spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕκπαίδευσηΕκπαίδευση ΚουταβιούΔιαλέγοντας κουτάβι για μπεκατσόσκυλο

Διαλέγοντας κουτάβι για μπεκατσόσκυλο

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Από τη στιγμή που η επιλογή των γεννητόρων έγινε, και με σωστό τρόπο, το πρώτο μεγάλο βήμα ολοκληρώθηκε και η προσμονή δεν είναι άλλη από το πολύ πιθανό σενάριο τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα κουτάβια της γέννας να είναι άνω του μετρίου. Όμως, αν κάποιος επιζητά το καλύτερο της γέννας, θα πρέπει να περιμένει…

Όλοι οι μεγάλοι εκτροφείς με τους οποίους έχω μιλήσει και σίγουρα έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τη δική μου, όπως ο Scipioni, ο Francini, ο Rovini, ο Fabbri, o Marelli, ο Della Torre, είχαν την ίδια ακριβώς άποψη:

  • Είναι σχεδόν αδύνατο να επιλέξεις το καλύτερο κουτάβι μιας γέννας σε πολύ μικρή ηλικία.

Γι’ αυτό η καλύτερη λύση είναι να τα κρατήσουμε όλα μέχρι κάποια ηλικία (10-12 μηνών), δίνοντας τους ίσες ευκαιρίες. Αυτό βέβαια δεν είναι εφικτό για όλους και προϋποθέτει χώρο, χρόνο, χρήμα και γνώση. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Αν πάλι δεν είμαστε εμείς οι εκτροφείς, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί πρέπει να επιλέξουμε ένα μόνο κουτάβι από μια ολόκληρη γέννα, αν φυσικά, υπάρχει δυνατότητα επιλογής. Αν όχι, βασιζόμαστε απλά στη ποιότητα και την ικανότητα των γονέων, τους οποίους πρέπει να γνωρίζουμε καλά κι από εκεί και πέρα ελπίζουμε η τύχη να είναι… σύμμαχός μας.

Όχι… γουρουνάκι στο σακί

Αυτό που σίγουρα δεν αρκεί, είναι το άκουσα ή το μου είπαν. Πρέπει να έχουμε ιδία άποψη, να έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προσόντα των γονέων, αν και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Δυστυχώς, σπάνια μπορούμε να εμπιστευτούμε τη γνώμη του επαγγελματία εκτροφέα, ο οποίος ακόμα κι αν έχει ξεχωρίσει κάποιο κουτάβι, το πιο πιθανό είναι ότι δε θα το προτείνει σε εμάς, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να πάρουμε από επαγγελματία καλό κουτάβι. Υπάρχει όμως και η εναλλακτική των ερασιτεχνικών εκτροφείων, αλλά και των διαφόρων κυνόφιλων κυνηγών, οι όποιοι κάποια στιγμή αποφασίζουν να κάνουν ένα επιλεγμένο ζευγάρωμα, όχι για να πουλήσουν, αλλά για να βγάλουν τα μελλοντικά τους μπεκατσόσκυλα. Από αυτούς, λοιπόν, μπορεί κάποιος να πάρει ένα πραγματικά καλό σκυλάκι, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να τα κρατήσουν όλα. Μπορούμε όμως να στηριχτούμε σε κάποια χαρακτηριστικά; Ή μάλλον ας το πάρουμε αντίστροφα.

Ελαττώματα και αποκλεισμός

Ποια είναι εκείνα τα ελαττώματα τα οποία πρέπει να μας «οδηγήσουν» στον αποκλεισμό ενός κουταβιού; Καταρχήν τα σκελετικά προβλήματα. Οι δυσπλασίες, ραιβογωνίες, βλαισογωνίες, προγναθισμός κ.ά., τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν, ειδικά σε νεαρή ηλικία. Τα παραπάνω ελαττώματα δεν επηρεάζουν αρνητικά μόνο τη μορφολογία του σκύλου, αλλά και τη λειτουργικότητά του (εκτός του προγναθισμού) και κυρίως την αντοχή του. Έπειτα έρχονται τα τυχόν προβλήματα χαρακτήρα. Όπως για παράδειγμα οι φοβίες (ανθρωποφοβία, κροτοφοβία), οι οποίες διακρίνονται ευκολότερα, και σίγουρα θα δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον, τόσο στην εκπαίδευσή του, όσο και στις κυνηγετικές του επιδόσεις. Αν τώρα τα κουτάβια (ή το κουτάβι) προς επιλογή δεν έχουν κάποιο από τα παραπάνω ελαττώματα ώστε να τα αποκλείσει ο κάθε ενδιαφερόμενος, αξίζει τον κόπο να τους ρίξει μία πιο προσεκτική ματιά. Στο δάσος θέλουμε ένα σκύλο δυνατό με νοοτροπία, ο οποίος να είναι ανεξάρτητος, να παίρνει πρωτοβουλίες και φυσικά να βρίσκει μπεκάτσες. Το τελευταίο βέβαια δεν μπορούμε να το απαιτήσουμε από ένα κουτάβι, αν δούμε όμως ένα σκυλάκι ζωηρό, ατρόμητο, περίεργο, το οποίο επιβάλλεται στα αδέλφια του, που του αρέσει να ανακαλύπτει και να  εξερευνά καθετί καινούργιο, πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.

Προσωπικά δε πιστεύω σε φέρμες σε στημένα θηράματα ή στο φτερό με το καλάμι. Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί προγνωστικό παράγοντα της μετέπειτα εξέλιξης ενός κουταβιού, το αν θα φερμάρει ή όχι ένα στημένο θήραμα, πολύ δε περισσότερο σ’ ένα φτερό. Το θέμα μας είναι να βρίσκει μπεκάτσες. Το ότι θα τις φερμάρει, εφόσον τις βρει πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Η σημασία της πρωιμότητας

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στην επιλογή ενός κουταβιού είναι η πρωιμότητά του. Προαπαιτούμενο για πολλούς, σημαντική κατά τη γνώμη μου, αλλά όχι απολύτως ενδεικτική για τις μελλοντικές κυνηγετικές ικανότητες του σκύλου. Έχω δει κουτάβια τα οποία σε πολύ νεαρή ηλικία έδειχναν πολύ καλά στοιχεία και υπόσχονταν πολλά να μην έχουν την ανάλογη συνέχεια και εξέλιξη, και άλλα που ενώ έδειχναν πως δεν έχουν λαμπρό μέλλον, ξαφνικά να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να γίνονται εκπληκτικά μπεκατσόσκυλα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται υπομονή. Μεταξυ δύο σκύλων, όμως, που ο ένας είναι πρώιμος και ο άλλος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αν πρέπει να διαλέξουμε, θα επιλέξουμε τον πρώτο.

Άφησα τελευταία τη μορφολογία καθαρά σαν ομορφιά και όχι ως λειτουργικότητα στη κίνηση, παρόλο που για πολλούς έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Προσωπικά μόνο μεταξύ δύο ισάξιων κουταβιών θα διάλεγα το πιο όμορφο. Αν το λιγότερο όμορφο ήταν το πιο καλό θα το επέλεγα χωρίς ενδοιασμούς. Όσο για το στυλ ή την ποιότητα, αυτή έχει να κάνει περισσότερο με τη ψυχή και πολύ λιγότερο με την κατασκευή.

Η τιμή, τιμή δεν έχει…

Όσο για την τιμή… δεν παίρνεις πάντα αυτό που πληρώνεις. Βέβαια τελευταία, λίγο, πολύ, όλοι έχουν ρίξει τις τιμές τους. Σίγουρα τα κουτάβια τα οποία προέρχονται από πρωταθλητές αγώνων κοστίζουν παραπάνω γιατί και ο εκτροφέας, τις περισσότερες φορές, έχει πληρώσει ακριβά την επίβαση. Αν όμως θέλουμε ένα κουτάβι από μία συγκεκριμένη γέννα, τότε καλό θα είναι να το θεωρήσουμε ως επένδυση για το μέλλον και να κάνουμε την οικονομική θυσία. Σε κάθε περίπτωση, αποκτώντας ένα κουτάβι ξεκινάει μία περιπέτεια με άγνωστη κατάληξη και στην οποία εκτός από χρήματα πρέπει να επενδύσουμε χρόνο και κόπο!

Καλή επιτυχία, λοιπόν… 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη – Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη - Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή Η σορός της βρέθηκε στο κρεβάτι της - Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση Συναγερμός έχει σημάνει...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ