Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΝτόκο Αρτζεντίνο: Άλλο πάμπας, άλλο ελληνικό πυκνό…

Ντόκο Αρτζεντίνο: Άλλο πάμπας, άλλο ελληνικό πυκνό…

|

 

Το Ντόκο Αρτζεντίνο είναι σιωπηλός κυνηγός, που δεν τρομάζει το θήραμα, αλλά το αιφνιδιάζει. Όταν το αγριογούρουνο εντοπιστεί -είτε από το Ντόγκο, είτε από κάποιον ιχνηλάτη που συνοδεύει την αγέλη – το Ντόγκο κάνει την έφοδό του. Αυτά στην Αργεντινή, γιατί στην Ελλάδα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά

 

Κείμενο: ΝΙΚΟΣ ΤΖΙΑΝΙΔΗΣ 

- Advertisement -

Στα βουνά των ευρυτανικών Αγράφων, το κυνήγι δεν είναι απλά μια ερασιτεχνική ενασχόληση, είναι τρόπος ζωής για κάποιους, είναι η ίδια η ζωή για κάποιους άλλους, ας τους χαρακτηρίσουμε: τους πιο φανατικούς. Και κει πάνω στα βουνά των Αγράφων δεν κυνηγούν τίποτε άλλο με πάθος περίσσιο, όσο τον αγριόχοιρο.

Τα σκυλιά στο κυνήγι του γουρουνιού, παίζουν ρόλο πρωταγωνιστικό και ουσιώδη. Δίχως καλό σκυλί, αγριογούρουνο δεν βγάζεις, λένε κι έχουν δίκιο. Κάποτε, ένας από τους μετανάστες, που φύγαν για να βρουν καλύτερη τύχη, από το να προσπαθούν να καρπίσουν την άγονη και γρανιτένια γη, γύρισε κουβαλώντας μαζί του ένα σκυλί Ντόγκο Αρτζεντίνο.

«Σας έφερα το σκυλί – εργαλείο, που θα μας φέρνει τα γουρούνια στο στόμα», είπε κομπάζοντας και συγκρατώντας ένα χαμόγελο αυταρέσκειας, για να μην παρεξηγηθεί…

Το σκυλί ήταν εντυπωσιακό. Ολόλευκο, ρωμαλέο, με βλέμμα άγριο σπινθηροβόλο. Χρειάστηκε κάποιο χρόνο προσαρμογής και ένα ξημέρωμα στάθηκε υπερήφανο και επιβλητικό πλάι στα σκεβρωμένα, τα ακαθορίστου φυλής και προέλευσης σκυλιά, τα χιλιοτραυματισμένα στις μάχες με τα γουρούνια όμως, τους βετεράνους του πολέμου με τα βαθειά χαραγμένα παράσημα στο κορμί τους από τα δόντια του κάπρου.

Μαύρη… πέτρα

Το κυνήγι άρχισε κι ο Ντόγκο, (Μπιάνκο τον έλεγαν) έφυγε φουριόζος και αναστατωμένος και κανείς δεν τον ξαναείδε! Ο Μπιάνκο, έριξε μαύρη πέτρα πίσω του… Επί μέρες το σκυλί αναζητήθηκε μάταια. Ο Ντόγκο πήρε το δρόμο για την Αργεντινή, έλεγαν περιπαικτικά οι ντόπιοι, σιγά όμως για να μην ακούσει ο ταλαίπωρος μετανάστης.

Ένα βράδυ από εκείνα που ο Θεός στοιχηματίζει με το διάβολο πόσο χιόνι μπορεί να ρίξει σε μια ώρα μέσα, το καφενείο του χωριού ζεσταινόταν από ιστορήσεις και φιλοσοφίες.

Κι εκεί ακούστηκε η κουβέντα: «… για τα ελληνικά εδάφη δεν κάνουν σκυλιά σαν το Ντόγκο ή σαν τα Μπλαντχάουντ ή κάτι άλλα που μοιάζουν με λυγισμένες μπετόβεργες (τα Μπορζόι ή τα Γκρεί Χάουντ υπονοούν). Για τα βουνά της Ελλάδας ο ελληνικός ιχνηλάτης (ο γκέκας) είναι ο τετρακίνητος και όλα τα παράγωγα του… Ποιος Ντόγκο;» Με αφορμή μια είδηση που έφθασε από την Ιταλία, τον περασμένο μήνα, θυμηθήκαμε την ιστορία του Μπιάνκο, που χάθηκε σαν λευκός καπνός στα ελάτια των Αγράφων.

Η είδηση έλεγε:  «Η εισαγγελία του Ουρμπίνο, απεύθυνε κατηγορίες εναντίον επτά ιδιοκτητών των, ιδιαίτερα επιθετικών σκύλων της ράτσας ντόγκο, μετά από έρευνες που κράτησαν έξι μήνες. Η επιχείρηση των αρχών ξεκίνησε μετά από έφοδο της αγροφυλακής σε μια φάρμα στην περιφέρεια του Πέζαρο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ιταλία». Οι γείτονες εκπαίδευαν τα σκυλιά για κυνομαχίες!

Με όμορφη κορμοστασιά

Αυτά στην Ιταλία, γιατί στην Ελλάδα τα Ντόγκο ήρθαν κυρίως για την ομορφιά, την κορμοστασιά τους και το λευκό αρχοντικό τους χρώμα που θυμίζει σπίτι στη χώρα της Σερίφου…

Κάποια στοιχεία για την φυλή αυτή είναι ενδιαφέροντα: Το Ντόγκο Αρτζεντίνο είναι η μοναδική επίσημα αναγνωρισμένη φυλή σκύλων της Αργεντινής και δημιουργήθηκε για το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων (αγριόχοιρο, και πούμα!) από τον Dr. Antonio Nores Martinez το 1928. Ο κορμός του είναι δυνατός και λίγο μακρύτερος απ’ ότι το ύψος στο ακρώμιο, ενώ χαρακτηρίζεται από βαθύ και φαρδύ θώρακα. Η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) αναγνώρισε την φυλή στην συνεδρίασή της στις 31 Ιουλίου του 1973.

Ο Ντόγκο δεν κλαφουνάει

«Στο κυνήγι ο τρόπος που δουλεύουν είναι εντυπωσιακός. Κινούνται στον κυνηγότοπο σιωπηλά, «παγανίζοντας» και καλπάζοντας ανοιχτά, ψάχνοντας το θήραμα χωρίς να ντοριάζουν. Ο Ντόγκο δεν κλαφουνάει. Είναι σιωπηλός κυνηγός, που δεν τρομάζει το θήραμα, αλλά το αιφνιδιάζει. Όταν το αγριογούρουνο εντοπιστεί -είτε από το Ντόγκο, είτε από κάποιον ιχνηλάτη που συνοδεύει την αγέλη – το Ντόγκο κάνει την έφοδό του! Τα λευκά σκυλιά της αργεντινής δουλεύουν σε μικρές ομάδες, δύο έως τέσσερα ή έξι σκυλιά μαζί. Η μεγάλη τέχνη του Ντόγκο είναι να αποφύγει τα χτυπήματα του θηράματος, εξαντλώντας το ζώο με συνεχείς ελιγμούς και επιθέσεις, μέχρις να βρει την ευκαιρία για το καίριο χτύπημα. Τα Ντόγκο συλλαμβάνουν τις περισσότερες φορές τους αγριόχοιρους, από τα αυτιά ή τα σαγόνια. Το κράτημα αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά, ώστε να δώσει στο κυνηγό τον χρόνο για να δώσει το τελικό χτύπημα. Αν το ζώο είναι μικρό, είναι πιθανό τα σκυλιά να το καταβάλουν επί τόπου, χωρίς τη συμμετοχή του κυνηγού…»

Αυτά είναι τα γενικά στοιχεία, που όμως έχουν να κάνουν με τα επίπεδα εδάφη, τους κάμπους της Αργεντινής, τις πάμπας. Στον τόπο τους, τα Ντόγκο είναι δημοφιλή και αποτελεσματικά στο κυνήγι. Στην Ελλάδα και στους τόπους όπου απαντάται ο αγριόχοιρος – γιατί πούμα δεν έχει εμφανιστεί ακόμη – το Ντόγκο δεν μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τα στάνταρ του.

«Άντε να φύγει το γουρούνι μέσα στις χαράδρες και στα ελάτια και ο Ντόγκο να τον κυνηγήσει, θα σκάσει!», έλεγε έμπειρος αρχηγός ομάδας γουρουνάδων από την Πελοπόννησο, όπου τα βουνά είναι πιο «μαλακά» και ήπια από τα ευρυτανικά ή τα ηπειρώτικα.

Για φύλακας και συντροφιά

Ο Μένιος Σιόγκας, λάτρης της φυλής του Ντόγκο Αρτζεντίνο, προσπάθησε να δοκιμάσει το σκυλί του στη δίωξη του αγριόχοιρου, δίχως αποτέλεσμα όμως.

«Κουράστηκε γρήγορα·όταν τα άλλα σκυλιά σιγανά και σταθερά ιχνηλατούσαν, αυτός κάλπαζε με πάθος και όταν σηκώθηκαν τα γουρούνια τα καταδίωξε για αρκετό χρόνο, αλλά δεν κατάφερε να πιάσει κάποιο. Δεν τον ξαναδοκίμασα στο γουρούνι. Τον κρατάω για φύλακα και συντροφιά», λέει ο ιδιοκτήτης της Αϊνέ που την χαρακτηρίζει έντονη προσωπικότητα και τάση κυριαρχίας απέναντι σε άλλα σκυλιά.

«Με τους ανθρώπους είναι ήρεμο και δοτικό, λέει ο Μένιος, με τα άλλα σκυλιά όμως επιθετικό. Το κράτησα για φύλακα. Δεν το αλλάζω», καταλήγει. 

Υγεία και φροντίδα

Ένα ποσοστό περίπου στο 10% των Ντόγκο Αρτζεντίνο γεννιούνται κωφά. Επίσης, είναι επιρρεπή σε εγκαύματα από τον ήλιο, ενώ κάποιοι σκύλοι μπορούν να παρουσιάσουν μια ευαισθησία σε δερματικές παθήσεις. Τα ποσοστά δυσπλασίας στο ισχίο δεν θεωρούνται υψηλά για μια τόσο μεγαλόσωμη φυλή. Το Ντόγκο Αρτζεντίνο είναι δραστήριος και αθλητικός σκύλος. Χρειάζεται έντονη καθημερινή άσκηση και θα πρέπει να εκτονώνεται επαρκώς ώστε να μην κάνει ζημιές στο σπίτι.

Οι διεστραμμένοι ιδιοκτήτες που επιδίδονται σε παράνομες κυνομαχίες, για την ώρα στην Ελλάδα προτιμούν τα Πίτμπουλ, τα Ντόγκο αρέσουν για το χρώμα τους…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσωπο με πρόσωπο αγριογούρουνο και λυκόσκυλο στη Λαμία – Βίντεο

Πρόσωπο με πρόσωπο αγριογούρουνο και λυκόσκυλο στη Λαμία Καθημερινές οι συναντήσεις με τους τετράποδους «θαμώνες» στο Ισιαδάκι και στον Άγιο Λουκά Λαμίας. «Μούρη με μούρη» με...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,930ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
26 ° C
27.2 °
21.6 °
25 %
3.6kmh
0 %
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
34 °
Πα
33 °
Σα
25 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ