spot_img
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΣκύλοι σε χαμηλές θερμοκρασίες

Σκύλοι σε χαμηλές θερμοκρασίες

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Τους κρύους, χειμωνιάτικους μήνες, το αμυντικό σύστημα των σκύλων (και όλων των ζώων, φυσικά) επηρεάζεται, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευπρόσβλητοι σε ιογενή νοσήματα.

Κείμενο ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ (κτηνίατρος)

Η λοιμώδης λαρυγγοτραχείτιδα, βρίσκει πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη στο σκύλο, στις μεταβολές της υγρασίας και της θερμοκρασίας, οπότε, πολλά ζώα προσβάλλονται αυτήν την εποχή. Ανάμεσα στα άλλα ιογενή νοσήματα που μπορεί να καταστούν επιδημικά με την απότομη αλλαγή του καιρού, είναι και η μόρβα του σκύλου. Το κοινό κρυολόγημα που παθαίνει ο άνθρωπος, δεν εμφανίζεται στον σκύλο, επειδή ο ιός αυτός δεν προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημά του.

Ωστόσο, τα σκυλιά, καλό θα είναι την περίοδο πριν τον χειμώνα να εμβολιάζονται για κάποια λοιμώδη νοσήματα, ώστε να αποτρέψουμε κάποιες προσβολές από τα ιογενή νοσήματα της εποχής. Επίσης, το κρύο από μόνο του σαν φυσικός παράγοντας, όχι μόνο μπορεί να καταβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού του ζώου, αλλά να επιδεινώσει και ορισμένα άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, ζαχαρώδη διαβήτη, χρόνιες λοιμώξεις και παρασιτώσεις, όπως η ασθένεια της λεϊσμανίασης, της ερλιχίωσης και άλλα.

Οι φυλές με κοντό τρίχωμα

Έχει συμβεί πολλές φορές, σε μεγάλες βαρυχειμωνιές και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, πολλά σκυλιά να παρουσιάζουν κατάπτωση, χωρίς να έχουν κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, μόνο από τον φυσικό παράγοντα της χαμηλής θερμοκρασίας. Ειδικά στις φυλές των σκύλων με κοντό τρίχωμα, όπως τα Πόιντερ, τα Βίζλα, τα Κούρτσχααρ, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά στο παρελθόν, όπου μετά από μεγάλη παραμονή σε ακραίο ψύχος, ο σκύλος μας έρχεται υποθερμικός και σε κατάσταση κατάπτωσης. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν, ότι οι συγκεκριμένες φυλές δεν έχουν αρκετά παχύ τρίχωμα για να προστατεύονται από το κρύο, οπότε θα πρέπει να προσέχουν την έκθεσή τους στις καιρικές συνθήκες.

Εάν πρόκειται για κυνηγούς, θα πρέπει να μην βγάζουν τα κυνηγόσκυλα πάρα πολύ νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, αλλά να περιμένουν λίγο μέχρι την ανατολή του ηλίου. Επίσης, τα σκυλιά αυτά χρειάζονται καλύτερη διατροφή, υψιθερμιδική, για να δημιουργηθεί υψηλός μεταβολισμός στο ζώο που θα το βοηθήσει να αντέξει καλύτερα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Κατ’ αναλογία, τα ίδια ισχύουν και στα άρρωστα ζώα, τα οποία θα πρέπει να νοσηλεύονται σε χώρους με αρκετή ζέστη, γιατί έτσι ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία, ενώ προστατεύονται από περαιτέρω επιδείνωση της υγείας τους λόγω του ψύχους.

Αν εκτεθεί σε ακραίο ψύχος και καταρρεύσει

Εάν, παρόλα τα όσα αναφέραμε, βρεθεί ένας σκύλος πολλές ώρες σε ακραίο ψύχος και φτάσει να καταρρεύσει και να έλθει στο ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες, εκτός από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος που φροντίζουμε να είναι υψηλή, χρησιμοποιούμε θερμαντικά σώματα και κάποιες θερμοφόρες πάνω στις οποίες τοποθετούμε το ζώο, ώστε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του, ενώ ταυτόχρονα του δίνουμε να πιεί ζεστά πόσιμα υγρά όπως γάλα ή ζωμό κρέατος.

Επίσης, μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, ζεσταίνοντας ένα μπουκάλι φυσιολογικού ορού σε θερμόλουτρο (μπεν-μαρί) και χορηγώντας χλιαρό ορό (σε θερμοκρασία κοντά στους 35 βαθμούς κελσίου) ενδοφλέβια στο ζώο, ώστε να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του και να αποφύγουμε τις θρομβώσεις στο αίμα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα αρπάζει ένα πρόβατο μέσα από την αυλή ενός σπιτιού – Βίντεο

Η Ρουμανία παλεύει με το πρόβλημα της αρκούδας Αρκούδα εισβάλλει σε αυλή ενός νοικουριού και αρπάζει στο στόμα ένα πρόβατο Μια αρκούδα βιντεοσκοπήθηκε να αρπάζει ένα...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ