spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Η λειτουργία των νεφρών

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Τα νεφρά (οι νεφροί σε πιο σωστά ελληνικά) είναι ιδιαίτερα σημαντικά όργανα για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Η βλάβη των νεφρών θεωρείται από τις πλέον σοβαρές και συχνά η κατάληξη είναι μοιραία.

Ο οργανισμός του σκύλου αποτελείται, όπως και κάθε άλλος οργανισμός, από κύτταρα. Το κάθε κύτταρο δέχεται από το άμεσο περιβάλλον του τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη για να ζήσει και αντίστοιχα αποβάλλει διάφορες ουσίες, οι οποίες είναι άχρηστες ως παραπροϊόντα του μεταβολισμού. Ας δούμε αυτή την ανταλλαγή της ύλης (όπως λέγεται) λίγο πιο αναλυτικά.

Η τροφή φτάνει στο έντερο όπου ολοκληρώνεται η διάσπασή της (η πέψη δηλαδή) σε απλά θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες κ.λπ.). Εκεί στο έντερο αρχίζει και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τα συστατικά αυτά περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται είτε στην μορφή που βρίσκονται, είτε μετά από επεξεργασία τους σε ειδικά όργανα (όπως το συκώτι) στα κύτταρα. Η μεταφορά αυτή γίνεται με το αίμα το οποίο κυκλοφορεί μέσα στις αρτηρίες. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία διακλαδώνονται όλο και περισσότερο σε μικρότερης διαμέτρου αγγεία μέχρι τα λεγόμενα τριχοειδή. Από το τοίχωμα των τριχοειδών αγγείων «διαφεύγουν» τα διάφορα συστατικά και φτάνουν στα κύτταρα. Έτσι ολοκληρώνεται η θρέψη.

Ως βιολογικά… φίλτρα

Αντίστροφα τώρα, τα απόβλητα του κυττάρου συσσωρεύονται στις φλέβες και περνούν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα απόβλητα αυτά είναι όπως είπαμε παραπροϊόντα του μεταβολισμού του κυττάρου και είναι απολύτως τοξικά για τον οργανισμό, εάν η ποσότητά τους στο αίμα (η συγκέντρωσή τους είναι ο σωστός όρος) υπερβεί κάποια όρια. Χρειάζεται λοιπόν κάποιος μηχανισμός ο οποίος να μπορεί να καθαρίσει, να διυλίσει το αίμα αν προτιμάτε, ώστε να απομακρυνθούν αυτές οι βλαβερές ουσίες. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο παίζουν τα νεφρά. Είναι τα όργανα εκείνα τα οποία «φιλτράρουν» το αίμα και έτσι το καθαρίζουν. Το προϊόν καθαρισμού του αίματος στα νεφρά είναι τα ούρα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε, πως τα νεφρά είναι τα μεγάλα βιολογικά φίλτρα του οργανισμού, που με την λειτουργία τους καταφέρνουν να κρατούν σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του οργανισμού. Αυτή η διατήρηση της σταθερότητας μέσα στον οργανισμό λέγεται ομοιοστασία και είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία και απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του.

Σε περίπτωση βλάβης των νεφρών ο ομοιοστατικός μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό. Τότε μιλάμε για νεφρική ανεπάρκεια. Τα τοξικά απόβλητα του μεταβολισμού των κυττάρων συσσωρεύονται στο αίμα και η ομοιοστασία διαταράσσεται. Το ζώο εμφανίζει μειωμένη όρεξη ή και ανορεξία, διαταραχές της δίψας, κακή διάθεση, κακή όψη τριχώματος, αδυναμία, απώλεια βάρους, αναιμία, συχνούς εμετούς και τελικά υποκύπτει αν δεν αναληφθεί θεραπεία. Ακόμα όμως και σε περιπτώσεις που αναληφθεί θεραπεία η κατάληξη είναι πάλι μοιραία, εάν έχει καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος των νεφρών. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να συμβεί διότι ο σκύλος έχει δύο νεφρούς όπως άλλωστε όλα τα θηλαστικά.

Υπολογίζεται ότι για να φτάσει σε σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια ένας σκύλος, θα πρέπει να έχει καταστραφεί πλήρως ο ένας νεφρός και μεγάλο μέρος του άλλου. 

Τα αίτια

Η διάγνωση εκτός από την κλινική εικόνα, βασίζεται κυρίως στις εξετάσεις αίματος όπου η συσσώρευση κάποιων ουσιών όπως η ουρία και η κρεατινίνη (υποπροϊόντα του μεταβολισμού των πρωτεϊνών) είναι χαρακτηριστική του νοσήματος. Η θεραπεία στηρίζεται στην χορήγηση υγρών ενδοφλεβίως και ειδικής διατροφής. Όλες οι σοβαρές εταιρείες ξηρών τροφών, έχουν κλινικές δίαιτες για την αντιμετώπιση της νεφρικής ανεπάρκειας.

Στις πιο ήπιες περιπτώσεις τα περιστατικά πηγαίνουν καλά και ζουν αρκετά χρόνια. Τα κυνηγόσκυλα μπορούν να κυνηγούν, αν και όχι στον βαθμό και στην ένταση που κυνηγούσαν όταν ήταν υγιή. Η αιτιολογία της νεφρικής ανεπάρκειας δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Πολλά φάρμακα (μεταξύ των οποίων και ορισμένα αντιβιοτικά) έχουν νεφροτοξική δράση, βλάπτουν δηλαδή την δομή και την λειτουργία των νεφρών. Διάφορες ουσίες του περιβάλλοντος είναι επίσης νεφροτοξικές όπως π.χ. κάποια φυτοφάρμακα, τα βαρέα μέταλλα κ.λπ. Νοσήματα όπως το καλαζάρ και ο σακχαρώδης διαβήτης έχουν συχνά σοβαρή επίπτωση στην λειτουργία των νεφρών.

Το δηλητήριο των φιδιών έχει βρεθεί ότι – αν και σπάνια – μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Άλλα αίτια έχουν συσχετιστεί με κακή διατροφή, με ευαισθησία του οργανισμού, με σοβαρές ουρολοιμώξεις, με καρκίνους και με άλλες διαταραχές.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ