήκαν γιατί πάντα πρέπει να αξιολογούμε τα σκυλιά σύμφωνα με τη φυλή τους και όχι με ότι κατεβάζει το μυαλό μας. Αυτός είναι και ο λόγος όπου τα ημίαιμα σκυλιά δεν μπορούν να γίνουν πρωταθλητές στους αγώνες ιχνηλασίας γιατί δεν μπορούν να κριθούν σύμφωνα με κάποιο στάνταρ φυλής.
Για να επανέλθουμε στη διαφορετικότητα του κάθε ιχνηλάτη, ας πάρουμε για παράδειγμα κάποιο σκυλί που έχει μέγιστη ιχνηλασία και δίωξη ενώ στο ξεφώλιασμα, αν και το ξέρει καλά, καθυστερεί λίγο να βγάλει τον λαγό λόγω ταχύτητας ή λόγω τρόπου εργασίας. Αυτόν τον ιχνηλάτη ο κυνηγός τον χαρακτηρίζει πολύ καλό, και έτσι είναι. Ένα άλλο, επίσης πολύ καλό λαγόσκυλο, μπορεί να είναι κορυφή στο ξεφώλισμα, και να παίρνει… λίαν καλώς στην ιχνηλασία και τη δίωξη. Στην προκειμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσω μία έκφραση των λαγοκυνηγών που λένε συχνά,
«και να τον θάψεις θα τον βγάλει».
Αυτός, ομολογουμένως, είναι ένας πολύ καλός ιχνηλάτης, όμως είναι διαφορετικός από τον πρώτο. Ένα λάθος που κάνουμε συχνά είναι να συγκρίνουμε ιχνηλάτες σε διαφορετικές δεκαετίες, κι αυτό επειδή αλλιώς ήταν το λαγοκυνήγι το 1970 και αλλιώς σήμερα. Τότε υπήρχαν πραγματικά πολλοί λαγοί και το μόνο που ζόριζε τους ιχνηλάτες ήταν το ξέκομα, δηλαδή να ξεχωρίζεις κάποιο λαγό ώστε το σκυλί να πάρει τον μονοντορό. Αυτός ήταν και ο λόγος που τα σκυλιά έβρισκαν πάντα …φρέσκο λαγό, καθώς από τους πολλούς κάποιος πήγαινε πιο αργά για γιατάκι. Όταν επίσης υπάρχουν πολλοί λαγοί, τότε δεν κάνουν μακρινές διαδρομές αλλά πιάνουν κοντά, ενώ τώρα ο λαγός για να πάει στο γιατάκι του κάνει, στην κυριολεξία, χιλιόμετρα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί παλιοί κυνηγοί ισχυρίζονται ότι τα σημερινά σκυλιά είναι καλύτερα από τα παλαιότερα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ