spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΤο τσιμπούρι, αυτός ο αδηφάγος φονιάς

Το τσιμπούρι, αυτός ο αδηφάγος φονιάς

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Γεννώντας 18.000 αυγά τα οποία εναποθέτει σε ρωγμές τοίχων, σε ξύλα, κάτω από πέτρες, σε χόρτα, το τσιμπούρι υπάρχει σχεδόν παντού και αποτελεί ένανμικρό δαίμονα, που μπορεί να μετατραπεί σε φονιά για το σκύλο –ακόμη και τον άνθρωπο- αν δεν καταπολεμηθεί εγκαίρως.

 

Κείμενο   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΝΤΑΣ

 

Αν και το μήκος ενός τσιμπουριού είναι πολύ μικρό, αφού το αρσενικό φτάνει τα 2,2 – 6 χιλιοστά, ενώ το θηλυκό 2,7 – 16 χιλιοστά, η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο σκυλί είναι τεράστια, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το ζώο δεχτεί μαζική … επίθεση. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο δερματικός ερεθισμός είναι ίσως το ελάχιστο των προβλημάτων που μπορούν να προκληθούν κι αυτό γιατί η απομύζηση αίματος ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρή αναιμία, ακόμη και παράλυση. Ακόμα μπορεί να μεταδοθεί στον σκύλο η ερλιχίωση και η πιροπλάσμωση, ασθένειες που οφείλονται σε μικροοργανισμούς οι οποίοι υπήρχαν σε άλλους σκύλους, τους μολυσμένους, τους οποίους είχαν ήδη… επισκεφθεί τα τσιμπούρια σε προηγούμενο γεύμα τους. Καθώς επίσης και η ασθένεια Lyme κύριο σύμπτωμα της οποίας είναι η χωλότητα των άκρων που οφείλονται σε φλεγμονή των αρθρώσεων.

Τα τσιμπούρια έχουν χρώμα γκρίζο έως σκούρο καστανό και το σχήμα τους είναι ωοειδές και πεπλατυσμένο. Έχει παρατηρηθεί, πως το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι και 18.000 αυγά (συνήθως σε ομάδες των 200), τα οποία εναποθέτει σε ρωγμές τοίχων, σε ξύλα, κάτω από πέτρες, σε χόρτα. Αυτό καταρρίπτει έναν μύθο που ακούγεται συχνά από κυνηγούς (και γενικότερα ιδιοκτήτες σκύλων), που λέει ότι «αφού το σκυλί το έχω στο μπαλκόνι του σπιτιού μου, ή στη ταράτσα, είναι αδύνατον να πιάσει τσιμπούρια».

Από κάθε αυγό εκκολάπτεται μία προνύμφη, η οποία ανεβαίνει στην κορφή των χόρτων και περιμένει τον σκύλο να περάσει, ώστε να γαντζωθεί επάνω του, να αναρριχηθεί και να βρει μία περιοχή με μαλακό δέρμα (συνήθως στα αυτιά) και λίγες τρίχες, ώστε να μυζήσει αίμα. Μόλις συμβεί αυτό, η προνύμφη μετατρέπεται σε νύμφη, είτε στην επιφάνεια του δέρματος, είτε στο έδαφος. Σε λίγες ημέρες η νύμφη είτε μυζεί το αίμα του ίδιου του ζώου, ή αν βρίσκεται στο έδαφος, περιμένει νέο ζώο για να μυζήσει αίμα και να εξελιχθεί σε ενήλικο.

Οι κρότωνες δεν έχουν ειδικότητα ξενιστή, που σημαίνει ότι εκτός από τον σκύλο, παρασιτούν σε βοοειδή, αίγες, πρόβατα, άγρια θηλαστικά (ελάφι, ζαρκάδι, αγριόχοιρος), σκαντζόχοιρους, σαύρες, πτηνά, άλογα και φυσικά στον άνθρωπο.

Η γνώση του τρόπου με τον οποίο οι προνύμφες, οι νύμφες και τα ενήλικα τσιμπούρια που βρίσκονται στο έδαφος ή σε χόρτα, πέτρες, ξύλα, κ.λπ., αντιλαμβάνονται τον διερχόμενο ξενιστή και «πιάνουν» επάνω του είναι μια γνώση απαραίτητη ώστε ο κυνηγός να ξέρει το πως θα πρέπει να προφυλάξει το κυνηγόσκυλό του, αλλά και το πόσο προσεχτικά θα πρέπει να ψάξει το σκυλί μετά από μια έξοδο στην ύπαιθρο, είτε για βόλτα, είτε για εκπαιδευτικό.

Υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να γίνει αντιληπτό, από ένα τσιμπούρι, το υποψήφιο… θύμα. Ο μηχανικός τρόπος, έχει να κάνει με τις κινήσεις, π.χ. των χόρτων, καθώς ο σκύλος μετακινείται. Ο οπτικός, συνίσταται στην σκιά που δημιουργεί το σώμα του ξενιστή. Ο θερμικός οφείλεται στα μικροκύματα θερμού αέρα, που εκπέμπει ο ξενιστής και φυσικά, η οσμή του ξενιστή. Και, από την στιγμή που με οποιονδήποτε τρόπο τι τσιμπούρι θα αντιληφθεί την ύπαρξη ενός ξενιστή, τότε θα … σκαρφαλώσει επάνω του για να τραφεί.

Η φύση έχει προικίσει τα τσιμπούρια, με μια αξιοσημείωτη αντοχή στη … νηστεία. Γενικά θεωρείται ότι αντέχουν 3 χρόνια, αν και σε ειδικά πειράματα, κάποια από αυτά επιβίωσαν για 18 χρόνια! Το γεύμα τους γενικά διαρκεί πολύ (από λίγες ώρες, μέχρι και λίγες ημέρες) και μετά από αυτό, το σώμα τους διογκώνεται πάρα πολύ.

Σε ότι αφορά την πρόληψη, οι αμπούλες, οι ψεκασμοί και τα ειδικά περιλαίμια (κολάρα), είναι αυτά που πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί στα σκυλιά του από την αρχή της άνοιξης. Ένα λεπτό σημείο, είναι η αποτελεσματικότητα του κάθε φαρμάκου, η οποία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα το πλήθος των εξωπαρασίτων, η ανθεκτικότητα που δείχνουν αυτά στο φάρμακο, η σωστή ή όχι εφαρμογή τους, η διάρκεια της δράσης τους κ.λπ.Η εμπειρία έχει δείξει πώς ο συνδυασμός τουλάχιστον δύο διαφορετικών σκευασμάτων έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και αυτό γιατί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με δύο διαφορετικούς τρόπους αλλά ταυτόχρονα. Ο πιο δημοφιλής συνδυασμός είναι η αμπούλα με αντιπαρασιτικό περιλαίμιο.

Η πρόληψη για τα τσιμπούρια δεν … τελειώνει μόνο με την εφαρμογή διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων στα ζώα, αλλά πρέπει να επεκτείνεται και στον χώρο όπου διαβιεί το σκυλί. Τα ξύλινα σπιτάκια, τα χαλιά, τα πανιά και διάφορα άλλα υλικά είναι ιδανικά για την επιβίωση των εξωπαρασίτων σε αντίθεση με άλλα αδρανή υλικά όπως για παράδειγμα, το πλαστικό.

 

Επικίνδυνα και για τον άνθρωπο

 

Μπορεί να μην είναι κάτι συνηθισμένο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα τσιμπούρια δεν θα … σκαρφαλώσουν επάνω στο ανθρώπινο σώμα, αν τους δοθεί η ευκαιρία. Το αντίθετο μάλιστα.

Οι κρότωνες επιλέγουν να … εγκατασταθούν στα υγρά και ζεστά μέρη του σώματος του ανθρώπου και συνήθως στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, την περιοχή γύρω από τα αυτιά και γενικά γύρω από το τριχωτό της κεφαλής, μέσα στους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα, τον αφαλό, ανάμεσα στα δάχτυλα, γύρω από τη μέση και τις περιοχές που καταλήγουν τα ρούχα. 

Το … ιδανικό μέτρο πρόληψης για τον άνθρωπο, είναι να αποφεύγει την έκθεσή του σε περιοχές όπου ενδημούν τα τσιμπούρια χωρίς να έχει πάρει τις κατάλληλες προφυλάξεις,  ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες προσκόλλησης τσιμπουριών.

Από τη στιγμή πάντως που ο άνθρωπος θα βρεθεί σε περιοχές… υψηλού κινδύνου (λιβάδια, δάση, θαμνότοπους, βαλτότοπους αλλά και σε αστικά πράσινα σημεία, όπως πάρκα, κήπους) θα πρέπει να είναι καλυμμένος με ρούχα, να αποφεύγει την παρατεταμένη διαμονή στην εξοχήκαι να κάνει χρήση κάποιου ειδικού απωθητικού για τα τσιμπούρια. Το μεγαλύτερο βάρος της προστασίας θα πρέπει να δοθεί στα πόδια και μέχρι τα γόνατα, με ρούχα που δεν θα επιτρέπουν στο τσιμπούρι να μπορέσει να βρει δίοδο για να φτάσει στο δέρμα.

Επειδή τα δήγματα των τσιμπουριών είναι γενικά ανώδυνα, ένα τσιμπούρι μπορεί να γίνει αντιληπτό αρκετό χρόνο αφότου προσκολληθεί. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι να αφαιρεθεί το τσιμπούρι όσο το δυνατό νωρίτερα, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως οι διάφοροι νοσογόνοι παράγοντες σπανίως μεταδίδονται εφόσον το τσιμπούρι έχει παραμείνει για λιγότερο από 24 ώρες, ενώ αντίθετα, ο κίνδυνος μετάδοσης αυξάνεται αρκετά μετά από 24 ώρες και ακόμα περισσότερο μετά από 48 ώρες.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ