spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΠαρατήρησα λίγο αίμα στα κόπρανα του σκύλου. Να ανησυχήσω;

Παρατήρησα λίγο αίμα στα κόπρανα του σκύλου. Να ανησυχήσω;

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Αίμα στα κόπρανα του σκύλου – Η παρουσία αίματος στα κόπρανα είναι πάντοτε ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, με την έννοια, ότι ανάμεσα στις ασθένειες που το προκαλούν, κάποιες είναι εξαιρετικά σοβαρές. Για το λόγο αυτό σκύλοι που παρουσιάζουν αίμα στα κόπρανα, πρέπει να προσκομίζονται άμεσα στον κτηνίατρο για συστηματική διερεύνηση.

Το αίμα στα κόπρανα, χοντρικά μπορεί να έχει μορφές. Μπορεί δηλαδή να είναι μαύρου χρώματος ή να έχει το φυσικό κόκκινο χρώμα. Στην πρώτη περίπτωση το φαινόμενο ονομάζεται μέλαινα και οφείλεται στην επίδραση των γαστρικών ή των εντερικών εκκρίσεων, οπότε μεταβάλλεται η χημική δομή της αιμοσφαιρίνης και κατά συνέπεια και το χρώμα του αίματος. Στη δεύτερη περίπτωση, το αίμα δεν υφίσταται τις επιδράσεις αυτές και για το λόγο αυτό εμφανίζεται στα κόπρανα ως κόκκινο («ζωντανό» όπως το λένε συχνά οι ιδιοκτήτες). Το σύμπτωμα αυτό ονομάζεται αιματοχεζία και με αυτό θα ασχοληθούμε στο άρθρο αυτό. Το αίτιο της αιμορραγίας στην περίπτωση αυτή εντοπίζεται κατά κανόνα στο τελευταίο τμήμα του εντέρου και στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν προλαβαίνει να «μαυρίσει». Τα κόπρανα συχνά είναι πολτώδη ή διαρροϊκά, μπορεί όμως να είναι και φυσιολογικά.  Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί δυσκοιλιότητα. Αν υπάρχουν στον σκύλο και γενικά συμπτώματα, όπως πχ πυρετός, ανορεξία κ.λπ. τότε αυτά σχετίζονται με την ασθένεια που προκαλεί την αιματοχεζία. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά μερικές ασθένειες που οδηγούν στην εμφάνιση αίματος στα κόπρανα.

Αλλοιώσεις στην περιοχή του πρωκτού

Ο πρωκτός λόγω της διέλευσης των κοπράνων μπορεί εύκολα να μολυνθεί. Εκτός από τους σφικτήρες μυς στην περιοχή υπάρχουν και αρκετοί αδένες, το έκκριμα των οποίων διευκολύνει την διέλευση των κοπράνων. Οι μολύνσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποστήματα. Αν η μόλυνση εντοπίζεται πιο βαθιά τότε μπορεί να εμφανιστούν συρίγγια, τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά «σωλήνες» με τους οποίους επικοινωνεί η περιοχή της μόλυνσης με τον έξω κόσμο. Φυσικά υπάρχει και η περίπτωση των καρκινικών αλλοιώσεων κυρίως σε ηλικιωμένους σκύλους. Τα τραύματα του πρωκτού (δαγκώματα κλπ) καθώς και τα ξένα σώματα μπορεί επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση αίματος . Τέλος υπάρχει και η περίπτωση της περινεϊκής κήλης. Περίνεο ονομάζεται η περιοχή ανάμεσα στον πρωκτό και στα γεννητικά όργανα. Η περιοχή αυτή είτε λόγω τραυματισμού, είτε για άλλους λόγους μπορεί να παρουσιάσει κήλη. Αυτό σημαίνει ότι κάποια τμήματα του εντέρου προβάλλουν κάτω από το δέρμα της περιοχής αυτής, με συνέπεια να υπάρχουν ανώμαλες τοποθετήσεις των εντέρων και ανώμαλη διέλευση των κοπράνων. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η αντιμετώπιση είναι κατά κανόνα χειρουργική. Προληπτικά ο καθαρισμός των αδένων με πίεση τους, είναι μια καλή λύση και συνήθως τον κάνει ο κτηνίατρος μαζί με τον ετήσιο εμβολιασμό.

Κολίτιδες

Το τελευταίο τμήμα του παχέως εντέρου είναι το κόλον και οι φλεγμονές του ονομάζονται κολίτιδες. Οι παθήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από έντονο ερεθισμό, ο οποίος εκδηλώνεται με διάρροια και παρουσία αίματος και βλέννας στα κόπρανα. Συνήθως ο σκύλος δεν εμφανίζει άλλα συμπτώματα. Μια συχνή αιτία κολίτιδας είναι το ψυχολογικό στρες του ζώου, κυρίως των κουταβιών όταν αλλάζουν περιβάλλον. Τα Αγγλικά Σέττερ έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως και κάποιες άλλες φυλές. Η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την ειδική δίαιτα φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάποιες λοιμώξεις επίσης προκαλούν κολίτιδα, αλλά οι πιο σοβαρές περιπτώσεις είναι αυτές που οφείλονται στην φλεγμονώδη νόσο του εντέρου καθώς και οι λεγόμενες ιδιοπαθείς. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου πιστεύεται ότι οφείλεται σε διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ τα αίτια των ιδιοπαθών περιπτώσεων είναι άγνωστα και οπωσδήποτε σχετίζονται με ευαισθησία του οργανισμού. Οι περιπτώσεις αυτές είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν.

Τα παράσιτα ο λόγος για το.. αίμα στα κόπρανα του σκύλου…

Τα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση αίματος στα κόπρανα επειδή τραυματίζουν την εσωτερική επιφάνεια του εντέρου. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και για το λόγο αυτό η σοβαρότητα τους ποικίλει. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως μετά τον αποπαρασιτισμό, η αιματοχεζία σταματά.

Νεοπλασίες

Οι νεοπλασίες (πολύποδες, καρκινώματα κλπ) διαβρώνουν το έντερο και τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι προκαλείται αιμορραγία. Είναι σπάνιες σχετικά και η αντιμετώπισή  τους είναι εξαιρετικά δυσχερής.

Τραυματισμοί του εντέρου

Τα ξένα σώματα (π.χ. κόκαλα, παιχνίδια, τεμάχια ξύλου κλπ) καθώς και ορισμένοι αδέξιοι χειρισμοί πχ κατά την θερμομέτρηση ή το κλύσμα, τραυματίζουν την επιφάνεια του εντέρου και οδηγούν σε αιμορραγία. Τα κουτάβια και τα νεαρά ζώα είναι πολύ πιο ευαίσθητα.

Διατροφικά αίτια

Ορισμένα συστατικά της τροφής μπορεί να ερεθίσουν το έντερο κάποιων ζώων. Αυτό ισχύει κυρίως για τα αποφάγια, τα οποία μπορεί για παράδειγμα να περιέχουν καρυκεύματα και μπαχαρικά. Ακόμα όμως και οι πολύ χαμηλής ποιότητας ξηρές τροφές μπορεί να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκύλος στέκεται «άγαλμα» απέναντι σε μια γάτα – Βίντεο

Σκύλος στέκεται «άγαλμα» απέναντι σε μια γάτα Η αγαλματένια στάση ενός σκύλου δείκτη καθώς φερμάρει μία γάτα Παγώνοντας στη θέση τους, η μύτη τους ισιώνει, η...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ