Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΥπερκόπωση, υπογλυκαιμία, θερμοπληξία

Υπερκόπωση, υπογλυκαιμία, θερμοπληξία

|

Η έναρξη εκτός από τις πρώτες κυνηγετικές συγκινήσεις, συχνά χαρακτηρίζεται και από δυσάρεστα συμβάντα σχετικά με την υγεία του κυνηγετικού σκύλου. Τα τρία συχνότερα προβλήματα, όπως τα εισπράττουμε από τους αναγνώστες του περιοδικού είναι η υπερκόπωση, η υπογλυκαιμία και η θερμοπληξία.

Οι τρείς αυτές παθολογικές καταστάσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει πως εμφανίζονται ανεξάρτητα η μία από την άλλη, κάτω από διαφορετικές συνθήκες και σε υγιείς σκύλους. Κανένας ιδιοκτήτης δεν μπορεί να πει «στον σκύλο μου δεν θα συμβεί ποτέ αυτό». Έμφαση θα πρέπει να δοθεί όπως πάντα στην πρόληψη.

Υπερκόπωση

Εμφανίζεται κυρίως σε σκύλους οι οποίοι έχουν περάσει μια μακρά περίοδο εγκλεισμού ή αδράνειας. Η μακροχρόνια έλλειψη άσκησης προκαλεί μεταβολές στους μυς. Μειώνεται η αιμάτωσή τους και κατά συνέπεια ο όγκος τους. Επίσης μεταβάλλονται και κάποια εργοφυσιολογικά (αθλητικά) χαρακτηριστικά όπως η συσπαστικότητα, ο χρόνος αντίδρασης στα ερεθίσματα και άλλα. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εμφάνιση εύκολης κόπωσης αρχικά και της μυοπάθειας υπερκόπωσης αργότερα. Οι μυς παράγουν έργο (δηλαδή κίνηση) σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Αν «ζοριστούν» προκειμένου να παράγουν περισσότερο από αυτό που μπορούν (όπως συμβαίνει στα αγύμναστα ζώα στην έναρξη), τότε πρήζονται και μετά οι μυϊκές ίνες αρχίζουν και διαλύονται.

- Advertisement -

Αυτό συμβαίνει διότι συγκεντρώνονται μέσα στους μυς μεγάλες ποσότητες αποβλήτων του μεταβολισμού. Η διάλυση των μυϊκών ινών συνοδεύεται από πόνο κατά τη βάδιση, κακή διάθεση του ζώου, πιθανή ανορεξία, απροθυμία μετακίνησης. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση σκουρόχρωμου ούρου, κάτι που κάνει τους ιδιοκτήτες να πιστεύουν πως πρόκειται για αίμα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρωτεΐνη των μυϊκών ινών, την μυοσφαιρίνη, η οποία ευθύνεται για το σκούρο καφέ χρώμα των ούρων. Η θεραπεία μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την ξεκούραση του ζώου για κάποιες ημέρες. Υπάρχει και η κακοήθης μορφή της ασθένειας, η οποία οδηγεί στην νεφρική ανεπάρκεια με μοιραία την κατάληξη του ζώου. Στο άλλο άκρο, ορισμένα ζώα εμφανίζουν μικρά επεισόδια της νόσου, αλλά επανέρχονται μόνα τους χωρίς άλλες επιπτώσεις.

Προληπτικά η άσκηση κατά την «νεκρή περίοδο» είναι η καλύτερη λύση. Με τον τρόπο αυτό οι μυς κρατούνται σε φόρμα και μπορούν ευκολότερα να επανέλθουν σε επίπεδα αθλητικής απόδοσης κατά την έναρξη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αθλητές που για οποιοδήποτε λόγω απομακρύνονται από τους αγωνιστικούς χώρους χρειάζονται αρκετό χρόνο μέχρι το μυϊκό τους σύστημα να επανέλθει.

Υπογλυκαιμία

Η γλυκόζη είναι ένα βασικό καύσιμο του οργανισμού, όπως άλλωστε και το λίπος. Η διαφορά τους είναι ότι το λίπος αποδίδει περισσότερη ενέργεια, αλλά η γλυκόζη κινητοποιείται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από τον οργανισμό.

 

Αυτή η ευκολία στην καύση της γλυκόζης είναι ένα πλεονέκτημα διότι ανά πάσα στιγμή ο σκύλος έχει στη διάθεσή του ενέργεια. Η γλυκόζη από το συκώτι και άλλους αποθηκευτικούς χώρους μεταφέρεται μέσω του αίματος στους μυς, όπου καίγεται. Το σύστημα όμως έχει όρια. Τα αποθέματα γλυκόζης δεν είναι ανεξάντλητα. Όταν κάποια στιγμή εξαντληθούν, τότε μειώνεται η γλυκόζη του αίματος (υπογλυκαιμία) και εκδηλώνονται τα συμπτώματα. Ο σκύλος σταματάει να κυνηγάει, χάνει τον προσανατολισμό του, μοιάζει να μην έχει επαφή με το περιβάλλον ενώ το βήμα του γίνεται ασταθές σαν του μεθυσμένου. Σε πιο ακραίες μορφές ο σκύλος εκδηλώνει σπασμούς που μοιάζουν με επιληπτική κρίση. Η άμεση αντιμετώπιση συνίσταται στην χορήγηση ζάχαρης ή σοκολάτας, ώστε ταχύτατα να αποκατασταθεί η στάθμη της γλυκόζης στο αίμα. Προληπτικά, η καλύτερη μέθοδος είναι η χορήγηση 20-30 γραμμάρια ξηρής τροφής πριν μπείτε στο αυτοκίνητο (περίπου μισή ώρα πριν το κυνήγι).

Ορισμένα ζώα όμως έχουν πρόβλημα στη ρύθμιση της γλυκόζης και αυτό θέλει προσοχή στην κυνηγετική τους χρήση. Τα νεαρά ζώα και ειδικά αυτά που κάνουν το ντεμπούτο τους στο βουνό ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Τα έμπειρα ζώα, ή ακόμα και τα νεαρά, καθώς εξελίσσεται η κυνηγετική περίοδος, «μαθαίνουν» να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά τα αποθέματά τους. Σημαντικότατο ρόλο παίζει η σωστή διατροφή. 

Θερμοπληξία

Η διαδικασία που επιτρέπει στον σκύλο να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία ονομάζεται θερμορύθμιση. Η διαδικασία αυτή είναι πολύπλοκη και στην ουσία συνίσταται στην απομάκρυνση όσης θερμότητας πλεονάζει. Όσο η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη τόσο πιο δύσκολη είναι η θερμορύθμιση. Αν μάλιστα είναι και η υγρασία υψηλή, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Στις κατά κανόνα θερμές ημέρες της έναρξης και της αρχής της κυνηγετικής περιόδου που η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 35 βαθμούς, ο κίνδυνος της θερμοπληξίας καραδοκεί.

Η μεταφορά από και προς τον κυνηγότοπο αν είναι μεγάλης διάρκειας και αν τα ζώα είναι σε συνωστισμό, τότε οι συνθήκες είναι ιδανικές για την εκδήλωση θερμοπληξίας. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που «ξεχαστεί» το ζώο στο αυτοκίνητο (αν είναι δυνατόν, αλλά συμβαίνει). Στην τελευταία περίπτωση ακόμα και μια χειμωνιάτικη μέρα μπορεί να εκδηλωθεί θερμοπληξία. Τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά: το ζώο δεν μπορεί να σταθεί όρθιο, βρίσκεται σε κατάκλιση, η αναπνοή είναι θορυβώδης και γρήγορη, το ζώο μοιάζει σαν να είναι βρεγμένο και αν βάλουμε θερμόμετρο η θερμοκρασία του είναι 40-41 βαθμούς. Η άμεση αντιμετώπιση συνίσταται στο κατάβρεγμα του ζώου με κρύο νερό ή έστω τη μεταφορά του σε ψυχρό και δροσερό χώρο. Ο κίνδυνος για τη ζωή του ζώου είναι μεγάλος και άμεσος γι’αυτό και πρέπει να διακομισθεί σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Προληπτικά επιβάλλονται οι συχνές στάσεις στα μακρινά ταξίδια, η αποφυγή του συνωστισμού και ο καλός αερισμός του κλουβιού μεταφοράς. Ούτε λόγος για την παραμονή του ζώου στην καμπίνα του αυτοκινήτου και μάλιστα με κλειστά παράθυρα. Τι κοινό έχουν οι παραπάνω καταστάσεις; Η εμφάνιση και των τριών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σωστές ή τις λανθασμένες ενέργειες του ιδιοκτήτη. Συνεπώς η γνώση σώζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιρμανικός Πύθωνας: Ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο – Βίντεο

Ο βιρμανικός πύθωνας, ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο, είναι γνωστός για τον τρόπο που πιάνει και τρώει την λεία του. Αυτό το...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
26.7 ° C
27.9 °
24 °
47 %
5.1kmh
0 %
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
32 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ