spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΟι εντερίτιδες των κουταβιών

Οι εντερίτιδες των κουταβιών

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Οι εντερίτιδες των κουταβιών είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία των κουταβιών, τόσο πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να προστατεύσουμε τα κουτάβια μας.

Οι εντερίτιδες είναι φλεγμονές των εντέρων. Είναι αρκετοί οι παράγοντες που προκαλούν τέτοιου είδους φλεγμονές και μάλιστα όσο πιο νεαρό είναι το ζώο, τόσο πιο σοβαρές μπορεί να είναι οι εντερίτιδες αυτές. Η ποικιλία αυτή των βλαπτικών παραγόντων προσβάλει το έντερο των κουταβιών και προκαλεί διάρροια, η οποία είναι το κοινό σύμπτωμα σε όλες τις περιπτώσεις εντερίτιδας.

Ανάλογα με το αίτιο η διάρροια αυτή μπορεί να περιέχει ή όχι βλέννες, αίμα, άπεπτες τροφές, παράσιτα, ξένα σώματα κλπ, ενώ μπορεί να είναι υδαρής (δηλαδή ρευστή σαν το νερό) ή πολτώδης (πιο παχύρευστη σαν πολτός). Πάντα ανάλογα με το αίτιο μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως: εμετός, πυρετός, ανορεξία (πλήρης ή σχετική) και κακή διάθεση.

Η αυξημένη ευαισθησία των κουταβιών δικαιολογείται από το γεγονός, ότι οι φυσικές άμυνες του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος είναι ακόμη ασχημάτιστες και ανίσχυρες. Σε ορισμένες λίγες περιπτώσεις η διάρροια είναι θεραπευτική, με την έννοια ότι οργανισμός προσπαθεί να αποβάλλει βίαια έναν βλαπτικό παράγοντα π.χ. μια χαλασμένη τροφή. Στις περιπτώσεις αυτές μόλις αποβληθεί ο βλαπτικός παράγοντας, σταματάει και η διάρροια.

Τα περισσότερα περιστατικά όμως επιδεινώνονται αν δεν ληφθούν μέτρα και μπορεί να καταλήξουν στην αφυδάτωση του κουταβιού και στον θάνατό του. Θα προσπαθήσουμε να ομαδοποιήσουμε τα συχνότερα αίτια των εντερίτιδων ώστε γίνουν ευκολότερα κατανοητά.

1) Παράσιτα: Τα κοινώς λεγόμενα σκουλήκια, τα οποία μπορεί να ανέρχονται και σε αρκετές δεκάδες. Συνήθως μερικά από αυτά είναι παρόντα στη διάρροια, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ το πρόβλημα οφείλεται σε παράσιτα, αυτά δεν φαίνονται στα διαρροϊκά κόπρανα.

2) Μικρόβια: Κοινά μικρόβια, όπως πχ αυτά που αναπτύσσονται στο ξινισμένο φαγητό το καλοκαίρι, αλλά και πιο ειδικά μικρόβια όπως πχ οι σαλμονέλες, προσβάλλουν το έντερο των κουταβιών και προκαλούν σοβαρές διάρροιες. Εδώ θα πρέπει να εντάξουμε και τις περιπτώσεις που οφείλονται σε κατάποση εντόμων.

3) Ιοί: Ο ιός του τύφου ή της μόρβας ή ο κορωναϊός, είναι οι συνηθέστεροι ιοί (και οι πιο «καταστροφικοί» ) που προσβάλλουν τα κουτάβια. Υπάρχουν όμως, όπως και στον άνθρωπο κοινές ιώσεις που προκαλούν διαρροϊκές κενώσεις.

4) Διατροφικοί λόγοι: Η συνηθέστερη αιτία και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Είναι πολλά τα διατροφικά σφάλματα που διαπράττονται από τους ιδιοκτήτες και συνήθως από άγνοια των σωστών κανόνων διατροφής ή από αμέλεια.

(module svestonof}

5) Ξένα σώματα: Τα κουτάβια πριν ολοκληρωθεί η οδοντοφυΐα τους έχουν την συνήθεια να δαγκώνουν ότι βρουν. Θραύσματα από παιδικά παιχνίδια, σπάγκοι, κομμάτια από ύφασμα, τεμάχια ξύλου, σοβάδες και πολλά άλλα υλικά καταπίνονται από τα κουτάβια με συνέπεια σοβαρές εντερίτιδες.

6) Τοξικά αίτια: Πολλές χημικές ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον των κουταβιών, μπορεί να καταποθούν και να τους προκαλέσουν εντερίτιδα. Ορισμένα καθαριστικά ή απορρυπαντικά έχουν τέτοια επίδραση πχ η κοινή χλωρίνη, ορισμένα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, χρώματα κλπ

7) «Ψυχολογικά» αίτια: Το στρες μπορεί να προκαλέσει κολίτιδα (φλεγμονή του τελευταίου τμήματος του παχέως εντέρου), κακή πέψη και κακή απορρόφηση της τροφής.

8) Άλλοι λόγοι: Σπάνια κληρονομικά σύνδρομα ή συγγενείς παθήσεις του πεπτικού, χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή κοιλότητα κλπ

9) Συνδυασμοί των ανωτέρω.

Η αναφορά είναι αναγκαστικά συνοπτική για λόγους χώρου, αλλά ακόμα κι έτσι γίνεται κατανοητό πόσο δύσκολη είναι η ακριβής διάγνωση του αιτίου. Αυτό σημαίνει πως χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να γίνει αντιληπτό το αίτιο και να εφαρμοστεί η κατάλληλη αγωγή, κάτι που μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες για τη ζωή του κουταβιού. Σε κάθε περίπτωση το πρώτο που κάνουμε όταν αντιληφθούμε διάρροια σε κουτάβι, είναι να απομακρύνουμε την τροφή για τουλάχιστον 12 ώρες ακόμα και αν αυτό δείχνει ευδιάθετο και «ορεξάτο».

Ο λόγος είναι ότι η τροφή όσο ποιοτική και αν είναι, δεν παύει να αποτελεί έναν επιπλέον φόρτο στο ήδη ερεθισμένο έντερο και συνεπώς αυξάνεται η πιθανότητα επιδείνωσης. Μετά το 12ωρο και εφόσον το ζώο δείχνει καλά και εφόσον έχουν σταματήσει οι διαρροϊκές κενώσεις, τότε μπορούμε να του δώσουμε δοκιμαστικά μια πολύ μικρή ποσότητα τροφής και να περιμένουμε λίγες ώρες για να δούμε αν η διάρροια θα συνεχιστεί. Στην περίπτωση αυτή ο κτηνίατρος είναι η μόνη λύση.

Ασφαλώς η πρόληψη είναι προτιμότερη και αποτελεσματικότερη. Η παρακάτω στρατηγική μπορεί και να χαρακτηριστεί ως ματ σε 4 κινήσεις, υπό την έννοια ότι προφυλάσσει το κουτάβι στο 90% των περιπτώσεων.

1) Εμβολιασμοί. Σωστοί και έγκαιροι, με πρόγραμμα και όχι στην τύχη με βάση τη «γνώμη» ανειδίκευτων «ειδικών».

2) Αποπαρασιτισμοί. Και εδώ η έννοια του προγράμματος είναι σημαντική αρχίζοντας από την αποπαρασίτωση της εγκύου σκύλας. Σημαντική παράμετρος είναι η χορήγηση του κατάλληλου προϊόντος στην κατάλληλη δόση. Θα πρέπει δηλαδή να ζυγίζετε το κουτάβι.

3) Σωστή διατροφή. Η καλής ποιότητας ξηρή τροφή είναι μονόδρομος. Προσοχή και εδώ στην σωστή ποσότητα. Ζυγίστε την τροφή και μη την χορηγείτε με το μάτι. Επίσης αποφύγετε διάφορα συμπληρώματα πχ γάλα, αβγά κλπ τα οποία δεν τα έχει ανάγκη το ζώο σας.

4) Ελεγχόμενο περιβάλλον. Απομονώστε το κουτάβι από άλλα ζώα αλλά και από τους φίλους σας (δεν ξέρετε τι κουβαλάνε μαζί τους από τα δικά τους σκυλιά). Φροντίστε να μην έρχεται το κουτάβι σε επαφή με τα παιχνίδια του παιδιού σας (ας παίξουν σε εξωτερικό χώρο οι δυο τους) και κυρίως μεριμνήστε ώστε το κατάλυμα του ζώου να είναι ασφαλές χωρίς σοβάδες, ασβέστη, ξύλα, τούβλα και σεντόνια ή πανιά. Τα πλαστικά σπιτάκια είναι ασφαλή.

Αν το καλοσκεφτείτε θα δείτε ότι δεν είναι τρομακτική αγγαρεία τα παραπάνω μέτρα. Στο κάτω κάτω αυτό που θέλετε είναι το κουτάβι σας να είναι υγιές. Ε λοιπόν πρέπει να κάνετε και κάτι για αυτό.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ