Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΜπεκάτσα: Η κυνηγετική τέχνη σε όλο της το μεγαλείο

Μπεκάτσα: Η κυνηγετική τέχνη σε όλο της το μεγαλείο

|

- Advertisement -

 

Το κυνήγι της μπεκάτσας με σκυλί φέρμας είναι η κυνηγετική τέχνη σε όλο της το μεγαλείο, καθώς χαρακτηρίζεται από ένα έντονο πνεύμα αναζήτησης και κατάκτησης, που προβάλει σε πρώτη θέση την εργασία του σκύλου.

Η μπεκάτσα είναι ένα γοητευτικό πλάσμα, το οποίο, με το μυστήριο που το περιβάλει, το περιβάλλον που ζει και την μορφολογία του, είναι φυσικό να έχει πολυάριθμους θαυμαστές. Το κυνήγι της είναι μεταξύ των πιο ωραίων και δύσκολων και αυτός είναι ο λόγος που όποιος το εξασκεί με μία κάποια σταθερότητα, τείνει να εξειδικευτεί. Πράγματι, μόνο με την εξειδίκευση επιτυγχάνονται καλά αποτελέσματα τα οποία στέφονται από τη τεράστια συγκίνηση που νιώθουμε τη στιγμή που κρατάμε στα χέρια μας την αγαπημένη μας βασίλισσα. Η πιο διαδεδομένη τεχνική κυνηγιού στη χώρα μας,είναι εκείνη που βασίζεται στη βοήθεια του σκύλου φέρμας. Αυτή η μορφή κυνηγιού είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, η κυνηγετική τέχνη σε όλο της το μεγαλείο, καθώς χαρακτηρίζεται από ένα έντονο πνεύμα αναζήτησης και κατάκτησης, που βλέπει σε πρώτη θέση (πέρα από τη γνώση των συνηθειών της μπεκάτσας και του περιβάλλοντος στο οποίο κυνηγιέται) την εργασία του σκύλου. Είναι, αυτός ο σκύλος, ο οποίος, χάρη στην ικανότητα και στην εμπειρία του, θα μας οδηγήσει στη συνάντηση, που για μερικούς μένει μόνο ένα όνειρο.

Αδύνατο χωρίς σκύλο

Το να ψάχνεις μία μπεκάτσα χωρίς σκύλο είναι σχεδόν αδύνατο. Η ευφυΐα της στο να ξεφεύγει, το χρώμα της που της προσφέρει τέλειο μιμητισμό και το περιβάλλον της, το οποίο συνήθως είναι πυκνό, την καθιστούν αόρατη ακόμα και σε ένα προσεκτικό και έμπειρο μάτι. Είναι τρωτή μόνο εξαιτίας της αναθυμίασης της, την οποία ο καλός σκύλος καταφέρνει να εντοπίσει.
Είναι πολλές οι φυλές που φερμάρουν το θήραμα και όλες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Κυρίως, μπορούμε να διακρίνουμε σκύλους με κοντινή, με μεσαία και με ευρεία έρευνα.

Οι πρώτοι και ίσως και οι δεύτεροι, ταιριάζουν περισσότερο σε ένα κυνήγι το οποίο προϋποθέτει ότι ο κυνηγός – κυναγωγός γνωρίζει τέλεια τον τόπο όπου διεξάγεται το κυνήγι καθώς και όλες τις θέσεις που κρατάνε μπεκάτσες, αλλά και όλες τις γωνιές του δάσους όπου θα πρέπει να κατευθύνει το σκύλο του. Θα πρέπει να έχει καθορισμένες διαδρομές, οι οποίες οδηγούν σε εκείνα τα σημεία που ξέρει ότι κρατάνε πουλιά. Αν και πιστεύω ότι η επιλογή της φυλής του σκύλου, και κατά συνέπεια ο τρόπος εργασίας του, είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, προσωπικά προτιμώ τους σκύλους μεγάλης έρευνας, ίσως γιατί μου δίνουν την αίσθηση μεγάλων διαστάσεων, ελευθερίας και γιατί όχι ρίσκου. Είναι αυτοί που χάρη στη πληθωρικότητα τους θα με οδηγήσουν σε εκείνες τις μπεκάτσες που δεν θα είχα ποτέ ψάξει, ή που τέλος πάντων δεν θα ήταν ποτέ μέσα στο βεληνεκές μου με ένα σκύλο με κοντινή έρευνα.

Η μεγάλη έρευνα

- Advertisement -

Σε αυτό το σημείο πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη έρευνα στο δάσος δεν μοιάζει με εκείνη που γίνεται στους μεγάλους κάμπους σε άλλα θηράματα. Στο δάσος δεν υπάρχει μέθοδος. Υπάρχει αίσθηση θηράματος. Ο σκύλος πρέπει να διατηρεί την επαφή με τον κυναγωγό του και οι δύο απαιτείται να έχουν την επίγνωση ότι για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να σχηματίζουν ένα τέλειο δίδυμο. Και οι δύο πρέπει να διατηρούν μεταξύ τους ένα αόρατο νήμα το οποίο τους δένει ακόμα κι αν βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση. Ποτέ δεν χρειάζονται και δεν ωφελούν επαναλαμβανόμενες και θορυβώδεις επανακλήσεις. Ο κυνηγός οφείλει μόνο να παρακολουθεί από μακριά τις κινήσεις του σκύλου του, συνεπικουρούμενος από το κουδούνι, το μπίπερ ή το GPS, δείχνοντας του εμπιστοσύνη. Επαφή δεν σημαίνει να έχεις το σκύλο στα πόδια σου, αλλά να ξέρεις πού περίπου βρίσκεται και πως θα γυρίσει να σε βρει. Αυτό είναι ένα επιπλέον όπλο στα χέρια του μπεκατσοκυνηγού και δημιουργεί μια αδιάρρηκτη ισορροπία μεταξύ κυνηγού και κυνηγόσκυλου.

Σταθερή φέρμα

Άλλα βασικά προσόντα για έναν σκύλο μεγάλης έρευνας, πέραν της επαφής, είναι η σταθερή φέρμα και η αυθόρμητη συναίνεση. Ένας σκύλος με αυτά τα χαρακτηριστικά, θα είναι πιο ελεύθερος να εκφραστεί και να αξιοποιήσει τα κυνηγετικά προσόντα του. Πράγματι, δεν χρειάζεται να βρίσκεται υπό τον συνεχή έλεγχο του κυναγωγού και να είναι συνεχώς συγκεντρωμένος στο τελευταίο. Αντιθέτως, θα είναι αυτός ο οποίος θα πρέπει να πάρει τις πιο σημαντικές αποφάσεις και ακόμα κι αν κάνει λάθη, αν είναι έξυπνος, θα αποκτήσει εμπειρία και θα γίνει ένας σπουδαίος βοηθός.

Τα πληθωρικά κουτάβια

Είναι αλήθεια πως τα πληθωρικά κουτάβια θα μας ζορίσουν περισσότερο, αλλά είναι και αυτά τα οποία όταν μεγαλώσουν θα μας δώσουν τις μεγαλύτερες χαρές. Ίσως να δυσκολευτούν με τις πρώτες μπεκάτσες, αλλά με τον καιρό θα βελτιωθούν. Αυτό το οποίο πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ είναι να μην καταστείλουμε την ανεξαρτησία του προσπαθώντας να το κάνουμε να φερμάρει. Η πρακτική εξάσκηση, δηλαδή οι συναντήσεις, θα το βοηθήσουν. Συνήθως, μετά τα πρώτα ξεσηκώματα (που για τα νεαρά μας σημαίνει πάθος και κυνηγετική μανία), θα έρθει η σταθεροποίηση της φέρμας, η οποία θα γεμίσει την ψυχή μας με απέραντη ευτυχία και ταυτόχρονα θα μας δώσει την δυνατότητα να καρπωθούμε το θήραμα.

Αυτές οι ολοκληρωμένες ενέργειες, οι οποίες αποτελούνται από ανεξάρτητη έρευνα, φέρμα και κάρπωση (επανειλημμένες φορές κατά τις εξόδους μας), θα δυναμώσουν και θα σταθεροποιήσουν τη φέρμα, δίνοντας στο σκύλο σιγουριά στην έρευνα και στον κυνηγό την απαραίτητη εμπιστοσύνη στο σκύλο του, που μαζί βοηθούν στον εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων θηραμάτων, αυξάνοντας φορά τη φορά την εμπειρία αμφότερων. Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η χρήση αυτού του τύπου σκύλου, με μεγάλο εύρος έρευνας, δίνει στον κυνηγό τη δυνατότητα να ψάχνει πολύ τόπο, χωρίς να έχει την ανάγκη να γνωρίζει το μέρος ώστε να ξέρει τις θέσεις των μπεκατσών.

Καθορίζει το κυνήγι

Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο οποίος καθορίζει την έκβαση του κυνηγιού είναι ο σκύλος. Και προσέξετε: δεν φτάνει να φερμάρει τυχαία τη μπεκάτσα για να λέγεται μπεκατσόσκυλο. Το μπεκατσόσκυλο έχει στο μυαλό του μόνο τη μπεκάτσα, ζει για τη μπεκάτσα. Οι συναντήσεις μαζί της δεν είναι τυχαίες, τις θέλει απεγνωσμένα, τις ψάχνει άπληστα και τις βρίσκει. Δεν είναι συχνό φαινόμενο και δεν υπάρχει συνταγή για να το φτιάξουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμπιστευτούμε επιλεκτικές εκτροφές οι οποίες βασίζονται σε εξαιρετικές γενεαλογίες κυνηγών, να είμαστε τυχεροί και να κάνουμε πάρα πολλά χιλιόμετρα μέσα στο δάσος ελπίζοντας ότι ο νεαρός μας σκύλος θα γίνει ένα μεγάλο μπεκατσόσκυλο.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Οκτώβρης των φερματζήδων…

Οκτώβρης και η δράση για τους κυνηγούς ξεκινά! Βέβαια το γουρούνι και ο λαγός έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά η εκκίνηση για την πέρδικα οριοθετείται...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.1 ° C
27.9 °
24.8 °
36 %
4.9kmh
0 %
Κυ
26 °
Δε
26 °
Τρ
24 °
Τε
22 °
Πε
22 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ