spot_img
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΚυνηγόσκυλο και αγωνόσκυλο: Είναι άραγε ο ίδιος σκύλος…

Κυνηγόσκυλο και αγωνόσκυλο: Είναι άραγε ο ίδιος σκύλος…

|

 

Το ερώτημα «κυνηγόσκυλο και αγωνόσκυλο, είναι ο ίδιος σκύλος;», μοιάζει … άλυτο και απασχολεί τις κυνοφιλικές συζητήσεις εδώ και αρκετές 10ετίες. Επίσης αποτελεί την πιο συχνή και σταθερή ερώτηση στα περισσότερα κυνοφιλικά σεμινάρια.

Είναι γεγονός, ότι ο σκοπός και ο στόχος μιας κυνηγητικής εξόρμησης άλλαξε μέσα στο χρόνο. Το κυνήγι και η κυνοφιλία τώρα είναι «δεμένα» μ’ ένα αόρατο νήμα κι ενώ το κυνήγι βρίσκεται σε σταδιακή υποχώρηση (ειδικά στην Ιταλία η οποία επηρεάζει στο μεγαλύτερο βαθμό την κυνοφιλία ), η κυνοφιλία αυξήθηκε. Το κυνήγι, πλέον, έχει νόημα μόνο αν είναι ο απώτερος στόχος μιας κυνοφιλικής ενέργειας. Μιας αρμονικής κατανόησης μεταξύ ανθρώπου και σκύλου η οποία ενσωματώνεται στη φύση.

Το κυνήγι και η κυνοφιλία για εμάς είναι πάθη, και αυτό το δυνατό συναίσθημα που αφορά στο κυνήγι και μας συνεπαίρνει ψυχή και σώμα, έχει νόημα μόνο αν το μοιραζόμαστε με το σκύλο μας.

Ο ρόλος του σκύλου

Ο σκύλος είναι ο κεντρικός άξονας της κυνηγετικής μας δραστηριότητας. Χωρίς αυτόν δεν θα κάναμε όλες αυτές τις θυσίες που απαιτεί το κυνήγι. Ο λόγος ύπαρξης του κυνηγιού είναι ο σκύλος. Αυτός έγινε ο πρωταγωνιστής και από αυτόν εμείς δεχόμαστε τα ερεθίσματα τα οποία ικανοποιούν τα όνειρα μας και μας οδηγούν στο να αγαπάμε το κυνήγι και την κυνοφιλία. Συνεπώς η επιλογή, η προετοιμασία και η εκπαίδευση του σκύλου μας γίνεται καθοριστική για το ποιος τύπος σκύλου θα μας συντροφεύει σε βουνά και δάση, για να ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Το άτομο που θα διαλέξουμε και που θα προετοιμάσουμε γίνεται ο πρωταρχικός μας στόχος.

Σ’ αυτή μας την επιλογή, νομίζω, ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι για τους πρωταγωνιστές μας υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά:

Η ευκολία στη μάθηση και η εκπαιδευσιμότητα. 

Η πρώτη είναι έκφραση υψηλής ευφυΐας, η δεύτερη προέρχεται από μία μεγάλη ανεκτικότητα στα εξωτερικά αρνητικά ερεθίσματα.

Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνήθως δεν πάνε μαζί, διότι ο πιο ευφυής σκύλος δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί τα αρνητικά ερεθίσματα της ποινής. Συνεπώς οι πιο ευφυείς σκύλοι είναι αυτοί οι οποίοι καταστρέφονται πιο συχνά από μια εκπαίδευση η οποία βασίζεται σε βίαιες μεθόδους. Ο σκύλος με δυνατό χαρακτήρα, αντιθέτως, είναι αυτός που ανέχεται τα πάντα, αλλά είναι και λιγότερο ευφυής, θα μάθει μηχανικά, κι αν είμαστε ικανοί, να ακολουθεί τις εντολές μας, χωρίς όμως να βάζει φαντασία και χωρίς την ερμηνευτική ικανότητα η οποία είναι προϊόν της ευφυΐας και διακρίνει το μεγάλο κυνηγόσκυλο.

Κυνήγι και αγώνες

Κάποτε, όλοι οι σκύλοι οι οποίοι συμμετείχαν στους αγώνες κυνηγούσαν. Αργότερα πριν τρέξουν στους αγώνες έπρεπε να έχουν κυνηγήσει τουλάχιστον μια – δύο χρονιές. Σήμερα το 99% των σκύλων που συμμετέχουν στους αγώνες δεν ξέρουν τι σημαίνει κυνήγι και η εκπαίδευση τους δεν γίνεται όπως παλιά με ήπιες μεθόδους, οι οποίες απαιτούν χρόνο, αλλά σέβονταν το χαρακτήρα και τις ευαισθησίες

του κάθε σκύλου. Επίσης σήμερα γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες οι ευκαιρίες συνάντησης με άγριο θήραμα (κυρίως για όσους ζουν σε μεγαλουπόλεις) για την εκπαίδευση του σκύλου, συνεπώς η ευφυΐα και η ικανότητα να αφομοιώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις εμπειρίες τις οποίες συλλέγει στον κυνηγότοπο είναι ένα βασικό και πολύ σημαντικό προσόν.

Για πάρα πολύ καιρό επιλέξαμε και φτιάξαμε τους σκύλους για την εργασία που τους χρειαζόμασταν, δημιουργώντας τα χαρακτηριστικά των κυνηγετικών σκύλων και χρησιμοποιήσαμε τα προσόντα τους για το σκοπό μας. Με τις κοινωνικοπολιτισμικές αλλαγές το κυνήγι συνδέθηκε μ’ ένα ρόλο πιο περιθωριακό στη μοντέρνα κοινωνία και από αυτή την αλλαγή της ζωής επηρεάστηκε και ο τετράποδος φίλος μας. Η κυνοφιλία μπήκε με καθοριστικό τρόπο στο κυνήγι, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εκλέπτυνση και στη βελτίωση των ικανοτήτων του σκύλου, σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Χωρίς όμως την πρακτική κινδυνεύουμε να χάσουμε μερικές ικανότητες όπως η κυνηγετική μανία, η εύρεση και η επαναφορά του θηράματος καθώς και η ικανότητα να υποφέρει, να εκτελεί μια αποτελεσματική εργασία σε παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όπως ακριβώς απαιτούν τα κυνήγια του βουνού και του δάσους.

Άρρηκτος δεσμός

Το αγωνόσκυλο δεν μπορεί και δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το κυνηγόσκυλο. Αυτά τα προσόντα τα οποία έχουν σταθεροποιηθεί μέσα στα χρόνια πρέπει να διατηρηθούν κυνήγι είναι κυνοφιλικό σχολείο, το ευφυές άτομο θα βελτιώσει τις ικανότητες του για να κατακτήσει το θήραμα στο κυνήγι, αλλά και στους αγώνες.

Οι εμπειρίες που ένα άτομο αποκτά στη κυνηγετικη πράξη είναι απαραίτητες και με την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορέσει να παρουσιαστεί στους αγώνες. Αυτός ο δεσμός μεταξύ κυνηγιού και κυνοφιλίας αντικατοπτρίζεται και στις κυνηγητικές μας εξορμήσεις, όπου ένας έτοιμος σκύλος κυνοφιλικά υπάκουος, που απαντά στις επανεκλήσεις και μόλις τον φωνάξεις έρχεται να τον δέσεις, αλλά και που ποιοτικά ανταποκρίνεται στα στάνταρ, διαθέτει εκείνα τα στοιχεία τα οποία εξυψώνουν τη ποιότητα των κυνηγετικών μας εξόδων. Η ουσία της ομορφιάς είναι να ξέρεις να διακρίνεις τα καλύτερα στοιχεία! Στο παρελθόν έχουμε ήδη κάνει το λάθος να διαχωρίσουμε το σκύλο εργασίας από τον σκύλο μορφολογίας, σα να

είναι δύο διαφορετικές φυλές, με αρνητικές συνέπειες και για τους δύο. Οι πρώτοι έχασαν ύψος και τύπο, ενώ οι δεύτεροι κυνηγητικές ικανότητες. Αν συμβεί το ίδιο, αυτή τη φορά μεταξύ του σκύλου αγώνων και του κυνηγετικού σκύλου οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμα χειρότερες και ίσως καταστροφικές για τις αγγλικές φυλές. Δεν πρέπει στο εσωτερικό της φυλής να δημιουργήσουμε ένα επιπλέον κανάλι που να αφορά στους σκύλους αγώνων. Η φυλή είναι μία και πρέπει να χρησιμοποιείται για το λόγο που δημιουργήθηκε. Ο σκύλος είναι, ή μάλλον πρέπει να είναι, ένας στο κυνήγι, στους αγώνες και στη μορφολογία! Αυτές είναι βασικές αρχές για τους κυνηγετικούς σκύλους της ομάδας 7. Και εξαρτάται από τους κυναγωγούς, αλλά κυρίως από τους ιδιοκτήτες των σκύλων το να χρησιμοποιούν τους σκύλους στο κυνήγι πριν τους τρέξουν στους αγώνες.

Μπορεί αυτό να δυσχεραίνει τη μετάβαση στα αγωνιστικά τερέν και να απαιτείται περισσότερος χρόνος για την εκπαίδευση, αλλά μόνο αυτό θα γλυτώσει τις κυνηγετικές φυλές από τον εκφυλισμό. Η ζωοτεχνία χρειάζεται αυτή τη νοοτροπία η οποία συνίσταται στην κυνηγετική και κυνοφιλική αρμονία.

Αν θέλουμε λοιπόν η μακρά ιστορία της γενετικής επιλογής την οποία σταθεροποιήσαμε μέσα στα χρόνια να συνεχιστεί, ας πάμε τα σκυλιά μας στο κυνήγι…

 

 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας;

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας; Προφανώς το ερώτημα απευθύνεται στα δίκαννα και όχι στα αυτογεμή. Άλλωστε σήμερα ελάχιστα αυτογεμή κατασκευάζονται με βάση από χάλυβα Καλό και άγιο...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ