Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΣυνταγές και υλικά των ξηρών τροφών

Συνταγές και υλικά των ξηρών τροφών

|

- Advertisement -

Στις συσκευασίες της ξηρής τροφής, είναι δια νόμου υποχρεωτική η αναγραφή των συστατικών, και μάλιστα με σειρά περιεκτικότητας…

Πρώτο, δηλαδή, αναφέρεται το συστατικό που έχει αναμιχθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα με τα άλλα συστατικά. Επιπλέον, η νομοθεσία προβλέπει ότι, όλα τα συστατικά θα αναγράφονται και στα ελληνικά, μαζί με τα τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εισαγωγέα ή του διανομέα.

Η αφαίρεση της υγρασίας

Προσέξτε: Ο νόμος δεν υποχρεώνει τον κατασκευαστή να αποκαλύψει τη “συνταγή” του, αλλά να αναφέρει τα συστατικά του με φθίνουσα σειρά…

- Advertisement -

Όποια και αν είναι τα συστατικά μιας ξηρής τροφής, όλα ανακατεύονται σε ειδικούς μύλους και σχηματίζεται το “χαρμάνι”, το οποίο στη συνέχεια υπόκειται σε μια επεξεργασία “αφυδάτωσης” που του αφαιρεί την υγρασία και το σχηματοποιεί σε μορφή κροκέτας…

Το τελικό προϊόν έχει υγρασία σε ένα ποσοστό, μόλις, 8%! Δηλαδή, στα 100 γραμμάρια ξηρής τροφής μόνο… τα 8 γραμμάρια είναι νερό, σε αντίθεση με την κονσέρβα και το μαγειρεμένο φαγητό που η υγρασία – το νερό δηλαδή – ανέρχεται στο 80%.

 Αυτή η χαμηλή υγρασία είναι και… το “μυστικό”! Τα μικρόβια για να αναπτυχθούν χρειάζονται νερό, το ίδιο ισχύει και για τους μύκητες…

Έτσι, η ξηρή τροφή μπορεί να διατηρείται με ασφάλεια και εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, επειδή είναι συμπυκνωμένη καταλαμβάνει μικρό όγκο, και μπορεί να χορηγείται στους σκύλους σε μικρή δοσολογία.

Δοσολογίες σε γραμμάρια

Τα 300 γραμμάρια που χρειάζεται ένας σκύλος  την ημέρα , αντιστοιχούν σε περίπου… 2,5 κιλά μαγειρεμένου φαγητού ή κονσέρβας! Αντίστοιχα, το τσουβάλι των 15 κιλών αντιστοιχεί σε 130 κιλά (!) μαγειρεμένου φαγητού, ή σε 100 κονσέρβες των 1.200 γραμμαρίων…

Αν είστε καλοί στα μαθηματικά, κάνετε τις αναγκαίες μαθηματικές πράξεις και υπολογίστε την οικονομία χρόνου και  χρήματος στη διατροφή των κυνηγόσκυλών σας.

Ο κατάλογος των συστατικών

Οι σοβαρές εταιρείες στον χώρο της ξηρής τροφής, χρησιμοποιούν πάνω – κάτω τα ίδια βασικά συστατικά. Τα παραθέτω με μια τυχαία σειρά, για να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέχετε:

  • Καλαμπόκι: Πρόκειται για το γνωστό καρπό του καλαμποκιού, και προστίθεται στην τροφή ως έχει…. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, και συνεισφέρει στον ανοιχτό χρωματισμό ορισμένων προϊόντων.
  • Άλευρο καλαμποκιού: Είναι το προϊόν που προαναφέρθηκε, αλλά υπό μορφή σκόνης και σαφώς χαμηλότερη υγρασία.
  • Γλουτένη καλαμποκιού: Είναι μια καλή πρωτεΐνη του καλαμποκιού, που προέρχεται από ειδική επεξεργασία του καρπού. Προσοχή: μερικά σκυλιά – και ιδιαίτερα τα Σέττερ – μπορεί να είναι αλλεργικά στη γλουτένη.
  • Σιτάρι, άλευρο σίτου: Ισχύουν ακριβώς τα ίδια, όπως και για το καλαμπόκι και το άλευρο του…
  • Ρύζι: Είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και υδατανθράκων… Συνήθως ενσωματώνεται στη ξηρά τροφή αποφλοιωμένο. Εύπεπτο καθώς είναι, βοηθά στη καλή λειτουργία του εντέρου του σκύλου, ενώ είναι και υποαλλεργικό.
  • Κοτόπουλο ή γαλοπούλα: Πρόκειται για το… “βαρύ πυροβολικό” των τροφών. Τα σφάγια των πτηνών αυτών είναι τύπου 75%, δηλαδή χωρίς τα εντόσθια, το κεφάλι, και το πτέρωμα. Προστίθενται είτε νωπά είτε κατεψυγμένα, και έχουν 70% υγρασία στο αρχικό χαρμάνι.
  • Άλευρο από κοτόπουλο και γαλοπούλα: Είναι το προηγούμενο προϊόν, που έχει πρώτα αφυδατωθεί. Είναι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνών βιολογικής αξίας.
  • Πολτός ζαχαρότευτλων: Πρόκειται για τα γνωστά μας παντζάρια, τα οποία είναι κατάλληλα επεξεργασμένα! Είναι μια άριστη πηγή ζαχάρων και υδατανθράκων, ενώ βοηθούν και στη λειτουργία του εντέρου.
  • Ψάρι (π.χ. σολομός): Πολύ ενδιαφέρον συστατικό, γιατί αφ’ ενός παρέχει πολύ υψηλού επιπέδου πρωτεΐνη, και αφετέρου διαθέτει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω3 – ω6 ) τα οποία συντελούν στη καλή κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος.
  • Σκόνη αυγού: Είναι ολόκληρο το αβγό με τον κρόκο και το ασπράδι. Πολύ καλή πρωτεΐνη και πλούσια πηγή λίπους (κρόκος)…
  • Ζωικά λίπη: Συμπληρώνουν ενεργειακά την τροφή. Συνήθως, είναι λίπος χοιρινό, που εκτός των άλλων είναι πλούσιο σε ω6 λιπαρά οξέα.
  • Υποπροϊόντα ή παραπροϊόντα κρέατος: Ο όρος αυτός αφορά… μη επώνυμα μέρη, στα σφάγια των θηλαστικών. Είναι μια ικανοποιητική πηγή πρωτεϊνών, με την προϋπόθεση ότι έχουν εξυγιανθεί σωστά.
  • Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία: Το απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε τροφής. Στις σοβαρές εταιρείες υπάρχει, συνήθως, στην ετικέτα, πλήρης ανάλυση της περιεκτικότητάς τους… Τα μέταλλα προστίθενται υπό την μορφή άλατος (π.χ. ανθρακικό ασβέστιο). Τελευταία προστίθενται σε χαμηλή μορφή, που είναι καλύτερα αφομοιωμένη από τον οργανισμό.
  • Αντιοξειδωτικά, συντηρητικά: Είναι απαραίτητα για να μην καταστρέφεται η τροφή, από το οξυγόνο και την υγρασία της ατμόσφαιρας. Οι ουσίες αυτές είναι εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελεγμένες για την αποφυγή τοξικών παρενεργειών… Χωρίς αυτές, η τροφή μπορεί να ταγκίσει και να αλλοιωθεί η γεύση της.
  • Αρώματα, βελτιωτικά της γεύσης: Είναι ουσίες που κάνουν την ξηρά τροφή γευστική στο ζώο…

            Κάθε κατασκευαστής προσθέτει τέτοιες ουσίες και, φυσικά, είναι …απόρρητο μυστικό των εταιρειών! Όμως, η καλή γευστικότητα εξαρτάται πρωταρχικά από την ποιότητα των πρώτων υλών…

 

Η διαφορά βρίσκεται στην ποιότητα

Αυτά σε γενικές γραμμές είναι τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στη παρασκευή των ξηρών τροφών, αλλά, βέβαια, όλο το μυστικό βρίσκεται στην… συνταγή και στη ποιότητα!

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α’ ΚΟΚΔ: Σύλληψη για παράνομη τοποθέτηση παγίδων (βρόγχων) για ζώα

Α' ΚΟΚΔ: Σύλληψη για παράνομη τοποθέτηση παγίδων (βρόγχων) για ζώα Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης Δωδεκανήσου Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,490ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
22.1 ° C
23 °
20.4 °
70 %
2.2kmh
20 %
Δε
22 °
Τρ
27 °
Τε
28 °
Πε
27 °
Πα
29 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ