Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΗ… κατσίκα δεν μασάει ταραμά

Η… κατσίκα δεν μασάει ταραμά

|

Ο σκύλος είναι σαρκοφάγο ζώο. Αυτό δεν είναι εικασία, ούτε πρόταση για συζήτηση, αλλά γεγονός. Συνεπώς η τροφή του πρέπει να σέβεται τη φύση του. Μερικοί κατασκευαστές το αγνοούν αυτό και κάνουν κολπάκια για να παραπλανήσουν τον αγοραστή.

Η κατσίκα δεν μασάει ταραμά για τον απλούστατο λόγο, ότι ο ταραμάς παρασκευάζεται από αβγά ψαριών και η κατσίκα είναι ένα αποκλειστικά φυτοφάγο ζώο. Ο σκύλος όμως είναι σαρκοφάγο ζώο και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του πρέπει να είναι ζωικής προέλευσης. Ο σκύλος στη φύση δεν βόσκει χλωρό χορτάρι, αλλά κυνηγάει ζωντανά θηράματα για να τραφεί. Θεωρητικά λοιπόν θα έπρεπε οι κατασκευαστές ξηρών τροφών να βάζουν στο χαρμάνι τους άφθονα συστατικά ζωικής προέλευσης και λιγότερα συστατικά φυτικής προέλευσης. Ως γνωστόν οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι δια νόμου να αναφέρουν τα συστατικά του προϊόντος τους με φθίνουσα σειρά. Πρώτο δηλαδή αυτό που περιέχεται σε μεγαλύτερη αναλογία, δεύτερο το αμέσως επόμενο σε αναλογία κ.λπ.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, διότι το κρέας όπως το αγοράζουμε από το χασάπη, έχει πάνω-κάτω 70-80% υγρασία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε κάθε κιλό κρέατος (1.000 γραμμάρια), τα 700-800 γραμμάρια είναι νερό, και μόνο τα υπόλοιπα 200-300 γραμμάρια είναι «ουσία». Τι κόλπο κάνουν λοιπόν ορισμένοι κατασκευαστές: Εμφανίζουν ως πρώτο συστατικό κάποιο κρέας, πχ κοτόπουλο ή δεν το ταυτοποιούν συγκεκριμένα, απλά γράφουν κρέας. Ο στόχος τους είναι να μείνει ο καταναλωτής με την εντύπωση, πως η τροφή αυτή είναι πράγματι ποιοτική αφού έχει ως πρώτο συστατικό το κρέας, κάτι που βέβαια δεν ισχύει, διότι αν αφαιρέσετε την υγρασία του, τότε το συγκεκριμένο συστατικό θα κατέβει στη σειρά ως τρίτο ή ακόμα και ως τέταρτο. Για τον λόγο αυτό, οι πραγματικά ποιοτικοί κατασκευαστές, βάζουν ως πρώτο συστατικό κάποιο αφυδατωμένο κρέας π.χ. το κοτόπουλο.

- Advertisement -

Το αφυδατωμένο κρέας είναι ένα κρέας, το οποίο έχει θερμανθεί σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, ώστε η υγρασία του να φτάσει σε ποσοστό περίπου 8-10%. Δηλαδή από το ένα κιλό αφυδατωμένου κρέατος (1.000 γραμμάρια), μόνο τα 80-100 γραμμάρια θα είναι υγρασία, ενώ τα υπόλοιπα 900-920 γραμμάρια θα είναι «ουσία».  Για κάνετε τη σύγκριση. Στο «κρέας» 9 με 10 φορές περισσότερο νερό και 3 με 5 φορές λιγότερη «ουσία» σε σχέση με το αφυδατωμένο κρέας. Για κάθε ένα αφυδατωμένο ολόκληρο νωπό κοτόπουλο που βάζει ο ένας, ο άλλος θα χρειάζεται 4 για να έχει την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών. Άρα αν ο ένας κατασκευαστής βάζει στα 100 κιλά χαρμανιού 40 κιλά αφυδατωμένο κοτόπουλο, ο άλλος κατασκευαστής θα πρέπει να βάλει 160 κιλά φρέσκο κοτόπουλο στα 100 κιλά χαρμανιού, πράγμα λογικώς αδύνατον, επομένως θα καταφύγει σε κόλπα για να καλύψει το πρωτεϊνικό του έλλειμμα. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που ως πρώτο συστατικό εμφανίζεται το αφυδατωμένο κρέας, πάλι είναι δυνατόν να γίνει παγαποντιά. Πώς; Για να μη φανεί ότι μια τροφή έχει περισσότερα φυτικά παρά ζωικά συστατικά, κάποιοι «σπάνε» τα φυτικά συστατικά σε μικρότερα μέρη, οπότε αναγκαστικά αναδεικνύεται ως πρώτο συστατικό το αφυδατωμένο κρέας.

 

Έτσι αντί να βάλουν ένα δημητριακό ως πρώτο συστατικό και να φανεί το προϊόν τους «λίγο», βάζουν περισσότερα δημητριακά τα οποία πάνε πιο πίσω στη σειρά εμφάνισης (αφού μειώνεται η επιμέρους αναλογία τους), ώστε να βγει ως πρώτο το κρεατικό. Στην πραγματικότητα όμως, η αναλογία φυτικών προς ζωικά συστατικά παραμένει εις βάρος του κρέατος. Βλέπουμε λοιπόν σε συσκευασίες, να αναγράφονται καλαμπόκι και σιτάρι και κριθάρι και ρύζι, όλα αυτά και μπορεί και άλλα, μόνο και μόνο για να εμφανίζεται ως πρώτο το όποιο ζωικό συστατικό. Η αγορά έχει χώρο για όλους. Οι ποιοτικές τροφές κοστίζουν περισσότερο, αλλά ανταποδίδουν την επένδυση και με το παραπάνω. Οι άλλες τροφές είναι βέβαια πιο φτηνές. Ο καταναλωτής επιλέγει και υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι είτε δεν έχουν την άνεση, είτε δεν θέλουν να αγοράσουν μια τροφή που κοστίζει «πολύ». Δεν είναι κακό, ούτε ντροπή. Κακό και ντροπή είναι η εμπορική κοροϊδία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ινδονήσιος έπιασε έναν τεράστιο κροκόδειλο μόνο με ένα σκοινί – Βίντεο

Ινδονήσιος έπιασε έναν τεράστιο κροκόδειλο μόνο με ένα σκοινί: «Έπρεπε να το ρισκάρω» Πολλούς επαίνους δέχτηκε ένας Ινδονήσιος από τους συγχωριανούς, καθώς κατάφερε να πιάσει έναν κροκόδειλο 4,3 μέτρων...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
32 ° C
34 °
29.3 °
38 %
7.2kmh
20 %
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
35 °
Σα
32 °
Κυ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ