spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΣκύλος - όπλο: Ομοιότητες - διαφορές (πίσω στα βασικά...)

Σκύλος – όπλο: Ομοιότητες – διαφορές (πίσω στα βασικά…)

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Ευκαιρία να δούμε μερικές βασικές ομοιότητες και διαφορές μεταξύ του κυνηγετικού σκύλου και του κυνηγετικού όπλου. Η σύγκριση σας φαίνεται ανόητη; Τότε γιατί κάποιοι φέρονται στο σκύλο σαν να είναι ένα άψυχο όπλο;

Στο τέλος κάθε κυνηγετικής περιόδου οι κυνηγοί «κρεμάνε» το όπλο και φαίνεται ότι αρκετοί κάνουν το ίδιο και με τον σκύλο τους (μεταφορικά πάντα). Έτσι, καθαρίζουν το όπλο τους, το βάζουν στη θήκη του ή στον οπλοβαστό και το ξαναθυμούνται τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Κατά ανάλογο τρόπο, κλείνουν τον σκύλο στο κλουβί του και του συμπεριφέρονται περίπου σαν να είναι ένα άψυχο αντικείμενο όπως το όπλο τους, για να ξαναθυμηθούν στην έναρξη ότι ο σκύλος δεν παίζει διακοσμητικό ρόλο στο κυνήγι. Ο σκύλος όμως δεν είναι όπλο, διότι:

Δεν είναι κατασκευασμένος από ξύλο και μέταλλο. Αν ένα τμήμα ή εξάρτημα του όπλου χαλάσει ή καταστραφεί, μπορεί να αντικατασταθεί ή να επιδιορθωθεί. Αυτό δεν ισχύει πάντα στην περίπτωση του σκύλου. Μια βλάβη σε ένα όργανο δεν επιδέχεται πάντα θεραπεία και για αντικατάσταση ούτε λόγος. Ένα όπλο μπορεί να επιδιορθωθεί, όποια και αν είναι η βλάβη του, ακόμα και μετά από χρόνια. Οι βλάβες του σκύλου όμως μπορεί να επιδεινώνονται με την πάροδο των ωρών ή των ημερών και να καταλήξουν στην οριστική αχρήστευση του ζώου ή και στο θάνατό του.    

 

Ο σκύλος είναι απίστευτα πιο πολύπλοκη κατασκευή σε σχέση με το όπλο. Η τεχνολογία των όπλων εξελίσσεται συνεχώς και εμπλουτίζεται με νέα υλικά, νέους σχεδιασμούς και νέες τεχνολογίες. Απ την άλλη ο οργανισμός του σκύλου είναι ίδιος και απαράλλαχτος εδώ και κάμποσες χιλιάδες χρόνια με τα ίδια «υλικά» και την ίδια «τεχνολογία» (λειτουργία). Παρ’ όλα αυτά όμως ο σκύλος είναι απείρως πολυπλοκότερος από το όπλο. Τα τρισεκατομμύρια κύτταρα που τον αποτελούν εναρμονίζονται με θαυμαστό τρόπο, ώστε να σχηματιστεί ως ενιαίο σύνολο ο οργανισμός. Τα κύτταρα αυτά, αν και λειτουργούν όλα με τις ίδιες αρχές, εμφανίζουν μια εντυπωσιακή πολυμορφία και διαφοροποίηση, ανάλογα με την αποστολή που έχουν αναλάβει. Μπορούν με κάποιους τρόπους να επικοινωνούν μεταξύ τους ώστε να συντονίζονται «αυτόματα». Όλο αυτό το σύστημα ελέγχεται από έναν υπερυπολογιστή, τον εγκέφαλο. Συνοψίζοντας ,το όπλο σε σχέση με το σκύλο είναι, ότι η σφεντόνα ή το φυσοκάλαμο σε σύγκριση με τα πυρηνικά όπλα (και βάλε).

Ο σκύλος είναι ευαίσθητος στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Το όπλο όχι. Ο σκύλος αντιλαμβάνεται τις αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας, το φώς και το σκοτάδι, την κίνηση και τις οσμές και αντιδρά ανάλογα. Με άλλα λόγια αλληλεπιδρά με το περιβάλλον. Το όπλο παρουσιάζει μια μικρή παθητική ευαισθησία. Μπορεί δηλαδή να σκουριάσουν κάποια μέρη του αν δεν συντηρηθεί σωστά και πάντα, παίρνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο είναι αποθηκευμένο. Με άλλα λόγια δεν αλληλεπιδρά με το περιβάλλον. Δέχεται τις επιδράσεις του αλλά δεν έχει τρόπο να απαντήσει σε αυτές.

Οι ανάγκες του όπλου είναι μηδαμινές. Του σκύλου πολλές και ποικίλες. Με λίγο ειδικό λάδι και ένα καλό καθάρισμα το όπλο είναι εντάξει. Ο σκύλος θέλει δουλειά, διατροφή, καθαριότητα, ιατρική φροντίδα και στοργή σε καθημερινή βάση και χωρίς εκπτώσεις. Είναι πολύ εύκολο να έχεις στην κατοχή σου ας πούμε 6-7 όπλα και να τα συντηρείς σωστά. Το να έχεις όμως 3 σκύλους, είναι «μεροκάματο».

Ο σκύλος σηκώνει ή καταδιώκει το θήραμα, σε κοιτάει στα μάτια και σου κουνάει την ουρά. Αν ο σκύλος δεν κάνει καλά τη δουλειά του στον κυνηγότοπο, τότε το όπλο δεν θα εκπυρσοκροτήσει. Το όπλο «ακολουθεί» τον σκύλο και όχι το αντίστροφο. Οι κυνηγοί του φτερωτού αλλά και του τριχωτού θηράματος γνωρίζουν καλά, ότι η επιτυχία του σκύλου δεν καταλήγει απαραίτητα σε κάρπωση. Πέρα από αυτό όμως η συναισθηματική εκδήλωση του σκύλου σε κάθε περίσταση είναι ένα μοναδικό γεγονός που οφείλει να συγκινεί τον κάθε κυνηγό. Αν αρρωστήσεις, ο σκύλος σου μπορεί να πεθάνει από τη θλίψη του. Το όπλο σου θα περάσει «αμέριμνο» στους κληρονόμους σου ή σε έναν άλλο αγοραστή.

Υπάρχουν όμως και ομοιότητες. Όσο περισσότερο ασχοληθείς και με το σκύλο και με το όπλο, τόσο περισσότερο θα ανταμειφθείς στον κυνηγότοπο. Όσο περισσότερο επενδύσεις στον σκύλο και στο όπλο, τόσο σε προσωπική προσπάθεια, όσο και σε χρήμα και χρόνο, τόσο περισσότερο θα κερδίσεις στην επόμενη κυνηγετική περίοδο.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ