spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΣυντήρηση των ξηρών τροφών

Συντήρηση των ξηρών τροφών

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Το καλοκαίρι, η συντήρηση των τροφίμων είναι ένα πρόβλημα, το οποίο αφορά βεβαίως και τις ξηρές τροφές του σκύλου. Η ζέστη και τα έντομα είναι δύο από τους κυριότερους «εχθρούς» της…

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που έχει η ξηρή τροφή είναι ότι συντηρείται καλύτερα από το μαγειρεμένο φαγητό. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το ποσοστό υγρασίας στην ξηρή τροφή δεν υπερβαίνει το 8% του βάρους της, ενώ στο μαγειρεμένο φαγητό, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60-70% ή και περισσότερο. Με άλλα λόγια, το μαγειρεμένο φαγητό περιέχει περισσότερο νερό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «χαλάει» εύκολα. Το ίδιο ισχύει και για τις κονσέρβες από τη στιγμή που θα ανοιχτούν.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, η αυξημένη υγρασία του τροφίμου και οι μικροοργανισμοί του περιβάλλοντος, αλλοιώνουν το τρόφιμο με δύο τρόπους. Πρώτον, ζυμώνουν τους υδατάνθρακες και έτσι το τρόφιμο «ξινίζει». Δεύτερον, υποβαθμίζουν τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, κ.λπ.). Έτσι και η γευστικότητα μειώνεται και υποβαθμίζεται θρεπτικά η τροφή. Η υπερανάπτυξη των μικροοργανισμών είναι μαθηματικώς βέβαιη, με συνέπεια τις γαστρεντερικές διαταραχές και φυσικά από τον… χορό δεν λείπουν και τα διάφορα έντομα, τα οποία δεν χάνουν την ευκαιρία να λεηλατήσουν την τροφή του σκύλου σας (αλλά να τον τσιμπήσουν κιόλας αν μιλάμε για σφήκες). Συμπερασματικά, η ξηρή τροφή είναι πολύ ασφαλέστερη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι από ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι πολύ πιο ανθεκτική στις επιδράσεις του περιβάλλοντος από το μαγειρεμένο φαγητό, αλλά έχει και αυτή τα αδύνατα σημεία της. Η χαμηλή περιεκτικότητά της σε υγρασία της δίνει αντοχή απέναντι στα μικρόβια αλλά όχι και απέναντι στους μύκητες. Ο συνηθέστερος μύκητας είναι η μούχλα, όμως η ζέστη του καλοκαιριού σε συνδυασμό με την υγρασία ενός ακατάλληλου αποθηκευτικού χώρου (π.χ. υπόγειο) ευνοούν την ανάπτυξη και άλλων μυκήτων. Αυτοί δεν φαίνονται πάντα. Μπορεί να αναπτυχθούν στα βαθύτερα σημεία του τσουβαλιού και να μην προλάβουν να επεκταθούν σε όλες τις κροκέτες. Κάποιοι από αυτούς είναι επικίνδυνοι και οι τοξίνες τους προκαλούν βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά.

 

Ένας άλλος κίνδυνος είναι το «μυγάκι», όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται. Οι χαμηλής ποιότητας τροφές, συχνά περιέχουν τα αυγά του εντόμου, τα οποία σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας εκκολάπτονται. Άλλες φορές πάλι τα ενήλικα έντομα βρίσκουν μόνα τους το δρόμο από το περιβάλλον και αναπαράγονται στην ξηρή τροφή. Άλλοι ανεπιθύμητοι επισκέπτες της κακώς αποθηκευμένης ξηρής τροφής είναι βέβαια οι κατσαρίδες και τα ποντίκια. Οι πρώτες μπορεί να είναι μηχανικοί φορείς διαφόρων μικροβίων και παρασίτων, ενώ τα τρωκτικά συχνά φέρουν το μικρόβιο της λεπτοσπείρωσης. Η ζέστη έχει και μια ακόμα δυσάρεστη συνέπεια: ρευστοποιεί και σε πολλές περιπτώσεις ταγγίζει (οξειδώνει) τα λίπη της τροφής, ιδιαίτερα εάν συνυπάρχει υγρασία ή το δοχείο αποθήκευσης είναι από κακής ποιότητας μέταλλο. Το αποτέλεσμα της τάγγισης είναι η δυσοσμία της τροφής και η κακή της γεύση, τόσο ώστε ο σκύλος να την βρίσκει απωθητική. Αν η τάγγιση είναι μικρού βαθμού και ο σκύλος πολύ πεινασμένος, τα τότε μπορεί μεν να φάει το προϊόν, αλλά ενδεχομένως θα παρουσιάσει γαστρεντερικά προβλήματα. Επιπλέον, η καταστροφή των λιπών έχει σαν αποτέλεσμα την μη απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες A, D, E, K). Κοινός παρανομαστής όλων των παραπάνω προβλημάτων είναι ο συνδυασμός ζέστης και κακής αποθήκευσης. Ο ιδανικός αποθηκευτικός χώρος για την ξηρή τροφή πρέπει να είναι ξηρός και να έχει μια κατά το δυνατόν ανεκτή θερμοκρασία (όπως στο σπίτι μας). Τα υπόγεια, τα γκαράζ, οι πυλωτές και οι αποθήκες των κήπων συχνά είναι ακατάλληλοι χώροι διότι υφίστανται περισσότερο την επίδραση της ζέστης και της υγρασίας, ενώ είναι προσιτά στα έντομα και στα τρωκτικά. Η καλύτερη λύση είναι, να αγοράζουμε μια συσκευασία κάθε φορά και να την αποθηκεύουμε στο σπίτι μας. Η καταστροφική ευρηματικότητα πάντως κάποιων ιδιοκτητών είναι εντυπωσιακή.

Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι η επίσκεψή μου στο σπίτι ενός φίλου που με κάλεσε να δω για ποιο λόγο δεν τρώει ο σκύλος. Το ζώο ήταν υγιέστατο και πολύ πεινασμένο. Ζήτησα να δω την τροφή και ο φίλος άνοιξε το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, το οποίο «έβραζε» και μου έδειξε το (πολύ ακριβό και πολύ ποιοτικό) προϊόν. Μου εξήγησε ότι δεν είχε χώρο αλλού και έτσι αποθήκευε την τροφή εκεί. Φυσικά το λίπος είχε υγροποιηθεί και είχε ταγγίσει, ενώ η ταγγίλα ήταν διάχυτη.

«Καλά» ρώτησα, «δεν σε ενοχλεί η αυτή οσμή;».

-«Με ενοχλεί αλλά τι να κάνω; Στο pet shop μου είπαν ότι έτσι μυρίζουν οι τροφές το καλοκαίρι»…

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To «SGKmarket.gr» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024»

To «SGKmarket.gr» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024» Άλλη μια επιχείρηση συνυφασμένη με τη φύση και το κυνήγι θα βρίσκεται και φέτος στη μεγάλη γιορτή των κυνηγών,...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ