Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΣυστατικά που καθορίζουν την ενέργεια της τροφής

Συστατικά που καθορίζουν την ενέργεια της τροφής

|

- Advertisement -

{module Kyrgias}

 

Για τα κυνηγόσκυλα, δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός στην ενέργεια της τροφής μεσούσης της περιόδου, γι’ αυτό ο κυνηγός θα πρέπει να γνωρίζει τι αγοράζει. 

 

- Advertisement -

Κείμενο Γ.Ι. ΡΟΖΟΣ (Κτηνίατρος)

 

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, το θέμα της ενέργειας των τροφών και κυρίως της ενέργειας που βγάζουν τα κυνηγόσκυλα στα κυνηγοτόπια, αποτελούν αγαπημένο θέμα συζήτησης (και συχνά αντιπαραθέσεων) μεταξύ των κυνηγών.

Για τον σκύλο, πηγή ενέργειας είναι η τροφή και η ενέργεια που περιέχει μια τροφή εξαρτάται από το συστατικά της, τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Όμως, οι ουσίες αυτές δεν έχουν την ίδια ενεργειακή αξία. Τα λίπη είναι πιο πλούσια σε ενέργεια, ενώ οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες βρίσκονται στο ίδιο ενεργειακό επίπεδο.

Μονάδα μέτρησης της ενέργειας είναι η θερμίδα. Ένα γραμμάριο λίπους, όταν καίγεται, αποδίδει 9 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο υδατανθράκων (ζάχαρα) αποδίδει 4 θερμίδες. Την ίδια ενεργειακή αξία έχει κι ένα γραμμάριο πρωτεϊνών (4 θερμίδες). Το νερό, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα συντηρητικά που περιέχουν οι τροφές, δεν παίρνουν μέρος στις καύσεις και δεν έχουν ενεργειακή αξία.

Αν λοιπόν έχετε αγοράσει μία ξηρά τροφή που αναγράφει πρωτεΐνες 25%, λίπος 12% και ο σκύλος σας, σύμφωνα με το βάρος του (π.χ. 20 κιλά) πρέπει να καταναλώσει 300 γραμμάρια, τότε:

Α. Η ξηρά τροφή έχει υγρασία 8%, άρα στα 300 γραμμ. που θα φάει ο σκύλος, το νερό ζυγίζει (3Χ8) 24 γραμμάρια.

Β. Αντίστοιχα, η πρωτεΐνη ζυγίζει (3Χ25) 75 γραμμάρια.

Γ. Το λίπος ζυγίζει (3Χ12) 36 γραμμάρια.

Δ. Οι υδατάνθρακες ζυγίζουν (300-75-36-24) 165 γραμμάρια.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα προστίθενται σε πολύ μικρές ποσότητες και δεν επηρεάζουν το βάρος της τροφής, οπότε θεωρούνται αμελητέα. Το πρόβλημα βρίσκεται στους υδατάνθρακες, επειδή δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει ποιο ποσοστό τους είναι αδιάλυτο (περνάει δηλαδή αυτούσιο στα κόπρανα). Ας υποτεθεί, ότι από τα 165 γραμμάρια, τα 100 θα αξιοποιήσει ο οργανισμός. Συνεπώς, η ενέργεια που παίρνει ο σκύλος με την τροφή είναι:

  • (75 γραμμ. πρωτεΐνης Χ4 θερμίδες η κάθε μία)+(36 γραμμ. λίπουΧ9 θερμίδες)+(100 υδατάνθρακες Χ4 θερμίδες)=1024 θερμίδες.

Όμως, ο παραπάνω υπολογισμός είναι μάλλον …απλουστευτικός, καθώς στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, κι αυτό επειδή στην … εξίσωση υπεισέρχεται και η παράμετρος της ποιότητας των συστατικών.

Αν οι πρωτεΐνες δεν είναι καλής ποιότητας, τότε η πεπτικότητά τους είναι χαμηλή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το πεπτικό σύστημα του σκύλου να μην τις απορροφήσει 100%, αλλά σ’ ένα ποσοστό 80%, 70% ή και 60%. Το υπόλοιπο αποβάλλεται με τα κόπρανα. Αν τα λίπη είναι φυτικά (ή έστω και φυτικά), τότε η πεπτικότητά τους μειώνεται επίσης. Και φυσικά όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία αδιάλυτων υδατανθράκων, τόσο μειώνεται η συνολική πεπτικότητα των υδατανθράκων σαν σύνολο.

Επιστρέφοντας στο παράδειγμα, η εξίσωση θα πρέπει να αναθεωρηθεί με τους ανάλογους συντελεστές πεπτικότητας. Έτσι:

  • Πρωτεΐνες 75Χ4Χ60% = 180 αντί για 300 θερμίδες
  • Λίπη 36Χ9Χ60% = 194,4 αντί για 324 θερμίδες
  • Στους υδατάνθρακες αφαιρέθηκαν ήδη οι αδιάλυτοι, που αντιπροσωπεύουν περί τις 400 θερμίδες.

Η συνολική ενέργεια που προσλαμβάνει τώρα ο σκύλος είναι 775 θερμίδες, πολύ λιγότερη από τις 1024 που αρχικά είχε υπολογιστεί. Και, με βάση αυτή τη συλλογιστική το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το μυστικό σε μια τροφή, δεν είναι τόσο οι αριθμοί των πρωτεϊνών και των λιπών, όσο και η ποιότητα των πρώτων υλών.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα 25% πρωτεΐνη από κοτόπουλο με 25% πρωτεΐνη από παράγωγα και υποπροϊόντα. Ούτε μπορούν να εξομοιωθούν 10 γραμμάρια ζωικού λίπους, με 10 γραμμ. φυτικού λίπους. Η γενική αρχή είναι ότι όσο πιο καλής ποιότητας είναι τα επιμέρους συστατικά, τόσο υψηλότερη είναι η επιμέρους πεπτικότητα των συστατικών αυτών και τόσο υψηλότερη η συνολική πεπτικότητα της τροφής. Βέβαια, τα καλά συστατικά κοστίζουν και γι’ αυτό τον λόγο οι καλές τροφές είναι ακριβές. Όμως, αν κάποιος δει το θέμα «τιμή» από μία άλλη σκοπιά καθώς η ποσότητα της καλής τροφής που χρειάζεται το σκυλί είναι μικρότερη, τότε καταλήγει στο συμπέρασμα πως η διαφορά τιμής της φτηνής από την ακριβή τροφή ίσως να μην είναι τελικά τόσο μεγάλη.

«Η φτήνια τρώει τον παρά», λέει ο λαός κι αυτό είναι αλήθεια για τις τροφές.

Η κυνηγετική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα απαιτητική για έναν σκύλο από πλευράς ενέργειας. Ο κυνηγετικός σκύλος είναι αθλητής. Η εξόρμηση στο βουνό, σε δύσβατα εδάφη, για πολλές ώρες σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, δεν επιτρέπει συμβιβασμούς στο θέμα της ενέργειας της τροφής. Ο ενημερωμένος ιδιοκτήτης οφείλει να αντισταθεί στις «σειρήνες» της χαμηλής τιμής και της συσκευασίας και να επιλέξει ποιοτικά. 

Η αξία των πρωτεϊνών

Οι πρωτεΐνες αν και περικλείουν ενέργεια, σπανίως (και ποτέ για καλό) χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό ως ενεργειακό απόθεμα. Για να φτάσει ένας σκύλος να κάψει τις πρωτεΐνες του σημαίνει, είτε ότι είναι για μεγάλο διάστημα κακοταϊσμένος, είτε ότι πάσχει από σοβαρές ασθένειες.

Μία απόλυτα συνδεδεμένη με το κυνήγι και ουσιαστική δράση των πρωτεϊνών, είναι η αποκατάσταση των μυών μετά την αθλητική δραστηριότητα του σκύλου.

Όταν ο σκύλος αθλείται οι μύες του που συσπώνται, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι, υφίστανται πολλούς μικροτραυματισμούς λόγω της έντονης προσπάθειας. Ο οργανισμός έχει τρόπο να θεραπεύσει αυτούς τους μικροτραυματισμούς αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει στη διάθεσή του πρωτεΐνη. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε οι μικροτραυματισμοί θα επιμείνουν και μετά από λίγες εξορμήσεις ο σκύλος δεν θα μπορεί να κινηθεί ή και αν ακόμα κινείται δεν θα μπορεί να αποδώσει τα αναμενόμενα. Άρα η υψηλή περιεκτικότητα της τροφής σε πρωτεΐνες παρέχει στον οργανισμό του σκύλου τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να επιδιορθώσει τις βλάβες και να μπορέσει να κυνηγήσει και την επόμενη μέρα. Τα λίπη και οι υδατάνθρακες έχουν τον ρόλο του …καυσίμου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποτίοντας φόρο τιµής στον Μιχαήλ Καλάσνικωφ

Αποτίοντας φόρο τιμής στον Μιχαήλ Καλάσνικωφ Η Baikal, παρουσίασε ένα ξεχωριστό σούπερ ποζέ το ΜΡ-27Μ Ο βιομηχανικός όμιλος KALASHNIKOV Group που έχει απορροφήσει την κατασκευάστρια των...
37,534ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,340ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
15.7 ° C
16.8 °
14.3 °
49 %
4.1kmh
20 %
Σα
16 °
Κυ
13 °
Δε
12 °
Τρ
13 °
Τε
14 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ