Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΚυνηγόσκυλα με… ειδικότητα στις μπεκάτσες

Κυνηγόσκυλα με… ειδικότητα στις μπεκάτσες

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Η σειρά είναι και θα παραμείνει πάντα ίδια. Την αρχική επιλογή του κουταβιού ακολουθεί η φροντίδα για σωστή ανάπτυξη, και μετά τα διάφορα στάδια εκπαίδευσης. Για να φτάσει στην ολοκλήρωση αυτός ο κύκλος απαιτείται προσπάθεια, επιμονή και χρόνος που δεν είναι πάντα ίδιος για όλες τις φυλές…

 

Του Χάρη Αρχοντάκη

 

Δεν υπάρχει θήραμα που να μην προσφέρει συναρπαστικές εικόνες στον κυνηγό, και βέβαια δεν υπάρχει κυνηγός που να ένιωσε περισσότερες συγκινήσεις από όσες σε κυνήγι μπεκάτσας. Ωστόσο, μεταξύ μπεκατσάδων, μάλλον ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει ομοφωνία σχετικά με το ποια φυλή είναι καταλληλότερη σε αυτό το θήραμα.
Περισσότερο αντικειμενικοί στις απόψεις τους είναι εκείνοι που δεν κόλλησαν με μία μόνο ράτσα, αλλά διαθέτουν εμπειρίες από κυνήγια με πολλά και διαφορετικά σκυλιά.
Αυτοί λοιπόν θα πουν πως το καλό μπεκατσόσκυλο δεν είναι θέμα ράτσας, και τα κριτήρια αφορούν τον κάθε σκύλο ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρίσματα που διαθέτει. Η ευαισθησία στην όσφρηση είναι το πρώτο ζητούμενο και από αυτήν εξαρτώνται τα υπόλοιπα. Όλα την διαθέτουν, όχι όμως στον ίδιο βαθμό. Εκείνα που έχουν “δυνατή” γρήγορα θα ξεχωρίσουν.
Θα τα δούμε, πολλές φορές και με κόντρα άνεμο, να… αρπάζουν την αναθυμίαση από αποστάσεις δεκάδων μέτρων. Τέτοιοι σκύλοι αποκτούν επιπλέον πλεονέκτημα ειδικά απέναντι στην μπεκάτσα, αφού δεν θα την “σφίξουν”, δεν θα την πιέσουν και η ίδια σπανίως
θα ξεσηκωθεί.

 

Δείγματα από τα πρώτα βήματα…

 

Αν το κουτάβι στα ξεκινήματα μας δώσει τέτοια δείγματα, είναι σίγουρο πως μετά από λίγες ακόμα επαφές με θήραμα, περνά από το στάδιο του πολλά υποσχόμενου, σ’ εκείνο της “εξειδίκευσης”…
Γιατί αυτό το σκυλί, παράλληλα με τη μύτη θα μας δείξει ότι δουλεύει και με την εξυπνάδα του. Θα διατηρεί σταθερή φέρμα στο μπλοκαρισμένο πουλί, θα το ποντάρει διαρκώς και από απόσταση αν εκείνο περπατήσει, θα μένει τελείως ακίνητο ακόμα και όταν ο αφέντης του κινείται ψάχνοντας βολική θέση.
Στην πορεία εξέλιξης θα προκύψουν και εξαιρέσεις.
Αφορούν νεαρούς σκύλους που “ζωγραφίζουν” εικόνες που μαρτυρούν πως πράγματι έχουν ένα κλικ παραπάνω εξυπνάδα.
Μετά από ένα μακρινό ξεσήκωμα δεν πηγαίνουν στη “ζεστή” θέση, αλλά σπάνε τη φέρμα και συνεχίζουν έρευνα, όπως θα δούμε και φερμαρισμένους να αλλάζουν σημείο επαφής με το θήραμα, ώστε να προκαλέσουν διαφυγή από αλλού, προσφέροντας ευκολότερο στόχο.
Σκυλί με τέτοια χαρίσματα, θεωρείται “επενδυτικό κεφάλαιο” για το μέλλον μας…

 

Κοντινή & μακρινή έρευνα…

 

Υπάρχει όμως κάτι ακόμη που προκαλεί διαφωνίες μεταξύ μπεκατσάδων.
Οι λάτρεις της κοντινής έρευνας θέλουν το σκύλο να ερευνά μπροστά τους, ακούγοντας κοντά το κουδουνάκι ή το μπίπερ. Ένας τέτοιος σκύλος αποδίδει τα μέγιστα σε αραιά ντούσκα, οξιές, έλατα και ανοιχτούς τόπους. Θα κουράσει όμως γρήγορα τον κυνηγό γιατί θα αναγκάζεται να τον οδηγεί σε σημεία που ο ίδιος πιστεύει πως υπάρχουν πουλιά. Αυτός ο σκύλος θα συνδυάζει θέαμα και αποτέλεσμα, μόνο όταν υπάρχουν αρκετά πουλιά. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι βέβαιο πως όπου κι αν τον οδηγήσουμε, πάντα μεγάλο μέρος του κυνηγότοπου μένει ανεξερεύνητο.
Μειονεκτεί όμως και στα πυκνά, εκεί που και ο κυνηγός δεν έχει πρόσβαση. Συνηθισμένος να κινείται κοντά μας δεν θα τρυπώσει στα σφιχτά, δεν θα απομακρυνθεί ψάχνοντας κάτω από σκεπαστά και ανήλιαγα.
Η άλλη πλευρά προτιμάει ζώα μακρινής, ανοιχτής έρευνας. Σε αυτή ο σκύλος οδηγεί το αφεντικό, αυτός επιλέγει που θα ερευνήσει.
Αυτή η μέθοδος είναι περισσότερο αποδοτική, ιδίως όταν είναι λίγες οι μπεκάτσες, αφού ο τόπος ερευνάται σε πολύ μεγαλύτερη έκταση.
Τα σκυλιά ανοιχτής έρευνας κυριολεκτικά “οργώνουν” κυνηγότοπους κάθε βαθμού δυσκολίας.

Αυτά τα σκυλιά θα σαρώσουν αμφίπλευρα τα ρέματα, θα ανέβουν στις ορθοπλαγιές, θα κάνουν φιδίσιες περασιές στις πυκνούρες, την ώρα που απλώς ο κυνηγός θα τα παρακολουθεί, ίσως και μόνο με τον ακουστικό τους ήχο.
Ερευνώντας ανοιχτά, πολύ γρήγορα θα απαντηθεί το ερώτημα αν η περιοχή έχει πουλιά και θα το κάνουν εύκολα δίχως κούραση από σπατάλη δυνάμεων. Όπου όμως κι αν πάμε το σκυλί μας, όπως και αν το μάθουμε να κυνηγά, ζητούμενο είναι να δούμε τι έμαθε, και τι μπορεί να κάνει.
Αν έχει προσόντα και χαρίσματα που χρειάζονται, τότε η πρώτη εκείνη μαγική στιγμή δεν πρόκειται να αργήσει. Αν μπορεί να συνδιαχειριστεί πάθος, μύτη και εξυπνάδα, τότε είτε κοντινός είτε μακρινός, την εικόνα που ζητάμε θα μας την δώσει, τη δικαίωση στους κόπους μας θα την φέρει.

 

Ο “υποσχόμενος” κούταβος

 

Όπως ένας “υποσχόμενος” κούταβος που πρωτοβγήκε τον περυσινό Φλεβάρη, και ενώ δεν είχε ξαναδεί βελουδομάτα, στην πρώτη τους συνάντηση την αισθάνθηκε κάπου κοντά του σαν ζεστό θήραμα, την έψαξε, την εντόπισε, την πλησίασε και την φερμάρισε αθόρυβα.
Δεν ήξερε τι ήταν, όμως την ένιωθε προκλητικά κρυμμένη και έπρεπε να βεβαιωθεί, δίχως να την τρομάξει. Ήταν γραφτό τη μέρα εκείνη να χαρίσει το θέαμα που τόσο καιρό περιμένει κάθε κυναγωγός, αφού για μία τέτοια στιγμή καρτερά μήνες… Αν έχει…, θα μας τα δώσει όλα ο κούταβος στο ξεκίνημά του και διαρκώς θα ανεβαίνει. Καλό θα είναι όμως να μετράμε και τις αντοχές του. Νεαρός είναι και θέλει προσοχή. Με κάθε φορά και από λίγο θα τον βελτιώσουμε ταχύτατα, κάνοντάς τον δυνατό, ενώ με πολύωρα κυνήγια θα τον κάψουμε…

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τρυγόνια με μπουρίνια και αστραπόβροντα…

Είναι άραγε ο άνεμος και η δυνατή βροχή, είναι τα αστραπόβροντα της κακοκαιρίας, αυτά που από χρόνια καθορίζουν την καλή ή όχι παρουσία για...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,030ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
28.4 ° C
29.5 °
27.1 °
51 %
4.6kmh
20 %
Δε
32 °
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
33 °
Πα
27 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ