spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΚυνήγια με... ένα Λάμπραντορ

Κυνήγια με… ένα Λάμπραντορ

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Ένας κυνηγός της Χαλκιδικής που κυνηγάει παπιά, ορτύκια, τσίχλες και λαγούς με Λάμπραντορ, μεταφέρει τις εντυπώσεις του…

Εντάξει, με ένα Λάμπραντορ, αγαλματένιες φέρμες που να σας κόβουν την ανάσα δεν πρέπει να περιμένετε, γιατί δεν είναι στη φύση και στο DNA της φυλής… Όποιος νομίζει, όμως, ότι τα Λάμπραντορ “ταιριάζουν” μόνο στους βάλτους και στα υδρόβια, κάνει… μέγα λάθος! 

Το πρόβλημα της φυλής

Βέβαια, είναι αλήθεια πως για να βρεις κυνηγό στην Ελλάδα με Λάμπραντορ, είναι σαν να ψάχνεις… ψύλλους στ’ άχυρα.  Ωστόσο, τα “Κυνηγετικά Νέα” ανακάλυψαν τον κ. Μάριο Αυγερινό, που απέκτησε σκύλο της φυλής όταν ακόμα ήταν κουταβάκι, και σήμερα συνεχίζει να κυνηγάει μαζί του, συμπληρώνοτας μία 12ετία, περίπου, στα κυνηγοτόπια. Η “Έμι” είναι ένα θηλυκό Λάμπραντορ για την οποία ο Μ. Αυγερινός λέει ότι του έχει χαρίσει “εξαιρετικά κυνήγια και συγκινήσεις”.

Ο ίδιος κυνηγά στην Χαλκιδική. Και οι εξορμήσεις του απέκτησαν άλλο νόημα όταν πήρε στα χέρια του την Έμι, από φίλο του που το είχε πρώτα σαν σκύλο συντροφιάς και μόνο…

Αυτή δεν είναι μία κανούργια “ιστορία”: δυστυχώς τα μέλη της ομάδας των ρητρήβερ στη χώρα μας, τώρα πια περιλαμβάνουν ελάχιστους πραγματικούς “κυνηγούς”.

Τα Λάμπραντορ απολαμβάνουν μία τεράστια συμπάθεια από το ευρύ κοινό που τα προτιμούν ως σκύλους συντροφιάς, γεγονός που σταδιακά δρομολόγησε αρνητικές συνέπειες στον κυνηγετικό “χαρακτήρα” τους και στις εργασιακές τους δυνατότητες. Ευτυχώς, με την “Έμι” δεν έγινε το ίδιο…

-“Η αλληλεπίδρασή μας ήταν ιδιαίτερη από το πρώτο λεπτό”, θυμάται ο κυνηγός Μάριος Αυγερινός.

Τα πρώτα βήματα…

Άπαξ και της δίδαξε τα βασικά, την έβγαλε στον κυνηγότοπο. Με ανοιχτό μυαλό, επιμονή, υπομονή και αγάπη, “η Έμι έμαθε να κυνηγά απλά και μόνο από αγάπη και αφοσίωση σε εμένα. Βλέποντας τι με ευχαριστεί και τι περιμένω από αυτήν, έσπευδε να το κάνει”, λέει ο κυναγωγός της.

Στη χώρα μας, ούτε τα Λάμπραντορ ούτε και τα άλλα ρητρήβερ έχουν καταφέρει να κερδίσουν τους κυνηγούς, εκτός από κάποιους λίγους που κυνηγούν υδρόβια. Ωστόσο, ο κ. Αυγερινός είναι “κυνηγός που κυνηγά τα πάντα”! Βγαίνει για τη χαρά της εξόρμησης, τιμά τα εποχιακά θηράματα, περιμένει τα περάσματα, αγαπάει τα φτερωτά αλλά δεν λέει όχι και στο λαγό. Κι όλα αυτά… με την Έμι παρέα!

Η σκύλα ξεκίνησε την “καριέρα” της απορτάροντας τσίχλες, φάσσες, αλλά… και ορτύκια. Αθλητής σκοποβολής ο κ. Αυγερινός, είναι “καλό τουφέκι” και έψαχνε τη σιγουριά ενός σκύλου, που δεν θα άφηνε κανένα χτυπημένο θήραμα να πάει χαμένο…

-“Η Έμι εντοπίζει τα χτυπημένα όσο μακριά και αν έχουν πέσει”, εξηγεί. Πέρα από το απόρτ, η εξυπνάδα της “Έμι” δεν άργησε να φανεί και στις υπόλοιπες απαιτήσεις της εξόρμησης. Λίγο με την εκπαίδευση, λίγο βλέποντας τους υπόλοιπους σκύλους, η Έμι ξεκίνησε να τρέχει, να μυρίζει τον αέρα και να ψάχνει το θήραμα, με τρόπο που δύσκολα της ξέφευγε ορτύκι! 

Ψάχνει ακόμα και λαγούς

Και καθώς τα Λάμπραντορ δεν απομακρύνονται πολύ από τον κυνηγό, όταν εντοπίσουν το πουλί, το τουφέκι βρίσκεται πάντα σε απόσταση βολής. Ένα Λάμπραντορ δεν θα φερμάρει, αλλά θα ψάξει τις μυρωδιές στον αέρα και θα ξεφωλιάσει ότι βρίσκεται στον τομέα της έρευνάς του… Όσοι, μάλιστα, έχουν τέτοια σκυλιά, ξέρουν να αναγνωρίζουν έγκαιρα, πότε το ζώο τους έχει “στη μύτη” κάποιο θήραμα: τα Λάμπραντορ στέλνουν “σήματα” με τη στάση του σώματος, την κίνηση της ουράς και την έκφραση του προσώπου τους.

Ωστόσο, η “Έμι” δεν αρκέστηκε στα πουλιά. Μέχρι σήμερα, αρκετοί είναι και οι… λαγοί που ο σκύλος έχει “βάλει” στην τσάντα του κ. Αυγερινού. Αν και το Λάμπραντορ δεν είναι σκύλος – ιχνηλάτης, όταν χρειαστεί σκύβει το κεφάλι και ψάχνει ή ακολουθεί ίχνη στο χώμα!

-“Δεν θα κάνει μεγάλες διώξεις, αν ο λαγός δεν έχει τραυματιστεί. Αν, όμως, είναι πληγωμένος, όπου και να πάει θα τον βρει και θα τον φέρει πίσω”, λέει ο άνθρωπος που κυνηγάει μαζί της.

Απόλαυση… στους βάλτους

Εκτός από τα “ανορθόδοξα” κυνήγια, ο κ. Αυγερινός δεν θα μπορούσε να μην απολαμβάνει με το Λάμπραντορ, τα κλασσικά κυνήγια του βάλτου…

Ο ίδιος λέει:

-“Στα παπιά και στις χήνες η Έμι είναι στο στοιχείο της… Φέτος, όμως, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, τα κλασσικά κυνηγοτόπια της Χαλκιδικής δεν είχαν τα πουλιά που θα περίμενε κανείς”.

Σαφώς τα Λάμπραντορ είναι διασκεδαστικά και χρήσιμα όταν επιστρέφουν με το θήραμα στο στόμα, αλλά είναι δραστήρια και “ζωντανά” και όταν ξεπετάνε μία μπεκάτσα, έναν λαγό, ή όταν παλεύουν για να ξεσηκώσουν μία νερόκοτα στο βάλτο!

Περιζήτητη φυλή στους Αμερικάνικους κυνηγότοπους

Στα ψυχρά κλίματα της Αμερικάνικης ενδοχώρας, το Λάμπραντορ χρησιμεύει και ως σκυλί ξεπετάγματος του θηράματος, κυρίως φασιανού ή καμπίσιας πέρδικας. Το κυνήγι γίνεται σε αχανή χωράφια με έκταση που μετριέται σε ολόκληρα τετραγωνικά μίλια, όπου η ποιότητα της φέρμας δεν είναι το ζητούμενο…

Όχι ότι οι Αμερικάνοι δεν εκτιμούν ή δεν χρησιμοποιούν τις φυλές φέρμας, αλλά δεν έχουν και “προκαταλήψεις” για τις υπόλοιπες “οικογένειες” κυνηγόσκυλων.

Το Λάμπραντορ ψάχνει αποτελεσματικά και ξεπετάει θηράματα, ενώ όπου και να πέσει το θήραμα, ο σκύλος θα το βρει και θα το απορτάρει… Όμως, το πιο δημοφιλές κυνήγι στην Αμερική είναι τα υδρόβια, όπου τα Λάμπραντορ – και τα άλλα ρητρήβερ – είναι πολύτιμα και αναντικατάστατα: απόλυτα εκπαιδεύσιμα ώστε να μένουν ακίνητα για ώρες στην φυλάχτρα, με τρίχωμα που τα προστατεύει από το κρύο, και κολυμβητικές ικανότητες που τους επιτρέπουν να απορτάρουν από… απίθανες αποστάσεις.

Πολλά από αυτά τα κυνηγόσκυλα μάλιστα, μαθαίνουν να ακούν τα παπιά που έρχονται από αρκετά μακριά, και να δίνουν …σήμα στον κυνηγό! Τα Λάμπραντορ δοκιμάζονται και θριαμβεύουν στην τυφλή θηραματοφορία μεγάλων αποστάσεων, όπου ο σκύλος μπορεί να οδηγηθεί μόνο με σινιάλα σε ένα τραυματισμένο παπί που…έχει καταδυθεί εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Λόγω των σωματικών προσόντων τους είναι σκυλιά ακούραστα στην θηραματοφορία, και μπορούν να απορτάρουν δεκάδες φορές στην σειρά, χωρίς να βαρυγκομήσουν…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ