Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΕκτροφή ΣκύλωνΗ επιλογή αρσενικού στο ζευγάρωμα

Η επιλογή αρσενικού στο ζευγάρωμα

|

- Advertisement -

 

Ένας πραγματικός πονοκέφαλος. Κάθε Άνοιξη ένας “στρατός” κυνηγών-κυνόφιλων, βασανίζεται με αυτό το πρόβλημα. Με ποιόν αρσενικό να ζευγαρώσουν τη θηλυκιά τους;

 

Συζητήσεις μεταξύ σχετικών και λιγότερο σχετικών, προσωπικές απόψεις λιγότερο ή περισσότερο τεκμηριωμένες, αναζητήσεις πληροφοριών από άρθρα, πίνακες αποτελεσμάτων, αναλύσεις κριτών, σχόλια κυνόφιλων, φωτογραφιών σε δράση, αποκαλυπτικών βίντεο που αποκαλύπτουν πτυχές του σκύλου και φυσικά ξεχωριστή θέση στην ψυχή των κυνηγών κατέχουν πάντα οι φωτογραφίες με θηράματα. Οτιδήποτε μπορεί να δώσει μία πληροφορία γύρω από τον υποψήφιο γαμπρό.

- Advertisement -

Πληροφορίες για να εμπλουτίσουν με ουσιαστική γνώση τους κυνόφιλους γύρω από τον αρσενικό και άλλες φορές απλώς για να χαϊδέψουν τα αυτιά του κάθε ιδιοκτήτη θηλυκιάς και να ταΐσουν τις αυταπάτες του. Όλα μέσα στο παιχνίδι.

Διαχρονικά έχει χυθεί άφθονο μελάνι για την αξία της θηλυκιάς στην εκτροφή. Έχει σχεδόν θεοποιηθεί η συμμετοχή της στην παραγωγή σπουδαίων σκύλων. Όχι άδικα… Όμως μέσα στην κουβέντα αυτή, πολλές φορές παραγνωρίζεται ο ρόλος και η συμμετοχή του αρσενικού που κάποιες φορές είναι ακόμα σημαντικότερος.

Είναι γεγονός, ότι οι σπουδαίες θηλυκές εξασφαλίζουν μία σημαντική εκτροφή. Μόνο όμως ένας σπουδαίος αρσενικός μπορεί να εξασφαλίσει και να βελτιώσει την πορεία μιας φυλής. Ο λόγος απλός. Η παρέμβαση ενός σκύλου-γενάρχη στη δημιουργία πολλών και σημαντικών απογόνων είναι υπερπολλαπλάσια ακόμα και από την σημαντικότερη θηλυκιά στην ιστορία της φυλής. Όλα είναι θέμα αριθμών. Η δυναμική της παρέμβασης στην αναπαραγωγή ενός σημαντικού αρσενικού, είναι συντριπτικά μεγαλύτερη. Σε ένα μόλις έτος μπορεί να εξελίξει (ή να καταστρέψει) τη φυλή τόσο πολύ, που ακόμα και το καλύτερο θηλυκό θα χρειαζόταν δεκάδες ζωές για το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι οι φυλές ιστορικά ‘σημαδεύονται’ κυρίως από θρυλικά αρσενικά και σπανίως (έως ποτέ) από αντίστοιχα θηλυκά.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αποδοθεί η δέουσα προσοχή στην αναζήτηση του κατάλληλου αρσενικού για την κάθε θηλυκιά. Εδώ, παρότι το ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τον αρσενικό, την αφετηρία της αναζήτησης την θέτει η υποψήφια θηλυκιά. Δεν τίθεται θέμα καταλληλότητάς της ή όχι. Άλλωστε είναι γνωστό, ότι ‘δεν υπάρχει κατάλληλος αρσενικός για ακατάλληλη θηλυκιά’. Για την οικονομία λοιπόν του θέματος θα θεωρηθεί, ότι ο κάθε ιδιοκτήτης μιας σκύλας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες αξιολογήσεις για την αξία της θηλυκιάς του.

Η απλή αναζήτηση ενός καλού αρσενικού δεν αρκεί. Η έρευνα πρέπει να ξεκινάει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θηλυκιάς. Δυνατά και αδύνατα σημεία τόσο στο μορφολογικό όσο και στο εργασιακό πεδίο. Αφού είναι πλήρως ‘χαρτογραφημένη’ η νύφη, στην συνέχεια τίθενται οι στόχοι από τον εκτροφέα. Που βρίσκεται σήμερα και που επιθυμεί να φτάσει αύριο μέσα από αυτή την επιλογή του. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι οι στόχοι που θέτει ο κάθε ιδιοκτήτης θηλυκιάς, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Από αυτό και μόνο προκύπτει ότι τυποποιημένες λύσεις του τύπου ‘ο τάδε σκύλος είναι σπουδαίος’ -γενικώς και αορίστως- είναι μάλλον ατελέσφορες.

Λεπτομερή καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που ενδιαφέρουν κυρίαρχα να διατηρηθούν ή και να ενισχυθούν. Τύπος, έκφραση, κατασκευή, σωματοδομή, μανδύας, μηχανική, ποιότητα, μυαλό, πάθος, πόντος, αποτέλεσμα κ.α. Όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν να αξιολογηθούν, τόσο ασφαλέστερη είναι αναζήτηση. Αυτός πρέπει να είναι ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η έρευνα γύρω από τον επιβήτορα.

Αφού εντοπισθούν οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τότε μία έρευνα γύρω από το γενεαλογικό τους δέντρο είναι απαραίτητη. Πάντοτε ένα σκύλος με ένα συμπαγές πεντιγκρί που ‘πατάει’ σε μία σταθεροποιημένη γραμμή αίματος, συγγενική με της θηλυκιάς,δίνει αυξημένες πιθανότητες για ένα πιο προβλέψιμο αποτέλεσμα. Αντίθετα ένας άλλος αρσενικός, με ένα ‘άστατο’ πεντιγκρί ή με μία εντελώς διαφορετική γραμμή αίματος με την σκύλα, αυξάνει σημαντικά την αβεβαιότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστεί αυτομάτως ως επιλογή. Κάθε άλλο. Αν η έρευνα δείξει ότι υπάρχουν κάποια σημαντικά παιδιά του από διαφορετικές θηλυκές,τότε διεκδικεί επάξια μία υποψηφιότητα.

Τέλος στοιχεία συμπληρωματικά, όπως η προσβασιμότητα στο αρσενικό σκύλο καθώς και το κόστος αυτής, είναι παράμετροι που σε κάθε περίπτωση παίζουν τον ρόλο τους και κατευθύνουν τις επιλογές. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπαίνουν στην κορυφή της λίστας των χαρακτηριστικών που ελέγχονται. Σαφέστατα, μεταξύ δύο σκύλων που υπηρετούν σε υψηλό επίπεδο τη φυλή που ανήκουν και ταυτόχρονα πληρούν τα κριτήρια που επιθυμεί ο κάθε εκτροφέας, τότε η ευκολότερη πρόσβαση είτε χωροταξικά είτε κοστολογικά μπορεί να ληφθεί υπόψη. Όμως καμία επιλογή δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει εκεί. Η διαφύλαξη της κάθε φυλής είναι θεμελιώδης υποχρέωση του κάθε σοβαρού κυνόφιλου. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί απλή πρόφαση και όχι κυνοφιλία.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλεια κάννη… απλά δεν υπάρχει

Στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη κάννη απάντηση δεν υπάρχει... Αν υπάρχει είναι από κάποιους, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους προτείνουν, επιλέγουν,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
29 ° C
30.7 °
26.4 °
50 %
1.3kmh
0 %
Σα
35 °
Κυ
34 °
Δε
33 °
Τρ
30 °
Τε
26 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ