spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΕμετός, απλή αντίδραση ή σοβαρότερο πρόβλημα;

Εμετός, απλή αντίδραση ή σοβαρότερο πρόβλημα;

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Ο εμετός του σκύλου μπορεί να είναι από κάτι πολύ απλό και φυσιολογικό μέχρι και ένδειξη σοβαρότερου προβλήματος υγείας, οπότε η έγκαιρη και σωστή διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την καλή εξέλιξη.

κείμενο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΕΡΛΕΜΗΣ κτηνίατρος

Ο εμετός είναι ένα συχνό πρόβλημα στο σκύλο και μία από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στο κτηνιατρείο. Ο εμετός μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή οξέων επεισοδίων, όμως μπορεί να είναι και χρόνιος. Για ένα σκύλο, ο εμετός δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο όσο για τον άνθρωπο, οπότε ένας με δύο εμετοί κατά τη διάρκεια ενός μήνα μπορούν να τυχαίνουν σε ένα σκύλο που κατά τα άλλα είναι υγιής.

Αυτό έχει να κάνει και με κάποιο στοιχείο της ιδιοσυγκρασίας των σκύλων, όπως για παράδειγμα είναι η λαιμαργία τους, η οποία τους ωθεί να φάνε το φαγητό τους πολύ γρήγορα και να το καταπιούν χωρίς να το μασήσουν καλά. Έτσι, ένα κουταβάκι είναι πολύ συνηθισμένο να κάνει εμετό επειδή έφαγε βιαστικά και γρήγορα το φαγητό του χωρίς να το μασήσει, και μάλιστα αρκετές φορές αμέσως μετά να ξαναφάει το έμεσμα.

Απαραίτητη η ενυδάτωση

Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις όπου ο εμετός εμφανίζεται με οξέα επεισόδια, με πολλούς συνεχόμενους εμετούς και με κατάπτωση και ανορεξία. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητηθεί η συνδρομή του κτηνιάτρου, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση της αιτίας που προκαλεί την κατάσταση αυτή. Ο οξύς εμετός μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας μη ειδικής αιτιολογίας φλεγμονής, δηλαδή μιας φλεγμονής η οποία πριν ακόμα διαγνωστεί και επιχειρηθεί η θεραπεία της, αυτή να έχει ήδη παρέλθει από μόνη της.

Παράλληλα, όμως, υπάρχει πιθανότητα να είναι και αποτέλεσμα ιδιαίτερων καταστάσεων, όπως για παράδειγμα τα ξένα σώματα που μπορεί να έχει καταπιεί ο σκύλος, ή να είναι γενικευμένα νοσήματα τα οποία από άλλα συστήματα ή άλλα όργανα, να επηρεάσουν τη λειτουργία του στομάχου. Επίσης μπορεί να οφείλεται και σε ανεπάρκεια κάποιου άλλου οργάνου.

Τα επεισόδια εμετών που είναι οξέα, δηλαδή οι περιπτώσεις όπου υπάρχουν πολλοί και οξείς εμετοί σε μικρό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, αρχικά με διαιτητικά μέτρα και κατόπιν με τη συνδρομή του κτηνιάτρου που θα δώσει αντιεμετική αγωγή. Συγχρόνως, είναι απαραίτητη και η ενυδάτωση του ζώου, αφού ο κυριότερος φόβος είναι η αφυδάτωση και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί ένα σκυλάκι να κινδυνεύσει να καταλήξει, εάν δεν βοηθηθεί και δεν υποστηριχθεί με την κατάλληλη αγωγή.

Η υπερευαισθησία

Η διάγνωση του γενικότερου προβλήματος ακολουθεί και θα πρέπει να γίνει σε δεύτερη φάση, όμως η πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η γρήγορη σταθεροποίηση της κατάστασης, ώστε να μη χαθεί το ζώο από κάτι απλό, όπως η αφυδάτωση και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Στις περιπτώσεις που ο εμετός τείνει να γίνει χρόνιος, δηλαδή υπάρχουν συχνά επεισόδια που έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται, με το σκυλάκι να εμφανίζει πλέον υπερευαισθησία σε οτιδήποτε έστω και ελάχιστα διαφορετικό στη διατροφή του, τα περιστατικά αυτά θα πρέπει να διερευνώνται διαγνωστικά ώστε να βρεθεί η αιτία.

Δεν έχει νόημα κάτι τέτοιο να αντιμετωπίζεται συμπτωματικά, θα πρέπει να διαγνωστεί το μόνιμο πρόβλημα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί. Ένα τέτοιο μόνιμο πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με το στομάχι, να είναι μία μόνιμη φλεγμονή ή ένα ξένο σώμα που δεν έχει διαγνωστεί και έχει παραμείνει μέσα στο στομάχι, μπορεί να είναι κάτι απλό που πολλές φορές μπορεί να τυχαίνει να το παραβλέπουμε όπως τα παράσιτα, όμως μπορεί να είναι και μία πιο δύσκολη στην ανίχνευσή της και στη διάγνωσή της νόσος, ή ένα νόσημα που να μην σχετίζεται καθόλου με το στομάχι. Προβλήματα στο ήπαρ ή στο πάγκρεας, παθήσεις των νεφρών, παθήσεις ακόμα και του κεντρικού νευρικού συστήματος, ή ακόμα και της μήτρας στα θηλυκά ζώα, μπορούν να έχουν ανάμεσα στην υπόλοιπη συμπτωματολογία τους και εμετούς.

Τελευταία εξέταση η γαστροσκόπηση

Η διερεύνηση μπορεί να περιλαμβάνει αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, από τις οποίες θα ελεγχθεί η γενικότερη κατάσταση του οργανισμού και η λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων. Έπειτα, θα πρέπει να ελεγχθεί το ζώο ακτινολογικά, υπερηχοτομογραφικά, ή και τα δύο, προκειμένου να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, ενώ η τελευταία εξέταση όταν έχουμε αποκλείσει όλα τα υπόλοιπα είναι η γαστροσκόπηση, δηλαδή η ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού. Η διαδικασία γίνεται με εύκαμπτα ενδοσκόπια, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στο άνθρωπο, με τη μόνη διαφορά, ότι στο σκύλο είναι απαραίτητη η χορήγηση γενικής αναισθησίας, ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα.

Με την ενδοσκόπηση μπορεί να δείξει πάρα πολύ μικρές αλλοιώσεις που είναι αδύνατον να ανιχνευτούν με άλλη μέθοδο, όπως είναι μικρά έλκη ή πολύ μικρές εστίες φλεγμονής, που μπορούν να έχουν διάμετρο ακόμα και μικρότερη από ένα χιλιοστό. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα να εντοπιστούν ξένα σώματα τα οποία δεν φαίνονται καλά και άρα δεν μπορούν να διαγνωστούν με άλλες μεθόδους, όπως για παράδειγμα τα πλαστικά ή τα ξύλινα αντικείμενα που δεν φαίνονται στην απλή ακτινογραφία. Στην περίπτωση που εντοπιστούν αλλοιώσεις στα τοιχώματα του στομάχου, παράλληλα με την ενδοσκόπηση γίνεται η λήψη βιοψιών που ελέγχονται πλέον από ιστοπαθολόγο, ο οποίος και δίνει την τελική απάντηση για τα αίτια του προβλήματος.

Απομακρύνετε νερό και φαγητό

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης σε ένα σκυλί που κάνει εμετό, είναι να απομακρύνει το φαγητό και το νερό από το ζώο του. Αυτό ακούγεται παράδοξο αλλά βοηθάει γιατί η ύπαρξη φαγητού και νερού στο στομάχι διεγείρει την έκκριση των γαστρικών οξέων και διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο του εμετού.

Όσο ο σκύλος έχει ερεθισμένο στομάχι, θα τρώει και θα πίνει και αμέσως θα βγάζει αυτά που έφαγε, μαζί με λίγα ακόμα υγρά. Έτσι, σε κάθε τέτοιο κύκλο η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών θα μεγαλώνει και η κατάσταση του ζώου θα χειροτερεύει. Στη φάση των οξέων επεισοδίων εμετού, ο μόνος τρόπος να αναπληρωθούν τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες είναι με ορό.

Αυτό θα το κάνει ο κτηνίατρος, ο οποίος ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κρίνει απαραίτητη και τη χορήγηση κάποιων φαρμάκων, που θα βοηθήσουν το στομάχι του ζώου να ηρεμήσει και να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία.

Τρία βασικά ζητήματα

Ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου που κάνει εμετούς, θα πρέπει να έχει στο μυαλό του τρία βασικά σημεία:
1. Ένας εμετός δεν πρέπει να πανικοβάλλει γιατί δεν είναι κάτι σπάνιο στο σκύλο.
2. Περισσότεροι και επαναλαμβανόμενοι εμετοί θα πρέπει, απαραιτήτως, να οδηγήσουν στον κτηνίατρο για άμεση υποστήριξη ώστε να αποφευχθούν άμεσοι κίνδυνοι. Και,
3. Ο χρόνιος εμετός, πέρα από την άμεση ανακουφιστική και υποστηρικτική αγωγή, απαιτεί απαραιτήτως διάγνωση του προβλήματος, ώστε να αντιμετωπιστεί και να πάψει να επιβαρύνει το ζώο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ