spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΕκπαίδευσηΚούρτσχααρ: Αρμονική συνύπαρξη μορφολογίας - εργασίας

Κούρτσχααρ: Αρμονική συνύπαρξη μορφολογίας – εργασίας

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής του, το Κούρτσχααρ, είναι σκύλος με αριστοκρατική εμφάνιση, ευγενής και αρμονικός. Η σωματική του διάπλαση και η μηχανική του, πρέπει να εγγυώνται σκύλο-δυνατό, καλπαστικό και με μεγάλες αντοχές.

● του Γαβριήλ Νιάνιου

Η μορφολογική εξέταση του σκύλου σε εκθέσεις από υπεύθυνους ανθρώπους, γνώστες της κάθε φυλής, τους κριτές, δεν αναδεικνύει σκύλους μανεκέν, παρά μόνο σκύλους που ανταποκρίνονται κατά το δυνατόν στο πρότυπο της φυλής με σωστή μηχανική, αλλά και σκύλους με χαρακτηριστικά του τύπου της φυλής που ανήκουν.

Το Κούρτσχααρ είναι σίγουρα ο σκύλος που μπορεί να συνδυάσει μορφολογία και εργασία στον ύψιστο βαθμό. Τα χαρακτηριστικά του τύπου του Κούρτσχααρ, είναι οι αποκλίνοντες άξονες κρανίου – ρύγχους, το ύψος, το χρώμα και το μέγεθος των ματιών – του τριχώματος κ.λ.π.

Ο κριτής πρέπει εξίσου σοβαρά να εξετάζει τον μακρύ δυνατό λαιμό, την δυνατή ράχη, την σωστή δυνατή οσφύ, την σωστή κλήση λεκάνης, τις σωστές γωνιώσεις κ.λ.π., όλα αυτά δηλαδή που καθορίζουν την μηχανική του σκύλου. Ο δυνατός λαιμός στο κούρτσχααρ του δίνει τη δυνατότητα να κάνει απόρτ έναν λαγό σε μεγάλη απόσταση σε συνδυασμό με το δυνατό δάγκωμα. Ο αρμονικός συνδυασμός ράχης, οσφύος, λεκάνης, σε συνδυασμό με τις γωνιώσεις των σκελών, είναι αυτά που του δίνουν την ξεχωριστή χαρακτηριστική κίνηση.

Ο καλπασμός του κούρτσχααρ πρέπει να είναι συνεχής, γρήγορος, αλλά και συγκρατημένος, χωρίς μεγάλη έκταση των σκελών όπως ενός Σέττερ, αλλά ούτε μικρή όπως ενός Μπρετόν και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ορμητικός και γρήγορος όπως ενός Πόιντερ. Δεν υπάρχει στη φυλή μας μοντέρνο στυλ και κλασικό στυλ. Δεν είναι δυνατόν ένας σκύλος να είναι κούρτσχααρ εάν δεν υπάρχει αρμονικός συνδυασμός μορφολογίας – εργασίας.

Δεν είναι δυνατόν να στηρίζονται άτομα και να προωθούνται στην εκτροφή, επειδή κερδίζουν στους αγώνες, αλλά έχουν συγκλίνοντες άξονες κρανίου – ρύγχους κάτι που χαρακτηρίζει το Πόιντερ ή αντίθετα, να ανταποκρίνονται στον τύπο της φυλής αλλά ο καλπασμός τους να είναι ξέφρενος και ορμητικός σαν του Πόιντερ, χωρίς σταθερή ράχη.

Στις εκθέσεις πρέπει να παρουσιάζουμε τους σκύλους μας με σκοπό να μάθουμε για τον ίδιο μας τον σκύλο τα υπέρ και τα κατά, να έχουμε μια υπεύθυνη γνώμη από εξειδικευμένο κριτή και όχι από ειδήμονες του «καφενείου». Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρουσιάζουν τα σκυλιά τους πασχίζοντας να καταταγούν πρώτα, συνήθως σε εκθέσεις με κριτές μη εξειδικευμένους, με μόνο σκοπό να κάνουν πρωταθλητές για να πουλήσουν τα κουτάβια τους ακριβότερα.

Πριν λίγο καιρό μου μιλούσαν για ένα σκύλο με ένα εξαίρετο πετιγκρί γενεαλογίας HEGE-HAUS, ένα σκύλο εξαίρετο, δυνατό και κατάλληλο για επιβήτορα, σύμφωνα όμως με τη γνώμη πολλών «ειδικών» (των καφενείων) της περιοχής των Τρικάλων. Ζήτησα λοιπόν από περιέργεια να δω τον σκύλο, ο οποίος έχει όντως ένα εξαίρετο πετιγκρί, αλλά ο ίδιος ο σκύλος είχε πολλά σοβαρά λάθη του τύπου και λάθη μηχανικής που εγώ προσωπικά δεν θα τον ζευγάρωνα ποτέ, ούτε βεβαίως και θα τον πρότεινα.

Η μορφολογία ενός κούρτσχααρ είναι εξίσου σημαντική με το εργασιακό πρότυπο, αλλά να είστε σίγουροι ότι πρώτιστο προσόν του σκύλου είναι το μυαλό, η ισορροπία του χαρακτήρα του και το πάθος για κυνήγι, ο ψυχισμός του με λίγα λόγια. Το κούρτσχααρ είναι σκύλος που γεννιέται για να κυνηγήσει. Δυστυχώς όμως ακόμη και σήμερα που το κυνήγι δεν αποτελεί πλέον μέσον επιβίωσης ή πηγή τροφής, υπάρχουν πάρα πολλοί κυνηγοί που δηλώνουν ότι δεν τους ενδιαφέρει ο σκύλος να είναι όμορφος, ούτε τον θέλουν για τα καλλιστεία – εκθέσεις, θέλουν ένα σκύλο χωρίς να τους ενδιαφέρει η καθαροαιμία της φυλής, που να κυνηγάει μόνο και μόνο για να θηρεύουν πολλά θηράματα ίσως, για να τα δείχνουν στα καφενεία!

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει μόδα. Δηλώνουν κυνηγοί, άτομα που πασχίζουν να αγοράσουν ή να κάνουν έναν ποιοτικό σκύλο που να ανταποκρίνεται κατά το δυνατόν στη φυλή του, με μοναδικό σκοπό την επίδειξή του σε φιλικές εξορμήσεις, σε εκπαιδευτικά (Κωπαΐδα – Σχιστό κλπ) ακόμη και σε κάποιους αγώνες (συνήθως άτυπους) της περιοχής τους, εκθειάζοντας οι ίδιοι συνεχώς τον σκύλο τους. Eάν όμως τους ρωτήσεις πόσες φορές πηγαίνουν στο κυνήγι, τότε θα συνεχίσουν να μιλούν για την όμορφη φέρμα του σκύλου τους.

Άλλο ένα φαινόμενο της εποχής είναι η αγορά κουταβιού ή σκύλου από τα περιοδικά, παίζοντας «ένη μένη ντουντουμένη» και όπου σταματήσει από εκεί αγοράζουμε.

Πρόσφατα ένας γνωστός, παρήγγειλε από κάποιων των περιοδικών (που στην Ελλάδα ότι δηλώνεις είσαι) ένα Πόιντερ. Εμπιστεύθηκε σ’ αυτόν που δεν ήξερε τι χρώμα έχει το πόιντερ να του διαλέξει τον σκύλο του. Φυσικά πλήρωσε ένα σεβαστό ποσό και όταν ο σκύλος ήταν άχρηστος μου τηλεφώνησε να με ρωτήσει εκ των υστέρων για αυτόν τον άνθρωπο. Διαβάζω συνεχώς αγγελίες του τύπου «πωλούνται κουτάβια από κυνηγό σε συναδελφική τιμή». Δεν είναι λίγοι αυτοί που ήρθαν και ήθελαν να ζευγαρώσουν σκύλα κροτοφοβική ή με σοβαρά προβλήματα αποκλεισμού ή επειδή δεν κυνηγούσε να κρατήσουν ένα κουτάβι για αυτούς και τα υπόλοιπα να τα πουλήσουν για να καλύψουν τα έξοδά τους.

Οι περισσότεροι κυνηγοί ζευγαρώνουν τις θηλυκές τους με τον καλό σκύλο «των καφενείων» ή του γείτονα, για να μην ταξιδέψουν και ξοδέψουν βενζίνη, ενώ άλλοι πηγαίνουν σε χώρες της Ευρώπης.

Οι εκτροφείς της Ελλάδας ζευγαρώνουν μόνο με δικά τους σκυλιά για να μη χάσουν τα αίματα! Στην Γερμανία, Γαλλία κλπ ζευγαρώνουν με τον σκύλο που τους προτείνει ο Όμιλος και αποδεδειγμένα είναι καλός επιβήτορας και εκτροφείς και κυνηγοί σε μεγάλο ποσοστό. Σκύλοι αποδεδειγμένα καλοί επιβήτορες που ήρθαν στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκτροφείς παρά μόνο από λίγους κυνηγούς.

Το κόστος αγοράς ενός κουταβιού ή νεαρού σκύλου είναι μηδαμινό αν σκεφτεί κανείς το τι θα ξοδέψει για να το μεγαλώσει και να το εκπαιδεύσει μέχρι να φτάσει σε ηλικία να κυνηγήσει. Και αν μεν κυνηγήσει αξιόλογα, όλα καλά, αν όμως δεν κυνηγήσει, τότε εκτός του οικονομικού κόστους, έχει χάσει και δύο χρόνια από το κυνήγι του.

Την βασική ευθύνη όλων αυτών για την εξέλιξη, την βελτίωση και κατεύθυνση της κάθε φυλής, την έχουν φυσικά οι Όμιλοι Φυλών. Θα ήταν ουτοπία να αναφερθώ στο τι έκανε ο Όμιλος Κούρτσχααρ όλα αυτά τα χρόνια. Ως Πρόεδρος όμως του Ομίλου θα αναφερθώ στον προγραμματισμό και τα σχέδια του Δ.Σ την περίοδο της θητείας μας. Ο Όμιλος έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο εκθέσεις, αγώνες και σεμινάρια σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα σκυλιά τους οι απανταχού κάτοχοι Κούρτσχααρ.

Για την αμερόληπτη λειτουργία διόρθωσε το Καταστατικό και συμπλήρωσε τον Εσωτερικό Κανονισμό με λεπτομέρειες περί εκθέσεων και αγώνων, τα ανέβασε στο site του Ομίλου για γρήγορη και σωστή ενημέρωση. Επίσης το site ενημερώνεται με όλες τις αποφάσεις του Δ.Σ. που αφορούν τα μέλη. Η δημιουργία μιας νέας δυναμικής ιστοσελίδας ήδη έχει ξεκινήσει και σύντομα ο Όμιλος θα έχει την δυνατότητα να ενημερώνει πολύ γρήγορα για κάθε εκδήλωσή του, αλλά και να προβάλλει στατιστικά για όλα τα σκυλιά και για όλες τις εκδηλώσεις της Ελλάδας.

Ο Όμιλος θα προσπαθήσει να κάνει ΕΦΥΠ – αγώνες – μορφολογική εξέταση – εκθέσεις –σεμινάρια σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα, ούτως ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να ελέγξει κατά το δυνατόν την φυλή. Από το νέο έτος θα εκδίδει Π.Κ.Α (Πιστοποιητικό Καταλληλότητας Αναπαραγωγής) για σκύλους που είναι κατάλληλοι για αναπαραγωγή και θα τους κατατάσσει σε επτά κατηγορίες. Θα ζητηθεί από τον Κ.Ο.Ε να εκδίδεται διαφορετικό χρώμα πετιγκρί για τα κουτάβια που οι γονείς τους έχουν Π.Κ.Α.

Θα τους προβάλλει μέσω του site και των περιοδικών και θα ενθαρρύνει όλους αυτούς που θέλουν να αγοράσουν Κούρτσχααρ να μελετούν και να συμβουλεύονται το site του Ομίλου, όπως ακριβώς γίνεται και στο εξωτερικό. Θα αποθαρρύνει δε κάθε διάθεση Κούρτσχααρ κουταβιών ή νεαρών που δεν έχουν αξιολογηθεί από τον Όμιλο. Ίσως όλα αυτά τα χρόνια λόγω μη ελέγχου από τον Όμιλο της καταλληλότητας των γεννητόρων, η διάθεση πολλών κουταβιών από ανεύθυνους κυνηγούς – εκτροφείς, έδωσε την εντύπωση σε πολλούς ότι η φυλή αυτή δεν έχει τα προσόντα που χρειάζεται ένας κυνηγός στην Ελλάδα.

Προσωπικά πιστεύω ότι το Κούρτσχααρ είναι ο σκύλος για τον οποίο οι εκτροφείς πρέπει να έχουν γνώσεις, να είναι επιλεκτικοί και πολύ αυστηροί με την επιλογή των γεννητόρων μην υπολογίζοντας πολλές φορές το χρηματικό κόστος. Το κουρτσχααρ λόγω της ιδιοσυγκρασίας του είναι σκύλος που ταιριάζει απόλυτα στον Έλληνα κυνηγό, που κυνηγά όλα τα θηράματα, όλο τον χρόνο.

Το Δ.Σ του Ομίλου όρισε για τα νεαρά σκυλιά του DERBY μορφολογική εξέταση, ούτως ώστε να μην προωθούνται σκυλιά με σοβαρά ελαττώματα αποκλεισμού. Τα τελευταία χρόνια στα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα πριν τους αγώνες ζητείται μορφολογική εξέταση και γίνεται αξιολόγηση των σκύλων. Έτσι όταν δύο σκύλοι διεκδικούν τον τίτλο εάν ο ένας είναι μορφολογικά καλύτερος του άλλου, κερδίζει τον τίτλο χωρίς μπαράζ.

Στην προσπάθεια αυτήν του Ομίλου τον ποιο βασικό ρόλο έχουν οι κριτές οι οποίοι πρέπει να είναι υπεύθυνοι και αυστηροί στις κρίσεις τους, χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Μέσα από τις εκθέσεις και Α.Κ.Ι. θα επιλεγούν οι ποιο αξιόλογοι σκύλοι που θα χρησιμοποιηθούν για γεννήτορες με κύριο σκοπό τον πραγματικά άξιο σκύλο για κυνήγι.

Τον τελευταίο καιρό δεν είναι λίγοι αυτοί που γράφονται μέλη στον όμιλο από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε εκθέσεις – Α.Κ.Ι είναι πολύ μεγάλος, δείχνοντας έτσι, ότι στηρίζουν την προσπάθεια του Δ.Σ.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ