spot_img
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΕπιδιώξεις στο ταίριασμα του “ζευγαριού”...

Επιδιώξεις στο ταίριασμα του “ζευγαριού”…

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Η απαρίθμηση των προϋποθέσεων που πρέπει να υπάρξουν, για να συνεργασθούν και να αποδώσουν μαζί δύο λαγόσκυλα…

 

Ένα καλό “ζευγάρι” λαγόσκυλων είναι γεγονός ότι προσφέρει… αριθμητικό όφελος στην εξερεύνηση των ιχνών, πιο γρήγορα ξεφωλιάσματα, και μια πιο αποτελεσματική πίεση στο λαγό, όταν πια έχει αρχίσει η φάση της καταδίωξης.

 

Η αρμονία…

 

Ωστόσο, για να υπάρξουν όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, το “ζευγάρι” πρέπει να είναι πραγματικά καλό και “δεμένο” αρμονικά μεταξύ του.
Και όταν μιλάμε για “ζευγάρι” στον κόσμο των λαγόσκυλων δεν αναφερόμαστε σε αρσενικό – θηλυκό, αλλά για δυο σκύλους που δουλεύουν μαζί, ανεξάρτητα από το φύλο τους…

 

Η… ελληνική εξαίρεση!

 

Αυτονόητο είναι ότι, για να έχουμε ένα καλό ζευγάρι, και τα δύο σκυλιά θα πρέπει να είναι προικισμένα με καλά ατομικά προσόντα… Το να βάζει κανείς έναν άριστο ιχνηλάτη μαζί με έναν ανίκανο, δεν σημαίνει φυσικά ότι έχει δημιουργήσει ένα “ζευγάρι”!
Στην Ελλάδα, βέβαια, το ταίριασμα του ζευγαριού δεν υπακούει στους κανόνες που ακολουθούνται στις άλλες χώρες… Εδώ το ζευγάρι μπορεί να αποτελείται από ημίαιμους σκύλους, ή από ένα Γιούρα με έναν Ελληνικό Ιχνηλάτη, ή από ένα σκύλο της Γασκώνης και ένα Ιταλικό Σεγκούτζι.

 

Ασυμφωνίες χαρακτήρων

 

Δεν μπορεί να στοιχηματίσει κανείς ότι αυτά τα ανόμοια “ζευγάρια” δεν θα αποδώσουν στο κυνήγι του λαγού, ωστόσο η παντελής έλλειψη ομοιομορφίας στον τρόπο της εργασίας, το πιθανότερο είναι να δημιουργεί και ασυμφωνία… χαρακτήρων κατά της διάρκεια της δουλειάς.
Δυο σκύλοι διαφορετικοί στο μέγεθος και στο εργασιακό πρότυπο, σχεδόν σίγουρα θα προκαλούν σύγχυση ο ένας στον άλλο, καθυστερήσεις στην ιχνηλασία, και μεγάλες διαφορές στις μεταξύ τους αποστάσεις κατά την καταδίωξη.

 

Σκύλοι – “συμπλήρωμα”

 

Ωστόσο, αυτοί που πραγματικά ξέρουν από λαγόσκυλα, καταφέρνουν να “ταιριάζουν” τα σκυλιά τους με πολλούς τρόπους. Όταν π.χ. σε ένα ζευγάρι ιχνηλατών ο ένας σκύλος έχει μεγαλύτερη κλίση στο ξεφώλιασμα και μικρότερη στην καταδίωξη, ο άλλος σκύλος που τοποθετείται δίπλα του θα πρέπει να είναι εξπέρ στην καταδίωξη.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

 

Ο χρυσός κανόνας, δηλαδή, είναι να συνταιριάζουμε με τον καλύτερο τρόπο τα προσόντα και των δυο σκύλων, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο… Δυστυχώς, η φύση δεν χαρίζει μόνο πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα! Και είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε να δημιουργούμε “ζευγάρια” σκύλων με τα ίδια προβλήματα…
Σκεφθείτε π.χ. το ενδεχόμενο και τα δυο σκυλιά να είναι επιρρεπή στην αλεπού ή στο ζαρκάδι. Το μεγαλύτερο ποσοστό του εθνικού εδάφους, θα αποτελούσε για εσάς μια… απαγορευμένη περιοχή!

 

Διπλασιάζοντας… το πρόβλημα

 

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα και τα δύο σκυλιά να έχουν μια αποστροφή για το πυκνό, ή να έχουν τις ίδιες ατέλειες στο τελικό ξεφώλιασμα, ή και τα δυο σκυλιά να είναι τελείως “βουβά”, ακόμα και αν ο λαγός τρέχει μπροστά τους σε απόσταση οπτικής επαφής…
Ένα προτέρημα πολλαπλασιασμένο επί δυο, μόνο σπάνια…διπλασιάζει την αποτελεσματικότητα!
Αντιθέτως, ένα ελάττωμα που είναι κοινό και στα δυο σκυλιά του “ζευγαριού”, τριπλασιάζει και τετραπλασιάζει το πρόβλημα!

 

Η “ιεραρχία”

 

Επίσης, ένα “ζευγάρι” που αποτελείται από αρσενικό και θηλυκό λαγόσκυλο, παρουσιάζει λιγότερα προβλήματα από το εάν επρόκειτο για σκυλιά του ίδιου φύλου. Και αυτό γιατί το αρσενικό και το θηλυκό δεν ανταγωνίζονται στο ίδιο ιεραρχικό επίπεδο…
Μια θηλυκιά, έστω και με ισχυρό χαρακτήρα, δεν δημιουργεί… ψυχολογικές “ενοχλήσεις” σε ένα αρσενικό με νορμάλ χαρακτήρα.
Όταν, όμως, πρόκειται για δυο αρσενικούς σκύλους, είναι σημαντική η ιεραρχική θέση των δυο μελών του “ζευγαριού”!

 
Το κριτήριο της διαφοράς ηλικίας

 

Η ηλικία των σκύλων, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο: ένας ιχνηλάτης 3 ετών και ένας 5 ετών, είναι μια καλή επιλογή. Ένας σκύλος, όμως, 2 χρονών και ένας 8 χρονών δεν θα “δέσουν” μεταξύ τους, όσο καλοί κι αν είναι. Δυο ηλικιωμένοι σκύλοι με τις ίδιες πάνω κάτω εμπειρίες, κάνουν ένα αποδοτικό “ζευγάρι”: κυνηγάνε με τον ίδιο ρυθμό και ο κυνηγός ξέρει πολύ καλά πόσο και που μπορούν να αποδώσουν, οπότε προσαρμόζει ανάλογα τα σχέδια και τις προσδοκίες του. Χωρίς αμφιβολία ο ένας πρέπει να “διατάζει” και ο άλλος να υπακούει, αλλά ο πιο κυριαρχικός πρέπει να είναι τόσο έξυπνος, ώστε να καταλαβαίνει και να συνεργάζεται όταν ο άλλος σκύλος ξέρει κάτι περισσότερο για τα “κόλπα” του λαγού…

 

“Αντιπάθειες” & ανταγωνισμοί

 

Όταν το “ζευγάρι” αποτελείται από δυο σκύλες, να έχετε υπόψη ότι οι “αντιπάθειες” ανάμεσα στα θηλυκά σκυλιά, είναι… συχνότερες απ’ ότι στα αρσενικά. Συχνά, δηλαδή, δυο αρσενικά επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους στο κυνήγι, απ’ ότι δυο θηλυκές που έχουν μεταξύ τους “λογαριασμούς” από το κουμάσι τους…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι, αρκούδες και τσακάλια…

Λύκοι, αρκούδες και τσακάλια... Τα ορατά προβλήματα όλοι είμαστε σε θέση να τα δούμε. Με τα αόρατα τί γίνεται; Αυτό που σίγουρα μπορούμε να δούμε είναι...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ