spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΗ επιλογή του νεαρού ιχνηλάτη

Η επιλογή του νεαρού ιχνηλάτη

|

Αυτή την εποχή οι λαγοκυνηγοί επιλέγουν τα νεαρά λαγόσκυλα, για τα οποία κάνουν πολλά όνειρα ότι θα ζήσουν μαζί τους συναρπαστικές στιγμές. Το διάστημα αυτό είναι κατάλληλο για να επιλέξουμε τους γεννήτορες από τους οποίους θα αποκτήσουμε το κουτάβι μας.

του Στάθη Καβαθούλη 

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βασιζόμαστε στα λόγια του πωλητή (είτε ιδιώτη είτε επαγγελματία), αντίθετα πρέπει να φροντίζουμε, να βλέπουμε από κοντά τους γεννήτορες, τόσο μορφολογικά, αλλά αν γίνεται και στο κυνήγι, διαμορφώνοντας προσωπική άποψη για το αν ανταποκρίνονται στο στάνταρ της φυλής και κατά πόσο είναι αυτό που επιθυμούμε. Για παράδειγμα το στάνταρ σε μία φυλή όσον αφορά το ύψος μπορεί να είναι 50-60 εκατοστά. Αν ο γεννήτορας είναι 50 εκατοστά θα πρόκειται για ένα μικρόσωμο εκπρόσωπο όσον αφορά τα στάνταρ του, ενώ αν είναι 60 εκατοστά θα είναι μεγαλόσωμος.

Γι’ αυτό λοιπόν πολλές φορές βλέπουμε σκυλιά που ανήκουν στην ίδια φυλή, άλλα να είναι μεγαλόσωμα και άλλα μικρόσωμα. Ευκαιρίας δοθείσης σε αυτό θα ήθελα να πω, ότι λόγω της μορφολογίας του εδάφους της χώρας μας, τα μετριόσωμα σκυλιά και με ελαφριά θα έλεγα κατασκευή είναι τα καταλληλότερα για τους Έλληνες λαγοκυνηγούς. Όμως στα ορεινά μέρη και στα κακοτράχαλα βουνά, τα κοντόσωμα σκυλιά έχουν καλύτερη απόδοση. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη η οποία όμως ταυτίζεται με αυτήν των ανθρώπων της υπαίθρου.

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τα ζώα που βρίσκονται στα ελληνικά βουνά θα δούμε ότι είναι πιο μικρόσωμα σε σύγκριση με άλλες φυλές του ίδιου ζώου που ζουν στο εξωτερικό. Π.χ τα πρόβατα που βρίσκονται στα ψηλά και βραχώδη βουνά της χώρας μας, είναι φυλές ελληνικές και μικρόσωμες. Αντίθετα τα γερμανικά είναι πιο μεγαλόσωμα και απ’ ότι μου έχουν πει φίλοι βοσκοί, δεν ταιριάζουν στα κακοτράχαλα βουνά της χώρας μας γιατί είναι βαριά και πιο δυσκίνητα. Τα ζώα αυτά είναι καλύτερα για σταβλισμό αφού αποδίδουν περισσότερο κρέας.

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας. Τα μετριόσωμα σκυλιά είναι πιο γρήγορα από τα μεγαλόσωμα. Πολλοί πιστεύουν το αντίθετο αλλά δεν είναι έτσι. Όταν πριν από λίγο καιρό είχαν έρθει στην Ελλάδα κάποιοι Νορβηγοί λαγοκυνηγοί, μόλις πήγαμε με τα σκυλιά μου στο βουνό διαπίστωσαν, ότι είναι πιο μικρόσωμα από τις σκανδιναβικές φυλές, αλλά πιο γρήγορα. Τα δικά τους σκυλιά, έχουν πιο ψηλά πόδια γιατί δουλεύουν πολύ μέσα στο χιόνι και αν είχαν κοντά πόδια δεν θα μπορούσαν να περπατήσουν. Τα δικά μας λαγόσκυλα με πιο κοντά πόδια δουλεύουν πιο εύκολα μέσα στα βράχια και κουράζονται λιγότερο. Έκανα αυτή την αναφορά γιατί ο σωματότυπος ενός ιχνηλάτη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία ενός λαγόσκυλου. Πρέπει να ξέρουμε το στάνταρ της φυλής που μας ενδιαφέρει, για να μπορέσουμε να επιλέξουμε από σωστούς γεννήτορες το κουτάβι που θα πάρουμε.

Όταν τα κουτάβια είναι λίγων ημερών η επιλογή είναι ακόμη πιο δύσκολη. Για αυτό είναι καλύτερα να παίρνουμε τον νεαρό ιχνηλάτη στην ηλικία των 2 μηνών περίπου, που σαφώς η εικόνα που μας δίνει είναι καλύτερη. Και πράγματι, όσο μεγαλώνει ένα σκυλάκι, τόσο αρχίζουν να ξεχωρίζουν, για ένα έμπειρο μάτι τα μορφολογικά και κυνηγετικά χαρακτηριστικά του.

Ακόμα όμως και να ξεκινήσει ένα σκυλάκι πολύ γρήγορα, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι το καλύτερο σκυλί της γέννας. Αρκετές φορές έχω δει το σκυλί που θα ξεκινήσει τελευταίο να γίνεται και το καλύτερο. Αυτό όμως το σκυλί που θα μας δείξει από τα πρώτα εκπαιδευτικά, ότι “ανεβαίνει” σιγά σιγά και συνεχώς εξελίσσεται, τότε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Επειδή συνηθίζω τα λαγόσκυλά μου να τα εκπαιδεύω μόνος μου, έχω διαπιστώσει ότι το άριστο λαγόσκυλο από το ξεκίνημά του δείχνει τα προσόντα του. Τις περισσότερες φορές το σκυλί αυτό θα είναι ισορροπημένο και άψογο, πέραν του κυνηγίου και στη γενικότερη συμπεριφορά του.

Αν ένας κυνηγός έχει μια γέννα δικιά του, είναι πιο εύκολο να επιλέξει το καλύτερο κουτάβι, γιατί μπορεί από τη πρώτη στιγμή να παρατηρήσει προσεκτικά όλα τα κουτάβια, βγάζοντας πιο ασφαλή συμπεράσματα. Η καλύτερη δυνατή επιλογή κουταβιού γίνεται, παρατηρώντας ποιο από όλα θα πάει πρώτο στη τροφή του από τη στιγμή που θα απογαλακτιστούν. Άλλο ένα κριτήριο είναι να τα απομακρύνουμε από τη μητέρα τους κάποια απόσταση και να δούμε ποιο θα τη βρει πρώτο. Συνήθως το κουτάβι της γέννας είναι αυτό που θα βγει πρώτο από τη φωλιά και θα αρχίσει να ερεύνα τον χώρο χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα. Άλλο ένα σημείο που πρέπει να δώσουμε προσοχή στην επιλογή μας, είναι τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και οι αναλογίες του κουταβιού, οι οποίες σε διάστημα 7-8 εβδομάδων θα δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα.

Πάμε όμως στην περίπτωση που η γέννα δεν είναι δικιά μας και πρέπει να πάμε αλλού για να επιλέξουμε το κουτάβι μας. Για να επιλέξουμε το κουτάβι που θα πάρουμε πρέπει να πάμε και δυο και τρεις φορές ή αν είναι δυνατόν και περισσότερες για να καταλήξουμε στο καταλληλότερο. Τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πληρεί είναι, οι μορφολογικές του αναλογίες, να είναι θρασύ και θαρραλέο και να μην φοβάται να μας πλησιάσει αν το απομακρύνουμε από τη φωλιά του. Όλα αυτά που αναφέρω μπορεί να μην είναι τόσο εύκολα αλλά είναι απαραίτητα, γιατί αν το κουτάβι δεν είναι αυτό που επιθυμούμε, η απογοήτευση που θα νιώσουμε θα είναι μεγάλη.

Αντίθετα αν μας βγει καλό θα έχουμε ζήσει τη “μαγεία” της επιλογής και επιπλέον θα έχουμε αποκτήσει εμπειρία για τις μελλοντικές μας επιλογές. Σε κάθε περίπτωση είτε επιλέξουμε σωστά είτε όχι, το αποτέλεσμα θα πρέπει να μας προβληματίσει και να αναλυθεί υιοθετώντας τα θετικά και απορρίπτοντας τα αρνητικά της επιλογής μας.

Για να αποφύγουμε όλες τις παραπάνω κακοτοπιές είναι καλύτερα να διαθέτουμε τον δικό μας καθαρόαιμο ιχνηλάτη, να τον ζευγαρώνουμε με κάποιον αντίστοιχο και μέσα από αυτές τις γέννες να βελτιώνουμε την εκτροφική μας προσπάθεια. Στη περίπτωση αυτή γνωρίζουμε τουλάχιστον κατά 50% το υλικό των γεννητόρων και μένει να βρούμε το άλλο 50% που πρέπει να είναι καλύτερο ή τουλάχιστον ίδιο από αυτό που εμείς διαθέτουμε. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση είναι το λαγόσκυλο που πρόκειται να βάλουμε στην αναπαραγωγή να έχει ουσιαστικά προτερήματα και να μην είναι μια μετριότητα, γιατί μόνο έτσι θα βελτιώσουμε και θα εξελίξουμε τις φυλές. Είναι άδικο τόσοι κόποι χρόνων που έχουν κάνει έμπειροι εκτροφείς να καταστρέφονται με άστοχες επιλογές γεννητόρων και τυχαίες γέννες.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ