spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΠερί υγείας και θερμοκρασίας…

Περί υγείας και θερμοκρασίας…

|

 

Τα αρσενικά σκυλιά συχνά έχουν υψηλότερη θερμοκρασία από τα θηλυκά, τα οποία, όμως, εμφανίζουν υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την διάρκεια του οίστρου και στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

 

κείμενο ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΡΟΖΟΣ κτηνίατρος

Η φυσιολογική θερμοκρασία ενός ενήλικου υγιούς σκύλου, όταν αυτός βρίσκεται σε ηρεμία, κυμαίνεται από 37,9οC μέχρι 39,2οC ( η μέση τιμή είναι 38,5οC). Αυτά είναι τα όρια μέσα στα οποία κυμαίνεται η θερμοκρασία του ζώου, με διάφορες μικρές αυξομειώσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Το πρωί για παράδειγμα, η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, ενώ το βράδυ είναι υψηλότερη. Κατά τη διάρκεια του ύπνου η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή, ενώ ύστερα από σωματική δραστηριότητα και καταπόνηση ανεβαίνει…

Η σύγχυση με τον πυρετό

Τα αρσενικά σκυλιά συχνά έχουν υψηλότερη θερμοκρασία από τα θηλυκά (τα οποία, όμως, εμφανίζουν υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την διάρκεια του οίστρου, καθώς και στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης). Μάλιστα, 1-2 μέρες πριν τον τοκετό, η θερμοκρασία μειώνεται απότομα! Τα κουτάβια, βέβαια, έχουν υψηλότερη θερμοκρασία από τα ενήλικα, η οποία μπορεί να φτάσει και τους 39,5οC! Όταν η θερμοκρασία του σκύλου ανέβει πάνω από τα φυσιολογικά όρια, τότε πρόκειται… για υπερθερμία.

Πολλοί κυνηγοί ή άλλοι κάτοχοι σκύλων συγχέουν την υπερθερμία με τον πυρετό, επειδή και στις δύο περιπτώσεις η θερμοκρασία του οργανισμού αυξάνεται… Όμως, ο πυρετός είναι ένα κλινικό σύνδρομο στο οποίο, εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας, συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα (ανορεξία, κατάπτωση, κακή διάθεση, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, κ.λπ). Ο πυρετός οφείλεται, συνήθως, σε μικρόβια, ιούς, παράσιτα, κ.λπ.

Αντιθέτως, η απλή υπερθερμία έχει να κάνει, κυρίως, με την αύξηση των καύσεων, λόγω εντονότατης σωματικής δραστηριότητας, όπως το κυνήγι. Υπερθερμία, βέβαια, παρατηρείται και σε ορισμένες ασθένειες, όπως π.χ. ο υπερθυρεοειδισμός. Η παραμονή του ζώου σε χώρους μικρούς, κλειστούς, υγρούς και κακώς αεριζόμενους, πάλι οδηγεί σε έντονη υπερθερμία (και τελικά στην θερμοπληξία). Γι’ αυτό, λοιπόν, κάθε υπερθερμία δεν σημαίνει απαραίτητα πυρετό.

Η υποθερμία

Η απλή υπερθερμία υποχωρεί, συνήθως, από μόνη της, λίγη ώρα μετά το κυνήγι ή το στρες που την προκάλεσε. Οι πιο επίμονες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με την τοποθέτηση του ζώου σε δροσερό χώρο, ή και με το κατάβρεγμά του με δροσερό νερό… Ο πυρετός, αντιθέτως, απαιτεί εξειδικευμένη αντιμετώπιση, ανάλογα με το αίτιο που τον προκάλεσε. Στην περίπτωση υποθερμίας, η θερμοκρασία του οργανισμού πέφτει κάτω από τα κατώτερα φυσιολογικά όρια. Συνηθέστερα αίτια υποθερμίας είναι η παραμονή του σκύλου στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό με κακή διατροφή.

Λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων του ελαττώνονται οι καύσεις, ενώ και η παραγόμενη θερμότητα αποβάλλεται ταχύτερα. Τα κουτάβια είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα ενήλικα, επειδή η θερμορύθμισή τους, δεν λειτουργεί ακόμα αποτελεσματικά. Οι τοξίνες των μικροβίων, τα δηλητήρια, ο ίκτερος, οι αιμορραγίες, είναι μερικές αιτίες που οδηγούν σε υποθερμία… Το υποθερμικό ζώο, είναι ψυχρό στην αφή, κινείται ελάχιστα ή καθόλου, δεν δίνει μεγάλη σημασία στο περιβάλλον, αναπνέει δύσκολα και είναι ανόρεχτο.

Εάν, μάλιστα, η θερμοκρασία του πέσει κάτω από τους 35οC, πεθαίνει! Η απλή υποθερμία (μέχρι 37οC) αντιμετωπίζεται με την μεταφορά του ζώου σε έναν θερμό χώρο, και με χορήγηση τροφής πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με ενδοφλέβια χορήγηση χλιαρών ορών και άλλα εξειδικευμένα φάρμακα.

Σωτήριες παρεμβάσεις

Για τα υποθερμικά κουτάβια, μία καλή λύση είναι να τοποθετηθούν κάτω από μία λάμπα, σε απόσταση 35-40 εκατοστών από αυτή. Μία άλλη λύση είναι να τοποθετηθεί το κουτάβι, ανάμεσα… σε δύο φιάλες με νερό θερμοκρασίας 38-40οC! Τα μπουκάλια πρέπει να είναι τυλιγμένα με πετσέτες, και βέβαια το νερό να ανανεώνεται συχνά για να παραμένει ζεστό. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει και η χορήγηση χλιαρού νερού με ζάχαρη, χρησιμοποιώντας σύριγγα χωρίς βελόνα.

Ώρα για θερμόμετρο

Η θερμομέτρηση γίνεται με το θερμόμετρο, το οποίο εισάγεται από τον πρωκτό. Οι κινήσεις πρέπει να είναι ήρεμες και απαλές, ενώ το θερμόμετρο καλό είναι να έχει αλειφτεί με βαζελίνη, ώστε να μην δυσκολεύει το σκύλο. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η θερμομέτρηση μετά το φαγητό, ή μετά τον περίπατο.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία – Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία - Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων Οι κυνηγοί και ο στρατός θα σκοτώσουν...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ