spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΝερό: Πηγή ζωής και ενέργειας (και όχι αναγκαίο κακό)

Νερό: Πηγή ζωής και ενέργειας (και όχι αναγκαίο κακό)

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Πολλοί κυνηγοί αξιολογούν μια τροφή, με μοναδικό κριτήριο το κατά πόσο ο σκύλος τους θα διψάει στο κυνήγι. Άλλοι, θεωρούν ότι ο σκύλος δεν πρέπει να πίνει νερό κατά τη διάρκεια του κυνηγίου επειδή θα «βαρύνει». Το γεγονός ότι το 80-85% του σώματος ενός σκύλου αποτελείται από νερό, διαψεύδει και τους μεν και τους δε.

Ένας ακόμα από τους πολλούς μύθους που μαστίζουν τον κυνηγετικό χώρο αφορά το νερό. Αν μάλιστα ακούσει κανείς σχετικές συζητήσεις, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως το νερό είναι μια τοξική και δηλητηριώδης ουσία, άκρως επικίνδυνη για τον σκύλο. Ειδικά για τον κυνηγετικό σκύλο. Οι άλλες φυλές μπορούν να πίνουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν. Τα ζώα αυτά όμως είναι «φλώρικα» και «του καναπέ», ενώ τα κυνηγόσκυλα είναι «σκληροτράχηλοι λοκατζήδες». Όλα αυτά θα ήταν απλώς γραφικά, εάν δεν οδηγούσαν σε κάποιες εντελώς λανθασμένες πρακτικές, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν μειωμένη κυνηγετική απόδοση, δυσφορία του ζώου, βλάβη της υγείας του, ακόμα και το θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό δεν είναι ίδιες ούτε για όλες τις φυλές, ούτε ακόμα και για όλους τους σκύλους της ίδιας φυλής. Προφανώς είναι ανάλογες του σωματικού βάρους του ζώου. Για τις κυνηγετικές φυλές οι ανάγκες αυτές υπολογίζονται σε 0,7-1 λίτρο την ημέρα. Ένας πρακτικός κανόνας, ορίζει ότι η ημερήσια πρόσληψη νερού πρέπει να είναι 2,5 φορές περισσότερη από το βάρος της ξηρής τροφής που τρώει το ζώο. Αν δηλαδή πχ ένας σκύλος καταναλώνει 300 γραμμάρια ξηρής τροφής την ημέρα, τότε θα πρέπει να πίνει τουλάχιστον 0,75 λίτρα νερό (300 x 2,5 = 0,75 λίτρα). Υπάρχει φυσικά και ο πιο επιστημονικός τρόπος υπολογισμού της ελάχιστης αναγκαίας ημερήσιας ποσότητας νερού, που προκύπτει από τον τύπο:

Ποσότητα νερού σε ml = 70 x (Βάρος)3/4 x 1,6

Η ποσότητα αυτή όμως, όπως και αν υπολογιστεί, καλύπτει μόνο τις βασικές ανάγκες σε κατάσταση ηρεμίας και σε «ομαλές» καιρικές συνθήκες. Η ανάπτυξη, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και η έντονη σωματική δραστηριότητα όπως είναι το κυνήγι, αυξάνουν τις ανάγκες αυτές κατά πολύ (ανά κιλό σωματικού βάρους). Ο καύσωνας καθώς και το ακατάλληλο κατάλυμα του σκύλου σε περίοδο ζέστης (πολύ τσιμέντο, απουσία σκιάς κ.λπ.) επίσης αυξάνουν τις ανάγκες σε νερό. Η τροφή είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την ποσότητα του νερού που θα πιεί ένας σκύλος. Η μαγειρεμένη τροφή καθώς και οι κονσέρβες, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, μειώνουν τη δίψα σε σχέση με την ξηρή τροφή η οποία περιέχει 8-10% υγρασία. Η περιεκτικότητα της τροφής σε αλάτι, καθώς και σε ορισμένες ακόμα ουσίες επηρεάζει πολύ την δίψα του ζώου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως μια τροφή είναι ή δεν είναι ποιοτική ανάλογα με το αν το ζώο πίνει περισσότερο ή λιγότερο νερό. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η ατομική ιδιομορφία του κάθε σκύλου. Υπάρχουν σκύλοι που πίνουν απίστευτες ποσότητες νερού χωρίς να παρουσιάζουν πρόβλημα, όπως και ζώα τα οποία πίνουν ελάχιστο νερό. Φαίνεται πως ο τελευταίος παράγοντας είναι τόσο καθοριστικός όσο όλοι οι άλλοι μαζί. Οι έννοιες «πολύ» νερό και «λίγο» νερό είναι σχετικές, ενώ πιο σωστό είναι να μιλάμε για «ικανοποίηση αναγκών».

 

Πράγματι  η κατανάλωση νερού είναι μια ύψιστης σημασίας βιολογική ανάγκη, πιο σημαντική και από την λήψη τροφής. Χωρίς τροφή ένας σκύλος επιβιώνει για αρκετές μέρες (κάποιοι συγγραφείς μιλάνε ακόμα και για 15 ή και περισσότερες ημέρες), ενώ χωρίς νερό μέσα σε 3-4 το πολύ μέρες πεθαίνει.

Το νερό στον οργανισμό ενός σκύλου, όπως και κάθε άλλου θηλαστικού άλλωστε, βρίσκεται παντού. Δεν υπάρχει κύτταρο που να μην είναι γεμάτο από νερό. Στο νερό αυτό βρίσκονται διαλυμένα τα διάφορα θρεπτικά συστατικά και μέσα σε αυτό το υδατικό διάλυμα γίνονται όλες οι χημικές αντιδράσεις, δηλαδή ο μεταβολισμός. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Η ταχεία απώλεια μεγάλων ποσοτήτων υγρών του οργανισμού, ονομάζεται –όχι τυχαία- αφυδάτωση και είναι μια επείγουσα απειλητική για τη ζωή του σκύλου κατάσταση. Συνήθως η απλή ενδοφλέβια χορήγηση ορού ( = νερό με μια μικρή ποσότητα αλάτων) αποκαθιστά την βλάβη. Η έλλειψη νερού στην αρχή προκαλεί το αίσθημα της δίψας, το οποίο όσο περνάει η ώρα γίνεται όλο και πιο έντονο. Η προκαλούμενη δυσφορία, μειώνει την απόδοση του ζώου κατά το κυνήγι. Καθώς η περιεκτικότητα σε νερό στον οργανισμό μειώνεται, μπορεί να παρατηρηθούν διάφορα προβλήματα, όπως κακός μεταβολισμός της γλυκόζης και διαταραχές χημικών στοιχείων όπως το κάλιο, το νάτριο και άλλα. Με πιο απλά λόγια, η έλλειψη νερού σε συνδυασμό με την έντονη φυσική δραστηριότητα του κυνηγίου,  μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία και κράμπες. Αυτή τη βασική πληροφορία τη γνωρίζουν οι οδηγοί ελκήθρων, και παρόλο που το σπορ αυτό λαμβάνει χώρα σε χιονισμένο περιβάλλον, εκείνοι σε τακτά χρονικά διαστήματα σταματούν και δίνουν νερό στους σκύλους τους. Για να κάνουν μάλιστα πιο δελεαστική την πρόσληψη του νερού αραιώνουν σε αυτό ζωμό βοδινού.

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλει πολύ και στην σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας. Ο σκύλος για να κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία του κατά τις ζεστές μέρες του χρόνου καταφεύγει στο φαινόμενο της ταχύπνοιας-πολύπνοιας, το οποίο λανθασμένα εκλαμβάνεται ως λαχάνιασμα. Με τον τρόπο αυτό ο αέρας που εισέρχεται  στη στοματική κοιλότητα, εξατμίζει το σάλιο και ψύχεται. Η απώλεια υγρών είναι πολύ μεγάλη και αν αυτά δεν αντικαθίστανται συνεχώς με την παροχή νερού στο σκύλο, τότε  η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα και η σωματική δραστηριότητα σταματά. Να γιατί το νερό εκτός από πηγή ζωής είναι και πηγή ενέργειας, παρόλο που η θερμιδική αξία του είναι μηδενική.

Ο συνετός κυνηγός οφείλει να κάνει κάποια διαλείμματα κατά τη διάρκεια του κυνηγίου για να ξεκουραστούν τα ζώα του και να πιούν νερό. Η ποσότητα δεν πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη διότι τότε πράγματι θα βαρύνει ο σκύλος. Ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα, το πολύ δύο ποτήρια νερό είναι αρκετή. Πρέπει όμως να δοθεί και λίγος χρόνος στον οργανισμό για να απορροφήσει την ποσότητα αυτή, δηλαδή 20-30 λεπτά. Τότε μπορεί να ξεκινήσει πάλι η θήρα. Μην ξεχνάτε, ότι αν το ζώο διψάει, υπάρχει ο κίνδυνος να πιεί ότι βρει μπροστά του και αυτό το «ότι» περιλαμβάνει λασπόνερα ή -ακόμα χειρότερα- νερό με φυτοφάρμακα. Οι συνέπειες είναι ευνόητες και καθόλου ευχάριστες. Το νερό δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε περιττό βάρος. Σκεφτείτε ότι ένα μπουκάλι νερό στο σακίδιό σας μπορεί να βοηθήσει το σκύλο σας περισσότερο και από το καλύτερο αναβολικό, αλλά και να τον προστατεύσει πιο αποτελεσματικά και από το καλύτερο φάρμακο.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ