spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαO σκύλος μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

O σκύλος μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές, εκτός από τη χαρά της εξοχής ο σκύλος μας μπορεί να μεταφέρει κάποια μικρά προβλήματα υγείας που θα πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν γρήγορα για να μην εξελιχθούν σε κάτι σοβαρότερο… 

Του Κώστα Γαβρά

Γυρίζοντας από τις διακοπές με το σκύλο μας, είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα, θα πρέπει να προσέξουμε μήπως ο σκύλος μας κουβαλάει μαζί του κάποιο πρόβλημα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρότερο. Το πρώτο και πιό σημαντικό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα προβλήματα του δέρματος. Πρέπει να γίνει ένας καλός έλεγχος για εξωπαράσιτα, δηλαδή ψύλλους ή τσιμπούρια που κολλάνε τα σκυλιά στην εξοχή από τα ζώα του δάσους ή από τα κτηνοτροφικά ζώα. Έπειτα, πρέπει να προσέξουμε πολύ, ειδικά στα μακρύτριχα ζώα, ώστε να εντοπίσουμε και να απομακρύνουμε πιθανά ξένα σώματα που έχουν περάσει στο δέρμα του σκύλου μας. Κοιτάμε με προσοχή τα μεσοδακτύλια διαστήματα  και τα αυτιά, κι έπειτα ελέγχουμε το υπόλοιπο σώμα, προσέχοντας πιό πολύ την κοιλιά, τις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να ελέγξουμε για τραυματισμούς και κοψίματα είναι τις πατούσες και τα δάχτυλα του σκύλου μας, εάν αυτός έτρεξε πολύ στην εξοχή σε περιοχές που είχε κοφτερά βράχια. Για τα σκυλιά που βρέθηκαν σε θαλασσινό περιβάλλον, πρέπει να γίνει έλεγχος για πιθανά δερματολογικά προβλήματα που μπορεί να έχει δημιουργήσει το θαλασσινό νερό, καθώς και για προβλήματα στον ακουστικό πόρο ως συνέπεια του θαλασσινού νερού που μπήκε μέσα (αν το σκυλί μας είχε συχνή επαφή με τη θάλασσα).

Ας δούμε όμως και τους τρόπους αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων εφόσον παρουσιαστούν:

Ξεκινώντας από τα εξωπαράσιτα, αυτά συνήθως γίνονται αντιληπτά από τον ιδιοκτήτη, είτε επειδή τα βλέπει από μόνος του είτε επειδή βλέπει το σκυλί του να εμφανίζει έντονο κνησμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης να αντιμετωπίσει μόνος του το πρόβλημα, βάζοντας πάνω στο ζώο τα κατάλληλα φάρμακα, τα οποία είτε ψεκάζονται είτε χορηγούνται σε μορφή αμπούλας. Εάν όμως τα εξωπαράσιτα έχουν προκαλέσει εκτεταμένη δερματοπάθεια, τότε είναι απαραίτητη μιά επίσκεψη στον κτηνίατρο ο οποίος θα δώσει φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπίσει τη δερματοπάθεια.

Τα ξένα σώματα συνήθως είναι τα λεγόμενα άγανα, δηλαδή σκληρά και μυτερά χόρτα που μπλέκονται στο τρίχωμα του ζώου και φτάνουν να δημιουργήσουν πληγές στο δέρμα του. Σε αυτές τις περιπτώσεις τις πιό πολλές φορές χρειάζεται η συμβουλή του κτηνιάτρου, διότι μπαίνοντας κάτω από το δέρμα του ζώου τα άγανα δημιουργούν αποστήματα και συρίγγια, τα οποία χρειάζονται διάνοιξη και σωστό καθαρισμό με τη μέθοδο που ο κτηνίατρος γνωρίζει.

Οι ωτίτιδες που μπορεί να έχουν προκύψει από το θαλασσινό νερό ή από άλλη αιτία, χρειάζονται κι αυτές μιά επίσκεψη στον κτηνίατρο ο οποίος θα κάνει πρώτα μιά ωτοσκόπηση για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο ξένο σώμα μέσα στο αυτί κι έπειτα θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Προσοχή: μιά ωτίδιτα σε αυτό το στάδιο αντιμετωπίζεται εύκολα και οριστικά, όμως εάν δεν διαγνωστεί και δεν θεραπευτεί εγκαίρως, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια νόσος και να έχει μόνιμα αποτελέσματα στην υγεία του σκύλου.

Τα τραυματισμένα πέλματα είναι μάλλον η πιό απλή περίπτωση, χρειάζονται μόνο επάλειψη με τοπικό αντισηπτικό και περνάνε γρήγορα με την ξεκούραση του ζώου.

 

Όσο για τα προβλήματα από το θαλασσινό νερό, αυτά μπορεί να είναι κάποια ελαφρά δερματοπάθεια ή ξηροδερμία, κυρίως σε ζώα με πυκνό τρίχωμα που μένουν για πολλή ώρα βρεγμένα με θαλασσινό νερό, όμως κι αυτά τα προβλήματα δεν είναι σοβαρά και αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα μπάνιο με αντισηπτικό σαμπουάν και ένα καλό χτένισμα.

Όλα τα παραπάνω είναι εξωτερικά προβλήματα που είναι σχετικά εύκολο να διαπιστωθούν και εύκολο να αντιμετωπιστούν. Καλό είναι να γνωρίζει κανείς, όμως, ότι από τους ψύλλους , τσιμπούρια  και σκνίπες μεταδίδονται και νοσήματα του αίματος. Έτσι, εάν το ζώο κατά τη διάρκεια ή μετά τις διακοπές παρουσιάσει πυρετό ή έντονη αδιαθεσία, θα πρέπει να πάει στον κτηνίατρο για εξετάσεις αίματος ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια ασθένεια όπως η ερλιχίωση, η πυροπλάσμωση ή ακόμα και η λεϊσμανίαση που μεταδίδεται από τις σκνίπες.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ