spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΙδιοκτήτης σκύλου κυνηγός: Ηγέτης ή αφέντης;

Ιδιοκτήτης σκύλου κυνηγός: Ηγέτης ή αφέντης;

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Η σχέση του κάθε ιδιοκτήτη με το σκύλο του, αλλά ειδικότερα του κυνηγού, είναι καθοριστικής σημασίας για πολλά πράγματα. Η υγεία του σκύλου και η μεταξύ τους συνεργασία στον κυνηγότοπο είναι ίσως τα σημαντικότερα.

Είναι προσωπική άποψη που βασίζεται στην εμπειρία μου, πως οι ιδιοκτήτες των σκύλων και δη των κυνηγετικών χωρίζονται αδρά σε δύο κατηγορίες: στους ηγέτες και στους αφέντες. Ασφαλώς και μπορεί να κάνω λάθος, όμως τα όσα ακολουθούν τα έχω δει και τα έχω ζήσει τόσες πολλές φορές, ώστε κατά την εκτίμησή μου, επαναλαμβάνονται σαν ένα σταθερό μοτίβο, σαν ένα πρότυπο, σαν ένα… «καλούπι». Οι διαφορές μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι πολλές και σημαντικές, αλλά όλες εκπορεύονται από την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη, τη νοημοσύνη του, τις γνώσεις του, τον ψυχισμό του, τις αντιλήψεις του και πως τα προβάλλει αυτά πάνω στον σκύλο του αλλά και πάνω στον τρόπο που κυνηγάει. Η διεθνής βιβλιογραφία είναι πολύ πλούσια στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα είναι ένα μεγάλο και ανεξάντλητο θέμα με πολλές προεκτάσεις. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας δεν υπάρχουν σχετικές έρευνες, παρά μόνο προσωπικές εκτιμήσεις -όπως οι δικές μου- οι οποίες βεβαίως είναι σχετικές και μπορεί να υπόκεινται σε σοβαρά σφάλματα. Άλλωστε η πραγματικότητα δεν είναι ποτέ μόνο άσπρη ή μαύρη, αλλά συχνά μπορεί να έχει και ενδιάμεσες αποχρώσεις. Χωρίς λοιπόν καμία διάθεση δογματισμού και με την επίγνωση του πιθανού σφάλματος, οι δύο κατηγορίες ιδιοκτητών έχουν συνοπτικά ως εξής:  

Ο αφέντης

Είναι ο ιδιοκτήτης που έχει μια σταθερή και αταλάντευτη άποψη για το πώς πρέπει να κυνηγάει και να ζει ο σκύλος (ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις της φυλής, της ηλικίας κ.λπ.) και προσπαθεί ντε και σώνει να προσαρμόσει κάθε ζώο που πέφτει στα χέρια του σε αυτή την άποψη. Μπορείτε να το πείτε δογματισμό ή ακόμα και προκρούστεια λογική. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι νομίζει πως τα ξέρει όλα και φυσικά δεν είναι καθόλου δεκτικός σε νέες ιδέες. Το πιο τυπικό παράδειγμα είναι η φράση που τόσες μα τόσες φορές ακούγεται από τα χείλη πολλών ιδιοκτητών Αγγλικών φυλών: «δεν θέλω να ανοίγεται». Η φράση αυτή ακριβώς δηλώνει πρώτον άγνοια για την ιδιαιτερότητα των φυλών αυτών και δεύτερον την εξουσιαστική επιβολή των ανθρώπων αυτών στους σκύλους τους («έτσι θέλω να κυνηγάει γιατί έτσι με βολεύει»). Κάτι δηλαδή σαν το τσίρκο όπου διάφορα ζώα -εν αιχμαλωσία- εξαναγκάζονται να κάνουν πράγματα ενάντια στη φύση τους πχ. οι μαϊμούδες κάνουν ποδήλατο και οι αρκούδες χορεύουν. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι βγάζουν τα κουτάβια για κυνήγι (για να μαθαίνουν υποτίθεται  και να «ψήνονται») ή που ταΐζουν αλλοπρόσαλλα ή που δεν προσπαθούν να προλάβουν τις ασθένειες του σκύλου (πχ. εμβολιάζοντας με πρόγραμμα και όχι όποτε τους καπνίσει) ή που καταδικάζουν το σκύλο να ζει δεμένος έξι μήνες το χρόνο και τόσα ακόμα που τα βλέπουμε κάθε μέρα. Και όπως κάποτε οι αφέντες της Ανατολής διάλεγαν σκλάβους για να τους υπηρετούν, αδιαφορώντας για τις συνθήκες διαβίωσης και για τις ανάγκες τους, έτσι και οι αφέντες των σκύλων διαλέγουν σκύλους με την ίδια περίπου νοοτροπία. «Θέλω σκύλο για να κάνω τη δουλειά μου» λένε και το εννοούν, δίνοντας έμφαση αποκλειστικά στο εγώ τους. Η σχέση τους με το σκύλο είναι σχέση ιδιοκτησίας και μόνο («δικός μου είναι ο σκύλος και κάνω ότι μου αρέσει»). Δεν υπάρχει συναισθηματισμός παρά μόνο ψυχρός υπολογισμός. Είναι προφανές πως τέτοιοι ιδιοκτήτες δεν «άγουν τον κύνα» αλλά τον εξαναγκάζουν να είναι ένα παθητικά αγόμενο και φερόμενο εργαλείο.

Ο ηγέτης

Ο ιδιοκτήτης ηγέτης βλέπει τη σχέση του με το σκύλο περισσότερο ως συνεργασία παρά ως ιδιοκτησία. Καταλαβαίνει πως για να εξελιχθούν όλα καλά πρέπει και τα δύο μέρη (ο άνθρωπος και το ζώο) να είναι σε αρμονία. Συνεπώς το στοιχείο του εξαναγκασμού είτε απουσιάζει παντελώς, είτε περιορίζεται μόνο σε ορισμένα ζητήματα εκπαίδευσης (αλλά και εκεί ακόμα με ήπιο τρόπο). Ο ηγέτης είναι τέτοιος, διότι δεν ποντάρει στον εξαναγκασμό αλλά στην επιθυμία του σκύλου. Πλάθει το σκύλο σύμφωνα με τις αρετές και τα ελαττώματα του ζώου. Δεν ισοπεδώνει (κατά το περίφημο «όλοι οι σκύλοι ίδιοι είναι») αλλά αναδεικνύει. Δεν σπεύδει να εφαρμόσει «το ίδιο παπούτσι σε κάθε πόδι», αλλά προσπαθεί να κατανοήσει το υλικό με το οποίο θα δουλέψει και να το χειριστεί ανάλογα. Σέβεται όχι μόνο τις βιολογικές ανάγκες του σκύλου του αλλά και το στυλ της φυλής. Η καλή διαβίωση και η προστασία του ζώου είναι για αυτόν σε πρώτη προτεραιότητα και όχι μια «ξεπέτα», ένα αναγκαίο κακό. Αντιλαμβάνεται πως τα αποτελέσματά του θα είναι καλύτερα αν το ζώο επιθυμεί να συμμετέχει στην συνεργασία. Φροντίζει να ενημερώνεται για όλα τα θέματα που αφορούν τον σκύλο (διατροφή, υγεία, εκπαίδευση κ.λπ.) και προσπαθεί πάντα να γίνεται καλύτερος και όχι να μένει προσκολλημένος σε απόψεις του χθες. Δένεται συναισθηματικά με το σκύλο του και εισπράττει την αγάπη αυτή στο πολλαπλάσιο. Χαίρεται μια φέρμα, μια δίωξη, μια καλή φάση σαν μικρό παιδί, δίνοντας περισσότερη σημασία στη δράση του σκύλου και λιγότερη στη κάρπωση. Ναι, αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά «άγουν τον κύνα» και μάλιστα επαξίως.

 

Ο Ξενοφώντας στον «Κυνηγετικό» γράφει πως το κυνήγι -μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων- δημιουργεί στον κυνηγό στρατηγικό νου. Σωστό, αλλά δημιουργείται η απορία: τι στρατό θέλεις να διοικείς; Υποτελείς βαρβάρους, δούλους ή ελεύθερους ανδρείους πολεμιστές. Με άλλα λόγια θέλεις ένα σκύλο που θα σε συντροφεύει παντού γιατί τον έχεις κάνει να το θέλει και θα προσπαθεί να τα δίνει όλα για πάρτη σου ή ένα μέτριο ζώο με ψυχολογία τσίρκου;

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To «SGKmarket.gr» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024»

To «SGKmarket.gr» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024» Άλλη μια επιχείρηση συνυφασμένη με τη φύση και το κυνήγι θα βρίσκεται και φέτος στη μεγάλη γιορτή των κυνηγών,...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ