Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΗ αίσθηση θηράματος

Η αίσθηση θηράματος

|

 

Όταν πριν πολλά χρόνια διάβασα τη φράση «η αίσθηση θηράματος», μου φάνηκε σαν μία αφηρημένη έννοια. Στη συνέχεια, με την πάροδο του χρόνου, εκπαιδεύοντας και κυνηγώντας με διαφορετικούς σκύλους, κατάλαβα ακριβώς τι σημαίνει.

 Η αίσθηση θηράματος είναι η ευκολία που διαθέτει ένας σκύλος, να συναντά το θήραμά του, σε διαφορετικούς κυνηγότοπους. Είναι ο συνδυασμός εξυπνάδας, αντίληψης, οσφρητικής ικανότητας και γενετικής προδιάθεσης. Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο έξυπνοι είναι οι σκύλοι, τόσο πιο γρήγορα καταγράφουν στο μυαλό τους τις θέσεις που εντοπίζουν τα θηράματά τους.

- Advertisement -

Αυτό γίνεται και οπτικά και οσφρητικά. Ένας ταλαντούχος σκύλος, λοιπόν, που ξεκινάει να κυνηγά τις ορεινές πέρδικες, βρίσκει το θήραμά του, στα «φρύδια», στα ρέματα και στις λάκκες που σχηματίζονται στο βουνό, σε διάσπαρτους απομονωμένους κέδρους, στις άκρες στα γρέμια.

 

Η… άλλη αίσθηση

Με την ανάλογη εμπειρία που του δίνεται, έχει καταγράψει στη μνήμη του τα πιθανά «στέκια» του θηράματος, και ψάχνει στο βουνό αυτά τα συγκεκριμένα σημεία αναφοράς, αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες να βρει τις πέρδικες, συγκριτικά με άλλους σκύλους.

Αυτό μεταφράζεται σε «ευκολία συνάντησης» ή αλλιώς σε «αίσθηση θηράματος».

Στο κυνήγι της μπεκάτσας, στο δάσος, είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα. Κάποιοι ιδιαίτεροι σκύλοι, χωρίς να έχουν οπτικά σημεία αναφοράς, χωρίς κάποια μέθοδο, «πηγαίνουν στα πουλιά», και αυτό θα το παρομοίαζα με το σίδερο και το μαγνήτη.

Στην αρχή μου φαινόταν ανεξήγητο και αναρωτιόμουν μήπως υπήρχε κάτι μαγικό στους σκύλους αυτούς.

Περνώντας ο καιρός και αποκτώντας περισσότερη γνώση σχετικά με τον κυνηγετικό σκύλο, κατάλαβα ότι έχουν μία αίσθηση, μη αντιληπτή από εμάς τους ανθρώπους.

Εκτός της οπτικοαουστικής μνήμης που έχουμε εμείς οι άνθρωποι, οι σκύλοι διαθέτουν οσφρητική μνήμη, δηλαδή, έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους την ύπαρξη της μπεκάτσας (αυτό αφορά «κατασταλαγμένα» και όχι περασματιάρικα πουλιά), με το πιο υγρό μέρος του δάσους που τους μυρίζει η «μούχλα».

Η οσφρητική μνήμη αυτού του σκύλου, του υπαγορεύει να ψάξει πρώτα τα πιο υγρά σημεία του δάσους. Έτσι λοιπόν θα μυρίσει από μακριά πρώτα το «σπίτι της», τη «μούχλα» δηλαδή, και μετά τη μπεκάτσα.

Ενέργεια που σε εμάς φαίνεται ανεξήγητη (δεν είναι όπως τα οπτικά σημεία αναφοράς του βουνού) που βλέποντας το δάσος μας φαίνεται το ίδιο και σκεφτόμαστε ότι παντού μπορεί να «κρατά» μπεκάτσα.

 

Ο υψηλός μέσος όρος

Συμπεραίνουμε ότι η εξυπνάδα και η χρήση της καλής μύτης του σκύλου, συντελούν καθοριστικά σε αυτό που ονομάζεται «συνάντηση θηράματος».

Η εξυπνάδα όμως και η οσφρητική δύναμη στους κυνηγετικούς μας σκύλους, δεν είναι «το έχει» ή «δεν το έχει», είναι χαρακτηριστικά με διαβαθμίσεις.

Υπάρχει λοιπόν ο πολύ έξυπνος, ο έξυπνος, ο λιγότερο έξυπνος και ο βλάκας. Υπάρχει η πολύ μεγάλη μύτη, η καλή μύτη, η κακή μύτη.

Ανάλογα σε τι ποσοστό διαθέτει τις παραπάνω αρετές, είναι και το αποτέλεσμα. Όσο πιο υψηλός ο μέσος όρος αυτών των δύο χαρακτηριστικών (θεωρούμε δεδομένο ότι έχει μεγάλο κυνηγετικό πάθος), τόσο πιο «παραγωγικό» είναι το ζώο.

 

Από που κρατά η σκούφια του

Υπάρχει και ο τρίτος καθοριστικός παράγοντας, που έχει σχέση με το πόσο πρώιμα θα μας δώσει αυτή την ευκολία συνάντησης. Η πρωιμότητα αυτή οφείλεται στους προγόνους του σκύλου.

Αν προέρχεται από ζώα που έχουν κυνηγήσει, πολλές γενιές πριν επαρκώς, δηλαδή έχουν

«δαγκώσει» πολλά θηράματα και ζευγαρώθηκαν σε μεστωμένη κυνηγετικά ηλικία (να έχουν κυνηγήσει τουλάχιστον δύο σεζόν) σε συνδυασμό με την εξυπνάδα και την οσφρητική δύναμη, μιλάμε για την μεγάλη αίσθηση θηράματος.

Τοκετομάδες που οι πρόγονοί τους, πολλές γενιές πριν, έχουν κυνηγήσει, συνήθως κυνηγούν όλα τα κουτάβια τους, ακόμα και τα λιγότερο έξυπνα της γέννας και έχουν την έφεση να δουλέψουν τη μύτη τους από βρεφικές ηλικίες. Είναι ζώα που έχουν έμφυτα μεγάλη επιμονή στη λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, μία κουτσουλιά πέρδικας ή μπεκάτσας, με εμμονή αναζήτησης θα την κάνουν μετά από λίγο φέρμα.

 

Τριβή με το θήραμα

Αν το σκυλί προέρχεται από ζώα που δεν βγήκαν καν στο άγριο θήραμα, που δεν καλλιέργησαν τη θηραματική τους εξυπνάδα μερικές γενιές πριν, τότε θα έχουν μειωμένη την αίσθηση θηράματος, έως και την παντελώς έλλειψη αυτής. Τοκετομάδες που φιγουράρουν στο γενεαλόγιο τους κάποιοι πρωταθλητές κάμπων, με τους υπολοίπους προγόνους τους να είναι αμφίβολης κυνηγετικής χρήσης, συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα τα πολύ έξυπνα άτομα, που να για να αποκτήσουν όμως κάποια ευκολία συνάντησης, απαιτείται υπερβολική τριβή με το θήραμα. Δεν έχουν αυτήν την έμφυτη τάση και επιμονή στις λεπτομέρειες των αναθυμιάσεων, που θα τους οδηγήσει στο θήραμα.

Θα μυρίσουν τις κουτσουλιές χωρίς να επιμείνουν, αφήνοντας θηράματα. Έχουν επίσης δυσκολία παρόλη την εξυπνάδα τους, να προσαρμόζονται σε διαφορετικά τερέν και σε διαφορετικά θηράματα.

Απαιτούνται λοιπόν πολλές συναντήσεις για να εκφράσουν θετικότητα στις ενέργειες, κάτι που συνήθως συμβαίνει σε προχωρημένες ηλικίες.

Τα λιγότερο έξυπνα από τις τοκετομάδες αυτές είναι συνήθως άχρηστα. Συνεπώς ένα ζώο για να έχει καλή αίσθηση θηράματος, απαιτείται εξυπνάδα, αντίληψη, χρήση καλής οσφρητικής ικανότητας και γενεαλογία που υπόσχεται το κυνήγι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βίντεο: Αγριογούρουνα εγκαταστάθηκαν σε αυλή σπιτιού στην Θεσσαλονίκη – Ρήμαξαν όλα τα οπωροφόρα!

Αγριογούρουνα εγκαταστάθηκαν σε αυλή σπιτιού στα Πεύκα Θεσσαλονίκης Συνολικά 25 αγριόχοιροι, 3 σκρόφες και 22 μικρά, έκαναν επιδρομή στην αυλή του μέχρι πρότινος προέδρου του...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,910ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.1 ° C
29.6 °
25.5 °
44 %
2.2kmh
0 %
Σα
27 °
Κυ
33 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ