spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΕκπαίδευσηΗ σημασία του απόρτ

Η σημασία του απόρτ

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Είναι γεγονός, ότι για τους παθιασμένους κυνηγούς, η απόκτηση ενός καλού ισορροπημένου και αποτελεσματικού σκύλου αποτελεί σκοπό ζωής, ο όποιος απαιτεί συνεχή προσπάθεια. Πολύ λίγοι όμως έχουν τις γνώσεις και είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις απαραίτητες θυσίες για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού.

του Θωμά Πετρόχειλου

Είναι επίσης γεγονός, ότι εάν ένας παθιασμένος κυνηγός, ο οποίος έχει την αγάπη, την υπομονή και τις γνώσεις πάρει το χειρότερο κουτάβι από μια γέννα, αφιερωθεί σε αυτό, χωρίς να έχει άλλους πολλούς σκύλους για να διαμοιράζεται η προσοχή του και η προσφορά του προς αυτούς, αυτό το κουτάβι θα γίνει το καλύτερο, το πιο ισορροπημένο και το πιο αποδοτικό σκυλί της γέννας, εάν τα αδέλφια του τα πάρουν άνθρωποι οι οποίοι θα αφιερωθούν λιγότερο σε αυτά.

Σήμερα, έχουμε το πρόβλημα, ότι παρ’ όλο που υπάρχουν καλύτερα ποιοτικά κουτάβια, η ισορροπία τους και κατ΄ επέκταση η αποτελεσματικότητά τους, είναι πολύ κατώτερη, διότι προέρχονται από μεγάλα κυνοτροφεία, των οποίων οι γεννήτορες, έχουν πολλές γενιές να πάνε στο κυνήγι, ώστε να ελεγχθούν τα φυσικά τους προσόντα και κυρίως η ισορροπία τους. Η δε πραγματική επαφή με το άγριο θήραμα είναι ελάχιστη. Δεν μπορεί να γίνει επιτυχημένη εκτροφή κυνηγετικών σκύλων, χωρίς τον αυστηρό κυνηγετικό έλεγχο των φυσικών προσόντων των γεννητόρων. Κανένας δεν μπορεί να κυνηγήσει πραγματικά τους σκύλους του, να τους δώσει την προσοχή και τα θηράματα τα οποία απαιτούνται, έχοντας 20 σκύλους, πόσo μάλλον τα μεγάλα εκτροφεία, των οποίων ο αριθμός των σκύλων που διαθέτουν είναι τεράστιος. Τί κάνει η φύση για να δημιουργήσει τους καλύτερους κυνηγούς και τι έκαναν οι παλαιότεροι κυνηγοί και είχαν καλύτερα αποτελέσματα από εμάς με χειρότερους ποιοτικά σκύλους;

Πριν από κάποια χρόνια καθόμουν στο κτήμα μου και είδα μια αλεπού, η οποία είχε πιάσει μια πέρδικα και την μετέφερε για μεγάλη απόσταση να την πάει στα παιδιά της για να τα εξοικειώσει με το μελλοντικό τους θήραμα. Οι δε παλαιότεροι κυνηγοί, το πρώτο πράγμα που έκαναν αρχίζοντας την εκπαίδευση ενός νέου κουταβιού, ήταν να κόψουν τα φτερά από ένα ορτύκι ή μία πέρδικα να την κρύψουν σε ένα χωράφι και να πάει το κουτάβι να ψάξει το θήραμα να το βρει, να το πιάσει και να τους το φέρει. Η ενέργεια αυτή παρ΄ ολο που φαίνεται απλοϊκή και ίσως επιβλαβής για την μετέπειτα σταθερότητα της φέρμας του κυνηγετικού σκύλου, είναι κεφαλεώδους σημασίας, διότι ελέγχει την αποτελεσματικότητα του κουταβιού, το εξοικειώνει με το μελλοντικό του θήραμα, αποτυπώνει τη μυρωδιά του θηράματος αυτού στον εγκέφαλό του, βελτιώνει την επαφή του κουταβιού με τον κύριό του και τον κάνει αγαπητότερο και κέντρο της έρευνάς του αργότερα. Με τον τρόπο αυτό καταλαβαίνει, ότι ο ιδιοκτήτης του είναι εκείνος ο οποίος θα το οδηγήσει στο θήραμα και είναι εκείνος στον όποιον ανήκει το θήραμα, παραδεχόμενο την ανωτερότητά του και το δικαίωμα της εξουσίας του. Εάν αυτές οι ενέργειες ήταν χρήσιμες τότε, σήμερα είναι απαραίτητες διότι η πλειοψηφία των σκύλων σήμερα, είναι παθιασμένοι με πολύ μικρότερη εξάρτηση από τον κυναγωγό, διεκδικούν το θήραμα για τον εαυτό τους και δεν ελέγχουν την ταχύτητά τους ώστε να γίνουν αποτελεσματικότεροι.

Προσωπικά λειτουργώ ως εξής: Πρώτον από πολύ μικρή ηλικία βάζω τα κουτάβια να ψάξουν, να βρουν και να φέρουν θηράματα, όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας, τα οποία να προέρχονται από μεγάλο δικτυοστάσιο, μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και δεν μυρίζουν κοτετσίλα. Έτσι το κουτάβι παύει να έχει οποιαδήποτε αναστολή με το θήραμα, παθιάζεται περισσότερο, αποτυπώνεται η μυρωδιά στο μυαλό του, ασχολείται πολύ λιγότερο με πεταλούδες και ποντίκια, με προσέχει και με αγαπάει περισσότερο, διότι είμαι αυτός ο οποίος το φέρνω σε επαφή με το αντικείμενο του πόθου του. Σε μεγαλύτερη δε ηλικία κατά την εκμάθηση του απόρτ, βάζω το σκύλο να καθίσει στην άκρη ενός ψηλού τριφυλλιού, πυροβολώ στον αέρα και ρίχνω ένα ορτύκι σε απόσταση 10 μέτρων μπροστά του, από το οποίο έχω βγάλει τα πρώτα 4-5 κοπέα του ενός φτερού, ώστε να μην μπορεί να πετάξει και εφόσον περιμένω ένα λεπτό, μετά δίνω την εντολή του απόρτ στο σκύλο, για να ψάξει να βρει και να φέρει το θήραμα το οποίο του έχω ρίξει. Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο, διότι το ορτύκι αυτό έχει πολύ μικρή αναθυμίαση, τρέχει και κρύβεται και ο σκύλος για να το βρει πρέπει να ελέγξει τον εαυτό του, να γίνει πολύ μεθοδικός και προσεκτικός και να επιμένει να ψάχνει στο συγκεκριμένο σημείο μέχρι να το βρει. Η όλη διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί ότι εκτός του ότι βελτιώνει το απόρτ του σκύλου σε πραγματικές συνθήκες, βελτιώνει και την επαφή με τον κυναγωγό και την γενικότερη έρευνα του σκύλου. Επίσης βελτιώνει την αποτελεσματικότητά του καθώς και την ισορροπία του, ειδικά σε νευρικά παρορμητικά και ανεξάρτητα σκυλιά. Παύει ο σκύλος να έχει αναστολές και φοβίες, βελτιώνεται η ψυχική επαφή με τον ιδιοκτήτη του και δεν έχει πλέον χασίματα κατά την έρευνά του, διότι την προσανατολίζει περισσότερο προς τον ιδιοκτήτη του. Οι καλύτεροι σκύλοι που είχα στη ζωή μου έκαναν ένα εξαιρετικά υποδειγματικό απόρτ. Το να χαθεί ένα πεθαμένο ή τραυματισμένο θήραμα ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

 

Για την τελειοποίηση της άσκησης θα πρέπει να μπορούμε να του δώσουμε εντολή για απόρτ, σε θήραμα το οποίο δεν έχει δει να πέφτει, δηλαδή να το πάρουμε από το αυτοκίνητο και να το πάμε στην περιοχή που έχουμε χάσει ένα θήραμα και να του δώσουμε εντολή να ψάξει να το βρει και να το φέρει. Σαν συμπέρασμα θέλω να επαναλάβω, ότι το απόρτ επιδρά στην ψυχοσύνθεση, την ισορροπία και την αποτελεσματικότητα του σκύλου μας. Χωρίς αυτό δεν θα καταφέρουμε να έχουμε έναν ολοκληρωμένο κυνηγετικό σκύλο.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To «SGKmarket.gr» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024»

To «SGKmarket.gr» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024» Άλλη μια επιχείρηση συνυφασμένη με τη φύση και το κυνήγι θα βρίσκεται και φέτος στη μεγάλη γιορτή των κυνηγών,...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ