spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΚαλύτερη φυλή είναι αυτή που ταιριάζει στο κυνήγι σου

Καλύτερη φυλή είναι αυτή που ταιριάζει στο κυνήγι σου

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Καλύτερη φυλή είναι αυτή που ταιριάζει στο κυνήγι σου

Δεν υπάρχει η καλύτερη φυλή ιχνηλατών, παρά μόνο η φυλή που ταιριάζει στον τρόπο που κυνηγάει ο καθένας…

Του Στάθη Καβαθούλη

Στις κουβέντες μεταξύ των λαγοκυνηγών, ένα, σχεδόν μόνιμο θέμα ατέρμονων συζητήσεων έχει να κάνει με την καλύτερη φυλή ιχνηλατών, για το κυνήγι του αυτιά.
Προσωπικά, όσες φορές έχω κληθεί να καταθέσω τις απόψεις μου πάνω στο συγκεκριμένο ερώτημα η απάντηση που δίνω μέσα από λίγες λέξεις, είναι πως:
– “Δεν υπάρχει η καλύτερη φυλή ιχνηλατών, παρά μόνο η φυλή που ταιριάζει στον τρόπο που κυνηγάει ο καθένας”. Αναλύοντας την παραπάνω άποψή μου, αυτό που τονίζω, με βάση τις εμπειρίες μου, είναι ότι στο κυνήγι του λαγού δεν υπάρχει φυλή που να ξεχωρίζει τόσο πολύ από τις άλλες.

Το κρίσιμο, στην επιλογή ενός λαγόσκυλου, είναι ο ίδιος ο κυνηγός. Αυτός καλείται να επιλέξει και υπάρχουν πάμπολες περιπτώσεις στις οποίες οι λαγάδες απέκτησαν ένα σκυλί επειδή τους άρεσε η φυλή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα συγκεκριμένα άτομα δεν έλαβαν υπόψη τους αν ο ιχνηλάτης που επέλεξαν μπορεί να υπηρετήσει τον τρόπο με τον οποίο εκείνοι κυνηγούν.

Θέλει πολύ δουλειά

Βεβαίως, και για να είμαι απολύτως ειλικρινής και ξεκάθαρος, το ότι κάποιος κατέληξε στην απόκτηση του λαγόσκυλου που του άρεσε, δεν σημαίνει, κατ’ ανάγκη, πως έκανε λάθος. Απλώς, θα πρέπει να έχει κατά νου, ότι χρειάζεται να επιδείξει την απαραίτητη υπομονή και επιμονή για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του. Αν επιλέξει αυτή την οδό, το πιο σημαντικό είναι να δει το εργασιακό στάνταρ της φυλής και επάνω σε αυτό να δουλέψει.

Βεβαίως, όλα αυτά πρέπει να γίνουν χωρίς ακρότητες. Αν, για παράδειγμα, σε μία καθαρόαιμη φυλή ιχνηλατών στα χαρακτηριστικά της οποίας περιλαμβάνεται το κλαφούνισμα στην ιχνηλασία του λαγού, επιχειρήσει κάποιος να το… αποβάλει από το δικό του σκυλί, τότε, μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι δεν βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Θα πει κάποιος, είναι εύκολο να βγάλεις με τη μία από το DNA ενός σκύλου ένα φυσικό χαρακτηριστικό; Η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Αλλά, αν κρατάς σκυλιά με όλο και λιγότερες φωνές, τότε είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα τα καταφέρεις.

Με όποιον δάσκαλο καθίσεις

Αν όμως τα σκυλιά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως δάσκαλοι, είναι σκυλιά τα οποία ανοίγονται στο βουνό, τότε και το συγκεκριμένο σκυλί ίσως παρακάμψει το γενετικό του κώδικα και μάθει να εργάζεται σύμφωνα με αυτό που του δείχνουν τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης. Εδώ ίσως ισχύει το “με όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις”.

Για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν “δάσκαλοι” σκυλιά που έχουν χτυπητά ελαττώματα ή αδυναμίες.

Αν ένα σκυλί μάθει να πηγαίνει στην αλεπού και μαζί του βρεθεί ένα κουτάβι το οποίο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, τότε είναι σίγουρο ότι θα πάει και αυτό στην αλεπού.
Βεβαίως, υπάρχουν σκυλιά που έχουν τάση να πηγαίνουν στην αλεπού και άλλα τα οποία την παίρνουν περιστασιακά και στην πορεία την κόβουν. Ένα σκυλί το οποίο έχει δαγκώσει πολλούς λαγούς στην… καριέρα του, καταλαβαίνει ότι ο κυνηγός δεν θέλει να κυνηγάει αλεπού, από το γεγονός ότι δεν την τουφεκάει.
Γι’ αυτό λέμε ότι τουφεκάμε μόνο το θήραμα που θέλουμε να κυνηγήσουμε.

Οι… δικές τους ράτσες

Ακόμα συχνά ακούμε από κυνηγούς ότι έχουν φτιάξει την «δική τους» ράτσα (συνήθως από ημίαιμα σκυλιά), κάτι που πέρα από τους όποιους εγωιστικούς λόγους έχει να κάνει και με τα κυνηγοτόπια στα οποία πηγαίνει, όπου τα σκυλιά αυτά μαθαίνουν έναν συγκεκριμένο τρόπο κυνηγίου. Παλαιότερα συνηθιζόταν τα λαγόσκυλα να κυνηγούν σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όπου τα γιατάκια των λαγών ήταν κοντά στο μαντρί ή δίπλα στο χωριό.

Έτσι, τα έβρισκαν επειδή ήξεραν εμπειρικά που θα τα αναζητήσουν και λιγότερο λόγω της ιχνηλασίας που έκαναν. Αυτός ήταν και ο λόγος που συχνά οι κυνηγοί έλεγαν ότι τα σκυλιά τους τα κατάφερναν περίφημα στον τόπο τους, αλλά όταν χρειαζόταν να ιχνηλατήσουν σε άλλα μέρη δεν είχαν την ίδια απόδοση. Για αυτό πρέπει τα σκυλιά να πηγαίνουν σε διαφορετικά λαγοτόπια, ούτως ώστε να αποκτούν εμπειρίες και η απόδοσή τους να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερή όπου κι αν βρεθούν.

Άτομα και γραμμές αίματος που ξεχωρίζουν

Από τη στιγμή που ο λαγοκυνηγός βρει τη φυλή που τον ενδιαφέρει, τότε επιβάλλεται να ψάξει να βρει τα άτομα και τις γραμμές αίματος που ξεχωρίζουν.

Αν επιλέξει τη γραμμή που θέλει και που διαπιστωμένα έχει δει ότι ξεχωρίζει, τότε έχει όλες τις πιθανότητες ενός πετυχημένου ζευγαρώματος που θα δώσει σκυλάκια από τα οποία θα μπορέσει, με τον δικό του τρόπο εκπαίδευσης, να δημιουργήσει εκείνα που θα εξυπηρετούν τις κυνηγετικές του ανάγκες και παράλληλα οι ιχνηλάτες θα καταλαβαίνουν τι ζητάει ο κυνηγός από αυτά. Αν έχει κι άλλα σκυλιά, τότε κι αυτά θα πρέπει να ταιριάζουν στον τρόπο εργασίας του σκυλιού που θα πάρει.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας ο 1ος διεθνής αγώνας Ιχνηλατών

Πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας ο 1ος διεθνής αγώνας Ιχνηλατών «Άριστα» πήρε η χώρα μας στην διοργάνωση του πρώτου διεθνή Αγώνα Κυνηγετικών Ικανοτήτων (Α.Κ.Ι.) Ιχνηλατών, που...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ